Innehållsförteckningar på livsmedel

Av , 16 maj, 2010 14:21

Eftersom många kroniskt tarmsjuka faktiskt mår sämre av att få i sig tillsatsämnen av olika slag (framför allt konsistensgivare, men även jäst som kan försämra tarmmiljön) måste man som tarmsjuk läsa ordentligt vad som står på förpackningarna som man har hemma. Undvik saker med tillsatsämnen så mycket du kan. För oss som inte tål mjölkprotein eller gluten krävs också att man undviker livsmedel med dessa ingredienser.

Exempel på lömska livsmedel, som innehåller mycket tillsatser helt i onödan, är alla lättprodukter (innehåller ofta konsistensgivare och mjölkprodukter eller konstgjort socker), kryddblandningar och buljongtärningar (kan innehålla MSG, glutamat/smakförstärkare, och jäst som påverkar tarmfloran negativt), pulvermixar av olika slag, alltifrån efterrätter till såser och olika halvfabrikat. Det är ganska skrämmande läsning och man inser snabbt att visa livsmedel får man skippa, som exempelvis korv.

Det allra mest skrämmande är att vi tarmsjuka ofta rekommenderas att äta fettreducerad kost, och många väljer då att äta lättprodukter med tillsatser, som sannolikt orsakar ännu mer skada på deras tarmsystem. En del av oss, särskilt de som har opererat bort vissa delar av sina tarmar, måste äta fettreducerat. Min rekommendation är att man istället satsar på den äkta varan istället för lätt-produkten och helt enkelt minskar ner på mängden äkta vara som konsumeras. Dvs istället för att vräka på Lätt och Lagom på smörgåsen är det smartare att antingen skippa smör helt eller bara ta ett tunt lager.

Faktum är att mejerierna idag t o m häller i konsistensgivaren karragean i vispgrädde för att vi konsumenter ska gilla gräddens konsistens bättre. Idag är det bara Arla som har vispgrädde utan konsistensgivare. Ganska ointressant för mig och alla andra som är mjölkallergiker förvisso, och tyvärr innehåller den mjölkfria matlagningsgrädden också tillsatser. Det är med andra ord svårt att undvika tillsatser och jag har själv valt att välja mina slag. Det innebär att jag undviker lättprodukter och andra produkter med tillsatser i, men ibland klättrar ner från min höga häst och använder mjölkfria produkter eller halvfabrikat som jag vet innehåller tillsatser. Vissa saker tål jag faktiskt bättre och vissa saker, som tubkaviar och pulvermixar, blir jag väldigt sjuk av.

Livsmedelsverket har listor över alla tillsatsämnen som kan förekomma i mat. Läs mer på deras hemsida här.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy