Specific Carbohydrate Diet – SC-dieten

Av , 31 maj, 2011 19:54

När man är kronisk tarmsjuk undrar man ofta vad man ska äta och vilken diet som är bäst för att läka tarmen. Läkarna och de flesta dietisterna säger ju att vi kan äta vad som helst (för, underförstått, vi kommer ju ändå alltid att vara sjuka). Andra, som pionjärerna inom svensk hälsokost Are Waerland och Lilly Johansson (grundare av den legendariska Föllingegården) rekommenderade att man skulle leva på så kallad ”vital kost” med enbart grönsaker, helst råkost, som motverkade försurningen av kroppen. Ytterligare andra, som Annika Lagerhorn och jag, förespråkar den så kallade basallergidieten, medan doktor Annika Dahlqvist, också känd som ”fettdoktorn” rekommenderar LCHF-dieten.

Om man surfar runt på amerikanska siter så hittar man ganska snabbt en annan diet som sällan nämns på svenska hemsidor, men som uppenbarligen har god effekt på just Crohn och Ulcerös Colit, nämligen SC-Diet, eller Specific Carbohydrate Diet. Exempel på personer som rekommenderar den är Crohn’s Boy och Wanted Crohn’s End.

Specific Carbohydrate Diet betyder helt enkelt ”särskilda kolhydratsdieten” och den som är föregångsgestalt för denna diet är en dam vid namn Elaine Gottschall. Elaine Gottschalls dotter diagnosticerades med Ulcerös Colit när hon var fem år på 1950-talet och inget hjälpte: kortison, sulfa osv. När hon var åtta år gammal närmade sig operationen alltmer och hennes föräldrar sökte hjälp hos en doktor Haas. Dr Haas hade tidigare experimenterat med SC-dieten på glutenintoleranta med stor framgång, då man trodde att de glutenallergiska faktiskt inte tålde stärkelse. Några år senare bevisades det dock att många av glutenallergikerna faktiskt var allergiska mot proteinet gluten och visst tålde stärkelse och SC-dieten föll temporärt i glömska.

Jag tycker själv att att SC-dieten är mycket intressant eftersom den går ut på att man ska undvika komplexa sockerarter och stärkelse, eftersom dessa anses vara föda åt dåliga bakterier i våra tarmar. Om man lever enligt strikt SC-diet kan man svälta ut de dåliga bakterierna som orsakar våra sjukdomar och helt enkelt bli frisk, med brasklappen att man därefter får vara försiktig med vad man äter – efter att man blivit bättre av SC-dieten kan man knappast börja leva på McDonalds eller pizza igen, men man kan förmodligen äta en liten hamburgare eller pizza ibland. Elaine Gottschall och hennes man provade att ge sin dotter denna diet och efter två år var dottern helt frisk igen. De fortsatte dock att äta enligt dieten i totalt sju år eftersom de vande sig vid den och tyckte att den var nyttig och mådde alla bra av den.

Enligt dieten så ska man skilja på mellan olika sockerarter där den enda som vi med trasiga tarmar ska äta är monosackarider, dvs enkla sockerarter som lätt kan tas upp av våra tarmar och inte behöver spjälkas. Exempel på monosackarider är glukos, som finns i druvor, fruktos, som finns i honung, frukt och vissa grönsaker, samt galactos som finns i yoghurt. Det finns disackarider som består av två monosackarider och måste spjälkas för att våra tarmar ska kunna ta upp det i form av monosackarider. Disackarider finns i maltos och isomaltos, som finns i majssirap och godis, laktos, som finns i mjölk, samt i sucros, som är vanligt socker. Dessutom räknas stärkelse i form av amylos och amylopektin in. Amylos är den minst komplicerade molekylen av de två, medan amylopektin är en mycket komplicerad stärkelsevariant som finns i vetemjöl, råg, potatis, majs, ris osv.

När tarmen inte kan spjälka de molekyler av sockerarter och stärkelse som är mer än enkla (dvs monosackarider) kan elaka bakterier (oklart vilka, men ni minns att vi har runt tusen olika sorter plus svampar i tarmarna – rena mikrokosmos – så det är inte så konstigt att man inte vet vilka) få fäste och börja äta på de här mer komplicerade sockerarterna. De kan skada tarmen, som då får sämre upptag av dessa mer komplicerade sockerarter och stärkelse, och bakterierna växer och blir fler. De börjar producera gas, biprodukter och slem och skadar tarmen ytterligare, varpå upptaget försämras ytterligare, och bakterierna får ännu mer att kalasa på osv. En ond cirkel har uppstått i våra tarmar, och Elaine Gottschalls berömda bok heter kort och gott ”Breaking the vicious circle” – Att bryta den onda cirkeln. Boken finns att köpa på t ex Amazon.com (jag brukar köpa från UK för det är närmare) och går utförligt igenom teorierna bakom denna diet, men också hur man ska genomföra den.

Anledningen till att tarmen skadas så att den onda cirkeln börjar kan vara att man fått antibiotika som påverkat tarmfloran, dålig diet med för mycket socker och stärkelse, att magsyran i magsäcken blivit mindre sur med åldern osv. Det finns säkert en miljon anledningar till varför tarmen skadats, säkert är även tillsatsämnen och MSG ytterligare bovar. Kort sagt: vårt moderna samhälles skräpmat förstör sannolikt tarmfloran på många av oss och om vi då fortsätter att få i oss mycket disackarider (socker osv) och stärkelse så förstör vi tarmfloran ytterligare.

En annan sak som Elaine Gottschall lyfter upp i sin bok är att inte nog med att dessa dåliga tarmbakterier får fäste i våra tarmar, de avger också gifter som gör oss sjuka. En del av dessa gifter som kommer in i vårt blodsystem kan gå upp till hjärnan och orsaka psykiska problem som schizofreni, men även autism. När man har ändrat dieten till SC-dieten för personer med schizofreni och även autistiska barn, så har de, enligt boken, visat stora framsteg till att bli friska. Dieten rekommenderas därför för autistiska barn eftersom man sett så stora framsteg i deras autism med den.

Det är en svår och tung diet eftersom man i början bara verkar få äta kokt kyckling, kött och kokta morötter de första fem dagarna på den s k inledningsdieten, sedan expanderas kosten med andra livsmedel. Efter några dagar med denna diet brukar man få någon form av reaktion då man mår illa, är trött eller mår konstigt på annat sätt. Det är då de dåliga bakterierna håller på att svälta ihjäl och det är inte så konstigt att man själv blir påverkad då. Kanske är det också så att kroppen måste avreagera sig när den utsätts för denna extrema diet på mest fett och protein, det tar ju lite tid innan den ställt om sig. Det är viktigt att man börjar dieten med dessa fem dagar eftersom de verkar utrensande för tarmen.

Om man ska ge sig på denna diet, som så många med våra kroniska tarmsjukdomar i Nordamerika verkar ha blivit hjälpta av, måste man vara envis och inte falla för frestelsen. Här fungerar inte ”bara en sked glass” eller ”bara en ruta av chokladen” eftersom då är hela dieten förstörd i början och man får börja om på nytt. Det är också bra om man skriver en dagbok där man bokför dels vad man äter, dels hur man mår. Då får man reda på vad man tål och inte tål snabbare. Vissa personer märker skillnad efter bara några veckor, andra får kämpa i flera månader. Därför gäller det att inte ge upp utan bara kämpa på. Och, som sagt var, när man väl mår bra så bör man fortsätta med dieten ett tag till bara för att vara på den säkra sidan.

En annan viktig sak är att man måste ha Elaine Gottschalls bok Breaking the vicious circle vid sin sida hela tiden, annars går det inte. Anledningen är att hon där har samlat långa listor på vilken mat man får äta och vad som är förbjudet. Boken innehåller också en mängd recept. Eftersom dieten är minst sagt extrem så behöver man också tillskott av vitaminer och mineraler och det står också noggrant utskrivet i boken. Här ett antal recensioner av boken. Även om det kan synas jobbigt att leva på denna diet i flera månader och kanske år innan man blir helt frisk så säger jag som tidigare: No pain, no gain. Och tänk efter: hur länge har du varit sjuk egentligen? I ett långt liv är några månader eller ett par år ingenting om det innebär att man får behålla sina tarmar, slipper stomi och blir frisk och får tillbaka livet?

Jag tror att SC-dieten sannolikt också är bra för personer som diagnosticerats med glutenallergi, men som ändå inte blivit helt friska trots att de inte äter gluten längre. Jag har inte testat dieten ännu, men jag vet att det finns läsare här ute som håller på med den för fullt, med framgång. Om ni vill dela med er av era erfarenheter får ni gärna göra det här till andra läsare av bloggen.

Tillägg maj 2013: det finns en variant av SCD som heter GAPS där man utesluter mjölk. Läs gärna mer om GAPS här.

7 svar på “Specific Carbohydrate Diet – SC-dieten”

 1. S, 25 skriver:

  Hej Tina och alla läsare! Jag har sedan 2 månader tillbaka ätit SCD-dieten och gått igenom allt som Tina skriver här ovan, intro-dieten och olika faser där man introducerar mat. En sida som har hjälpt mig väldigt mycket har varit http://www.scdlifestyle.com. De har ett dokument som man dessvärre måste betala för men som faktiskt är väldigt användbart. Dessa killar som har hemsidan lägger ner väldigt mycket tid på att svara på frågor och forska efter svar bland vetenskapen och andra källor så ibland kanske man måste ta ut en liten summa för att kunna fortsätta hjälpa människor. Jag tror inte de gör det för att tjäna pengar är vad jag vill ha sagt, men vem vet. Dokumentet är hur som helst väldigt bra för den som ska börja dieten! Som det nämns här ovan är dieten väldigt omtalad bland magsjuka i USA. Om man börjar googla kan man hitta mååånga bloggar av människor som blivit friska/symptomfria från sin UC, Crohns eller andra magsjukdomar. I början tänkte jag ”men shit vad ska man äta”?. Som tur är, är man ett djur som gillar sina vanor. Byter man vanor så vänjer man sig och börjar plötsligt adaptera till dessa nya vanor som om man inte gjort annat. Det är lätt att göra god mat på dieten och man blir en mästerkock utan att ens sträva efter det. Man måste bara planera mer än vanligt och äta MER än vad man gjorde innan eftersom man tar bort i princip alla kolhydrater. Annars går man ner i vikt ganska snabbt. Det finns även mailinglistor för personer på dieten där man kan ställa frågor. Många på dessa listor har år av erfarenhet från dieten så man får alltid bra svar vad det än är man undrar om. Efter att jag började med dieten går jag på toaletten som normal person dvs. varje morgon. Dock har fått dagar när jag mått sämte men än så länge verkar dieten ha positiv verkan på mig. Jag äter inga mediciner för tillfället. Man måste hålla på med dieten i ca två år innan man är hel läkt sen ska man nog gärna fortsätta att äta på det viset till 80% resten av livet. Och varför inte egentligen? Så slipper man en massa andra kostrelaterade sjukdomar på köpet, för resten av livet! Man kan alltid testa i en månad och se om det hjälper ens magproblem. Får man ingen effekt kan man ju återgå till sn vanliga diet men det är ju alltid värt att testa. Vem vill inte må bättre? Och förresten crohnsboy.com har ett dokument om hur han blev frisk som jag rekommenderar att man läser innan man börjar dieten! Boken bör man också beställa och läsa innan sätter igång. Lycka till önskar jag er som vågar byta kost!

 2. admin skriver:

  Tack S, 25 för dina kloka ord! Jag tror också att man ska testa och se om den fungerar, men man ska också vara medveten om att en del kanske inte får effekt av dieten på en månad utan det kan ta längre tid. Det är uppenbarligen viktigt att följa dietens olika stadier så att man dödar ut de olika bakterierna i början. Och om man är rejält sjuk så får man kanske vara beredd på att det kommer att ta längre tid att bli frisk än för andra som kanske har lite bättre tarmstatus när de börjar.

  En sak som jag tänkt på är att det här är ju ett slags extrem LCHF-diet, eller snarare en NCHP-diet (Non Carbohydrates High Protein), och den gör säkert att många går ner i vikt i början innan man insett hur mycket man ska äta för att hålla vikten eller gå upp i vikt. Det gör att det kanske inte är helt lyckat att ge sig på den här dieten om man är jättesmal och sjuk. Men å andra sidan, om inget fungerar så är det kanske den enda utvägen. Då får man helt enkelt se till att man äter extra mycket mat så att man går upp i vikt.

  /Tina som funderar allvarligt på att börja med SC-dieten i sommar på semestern

 3. S,25 skriver:

  Det är nog sant som du säger att ju längre man varit sjuk, ju längre tid tar det att bli bra i tarmen, och därför kan dieten ta längre tid än en månad innan den ger effekt. Det är så många som vittnar om att de blivit så mycket bättre av dieten att det vore dumt att tro annat. Om man läser om dieter och hur människor blivit friska/symptomfria från kroniska sjukdomar handlar mycket om att ta bort föda som skadar kroppen. Gemensamt för många av dessa dieter verkar vara kolhydrater. Jag har forskat runt så mycket om sjukdomar och dieter de senaste månaderna och alla har samma gemensamma nämnare: bort med spannmål och andra livsmedel fulla av kolhydrater så blir man mycket bättre.

  Med tanke på hur våra matvanor har förändrats drastiskt de senaste hundra åren så är det ju inte konstigt att de ger oss sjukdomar då kroppen inte kan hantera det den får. Sedan jag läste din blogg i januari i år har jag blivit väldigt medveten om kosten (tusen tack för det!) och det gör mig väldigt chockad att nästan allt i matvaruaffären är fulla av en massa konstiga ämnen, urlakade på alla näringsämnen som en gång fanns i de rena produkterna. Inte alls konstigt att vi blir sjuka. Men vi kan återställa balansen igen, om vi får i oss rätt mat, tror jag.

  Det kan vara så att man ska akta sig för dieten om man är väldigt smal. Men jag har läst om människor som börjat på dieten trots att de varit anorektiskt smala som succesivt blivit normalviktiga på dieten. Kroppen får ju istället för mat den inte kan ta upp, mat som den kan ta upp och då kanske den onda cirkeln till slut bryts. Men som du säger, så ska man nog vara försiktig om man är väldigt smal. För mig har det gått bra och jag låg nog på gränsen till underviktig när jag började på dieten; 178cm och 55kilo.

  Tack för din fantastiska blogg och jag håller tummarna för att du börjar dieten i sommar!

 4. admin skriver:

  Ja, håller helt med dig! Du har helt rätt i att om man får i sig mat som man faktiskt kan ta upp så borde man ju gå upp i vikt.
  Det är verkligen inte bra med alla tillsatser i maten som skadar våra tarmar och kroppar och helt otroligt att det får fortgå.

  Nu blir det nog SC-diet i närtid för mig. Varför vänta några dagar när man kan ge sig på den direkt, tänker jag. Livet är kort nog som det är! Dock innebär min svängning till SC-dieten att hälften av alla recept här på sidan får skrivas om. Men den tiden, den sorgen!

  /Tina

 5. Ben skriver:

  Hej Tina, och alla läsare.
  Den här frågan vänder sig till er som provat/är igång med SC-dieten, alternativt vet något om den. 24 timmars yoghurten, som man gör själv, verkar vara en viktig hörnsten i dieten. Jag har läst lite om dels dieten i stort men även om yoghurten i sig, men kan ändå inte riktigt känna mig säker på att om jag som laktos intolerant kan äta av denna yoghurt? Samma sak gäller för keson som de nämner. Jag vet att jag reagerar starkt på laktos, men skulle ändå väldigt gärna vilja prova dieten med tanke på att jag medicineras för fullt för min UC, men ändå blöder. Jag har inte ont i magen annat än när jag måste gå på toaletten för att utföra nummer 2. Däremot konstant väldigt svullen om magen.

  Tina och ni andra, tack på förhand. Och Tack för en otroligt bra blogg!

 6. admin skriver:

  Hej Ben,
  Jag kan tipsa om att skriva upp dig på SCD-listan http://scdiet.net/ där man kan ställa frågor till SCDare i USA/Kanada. Du kan också kontakta Ladybird http://ladybird.blogg.se/ och be henne skriva om detta om hon inte redan gjort det. Vad jag förstått så kan man som laktosintolerant äta hemgjord yoghurt men den måste göras i yoghurtmaskin eftersom det är ganska krångligt att göra sådan hemma ”för hand”. När det gäller keso så tror jag att den cottage cheese som rekommenderas i SCD är en annan slags ost och inte den vi kan köpa från Arla i butik. Cottage cheese brukar även rekommenderas av Jini Patel Thompson men den osten verkar snarare vara väl lagrad ost som görs ute på landet och därför kallas cottage cheese. För t ex innehåller ju inte väl lagrad parmesan laktos – den har försvunnit i processen.

  Om jag vore du och hade UC så skulle jag dock skippa alla mjölkprodukter och möjligen testa get/fåryoghurt så småningom. Det verkar nämligen som om ni med UC är extra känsliga mot både gluten och mjölk (dvs inte bara laktos). Kolla även SCD probiotika och beställ från USA om du ska testa det, alternativt skippa mjölk, gluten och tillför t ex Ultraflora Plus eller Rubicon (som förvisso innehåller yoghurtpulver men ändå fungerar bra på mig åtminstone och min homeopat säger att det är den bästa probiotikan då hon haft mycket goda resultat med den på sina patienter).
  Lycka till!
  /Tina

 7. sara skriver:

  Hej alla!
  Jag har uteslutit kolhydrater enligt SCD, men har ersatt yoghurten med probiotika istället, eftersom jag inte klarar mjölkprodukter nu med trasig tarm. i mitt fall var det dålig bakterieflora som utlöste min UC, så det är den biten jag jobbar med, men jag märker definitivt skillnad mot före SCD-dietens införande. Ett tag tvivlade jag/tyckte att jag började bli bra, och började då äta ris, majs osv igen. Efter två veckor kom alla symptom smygande igen…nu tänkter jag köra denna diet i två år så att jag blir frisk. Att man blir ännu smalare är visserligen trist, men det är ännu tristare att aldrig mera bli bra.
  Sara

Panorama Theme by Themocracy