Vad kan jag äta?

Av , 13 maj, 2010 16:02

En av de första frågor man som nydiagnosticerad med en kronisk tarmsjukdom ställer är ”vad kan jag äta?” när chocken lagt sig. Det är minst sagt demoraliserande när både läkare och dietister oftast svarar att man kan äta i princip vad som helst, underförstått ”för du kommer ändå alltid att vara sjuk”.

Men det spelar roll vad man äter, hur man äter och när man äter. Dessutom spelar hela ens livssituation roll för sjukdomen. Det är inte ovanligt att man kan koppla en specifikt stressig livssituation till när man fick sjukdomen.

Precis som jag skrev i mitt första inlägg är det svårt att ge generella råd om hur man ska lägga om sin kost när man har en kronisk inflammatorisk magsjukdom just av skälet att sjukdomen yttrar sig på olika sätt och vi alla är olika individer. Jag tror att det är den främsta orsaken till att många läkare och dietister svarar att man kan äta vad som helst, med reservationen att vi som är sjuka ändå ju kommer att förbli sjuka alltid.

En annan utmaning för en kostomläggning är att många svenskar lever på en diet baserad på exempelvis mjölk, gluten, socker, snabbmat och halvfabrikat, vilket gör att man känner sig helt borttappad om man tvingas utesluta denna typ av ingredienser i kosten. Det kan kännas som om det bara finns tråkig mat kvar att äta, men jag brukar tänka att jag tvingas äta hälsosam mat, vilket ju faktiskt bara är bra. Faktum är att det egentligen är mest i västvärlden som vi äter mycket mjölk, framför allt här i Norden. I många andra kök finns det mycket lite mjölk i maten.

Likaså är det extremt viktigt för oss tarmsjuka att äta lagad, gärna varm, mat och att man äter regelbundet. Det är bättre med grytor som kokat länge, soppor, mycket fisk och grönsaker än hårt stekt mat. Om jag slarvar med maten blir jag snabbt sämre i min mage.

Med denna blogg vill jag visa att det inte alls är särskilt svårt att laga god hälsosam mat för krångliga magar om man bara tänker efter lite innan man börjar laga mat och framför allt planerar sin mat ordentligt.

När man lägger om kosten är en av de viktigaste sakerna man måste göra att börja läsa på innehållsförteckningarna. Detta kan bitvis vara en skrämmande läsning men man lär sig snabbt vilka produkter man ska undvika.

Vad ska man då undvika för mat om man har en kronisk inflammatorisk magsjukdom?

Nedan är mina egna erfarenheter, en del av er kanske tål dessa livsmedel, men det är troligt att många av er har liknande intolerans mot dem som jag har. Jag kommer under sidan Tips för magen att gå in mer i detalj på dessa livsmedel och hur man kan undvika men också ersätta dem på bästa sätt.

Mina tips är att undvika (eller testa hur man mår utan dessa saker ett par månader)

Dessutom ska man vara väl medveten om att stress och rökning också påverkar magen och tarmarna mycket negativt.

Det finns många som säger att magen är vårt andra psykiska centrum, efter hjärnan, och jag vill hävda att många som har problem med knäppa magar också ofta reagerar på svårigheter i livet med magen. Det är jag själv ett strålande exempel på eftersom min mage blev bättre när jag började gå i terapi och lärde mig att inte alltid reagera med magen.

7 svar på “Vad kan jag äta?”

 1. J & A skriver:

  Jag måste säga att du gör ett otroligt bra jobb med din blogg. Jag har nyligen fått diagnosen Crohns och kämpar på så ini.. Har ännu inte fått bort alla symtom, känns som att det tar en evighet och jag vill ha tillbaka mitt liv, mig själv. Jag äter Imurel och kortison idag, det som jag har problem med hela tiden, det är magkramperna och illamåendet. Det känns som att man chansar varje dag med att veta vad man ska äta och hur man ska göra. Jag vet inte ännu och känner mig otroligt deprimerad eftersom jag inte kan jobba som vanligt, motionera med min hund, umgås (jag orkar inte), orkeslös, trött och jag har så förbannat ont hela tiden. Tack för din blogg, jag ska följa denna!! Mvh Johanna

 2. admin skriver:

  Tack Johanna! Det låter hemskt med magonda men det tar tid att bli frisk. Precis som det tagit tid att bli sjuk tar det tid att bli frisk.
  Har du testat att lägga om din kost så att du äter lite snällare? T ex ingen komjölk, inget gluten, inget kaffe, inga hamburgare på jobbet osv. Testa även salovum när du ska sluta med kortison och minska kortisonet i små små doser, annars går det inte. Spana även in t ex SC-dieten som jag skrev om tidigare. Det verkar vara väldigt många som blir bättre av den även om den tar tid och är omständig. Men som en tjej skrev: ”Jag visste att den innebar att jag skulle få tillbringa mycket tid i köket, men å andra sidan, om jag inte gjorde det så skulle jag få tillbringa mycket tid på sjukhus.” Försök att få tag på boken ”Hjälp vad kan jag äta?” som handlar om rotationskost. Om du testar dig fram och skriver dagbok kommer du snart att upptäcka vad du tål och inte tål. Så länge du har ont i magen så skulle jag rekommendera att du ska äta morotspuré, gärna med lite kokosfett i, kokt fisk, kokt kyckling, kycklingbuljong, grönsaksbuljong och hålla dig till prickiga bananer (de som är gröna innehåller stärkelse som vi inte tål). Du bör också tillföra tarmbakterier/probiotika sakta så att du bygger upp tarmens bakterieflora igen. Fundera över om det är något psykiskt som du kan tänka dig har utlöst sjukdomen (stress?) och försök att hantera det. Likaså, det kan faktiskt vara så att kortisonet gör din mage sämre (sannolikt samma sak med imurel) så det allra bästa är att försöka läka ut tarmen så att du kan sluta med kortisonet åtminstone.

  Lycka till!

  Tina

 3. Girl with UC skriver:

  Intressanta tankar, men en annan intressant grej… för just UC påstås rökning ha en positiv effekt (uppväger så klart inte hjärt&kärl&lungsjukdomarna som man kan få på köpet av rökning ). Till skillnad från Crohns drabbar UC oftare personer som aldrig rökt, alternativ som har rökt och slutat.

 4. admin skriver:

  Ja, och detta har jag skrivit om exempelvis här. Men då är det bara en eller ett par cigg om dagen som gäller som terapeutisk behandling. Tyvärr är det massor av storrökare som har tarmproblem, men det är inget som skrivs om i media.
  Däremot undrar jag om ni som har UC oftare har varit anorektiker än vi andra? Hade varit intressant att se eftersom jag träffat på åtminstone två personer med UC som tidigare varit anorektiker.
  /Tina

 5. […] min sida och pröva dig fram. Diskussionen om vad man kan äta skrev jag tidigt om på min blogg här och med tiden har jag upptäckt många andra sätt, som SCD, GAPS osv. Vi är alla våra egna […]

 6. Sigrid skriver:

  Hej! På kommentaren angående anorektiker. Jag är 22 och har precis fått Chrons – vilken skitsjukdom! Jag har sedan jag var ca 12 alltid haft dålig kosthållning. I tonåren kunde jag gå i två-tre dagar utan att äta (OBS ej anorektiker, bara deppig). Sedan åt jag helt fel mat när jag väl åt och har aldrig lärt mig hur nan lagar ordentlig mat. Jag tror att detta påverkat att jag fick chrons. Men det kan man ju inte veta! Bra blogg – jag kommer läsa mer! Med vänlig hälsning,

 7. admin skriver:

  Tack, Sigrid! Tyvärr tror jag att dålig kost, vare sig det är s k ”nyttig mat” med mycket fibrer och charkuterier, eller laktosfri mat (som innehåller mycket tillsatser) gör oss sjuka. Om man dessutom har en ätstörning ligger man ännu risigare till eftersom man då kan få i sig mat som är för fiberrik, innehåller för mycket tillsatser (t ex nyckelhålsmärkta saker) eller som jag själv som åt grapefrukt som förstörde min mage.
  Lycka till med tillfrisknandet!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy