Soppa i kylan

Av , 11 november, 2010 22:36

Soppa är bra mat att äta i höstrusket och under den analkande vintern. Dels är det värmande, dels är det snällt mot magen. Jag äter gärna mixade grönsakssoppor när jag har återfall eftersom det är så snällt mot magen som då får vila. Många hälsoböcker som jag läst rekommenderar att man ska äta soppa till kvällsmat för att det är mindre stabbigt och tungt för magen att smälta på kvällen innan man går och lägger sig. Jag har dock inte själv levt enligt denna devis, men jag tycker det är gott med soppa och magen blir oftast glad av den. Faktum är att det känns bättre att äta soppa på kvällen än mitt på dagen för att man inte blir så stoppmätt av det.

De soppor jag gör är främst grönsakssoppor av olika slag. En grundgrönsakssoppa är när man fräser lök och vitlök och sedan kokar upp soppan med några potatisar skurna i tärningar och någon mer grönsak som purjolök, broccoli, blomkål eller squash och därefter mixar den och tillsätter oatly-grädde och peppar och salt. Jag använder antingen grönsaksbuljong utan jäst eller så använder jag min egen hemgjorda buljong, t ex hönsbuljong, räkbuljong eller fiskbuljong.

Fisksoppa med aïoli

De av oss som inte tål gluten får skippa bröd till soppan, alternativt testa glutenfritt bröd till eller helt enkelt äta lite mer av soppan för att bli mätt. Ibland slänger jag i alfa alfagroddar eller en bit getost i soppan för att göra den mer matig. Numera äter jag oftast glutenfritt knäckebröd till soppan och ibland gör jag glutenfria pannkakor till efterrätt. En dietist jag nyligen hade kontakt med tyckte att jag borde uppmana alla här att äta efterrätt om man äter soppa, men jag är inte helt enig om detta eftersom jag ju är emot sockerrik diet och efterrätter oftast är söta. Om man äter en matig soppa till kvällsmat är jag inte säker på att man behöver någon efterrätt. Magen måste ju få möjlighet att vila sig också, eller hur?

Likaså kan alltför mycket frukt i samband med måltid få våra magar att börja jäsa så jag är verkligen skeptisk till det här med efterrätt. Jag tror att det är bättre att äta ”stabbigare” soppor och äta större portioner av dem än att äta en söt efterrätt. Eller ta en näringsdryck mellan målen istället.

Jag har i alla fall lärt mig att göra glutenfria pannkakor, de smakar nästan som vanliga pannkakor och är helt OK. Servera dem med lite färska bär eller varför inte hemlagade sylt? Ett annat förslag på efterrätt är att göra glutenfria amerikanska pannkakor med blåbär i. Det är inte särskilt sött och magen verkar tycka det är OK. Den som vill ha lite sött till dessa pannkakor kan äta dem med skivad banan.

Om man är lat och tål gluten kan man köpa Oatley färdig pannkakssmet, som fungerar alldeles utmärkt att steka pannkakor på. Man kan också göra vanliga pannkakor men ersätta mjölken med soja/havre/rismjölk.

Gå gärna in på receptlistan för att hitta olika soppor. Jag tycker mycket om grönsakssoppor, men en av mina favoriter är fisksoppan med aïoli. Bon apetit!

6 svar på “Soppa i kylan”

 1. Anna skriver:

  Done! Det var den godaste soppa jag ätit. Förövrigt så tror jag inte psylliumfröskal är något för mej. Kanske för svårsmält och för mycket fibrer. Jag har ätit 0,5 msk 2 ggr per dag och kommer lägga av med det. Har ätit i några dagar, haft uppehåll och börjat igen och det blir samma sak. Svider lite i magen på ett par ställen och det som kommer ut ser inte så trevligt ut…(Inkapslat blod) Har du testat?

 2. admin skriver:

  Oj, det låter inte bra med inkapslat blod… Men kan det vara blod som borde komma ut eller är det typ färskt/nytt blod? Tänker på Annika Lagerhorn som hävdar att man kan få sk läkningsskov, som inte är farliga. Jag har bara testat en gång och lade dem i blöt i flera timmar innan jag drack upp det i samband med måltid. Märkte ingen skillnad alls faktiskt då. Var försiktig så att du inte skadar tarmen med skalen.
  Kul att du gillade räkbuljongen! Visst blir den god?!
  Krya på dig!
  /Tina

 3. Anna skriver:

  Hej! Svårt att säga om det verkligen är inkapslat + nytt blod, men det har sett ut som det…ibland bara gammalt och ibland både gammalt + nytt.
  Annars har jag varit bra i magen, följer Annica Lagerhorns + dina råd. Tror jag hamnade i ett läkningsskov en månad efter kortisonkuren och så har det hållt på. Har inte alls ont av det så det måste ju vara ett läkningsskov, men doktorn ville jag skulle börja med kortison då igen, men jag vill inte ha. Och det har inte blivit värre heller.
  Men det här med psylliumfröskalen satte skräck i mej. Kinesiologen förklarar att skalen inte skadar tarmarna, men det känns inte så bra för mej i alla fall.
  Hon har även gett mej Glutamin (som en del med UC kan må jättedåligt av eftersom det enligt Annica Lagerhorn kan omvandlas till glutamat i tarmen) men jag har inte kännt något illa alls. Men jag kan säga att jag va tveksam och lite rädd. Sedan en vecka tillbaka har jag medicinerat med en ciggarett om dagen. Fick ju UC när jag slutade. Jag har inga stora problem men vill ändå prova lite 😉 Ha en skön söndag Tina.

 4. admin skriver:

  Hoppas att du blir bra snart! Jag tror att man ska lita på sin kropp och om den inte gillar något så ska man inte tvinga i den det. När det gäller glutamin så har jag också hittat att det ibland kan omvandlas till glutamat MEN Jini Patel Thompson rekommenderar att man ska ta det för det hjälpte henne (och många fler) att bli bättre i magen. Tillför du tarmbakterier? Krya på dig!
  /Tina

 5. Anna skriver:

  Tarmbakterier, ProBion active, japp!
  Nu har fröna lämnat kroppen och jag är totalt symtomfri 😀 Hoppas det får vara så nu. Kram på dej.

 6. admin skriver:

  Vad bra! GRATTIS! Då har vi lärt oss att psylliumfrön inte är en höjdare. Själv fortsätter jag må utmärkt med SPC-flakes, 15 ml aloe vera och 2 tsk Udo’s Choice morgon och kväll. Samt D3-vitaminer bla. Jag hoppas verkligen att du fortsätter att må bra! 🙂 Kram tillbaka!

Panorama Theme by Themocracy