Stekta strömmingsflundror

Av , 19 augusti, 2010 16:58

Stekt färsk strömming är något av en svensk nationalrätt. Strömming är nyttigt för oss som är kroniskt tarmsjuka, givet att vi tål fett, eftersom det innehåller mycket omega-3.

Den som tål gluten kan använda grovt rågmjöl, vi andra får använda glutenfritt skorpmjöl. Det finns mycket bra sådant producerat av majs.

Jag brukar göra stekta strömmingsflundror när jag kokar ghee. Gör gärna potatismoset med sötpotatis eller varför inte testa blomkålsmos istället för riktigt potatismos som inte är så bra för våra magar. För den som stör sig på ev ben i strömmingen rekommenderas glutenfritt knäckebröd – min favorit är Sempers havreknäcke.

Stekta strömmingsflundror

  • Strömmingsfiléer (räkna 6-8 per person)
  • 1-2 dl rågmjöl eller skorpmjöl
  • Dijonsenap
  • Dill
  • Salt och peppar

Skölj av strömmingsfiléerna lätt. Jag brukar klippa bort ryggfenan på filéerna också.

Lägg filéerna på en skärbräda med skinnet neråt, några strömmingar åt gången och försök para ihop sådana som är ungefär lika stora.

Ta lite dijonsenap och stryk på strömmingen, häll på lite nyklippt dill, salt och peppar. Lägg ihop filéerna med varandra så att skinnet är på utsidan på bägge sidorna.

Vänd strömmingsflundrorna i skorpmjöl/grovt rågmjöl och lägg på en tallrik.

När du har gjort så många strömmingsflundror som får plats i din stekpanna kan du börja hetta upp någon matsked ghee i stekpannan.

När ghee har smält och börjar ånga ska strömmingsflundrorna läggas i pannan och stekas. Stek på mellanvärme (3 av 6).

När strömmingen ser genomstekt ut (typ lite gyllenbrun i paneringen) ska den vändas med en stekspade. Stek den 4-5 minuter på den andra sidan också.

Lägg de färdigstekta strömmingsflundrorna på en tallrik och servera med potatismos och knäckebröd.

En del föredrar att äta strömmingen med lingonsylt, jag föredrar att pressa lite citron på dem.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy