Nyttan av candida

Av , 13 november, 2010 18:00

Jag har en teori om att allt som finns runtomkring oss har någon slags funktion, hur obegripligt det än månde vara. T ex är mördarsniglar godis för myskankor, fästingar äts med glädje av guineafågeln och möss är mat för katter och rävar. Detsamma gäller vår tarmflora. I tarmarna har vi ju både bra och dåliga bakterier och jag är fullt övertygad om att även de dåliga bakterierna har en funktion. Exempelvis kanske e-kolibakterierna hjälper till att döda ännu värre saker i våra tarmar, så länge de inte är i majoritet. Men när det gäller candida, jästsvampen som jag tror är en stor bov till att vi blir sjuka i tarmen, har jag länge funderat över dess funktion.

Nyligen läste jag dock att candida faktiskt har en funktion i våra tarmar. Dessa jästsvampar är helt enkelt föda för våra goda tarmbakterier, som acidophilus och bifidus. När dessa goda tarmbakterier får matbrist, dvs inte får prebiotika i form av fibrer och annat osmältbart som de lever på, äter de helt enkelt candidajäst. Kanske börjar de snälla tarmbakterierna t o m odla upp candida om vi inte tillför prebiotika? Något måste de ju äta! Och ibland kanske candidan blir för stor för de goda tarmbakterierna att hålla undan, vilket gör oss sjuka och om vi tillför probiotika blir vi bättre?

Uppenbarligen är det så att det finns en fin balans i tarmfloran som gör att en viss mängd candida faktiskt är bra att ha i tarmen, men att för mycket candida skadar uppenbarligen tarmen. Kanske är det denna fina balans mellan olika slags bakterier och jästsvampar i tarmen som gör det till en riktig konst att få till det med tarmbakterierna i våra tarmar. Att vi som har IBD har en störd tarmflora är ju allmänt känt.

Eftersom många av de kostråd jag hittar på nätet, inte minst i form av SCD, Specific Carbohydrate Diet, eller på svenska den särskilda kolhydratsdieten, visar att vi med kroniska tarmsjukdomar blir sämre om vi äter för mycket raffinerade kolhydrater i form av socker, vetemjöl och även potatis, så kan jag inte låta bli att tänka att dessa dietråd är ju faktiskt kompatibla med en låg candida-kost. Så återigen, frågan är om candida är hönan eller ägget? Det allra bästa för oss är nog trots allt att försöka hålla nere candida-nivån så mycket det går, men låta lite finnas kvar som reservmat till probiotika-bakterierna i våra tarmar.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy