Kusin Vitamin och kortison

Av , 4 september, 2010 16:23

När man lider av en kronisk tarmsjukdom är det vanligt, särskilt under ett återfall, att man drabbas av vitamin- och mineralbrist, vilket faktiskt kan försvåra återhämtningen av sjukdomen. Ofta får vi ju kortisonpreparat (ex Prednisolon) som akut medicin för att stoppa det värsta, ibland får vi höga doser kortison, vilket sammantaget utarmar våra skelett så att vi riskerar att bryta benen lättare.

Att kortison inte är så bra för kroppen, även om det är en dunderkur för att stoppa det akuta skedet, är nog de flesta av oss medvetna om. Kortison är ju egentligen fantastiskt för att det tar bort sjukdomens symptom, men det tar inte bort orsaken till sjukdomen och många av oss blir väldigt dåliga när vi försöker trappa ner på kortisonet. Därför brukar läkarna försöka få någon annan medicin, som imurel/azatioprin, att verka under tiden som kortisonet dämpar symptomen. För just imurel/azatioprin tar det ju 2-3 månader innan de fungerar och under tiden får vi sjuka äta kortison.

Själv har jag ätit kortison/Prednisolon vid tre olika tillfällen i mitt liv och jag hatar det verkligen för jag känner mig som värsta knarkaren när jag ska sluta med det. Första gången blev jag jättesjuk så fort jag försökte minska dosen och fick till slut hjälp av min homeopat som gav mig kortison i homeopatpreparat (vilket alltså, enligt skolmedicinarna, inte ens är mätbart). Jag lyckades på så sätt sluta med prednisolon men blev jättesjuk igen temporärt när jag slutade med kortisonet i form av homeopatmedicin. Tack och lov återhämtade jag mig ganska snabbt efter det återfallet och var ganska OK bara en vecka senare, otroligt nog.

De andra två gångerna jag fått kortison var 2007 och nu 2010 och jag lyckades efter mycket om och men sluta med det tack vare Salovum. Jag testade mig också fram så att jag gick ner med en tablett (5 mg) per vecka från 40 mg till 20-10 mg där min mage inte pallade gå ner med så mycket som 5 mg och blev dålig (ena gången var brytpunkten vid 20 mg, andra gången vid 10 mg). Då började jag dela tabletterna i kvartingar så att jag helt enkelt bara minskade med 1,25 mg i veckan. Pilligt men det fungerade. Salovum stabiliserade magen samtidigt och när jag slutade helt var det väldigt skönt att ha salovum som extra stöd för magen.

Kortison har många biverkningar och faktum är att det inte är helt säkert att det hade blivit godkänt som läkemedel idag om det uppfunnits nu. Men nu är det här och det används friskt i vården av oss tarmsjuka eftersom det är, oftast, väldigt effektivt temporärt. Läkarna vill dock inte att vi ska äta det för länge eftersom vi riskerar att drabbas av benskörhet. Själv drabbades jag av tremor och hjärtartymi som en följd av de höga doser som injicerades (motsvarande 95 mg/dag i en vecka) i mig i vintras när jag var sjuk senast. Jag skakade som värsta Parkinson-patienten i ett par månader efter dessa höga doser, tappade köksgeråd och annat på golvet och kände mig som en knarkare på avgiftning. Inte så kul med andra ord! Hjärtarytmin upptäcktes av en ren slump och efter en ordentlig utredning har man fortfarande inte förstått vad den beror på bortsett från stress och kortison. Inte konstigt att jag var trött en period!

Man kan också utveckla resistens mot kortison, vilket innebär att om man äter för många kortisonkurer på kort tid så slutar kortisonet att ha den verkan den hade från början. Man blir helt enkelt tvungen att höja dosen, med de följder det kan få, och kortisonet får sämre effekt till slut. Därför uppmanar jag alla som kan att försöka undvika kortison så mycket det går. Dock kan det vara intressant att notera att eftersom kortison är ett kroppseget hormon (producerat i binjurarna) är det inte farligt att äta kortison om man är gravid, medan ett receptfritt medel som imodium (som hämmar tarmrörelserna) kan ge fosterskador!

Kortison gör också att man får sämre näringsupptag och att kroppen binder vatten. Därför är det inte ovanligt att man blir lite plufsig om man äter för mycket kortison. Min egen erfarenhet är att när jag börjat ta kortison så går jag upp mina förlorade kilon ganska snabbt, men jag har aldrig blivit överviktig.

För att man ska läka ihop i tarmarna bättre är det väldigt viktigt med ökat näringsupptag i samband med skov/återfall. Detta får man genom att äta en bra och naturlig kost, utan snabba kolhydrater (se även mitt inlägg om att gå upp i vikt) som ofta förvärrar våra tillstånd genom socker och annat dåligt för magen. Det är också bra att tillföra vitaminer och mineraler så att man hjälper kroppen. Särskilt vi som har Mb Crohn bör göra detta.

Vad ska man då äta för vitaminer och tillskott? Ofta har vi som blöder från tarmen anemi (blodbrist, eller brist på hemoglobin, dvs det som gör blodet rött), och det innebär att man har brist på B12, folsyra och järn. Som jag skrivit tidigare är det inte bra för oss tarmsjuka att äta järntabletter eftersom järn innehåller fria radikaler vilka skadar våra skadade tarmar. Här i Stockholm ger man sålunda hellre järn som en infusion på kroniskt tarmsjuka som har järnbrist och är anemiska. Själv har jag periodvis, innan jag visste detta, druckit Blutsaft och på så sätt haft bra järnvärden. Om man tar C-vitamin samtidigt som man tar järnpreparat som Blutsaft är det lättare för kroppen att tillgodogöra sig järnet.

Andra vanliga vitaminbrister är B12 eftersom det är vanligt att vi med Mb Crohn har opererat bort den delen av tarmen som är bäst på att ta upp B12 (skarven mellan tunn- och tjocktarm).  B12 eller kobalamin är viktigt för vår produktion av röda blodkroppar och bildar myelin som sitter runt våra nervceller och hjälper dem att fortplanta impulser snabbare mellan varandra. Brist på B12 kan också leda till depression, vilket ju också är vanligt när man har en kronisk tarmsjukdom (bara det kan ju göra vem som helst deppig!). En intressant sak är att brist på både B12 och folsyra kan göra att man får schizofreniliknande symptom, vilket verkar ha drabbat en släkting till mig som inte kan ta upp dessa två spårämnen. Hon är tvångsomhändertagen och sitter inlåst sedan drygt 20 år tillbaka, men har faktiskt blivit bättre när hon fått i sig mer B12 och folsyra. Men det är en annan historia som ni kan läsa om här och här. B12 finns i animaliska livsmedel som lever, kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter och ägg. Eftersom det inte anses vara farligt att överdosera B12 då kroppen bara tar upp den mängd den behöver i slutändan, är det vanligt att vi får B12 utskrivna av våra läkare.

Zink är bra att tillföra eftersom det kan hjälpa kroppen att läka sår och dessutom är ett viktigt spårämne för minst 70 olika enzymer, däribland matsmältningsenzymer, vi har i kroppen. Zink är också viktigt för immunförsvaret och essentiellt för blodbildningen, kroppens utnyttjande av järn och upptag av A-vitamin. Zink finns i  ostron, sill, musslor, lever, lamm, ägg, oxkött, mjölkprodukter, vetegroddar, fullkornsprodukter, vetekli, öljäst, nötter, ris, ärtor, morötter, rödbetor, solrosfrö, pumpakärnor bland annat. Dvs flera produkter som våra magar inte tål (exempelvis mjölk, fibrer och öljäst). Män behöver extra zink för att producera bra spermier, vilket är anledningen till att många vitamintabletter för män innehåller extra zink.

A-vitaminbrist gör att man blir mer mottaglig för infektioner och är därför bra att tillföra. Det är dock viktigt att inte överdosera A-vitamin eftersom det kan bli giftigt för kroppen. Jag tillför A-vitamin i en multivitamintablett istället. A-vitamin, eller retinol, finns i fiskolja, fisk, lever, mjölkprodukter och ägg. Karoten, som finns i bland annat morötter är ett förstadium till A-vitamin.

Citrusfrukter är rika på C-vitamin. Ibland pressar jag lite citron i téet om jag är förkyld.

C-vitamin, eller askorbinsyra, är en bra antioxidant som stärker vårt immunförsvar och är mycket bra att ta när man äter järn eller mat med järn i. Jag skulle dock vilja utfärda en varning för brustabletter med C-vitamin eftersom jag märkt att min mage reagerar mycket illa på det. Därför är det bättre att tillföra C-vitamin i form av grönsaker (som helst inte ska ha kokat för länge) och frukt eller som en del i en multivitamintablett. Brist på C-vitamin kan leda till försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och att man lättare får infektioner. Vissa studier tyder på att stora doser av C-vitamin kan slå tillbaka förkylningar. Stora doser av C-vitamin i form av brustabletter förstör dock min mage… Dock är C-vitamin vattenlösligt och kroppen tar bara upp så mycket den behöver så det går inte att överdosera.

D-vitamin har jag blivit tipsad om att äta av en läkare som var intresserad av ortomolekylärmedicin. D-vitamin kan nämligen stärka immunförsvaret och därför blev jag ordinerad att äta två tabletter Holistic D3 varje dag för att stärka mitt immunförsvar. Jag har märkt att när det är sol ute så får jag sällan hudsprickor vid naglarna medan jag lider av detta varje vinter. En bekant åt denna vitaminsort i vintras och tackade mig för tipset då det gjort att hon helt enkelt överlevt vinterdepressionen. D-vitamin bildas nämligen i vår hud när vi solar, men eftersom vi bor i ett mörkt land är det inte alltid vi får i oss så mycket D-vitamin. Mörkhyade personer som bor i Sverige kan under vintertid ibland behöva äta extra D-vitaminer eftersom deras hud inte tar upp solljuset lika bra som bleka skandinaver. D-vitamin påverkar också balansen mellan kalcium och fosfor i blodet, vilket är orsak till att vi ofta får kalktabletter med D-vitaminer. Förutom att bilda D-vitamin av solning finns D-vitamin, som är fettlösligt, i fiskolja, fet fisk, lever, äggula och mjölkprodukter.

E-vitamin sägs också vara bra att tillföra när man har kroniska tarmsjukdomar. Anledningen är att det är en stark antioxidant, stärker cellerna och har en läkande effekt på sår. Dessutom förstärker E-vitamin effekten av A-vitamin. E-vitamin, som är fettlösligt, finns i frön, sötmandel, vegetabiliska oljor, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölkprodukter. Ibland används E-vitamin, även kallat alfa-tokoferol, som antioxidationsmedel i livsmedel under beteckningen E 307.

K-vitamin är också bra att tillföra eftersom det hjälper blodet att koagulera, vilket ju är bra när man har såriga tarmar. Eftersom vitamin K2 bildas i tarmen av tarmbakterier kan vi ha brist på denna vitamin, men det är ganska ovanligt att ha K-vitaminbrist. K-vitamin finns i gröna grönsaker som broccoli, bladspenat, brysselkål och spenat.

För oss som inte tål mjölkprodukter, vilket är många, är det bra att tillföra kalk. Kalcium finns ju i komjölk, men det finns också rikligt i sesamfrön och solrosfrön. En del hälsoprofiler hävdar att den kalk som finns i sesamfrön är lättare för kroppen att ta upp än att ta upp i form av mjölkprodukter. Läkarna skriver gärna ut kalktabletter till oss men var försiktiga med tuggtabletterna eftersom dessa ofta innehåller konstgjort socker, vilket våra magar inte klarar. Jag har en så känslig mage att jag faktiskt reagerar och blir sämre av denna ganska lilla dos asparmatam och annat otrevligt som finns i dessa tabletter. En del tabletter tycker jag smakar vidrigt: nästan som Vim med citronsmak!

När det gäller sk essentiella fettsyror som omega 3 är det vanligt att man säger att dessa är bra att tillföra eftersom de stärker vårt immunförsvar, men det är viktigt att vi tarmsjuka undviker att äta just omega 3-tabletter eftersom de kan vara retande för tarmen och göra oss sjukare. Det finns säkert någon därute som kan äta det, men majoriteten av oss ska undvika det och istället satsa på att äta feta fiskar.

Mina tabletter som jag äter varje dag för att hålla mig igång och förbli frisk!

Själv har jag valt att äta multivitaminer och tillför varje dag kalcium, Q12 (en antioxidant) och B12 som extra tabletter. Däremot har jag lärt mig att min mage faktiskt inte tycker om de multivitamintabletter jag köper på apoteket för att de innehåller för mycket tillsatsämnen. Därför har jag börjat köpa amerikanska vitamin- och mineraltabletter på hälsokostbutiken. Jag brukar helt sonika be om vitamintabletter som innehåller så lite tillsatser som möjligt och som är lätta att ta upp för kroppen, vilket min hälsokostbutik (Lifeland här i Stockholm) har och glatt säljer för, tyvärr, dyra pengar. Men jag inbillar mig att det är lättare för kroppen att ta upp exempelvis snällt B12 än en tablett som är illrosa av färgämnen och innehåller en massa konstigheter.

6 svar på “Kusin Vitamin och kortison”

 1. Anna skriver:

  Hejsan!

  Har själv Ulcerös colit och kämpar dagligen med att komma på vad som funkar att äta och/eller inte. Jag äter typ ”basallergikost”, liknande stenålderskost, men med lite justeringar. Hade hela tarmen inflammerad och var jättesjuk för några år sen men nu är det ”bara” nedre delen, dock är jag nästan aldrig helt frisk vilket tar på krafterna…

  Men, vad jag tänkte fråga var ang Omega 3, du skrev att tabletterna ofta inte funkar för oss tarmsjuka, eftersom jag som sagt nästan aldrig är helt bra har jag jättesvårt att komma på vad som inte funkar och funkar. Men menar du att det är själva tillskottet eller tabletten i sig som retar? För isåfall kan man köra flytande tänkte jag. Äter själv tabletter nu och har ett skov, men då de också hjälper andra besvär för mig vill jag helst inte sluta.
  Mvh Anna

 2. admin skriver:

  Hej!
  Läkarna, dietisterna och sköterskorna på lasarettet har sagt till mig att omega-3 tabletter kan verka retande på våra tarmar och att det därför är bättre att äta lax eller sill och annan mat som är rik på omega-3 istället. Så jag tror att det är själva koncentraten av oljan som retar tarmen. Om du kan så är det kanske bra om du slutar med det just när du har återfall? Allra bäst är nog att prata med någon näringsterapeut som är duktig och kan tipsa dig om vad du kan äta. Eller besök en homeopat som är duktig. Tillför du tarmbakterier? Hoppas att tarmen blir snäll mot dig snart.
  /Tina

 3. Linn skriver:

  Hej!
  Är gravid i vecka 5 och undrar om det är ok att äta magnesium 280 mg/dag och zink 18 mg/dag från helhetshälsa, har nämligen låga värden av dessa och har blivit rekommenderad att äta mer än den dubbla doseringen som jag har angivit ovan.

  Vänliga hälsningar

 4. admin skriver:

  Hej,
  Är det din läkare som ordinerat detta? I så fall är det säkert helt OK att knapra i sig dessa mineraler och följ den ordinerade dosen. Generellt är ju de vitamin- och mineraltabletter som kommer från Helhetshälsa, likt de amerikanska vitaminerna, lättare för kroppen att ta upp än de som vi kan köpa på Apoteket. Om det inte är en läkare som gett denna ordination skulle jag ha gått på ditt eget förslag och kontaktat en läkare för blodprovstagning och därefter ordination av läkaren.
  Lycka till!
  /Tina

 5. MaskrosMorsan skriver:

  Hejsan…igen =)
  innehåller inte Blutsaft både vete och jäst?

  jag tål då inte Blutsaft men letar ett alternativ på kosttillskott, typ en tablett om dagen eller jucie – om du vet nått annat bra som man kan tåla!?

 6. admin skriver:

  Jo, du har helt rätt i att Blutsaft innehåller jäst och även vetegroddsextrakt – tack för att du upptäckte det! Då är det inte så bra för oss helt enkelt. Antagligen kan du mer om gluten än jag så jag antar att gluten finns i vetegroddar också?
  Hursomhelst så var Blutsaft underbart för min mage i början av 90-talet när jag tidigare tvingats äta apotekets vidriga järntabletter som är så starka och hemska för våra tarmar att man idag hellre ger en järninfusion direkt i blodet på oss när det behövs. Men man ger bara järninfusion när vi är hyfsat friska för om man har en gravt inflammerad tarm kan järninfusion göra att tarmen blir ännu vildare. Därför fick jag t ex inte järninfusion i somras trots att mina järndepåer var helt slut förrän samma dag som de släppte ut mig från sjukhuset.

  Jini Patel rekommenderar Ferrasorb från Thorne som ska vara lättare för oss att ta upp. Du kan hitta det på Lifeland i Stockholm och i andra välsorterade hälsokostbutiker eller på iherb.com. en amerikansk site som säljer kosttillskott. Dock vet jag inte om du får ”importera” det själv, jag har haft problem med Läkemedelsverket när jag ”importerat” liknande varor från Jinis HolisticHealthShoppe. Jini har dock upptäckt ett nytt järnpreparat som består av nanopartiklar, vilket du kan läsa om här. Hon säljer det också här . Om du testar det får du gärna ge feedback!

  Själv har jag fått järninfusioner och har därför bra järnvärden så jag tar inte järntabletter eller Blutsaft för tillfället.
  Lycka till!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy