Välkommen till Tinas magmat!

Av , 10 maj, 2010 12:02

Syftet med denna hemsida är att tipsa om kostråd till personer sjuka i Mb Crohn och Ulcerös Colit samt sprida information om metoder som skolmedicinen inte alltid upplyser om, men som faktiskt ofta fungerar på oss kroniskt tarmsjuka.

Jag som driver denna sida blev diagnosticerad med Mb Crohn när jag var 13 år och har levt med sjukdomen i över 25 år nu. Sedan början av 1990-talet har jag levt nästintill helt frisk, eller i remission, som det heter på läkarspråk, bortsett från två återfall de senaste åren (det första beroende på felmedicinering av ipren och det andra beroende på att jag testade att sluta med en immunsupressmedicin). I samband med mitt senaste återfall blev jag uppmuntrad av sjuksköterskor och en dietist att publicera mina recept på ”magmat” och dela med mig av den erfarenhet av sjukdomen jag tillgodogjort mig under de senaste 25 åren.

Jag är övertygad om att kosten kan hjälpa till med att hålla oss friskare i sin Mb Crohn, men även i den närbesläktade sjukdomen Ulcerös Colit. Idag saknas det tyvärr generella kostråd för dessa sjukdomar beroende på att framför allt Mb Crohn kan sitta i princip överallt från matstrupe ner till ändtarm och ta sig olika uttryck som förträngningar och polyper i tarmen, vilket gör olika personer olika känsliga. Vissa personer är dessutom är sjukare än andra. Trots detta anser jag att kost visst spelar stor roll för båda dessa sjukdomar, inte minst då jag själv och andra sjuka märker väldigt tydligt vad vi tål och inte tål.

Man bör alltså läsa denna hemsida med skillnader i sjukdomsbilden i åtanke och göra sina egna bedömningar utefter vilka förutsättningar man har. En person som inte har opererat bort någon bit tarm tål sannolikt mer än en person som saknar tjocktarm. Likaså har en person med förträngningar i tarmen annorlunda förutsättningar än de som kanske bara har sin sjukdom i tjocktarmen.

Jag hoppas i alla fall att jag med denna hemsida kan hjälpa några att lägga om sin kost så att de kan bli friskare. Recepten som jag publicerar fungerar naturligtvis alldeles utmärkt på vanliga friska personer och jag vet att många av mina vänner kommer att bli glada över att ta del av dem.

Väl mött och lycka till i köket!

/Tina

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy