Fria radikaler och antioxidanter

Av , 27 augusti, 2010 08:39

Även om fria radikaler låter som en politisk inriktning så här i valtider är det ingalunda fallet. Istället är fria radikaler neutralt, positivt eller negativt laddade syremolekyler och -atomer, som reagerar med andra atomer och molekyler och på så sätt påverkar vår biologi. Deras funktion inom biologin är att intracellulärt ta kål på elaka bakterier, gifter och annat som är dåligt för våra kroppar. Eftersom de fria radikalerna är laddade försöker de att ”avladda” sig (dvs om de är negativt laddade försöker de sno åt sig positiv laddning så att de blir neutrala igen), vilket de gör genom att ta elektroner från andra molekyler och atomer i sin omgivning, och på så sätt skapar de en kedjereaktion med fria radikaler.

Om man får för många fria radikaler i kroppen och de sätter igång med kedjereaktioner kan de skada våra kroppar. Den känsligaste delen som de kan skada är de fleromättade fettsyrorna som sitter i våra cellers membran. För att våra celler ska fungera optimalt måste deras membran vara intakta, eftersom membranet skyddar cellens innehåll från den yttre miljön. Om cellmembranet går sönder kan viktiga komponenter i cellen läcka ut och skada sin omgivning. Även om våra kroppar utvecklat system för att hantera de fria radikalerna lyckas de inte alltid och idag tror forskarna att fria radikaler orsakar både cancer och inflammationer.

Innehållet i en djurcell, som liknar människans.

Forskarna har också upptäckt att vi som har Mb Crohn och Ulcerös Colit har högre halter av fria radikaler i våra tarmar. De fria radikalerna orsakas här sannolikt av våra leukocyter, dvs vita blodkroppar, som försöker dämpa inflammationen, vilken sannolikt uppstått som en reaktion på främmande bakterier och/eller allergiframkallande födoämnen. De fria radikalernas syfte är här att döda inflammationen/infektionen med gifter. Kanske har de fria radikalerna dragit i gång alltför många kedjereaktioner och blivit ännu fler, vilket i sin tur sannolikt skadar tarmarna ännu mer och gör att läkarna gärna talar om att vi har immunförsvar som slåss mot sig självt. De fria radikalerna vi har för mycket av ger upphov till gifter och förstör våra tarmslemhinnor, som ju utgör minst 70% av vårt immunförsvar. Det gör att gifter, som vi också har för mycket av till följd av dessa processer, och bakterier som immunförsvaret i tarmslemhinnan normalt ska skydda oss mot kan ta sig in i våra kroppar och orsaka skador på framför allt lever, men även orsaka reumatisk värk och hudproblem.

Det är inte ovanligt att folk som varit sjuka länge i Mb Crohn eller Ulcerös Colit drabbas av följdsjukdomar pga detta. Alltså är det enormt viktigt att upprätthålla en hel tarmslemhinna så mycket det går. Framför allt Ulcerös Colit anses vara starkt cancerogent och det är en av anledningarna till att läkarna gärna opererar bort tjocktarmen på de som är sjuka i Ulcerös Colit – man är helt enkelt rädd att dessa patienter ska utveckla cancer i sina såriga tjocktarmar och anser att det är bättre att sätta stomi på dem.

Hur kan man då skydda sig mot fria radikaler? Fria radikaler finns överallt och är en naturlig process i våra kroppar som vi inte kan bli av med. De finns dock rikligare i exempelvis mat som blivit behandlad på olika sätt, miljögifter, läkemedel och strålning. Rökning och stress ökar antalet fria radikaler i kroppen. Det kan vara intressant att notera att vissa metaller innebär att fria radikaler kommer in i kroppen. Det är sannolikt en anledning till att man på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna inte längre ger järntabletter till personer med Mb Crohn eller Ulcerös Colit: det skadar helt enkelt tarmen! Har man järnbrist ska man istället få järn tillfört direkt i blodet så att det inte skadar tarmen. Jag antar att jag inte är den enda person med en kronisk tarminflammation som tvingats äta järntabletter med diarré som följd under årens lopp. Jag misstänker att det finns massor av läkare som är omedvetna om detta och än idag ger sina tarmpatienter järntabletter.

Färggranna frukter och grönsaker innehåller mycket antioxidanter.

Det går dock att hjälpa kroppen att motverka de fria radikalernas skadliga framfart genom att tillföra sk antioxidanter. Antioxidanter är atomer och molekyler som reagerar med de fria radikalerna och neutraliserar dem och därmed förhindrar den kedjereaktion som brukar uppstå med de fria radikalerna. Antioxidanter anses därför skydda mot cancer, och lyfts ofta fram av hälsokostbranschen som viktiga att få i sig.

Var finns då antioxidanterna? Generellt kan man säga att antioxidanter finns framför allt i form av fytokemikalier som är färgämnen i grönsaker, bär och frukt och framför allt sitter i deras skal. En enkel regel är att det därför är viktigt att äta färgglada grönsaker, bär och frukter. Ett exempel på en stark antioxidant är gurkmeja, som jag skrivit om här. Studier, som denna avhandling från Uppsala Universitet visar att personer som äter mycket grönskaker och frukt ofta är friskare än andra, vilket ju faktiskt stämmer med min tes och många andra forskningsrön att vi som drabbats av Mb Crohn oftare ätit mer snabbmat och godis än andra.

Grönt te innehåller mycket antioxidanter och enligt japanska studier skyddar det mot cancer. Kaffe anses också innehålla antioxidanter, medan svart te inte har lika mycket antioxidanter. Exempel på andra antioxidanter är selen, koppar, magnesium, zink, betakaroten, E- och C-vitamin. Om man vill ta järntillskott ska man därför ta dessa tillsammans med C-vitamin för att minska skadeverkningarna i tarmen. Men som sagt, här är det doktorn som bestämmer och jag är övertygad att Karolinska har koll. Återkommer med ett inlägg snart om vitaminer och mineraler som vi bör äta.

Det kan vara intressant att notera att forskarna hittills har hittat ungefär 5000 fytokemikalier. Dessa verkar som ett slags växt-östrogen och man tror att de skyddar mot cancer och andra åldersrelaterade sjukdomar som Alzheimer. Fytokemikalierna kan också motverka infektioner och parasiter, vara avgiftande mot toxiner och tungmetaller, vara bakteriedödande och döda parasiter. Om man äter flera olika slags fytokemikalier vid varje måltid verkar de förstärka varandras effekt.

Bär som är rika på antioxidanter är t ex jordgubbar, havtorn, hallon och blåbär.

Kroppen kan själv också bekämpa de fria radikalerna med s k kroppsegna antioxidanter. Det finns tre slags kroppsegna antioxidanter: Q10, glutation och urinsyra. Kroppen tappar förmågan att producera Q10 med åldern, men det går att tillföra i form av tabletter, som helst bör tas med lite fett för bästa upplösning. Eftersom antioxidanter i maten förbättrar kroppens förmåga att producera sina egna antioxidanter är det viktigt att komma ihåg att äta mat med antioxidanter i. Kanske är detta en anledning till att många av oss faktiskt mår bättre i våra tarmar om vi äter mer vegetariskt?

Glutation förnyas i kroppen när den har oskadliggjort fria radikaler och har ibland pekats ut som ”ungdomsmolekyl” eftersom låga halter av glutation ofta tyder på åldrande och cellnedbrytning. Glutation finns överallt i våra kroppar men finns i extra höga koncentrationer i lever, hjärta, ögonlinser, blodceller och tränade skelettmuskler. Personer med Mb Crohn tenderar att ha en störning i sin glutation, vilket sannolikt påverkar sjukdomen till det sämre. Om man tillför olika slags antioxidanter kan det dock förbättra glutationsnivån i kroppen.

Även om fria radikaler och antioxidanter är ett relativt nytt forskningsområde, finns det så pass många entydiga forskningsresultat att vi som har kroniska tarminflammationer bör öka vårt intag av antioxidanter för att hjälpa kroppen bekämpa de fria radikaler vi har för mycket av. Alltså är det viktigt att äta mer färgglada grönsaker, frukter och bär – gärna inte sönderkokta – och även se om det finns något bra kosttillskott som vi kan ta extra för att stötta antioxidanterna i sin kamp. Själv äter jag ibland Q10 som gör mig lite piggare, och jag försöker också att äta lagom mycket grönsaker, frukt och bär – kom ihåg att för mycket av detta kan ge oss lös mage också. Som vanligt är det en balansgång att få i sig tillräckligt med bra mat utan att reagera på den och bli sjuk av den istället.

Ett svar på “Fria radikaler och antioxidanter”

  1. […] järn är en fri radikal och fria radikaler är inte bra för våra tarmar. Läs om fria radikaler här. Eftersom vi som är sjuka redan har ett överskott på fria radikaler i våra inflammerade tarmar […]

Panorama Theme by Themocracy