Rotationskost

Av , 31 augusti, 2010 19:41

Nyligen införskaffade jag mig en bok som heter ”Hjälp! Vad ska jag äta?” skriven av Ingrid Franzon. Ingrid Franzon har själv haft svåra problem med sin mage, dock inte Mb Crohn eller Ulcerös Colit. Till slut kom hon fram till att det bästa sättet för hennes överkänsliga mage var att införa s k rotationskost och därefter testa sig fram till vad hon tålde och inte tålde och till slut blev hon bra i sin mage.

Många av oss med kroniska tarmsjukdomar kan säkert känna igen sig i hennes beskrivning om hur det är att inte tåla mat. Ofta när man är akut sjuk känns det ju som om man inte tål något alls, i alla fall har det varit så för mig. Man reagerar på all mat och till slut sitter man där och dricker havrevälling och risavkok och rusar på toaletten minst en gång i timmen i alla fall. För min del har den typen av reaktion vid två tillfällen slutat med att jag hamnat på sjukhus. Första gången fick jag dropp i en vecka för att ”vila tarmen” och andra gången fick jag dricka Isosource i nästan två veckor för att vila tarmen innan Remicade gav effekt på inflammationen.

Enligt Eva Bladh, som skrivit den utmärkta boken ”Tarmen – din hälsa”, är det inte ovanligt att personer med framför allt Ulcerös Colit mår bättre av rotationskost. Även personer med Mb Crohn kan må bättre av rotationskost, tror jag. En anledning till att rotationskost är bra för oss är att man då inte överbelastar tarmen och systemet med samma mat hela tiden och istället kan bygga upp en tolerans mot vissa livsmedel som man kanske inte tål i det akuta skedet. Genom rotationskost kan man helt enkelt låta immunförsvaret vila och undvika att man får fler allergier.

Vad är då rotationskost? Rotationskost går helt enkelt ut på att man ska rotera sin kost med fyra dagars sekvenser. Ofta kan det ju vara så att man vet att man tål ett visst livsmedel och så äter man jättemycket av det tills magen börjar protestera och till slut börjar reagera på det livsmedel man trodde att man tålde. Kanske är det så att våra magar egentligen inte tål för mycket av något (precis som att för mycket av något specifikt ämne kan döda oss) och därför är det viktigt att inte reta upp vårt system för mycket. Rotationskost innebär alltså att man inte ska äta samma livsmedel förrän fyra dagar senare.

Rött, grönt, gult, blått eller måndag, tisdag, onsdag, torsdag.

Ingrid Franzon har i sin bok gjort en mycket smart uppdelning av kosten genom att dela in livsmedel i olika ”färger” och därefter infört olika ”färgdagar” i sin kosthållning. Med lite planering kan man på så sätt genomföra rotationskost och man kan även genom hennes utmärkta scheman över olika ”livsmedelsfamiljer” komma fram till vad man tål och inte tål. Med en livsmedelsfamilj menas livsmedel som är närbesläktade varandra och kan ge liknande symptom om man äter dem, exempelvis ingår aubergine, chilipeppar, cayennepeppar, paprika, pepino, potatis, tobak och tomat i ”potatisfamiljen”, medan forell och lax ingår i ”laxfamiljen”. Om man inte tål tomat kan man på så vis vara mer vaksam på att man kanske inte heller tål potatis eller aubergine.

Den som vill testa rotationskost bör läsa Ingrid Franzons bok där hon ger förslag på olika maträtter, och även vilka matvaror som ingår i de olika ”färgade” dagarna. Hennes tips är att man helt enkelt sätter olika färgprickar (finns att köpa i pappershandeln) på matvarorna därhemma så blir det lättare för ”kocken” att tillaga mat enligt färgprincipen.

Även om det här låter krångligt så tycker jag själv att det kan vara en smart idé att köra så här efter ett återfall eller när man vill försöka ta reda på vad man tål och inte tål. I början ska man vara mycket försiktig med vad man äter och helst bara äta ett livsmedel (utan kryddor) åt gången samt skriva dagbok över vad man åt när och hur magen/kroppen reagerade. Så småningom, när man identifierat vad man kan äta mer av kan man utöka antalet livsmedel som man tål och börja testa fler som finns i de livsmedelsfamiljer som man tål.

Varierad kost är alltid bäst för magen!

Om man kör en snäll diet till sin mage efter ett skov (eller när ett skov är i analkande) kan man ofta vända trenden och börja må bättre är min erfarenhet. Och när man mår bättre så småningom kan det bli som så att man faktiskt tål en del saker som man inte tålde när tarmen var skadad. Exempelvis gillar inte min mage stark mat när jag är på gång att gå in i ett skov, men den tål chilipeppar utan problem när jag varit frisk ett tag. För tillfället verkar min mage inte tåla större mängder gluten, trots att läkarna konstaterat att jag inte är glutenallergiker och jag själv noterat att jag tidigare tålt det.

En sak som man ofta slarvar med när man är frisk är att man glömmer bort vad man inte får äta (eftersom man glömmer att man faktiskt har en kronisk tarmsjukdom!). Det är lätt att tänka att ”Asch, jag mår ju bra nu, så då klarar jag nog av lite godis/chips/pizza/McDonalds” och äta lite skräpmat, men det straffar sig tyvärr alltid, i alla fall för mig. Jag märker en dramatisk och snabb försämring om jag äter saker jag inte tål, som exempelvis lösviktsgodis eller mat med mycket tillsatser i. För mig är det inte längre värt att göra dessa snedsteg.

Samtidigt kan det vara värt för en person som inte testat sin mages gränser att faktiskt göra det inom rimliga gränser, helst när man skriver en mat/magdagbok. Vad händer om du som nu är frisk/ i remission äter lite sourcream chips och dricker Coca Cola? Får du sämre mage eller inte?

En liten varning dock: bara för att magen inte reagerar direkt betyder dock inte att du från och med nu kan äta skräpmat precis som innan, och det är tyvärr troligt att om du börjar äta dåligt igen så kommer din mage sannolikt att kollapsa hyfsat snart. Det är i alla fall min lärdom: slarva aldrig med maten och ät INTE skräpmat, det straffar sig ofta alltför fort och när magen börjar bråka kan det vara svårt att vända tillbaka den igen till remission. Jag har själv märkt att min mage tenderar att bli känsligare med åren, men det kan ju också vara så att jag är mer på min vakt mot födoämnesreaktioner än vad jag varit tidigare när jag var yngre eller för att jag numera äter imurel som gör tarmen känsligare (i alla fall är det min egen observation).

3 svar på “Rotationskost”

 1. Anna skriver:

  Har UC och blivit rådd att testa rotationskost, problemet är att jag äter typ 5 livsmedel nu när jag inte är helt bra, och inte så väldigt varierat annars heller då jag upplever att jag inte tål mycket, men överallt hittar man info om hur viktigt det är att variera, jättestressande för mig. Då får jag typ ha en bovetedag, en äggdag, en kycklingdag och en laxdag. 🙂

  Hur funkar mörk choklad för dig? Det är verkligen ”my poison”, nåt jag absolut inte vill vara utan nu när jag inte kan äta snacks och smågodis längre. Nötter verkar inte heller vara så populärt för min mage. Den är väldigt kinkig..

 2. admin skriver:

  Nötter är nog inte så bra för dina såriga tarmar – de är ju vassa och sliter på såren. Undvik ”vass” mat med fibrer och typ nötter både när du är sjuk och flera månader efteråt. Det tar ju tid att läka ihop tarmen. (Läs gärna mitt inlägg om fibrer som jag skrev tidigare i början av sommaren.) Ett tips är att kolla på den här boken som jag rekommenderar eftersom hon har bra tips på hur man ska göra. Författarinnan tålde själv bara kött under en period av sitt liv, vilket nog inte heller var så kul (tänk att äta fläskkotlett till frukost?!). Testa också att gå till en näringsterapeut eller en duktig homeopat som kan ge dig hjälp.
  Mörk choklad utan mjölk fungerar bra för mig men jag är inte så sugen på godis längre. Faktum är att jag tycker söta saker är lite äckligt numera om jag äter för mycket av det. Äter hellre mogen frukt numera, det känns friskare.
  Mvh, Tina

 3. Mona skriver:

  Hej!
  Intressant det här med rotationskost och din blogg är också mycket intressant. Vår familj gör en resa mot ett friskare liv och det är mycket trial and error. Förutom att vi lagt om kosten avgiftar vi oss också, då det inte enbart är mat och tillsatser som gör oss sjuka. Tror inte längre det finns kroniska eller autoimmuna sjukdomar (enligt lagen om orsak och verkan), det tar bara lite längre tid att hitta lösningen på vissa. Tyvärr är inte läkarna så pålästa när det gäller näring och miljöpåverkan när de ställer sin diagnos utan man får hitta pusselbitarna på annat håll. Surkål och syrade grönsaker är bra mat, är magen känslig bör man dock vara väldigt försiktig i början. Det kan räcka med en tsk.
  hälsn Mona

Panorama Theme by Themocracy