Gurkmeja – gott och nyttigt

Av , 21 juni, 2010 21:22

Nyligen köpte jag min första färska gurkmeja i en asiatisk affär och efter att ha börjat använda den färska gurkmejan är jag helt såld. Trots knallgula fingrar och att jag numera har en gulfläckad skärbräda (den brukade vara vit) är jag nu en stark anhängare av denna spännande gula rot. Jag har förvisso använt gurkmeja i min matlagning en längre tid, men då i form av pulver, som inte alltid luktar så spännande. Men färsk gurkmeja var verkligen något annat, insåg jag när jag testade det första gången.

Gurkmeja är i Sverige mest känt som ett gult pulver som vissa mindre nogräknade bagare fuskar med i lussekatterna istället för saffran och det kallades en gång i tiden för ”indisk saffran” av Marco Polo. Den kommer ursprungligen från Sydostasien och fanns mycket riktigt på marknaden i Hoi-an (Vietnam) där jag botaniserade inför matlagningskursen julafton 2008. Gurkmeja används flitigt i indisk och sydostasiatisk matlagning där den bidrar med sin goda smak och vackra gula färg. Den är en viktig ingrediens i vår svenska curry, där den står för den gula färgen. (Personligen tycker jag inte alltför mycket om svensk curry eftersom jag, efter att ha vistats alltför mycket i Asien, tycker den smakar konstigt .) I Sydasien och Sydostasien används den dessutom som en läkeört mot olika sjukdomar, framför allt inom indisk ayurvedisk medicin.

Färsk gurkmeja

Gurkmejan borde alltså, precis som Lisa Förare Winbladh skriver här, ha ett mycket bättre rykte än som fattigmanssaffran. Förutom att den ger vår mat en vacker färg och spännande smak så innehåller den dessutom höga halter av antioxidanter, vilket är bra för oss kroniskt tarmsjuka som ofta har alltför mycket fria radikaler, dvs instabila syremolekyler som kan skada våra celler och anses orsaka cancer. Gurkmeja påstås innehålla tio gånger kraftigare antioxidanter än vad vitaminer gör.

Den aktiva substansen i gurkmeja är ett färgämne som heter curcumin. Curcumin motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som uppstår vid inflammatoriska processer. Det hämmar att enzymerna cyclooxynase (cox-2) och lipoxygenase, som sprider och bibehåller inflammation. (Cox-2-proteinet anses ha en stark koppling till koloncancer.) Med andra ord verkar gurkmejans curcumin ha en anti-inflammatorisk effekt, vilket ju torde vara bra för oss kroniskt tarmsjuka.

De senaste åren har antalet studier på gurkmejans medicinska effekter ökat drastiskt. En anledning till att gurkmeja blivit så populärt är för att det verkar ha effekt på vissa sjukdomar som vanliga läkemedel inte fungerar på.  Man har funnit att den har en viss effekt på reumatism, inflammatoriska sjukdomar generellt, Alzheimer, cancer, akne, psoriasis, högt kolesterolvärde, diabetes, parasiter i tarmarna, sårvård, menstruationssmärta och leversjukdomar. Läs mer här. Ett riktigt universalmedel, med andra ord!

Tyvärr verkar gurkmejans forskare kämpa i motvind eftersom det är svårt med finansiering av dessa studier idag. Det är ju ingen riktigt spännande grej att en gammal krydda visar sig ha anti-inflammatoriska egenskaper, verkar läkemedelsindustrin tycka, och de bidrar helt enkelt inte finansiellt till denna forskning i någon större utsträckning.

Även om jag personligen tycker att gurkmeja är gott i maten och faktiskt också märker att magen gillar det så tror jag återigen att det är ett hjälpmedel, ett komplement, i kosten för att hålla sig frisk. Jag tror inte att man kan bli av med sin Mb Crohn eller Ulcerös Colit genom att ta en matsked gurkmejepulver och blanda ut det i vatten och sedan dricka det, som jag en gång läste att någon rekommenderade en person sjuk i Ulcerös Colit. Men eftersom det verkar vara en krydda som likt ingefära verkar ha god effekt på oss så kan det väl inte skada, resonerar jag.

Ett varningens finger ska dock höjas här. Gurkmeja kan tydligen vara galldrivande så har man blockerad gallgång ska man undvika det. Vissa hävdar att gurkmeja kan vara dåligt för folk med magsår och sår i tarmarna, dvs sådana som oss med Mb Crohn/Ulcerös Colit, men jag har själv inte märkt av någon dålig effekt av gurkmeja i maten. Jag äter ju dock inte några enorma mängder, utan mest för att jag tycker det är gott; att det är anti-inflammatoriskt och rikt på anti-oxidanter ser jag mer som en bonus.

Burmesisk fisk, lammfärsbullar, Hoian-pannkakor och kambodjanska grillspett innehåller gurkmeja.

Recept på mat med gurkmeja här på min sida är exempelvis Burmesisk fisk (som min mage bara älskar pga dess mildhet och kokosmjölken), Indiska lammfärsbullar i kryddig tomatsås, Hoian-pannkakor, Kambodjanska grillspett och räkor med curryblad.

För den som likt mig vill testa färsk gurkmeja finns den alltså att köpa för ungefär tio kronor i asiatiska butiker. Det smartaste sättet att inte få knallgula fingrar, som jag fått, är att ta på sig en plastpåse på fingrarna när man skalar gurkmeja-roten och sedan riva den på ett vasst litet rivjärn. Tydligen bleks gurkmejans färg bort av solen, vilket kan vara en tröst om man fått det på sina kläder eller handdukar. Ett hett tips är så klart att inte ha på sig sina vitaste kläder när man lagar mat med gurkmeja.

5 svar på “Gurkmeja – gott och nyttigt”

 1. Gisela skriver:

  Jag undrar så vars du köpte roten ?

 2. admin skriver:

  Jag köpte den i en asiatisk butik här i Stockholm. Det finns flera asiater vid Olof Palmes gata korsningen Holländaregatan och uppmot Sveavägen. Jag gillar Mai Mai Market, en thai-affär, eftersom de är sympatiska och till skillnad från Hong Kong Trading inte säljer hajfenor… Färsk gurkmeja finns i de flesta asiatiska butiker med färska örter och grönsaker. Ofta kommer det in nya laddningar med grönsaker på tisdag-onsdag varje vecka.
  /Tina

 3. admin skriver:

  Tillägg: Jag har blivit kontaktad av läsare som berättat om vänner och bekanta som blivit av med symptomen på Ulcerös Colit genom att ta två teskedar gurkmeja i vatten eller mixat med gurka morgon och kväll, så det kan vara värt ett försök. Andra har testat att köra upp det bakvägen med lyckat resultat (fast man måste behålla det och motstå frestelsen att bajsa ut det direkt och sannolikt göra lite gymnastikövningar så att det körs runt i tjocktarmen ordentligt).

 4. Adam skriver:

  Jag skulle avråda ifrån att använda kryddformen av gurkmeja, eller någonting för den delen, och bara använda färsk eftersom kryddburkar är en massa toxiner som är onödigt.

Panorama Theme by Themocracy