Potatis och nattskatteväxter

Av , 14 november, 2011 12:05

Sedan jag blev sjuk i somras har jag undvikit potatis eftersom SC-dieten rekommenderar att man undviker det. SC-dietens rekommendation är baserad på det faktum att potatis innehåller stärkelse som blir till grogrund för dåliga bakterier i tarmen och hela den dieten går ju ut på att svälta ut dessa stärkelselevande bakterier som gör oss sjuka (framgångsrikt också, att döma av SC-dietens anhängare: flera personer som går från att ha varit hopplösa fall och inte tålt remicade/humira/imurel och några månader efter att de startat på SC-dieten är friska igen). Jag har sedan tidigare märkt att min mage inte uppskattar potatis lika mycket som min gom gör, om jag säger så. Jag gillar ju potatis, t ex ugnsbakad klyftpotatis osv, men jag blir ofta däst i magen när jag ätit det med kött. Alltså mår jag mycket bättre utan potatis idag.

Det finns flera skäl till varför man ska skippa potatis. En annan anledning till det är för att potatis tillhör grönsaksgruppen nattskatteväxter, precis som aubergin, tomat, paprika och chili. Den här typen av växter innehåller nämligen solanin, ett nervgift. Läs gärna mer om det på Wuweis mycket läsvärda blogg här. Därför måste jag ta tillbaka min tidigare rekommendation att man ska äta grönsakssoppor baserade på potatis när man är sjuk. Det är nog inte så bra även om det så klart är bättre än att äta burk- eller pulversoppor.

Jag kan för övrigt också konstatera att sedan jag blev så har jag dålig tolerans mot tomater. Tidigare åt jag massor av tomater, men magen klarar inte av det längre tyvärr. För en dryg månad sedan var jag ute och åt lunch på stan och åt då en tomatbaserad fiskgryta som gjorde mig sjuk. Tomat är helt enkelt inte snällt för min tarm och jag har nu skippat det helt. Istället äter jag pumpa och har ibland gjort pumpasås istället för tomatsås till mina lammfärsbullar. Det smakar gott också och magen föredrar pumpa framför tomater.

22 svar på “Potatis och nattskatteväxter”

 1. Mattias skriver:

  Hej!
  Jag har stundtals varit inne o tittat runt på din blogg, gillar det arbetet du lagt ner så hoppas du hittar tillbaka från skovet o orkar fortsätta här. Har själv haft ett skov nu under ett halvår som inte vill ge sig helt (Ulcerös Kolit) så det har varit bra att ibland komma hit o se hur andra har tagit till för knep 🙂

  Jag har inte jättebra koll på SC-dieten mer än det du skrivit om här på bloggen, däremot har ett boktips som kan vara intressant som handlar om hur mat o sådant reagerar i kroppen o vad som händer därefter. Boken (Paleo Solution) är skriven av Robb Wolf och boken säljer då konceptet ”Stenålderskost”.

  Även om man inte är intresserad av själva konceptet så har han en del vettigt skrivet om själva maten o hur den reagerar i mage o tarm, vad som händer med olika födoämnen o hur olika matgrupper är i näringsvärde etc. Så om du har lust att lägga ut en ca 180:- på den så skulle jag rekommendera den starkt. (ska själv försöka komma igång med kosten igen då jag inte kände av skov en enda gång under tiden jag åt det). Boken hittas typ från http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0982565844

  Vänligen
  Mattias

 2. Jag och Crohns skriver:

  Hej Tina!

  Precis när jag letar efter saker att förändra i min kost lägger du upp ett intressant blogginlägg.

  Just nu mår min mage inte bra, och jag kan inte minnas att jag varit dålig så länge förut. När jag är i ett skov fantiserar jag alltid om hur jag ska förändra min kost och hur allt ska bli bra. Problemet är att det inte är så lätt att bara vakna upp och köra igång, vad ska jag nu äta om jag tar bort mina smörgåsar och potatisar. När sedan hunger faller på så är det inte lätt att börjar karva upp ett gäng morötter och börja gnaga 🙂 Jag har ätit vanligt husmanskost sedan jag blev sjuk, men sötsaker, fett, kaffe, alkohol och laktos har jag tagit mer avstånd från de senaste åren. Husmanskost har fungerat ganska bra, förutom under skov. Jag har under en tid försökt äta mer än vanligt för att orka träna och gå upp i vikt, och även om magen inte fungerat så bra har jag lagt på min några kilon. Jag har läst om SCD det senaste året och blivit intresserad, mycket på grund av det goda resultat många med crohns får. Men kommer jag att få i mig tillräckligt med energi på denna kost, eller går jag ner vikt? Jag hade i alla fall planerat att sluta med mjöl (gluten), frågan är bara om jag ska dra igång en SC-diet istället, tyvärr är det svårt att komma igång.

  Tack för en informativa blogg.

  Hälsningar Jag och Crohns

 3. admin skriver:

  Hej Jag och Crohns,
  Det går alldeles utmärkt att skippa glutenbröd och äta riskakor istället med markrill. Du ska även skippa vanlig komjölk, dvs inte bara laktos. Detta för att många av oss är överkänsliga för mjölkprotein och dessutom kan mjölk innehålla MAP.

  Om du ger dig på SCD kommer du sannolikt att gå ner lite i vikt i början MEN sen kompenserar man ju med att äta mer fett, t ex hälla på olivolja eller steka i rikligt med kokosfett (obs ekologiskt, inte sånt som vi har i ischoklad). När man blir bättre i magen går man också upp i vikt. Att vi ska leva på fettreducerad diet är en myt som dietisterna hittat på. Många av oss tål fett i normala mängder alldeles utmärkt och det är bättre att äta mer fett än t ex bröd och stärkelse. Den som har opererat bort mycket tarm tål dock fett sämre och de ska följa dietisternas råd om fettreducerad kost.

  Gå in på SCD Lifestyle (se mina länkar bredvid) och ladda ner Steve & Jordans bok eller första kapitlet (som är gratis). Jag kör själv ett mellanting av SCD och basallergi-diet eftersom jag tyckte det blev för svårt att skippa alla kolhydrater i form av stärkelse. Men jag märker att jag mår väldigt mycket bättre av att inte äta stärkelse. Smörgåsar är RIKTIGT DÅLIGT. Fett är mycket bättre, om man får i sig rätt sorts fett, t ex olivolja, kokosfett, ghee. Obs att det finns flera av mina länkar som går till SCD-hemsidor i USA, t ex Pecanbread.com, No more Crohns for me. Obs att du sannolikt får bättre resultat av att ge dig på SC-dieten än att bara skippa gluten, men man måste läsa på rejält. Jag kan verkligen rekommendera SCD Lifestyle som har en mailinglista. Spana även in kommentaren från S 25 i mitt inlägg om SCD. Det finns nämligen mailinglistor där man kan ställa frågor.

  När det gäller att byta diet så är det bara att köra som gäller. Lite som gamla Lätta-reklamen ”Jag har bestämt mig” typ. Satsa på så ren mat som möjligt och eliminera mackor och annat. När man levt utan smörgåsar ett tag så saknar man inte det – som tur är så är vi vanedjur och vänjer oss rätt snabbt vid ny mat. Obs att du inte ska äta råa morötter utan kokta morötter – kokta i flera timmar!

  Lycka till!

  /Tina

 4. admin skriver:

  Tack för boktipset Mattias! Och tack för att du gillar min blogg! Jag kommer nog inte tillbaka lika aktivt som jag var tidigare men nu när jag är sjukskriven på deltid kommer jag kanske att skriva lite då och då om jag ramlar på något intressant att delge er. Har ju skrivit ganska mycket här redan och vill inte upprepa mig i onödan.
  /Tina

 5. Jag och Crohns skriver:

  Tack för dessa fina tips! Nu känner jag mig redan starkare inför ett kostbyte.

  Det enda som jag oroar mig för är fettet eftersom jag tagit bort en bit av den nedre delen av tunntarmen. Men just nu har jag i alla fall inget att förlora på att prova.

  /Jag och Crohns

 6. Monika skriver:

  Fick min diagnos för ca 1 år sedan. Blev som en mani för mig att hitta bloggar och artiklar om denna sjukdom. Lyckan var gjord när jag hamnade här hos dig.
  Känns som att alla frågor jag har finns i din blogg.
  Tack för det.

 7. Mr P skriver:

  Hej Tina! Jag chansade att titta in på din eminenta sida igen och det är fantastiskt kul att se dig skriva igen.
  Det var allt för den här gången.
  Må väl!

 8. admin skriver:

  Hej Jag och Crohns,
  Jag har tagit bort 10 cm av området kring tjocktarm-tunntarm (vanligt ställe att ha Crohn tydligen) och jag kan utan problem äta fett har jag insett. Givetvis mår jag inte bra av att leva som ”Fettdoktorn” Annika Dahlqvist verkar göra med typ 50% av energin från fett, men en tesked ekologiskt kokosfett fungerar bra och även att hälla på lite olivolja på pumpan som jag steker i ugnen. Det är bara att testa sig fram. Om du tagit bort en halv meter eller mer av din tarm kan du ha problem med fett, vad jag läst mig till, men testa och överdriv inte med fettkonsumtionen så får du se hur det går.

  Lycka till i kostbytet!

  /Tina

 9. admin skriver:

  Tack Monika och Mr P! Roligt att ni läser min blogg och hoppas att du Monika hittar svar på frågorna.
  /Tina

 10. Monika skriver:

  Har du någon erfarenhet av Salazopyrin? Jag står på Asacol men tycker inte att den hjälper fullt ut. Har haft ganska täta skov senaste halvåret.
  Som sagt, jag har fått många, många tips och svar på mina frågor i din blogg. Du verkar vara enormt påläst.

 11. admin skriver:

  Jag åt Salazopyrin de första 12 åren med medicin och tröttnade på den pga att allt blev gulfärgat. SCDarna med Elaine Gottschall i spetsen förordar dock Salazopyrin framför Asacol. Asacol fungerar inte så bra, tycker läkarna som hellre ger oss imurel idag.

 12. Diana skriver:

  Jag fick min chrons sjukdom i 15-års åldern och har tagit bort ca 5 cm i området tunn/tjocktarm. Några år därefter fick jag ett skov och fick då prova Salazopyrin, men jag tålde dem absolut inte, utan fick imurel istället och det har jag nu tagit i ca 10-12 år på 50 mg, efter ett skov för ca 1 år sedan fick jag ökat dosen till 100 mg. Kan rekomendera Er med Chrons sjukdom att tillföra tarmen goda bakterier med RUBICON i kobination med Dulcamara Alfaplex som binder de onda bakterierna i tarmen.(det är homepatmedicin, men kan även skaffas på nätet). Ett bra mellanmål som min mage ivaje fall klarar av är en Smoothie bestående av följande: 2 dl havremjölk, 1 st övermogen banan, halv dl hallon, halv dl blåbär, halv dl alpro soya natruella yoghurt och 2 msk sempers glutenfree havregryn. Mixa allt detta tillsammans med en mixerstav. Till detta äter jag 2 st. majsknäckebröd med getost på. På detta mål står jag mig ca 2 timmar. Ett annat tips är att göra en mjuk ”smörgås” som du gör på följande sätt: Ta en djup tallrik, knäck ett ägg och lite salt, vispa ägget och saltet lite lätt, blanda i 0,75 dl utav Mandeln Almonds mjöl(finns i 200 g påse, bland bakprodukter på Lidl), rör ihop allt till en smet, ställ in i micron på full effekt 2 minuter. Blir en liten ”kaka/smörgås”. Bre på Ghee och några skivor getost,( mild Chevrette) och ev några skivor gurka. Testa! Helt ok att äta.

 13. S,25 skriver:

  Hej Tina! Tack för att du håller uppe din blogg, den är så bra och hjälper så många. Till er som undrar om SCD startade jag igår en blogg där jag tänker skriva om dieten, ge tips på olika recept och hur man står ut eftersom jag vet att den kan verka väldigt komplicerad och svår – men det är den inte! Men kom ihåg att om man tänker ge sig på dieten måste man lusläsa boken… edt går inte bara att börja laga scd mat och tro att man kommer bli bra. Man börjar med en särskilt intro-diet som är väldigt viktig att man gör. SÅ köp boken, läs noga och börja sen!

  Jag är 26 år gammal och pluggar fortfarande. Ett aktivt liv med sociala aktiviteter funkar väldigt bra, trots dieten. SÅ man behöver inte vara rädd! Jag gick ner i vikt i början, från 58 till 54. Jag har alltid vägt 58 kilo. Idag väger jag 60 kilo, utan kolhydrater.

  Jag kommer antagligen att ändra bloggens utseende efterhand. Jag ska också bli noggrannare med stavningen, såg själv att det är lite sådär med den i mina första inlägg. Jag vill så gärna sprida mina kunskaper till er som är i samma situation som mig.

  ladybird.blogg.se

  fråga mig gärna om ni undrar något!

 14. admin skriver:

  Tack S,25! Jag lägger upp din blogg bland mina länkar så att andra kan följa dina äventyr i SCD-djungeln. Ser framemot att följa den! Håll flaggan i topp!
  /Tina

 15. admin skriver:

  Tack Diana för alla tips! Tack särskilt för tips om mandelmjöl som jag bara hittat i ekobutiken för dyra pengar (40 kr för 250 g) – Lidl låter billigare!

  Ang Salazopyrin har jag förstått det som att en del tål det, andra inte. Och om man inte tål det så tål man det verkligen inte och får en massa läskiga biverkningar som utslag osv (inte som med Remicade där man verkar nästan kunna stryka med om man, som jag, inte tål det). Jag tålde Salazopyrin utmärkt de åren jag åt den, förutom de gula missfärgningar jag fick (kunde aldrig ha vita t-shirts eller skjortor, alla vita trosor blev gula och aldrig rena – jag gick över till svarta trosor ganska snabbt, osv). Killar som äter salazopyrin får gul spermie och om man har linser blir dessa tydligen också gula (billig variant av Michael Jacksons Thriller någon?). Andra biverkningar jag själv drabbades av var halsbränna, men när jag började ta Salazopyrin EN blev det bättre. Dessutom märkte jag att jag mådde bättre av att ta det i samband med mat. När jag började ta Asacol tappade jag dock helt aptiten och kom på att jag skulle äta först när jag började bli svimfärdig.

  Känns som om jag borde skriva ett inlägg om sulfa/salazopyrin, men just nu orkar jag inte…

  /Tina

 16. John skriver:

  Enligt Wikipedia är inte potatisknölen vi äter giftig!?
  ”Som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier innehåller hela potatisväxten utom stamknölarna ämnet solanin som är giftigt för både människor och djur.”

 17. admin skriver:

  Faktum kvarstår: jag mår bättre utan potatis.
  /Tina

 18. Ingegerd Norman skriver:

  Hej, jag sitter och googlar för att få fram vad jag kan ha i en salla dom inte ska innehålla nattskatteväxter, men det är svårt att hitta. Alltid handlar det om VAD som är nattskatteväxter, nån som kan bidra med ett tips ??

 19. admin skriver:

  Hej Ingegerd,
  Jag gör sallader på just sallad, gärna olika slags blad, som rödbetsblad och ruccola, gurka, rädisor, finstrimlad selleri. Istället för potatissallad brukar jag hälla i quinoa i min sallad, och om man vill ha den lite ljummen kan man skala grön sparris (vi tarmsjuka tål ju inte fibrer så bra så jag brukar skala bort skalet längst ner på sparrisen), skära den i 3 cm långa bitar och stoppa in i ugnen 15-20 minuter med lite olivolja och flingsalt ovanpå och sedan hälla den i salladen. Andra grönsaker som jag använder flitigt är squash och butternutsquash/pumpa. Tunt skivad squash fungerar också i sallad, men jag föredrar nog att hetta upp den lite så den blir lite mjuk först, samma sak med fänkål som man kan skära i tunna skivor. Andra saker du kan ha är morot, fint strimlad rödbeta (polkabeta ser fint ut), fast även vanlig rödbeta gör sig bättre kokt/ugnsbakad, t ex med pumpafrön och chèvre eller fetaost. Groddar, som mungbönor, eller alfaalfa, ärtskott och solrosskott (enkelt att odla, men tar 1-2 veckor), färska sockerärtor (svenska!) eller varför inte vanlig krasse, fungerar bra i sallad, liksom lite rödlök eller salladslök, om man tål det. Ibland blandar jag i frön, som solrosfrön, pumpakärnor eller melonkärnor i salladen för att få den lite matigare. Det går också att riva morötter och rödbetor, och min absoluta rivna favorit är kålrabbi som jag äter med färskpressad citronjuice som dressing. En del gillar att stoppa i frukt i sin sallad som granatäppelkärnor, äpplen, och citrusfrukter (skalade från hinnan som separerar klyftorna från varandra). Det går säkert utmärkt att riva t ex kålrot och andra rotfrukter och äta rått som sallad också. Rawfood-sidor torde ha bra recept på olika slags råkostsallader. Nu när det är sommar kan man också stoppa i blommor i sin mat, exempelvis gurkörtsblommor eller krasseblommor. Det finns garanterat fler ätliga blommor ute i moder natur, googla så ska du finna!

  Inspireras av mitt recept på quinoasallad här.

  Lycka till!
  /Tina

 20. Ingegerd Norman skriver:

  Tack för ett fantastiskt svar. Det märks att du bryr dej 🙂

 21. admin skriver:

  Tack Ingegerd! Jag har ju själv samma problem och hela idén med denna sida är ju att dela med mig av mina egna lärdomar.
  Varma hälsningar,
  Tina

 22. ulla persson skriver:

  Som jag har letat efter en BRA sida för oss mag och tarmsjuka! Har UC sen 70-talet, och har varit relativt bra tills det sista året. Äter typ LCHF, eftersom jag är diabetiker 2 också. men orsaken att jag kom in på det var att jag började få ont i magen av i stort sett allt jag åt. Började utesluta allt med gluten och mjölk, men har fortfarande ont i magen, och diare’. Har fört matdagbok sen i jan. Men det är svårt när man inte vet vad man reagerar på.Sökte på skonkost, och hittade din sida. Äter en del hjärtmed. också, men nu blir det mest flytande kost ett tag. Fått många bra tips här! Hur är det med kokta ägg? Tack för den bästa sida jag har sett – den täcker allt! mvh Ulla

Panorama Theme by Themocracy