Du kommer alltid att vara sjuk!

Av , 28 oktober, 2010 16:44

Hur många av oss har inte fått höra detta? Jag var nyligen inne på Jini Patel Thompsons hemsida och såg hennes video (här), vilket var en riktig déjà vu för mig. Hon berättar nämligen om hur hon blev diagnosticerad med Mb Crohn av sin läkare och så sa läkaren till henne att ”Du kommer att åka in och ut på sjukhus resten av ditt liv, du kommer aldrig att kunna ha ett jobb och du kommer aldrig att kunna få barn. Men de goda nyheterna är att du är tillräckligt sjuk för att klassas som handikappad!” Jini gick därifrån minst sagt modfälld men fast besluten att inte vara sjuk resten av sitt liv. Sedan följde sju års experimenterande innan hon blev frisk. Jag kommer att läsa hennes bok och skriva om hennes olika teorier här på hemsidan under hösten.

Jag har själv fått höra en massa konstigheter från olika läkare och vårdpersonal genom åren. En dietist som jag hade när jag var tjugo år sa till mig att det inte spelade någon roll vad jag åt eftersom jag alltid skulle vara sjuk. Jag gick hem och tänkte ta livet av mig eftersom jag inte stod ut med tanken på att leva med en ständig jakt på toaletter resten av mitt liv. Min snälle doktor blev upprörd över hennes uttalande. Tack och lov läste jag bara någon vecka senare en artikel om en tjej med Mb Crohn som gått till en homeopat och blivit frisk och då tänkte jag om. Min plan var att helt enkelt ge hokus pokus homeopati en chans, det skulle säkert inte fungera, men då hade jag i alla fall testat och kunde slänga mig framför ett tåg med lite bättre samvete.

Ja, ni vet hur det gick. Homeopaten tog emot mig, sa att hon skulle inte kunna göra mig helt frisk eftersom då skulle hon falla under häxerilagen (tänk, det finns sådana lagar fortfarande!) men hon tillade ”jag kan göra dig väldigt mycket bättre”. I början blev jag sämre, vilket man brukar bli när alla gifter lämnar kroppen och den ska ställa om sig till nya mediciner och nya tarmbakterier. Sedan blev jag bättre och efter ett och halvt år senare var jag faktiskt frisk och var frisk i över 15 år tills jag fick i mig för mycket ipren, vilket är en annan historia.

När jag fick mitt stora återfall för några år sedan, till följd av ipren och stress, vilket gjorde att jag tvingades börja äta imurel, vilket jag verkligen inte gillar att göra men ibland är man tvungen, hade jag en läkare som höll på att gå in i väggen. Han sade bland annat till mig att jag aldrig skulle kunna få barn och gammal var jag ju också, tyckte han. ”Glöm det där med barn! Du är ju singel också.” (Tack – rub it in!) Jag har förvisso inte fått barn än men jag hoppas att jag ska kunna få det en vacker dag. Men bara att säga så till en sjuk person är djupt demoraliserande för den sjuke och lär knappast göra att den sjuke får energi att bli frisk.

Några veckor senare visade det sig att han gått in väggen och blivit totalförlamad temporärt för att han arbetat så hårt för länge. (Vi är uppenbarligen många som sysselsätter gastroläkarna i Sverige. På Gastro i Lund brukade de skratta åt mig när jag ville ha återbesök. ”Det finns inga läkare här! Hahaha! Om du har ont så gå till en vårdcentral istället! Hohoho!” Helt sjukt, tycker jag. Vart tar mina skattepengar vägen egentligen?) Han ringde mig ytterligare ett par veckor senare och berättade om detta och undrade samtidigt om jag inte ville vara med i en medicinsk studie som försökskanin, han ”arbetstränade” nämligen, för jag var ju ändå inte frisk (mina blodprov var betydligt bättre än vad han räknat med). Återigen: förtvivlan. Men jag gav inte upp.

Jag har många gånger funderat över varför vissa läkare är så okänsliga och helt enkelt korkade i sitt agerande gentemot patienter. Jag har inget svar på den frågan tyvärr. Kanske blir man kallhamrad av läkarutbildningen? Kanske är det pluggmaskiner som blir läkare (5,0 krävs ju för att komma in)? Men tack och lov är alla läkare inte kallhamrade, det finns en hel del empatiska läkare och jag lever efter devisen att byta läkare om man inte är nöjd med den läkare man har.

Det är ju så att kropp och själ hänger samman och om man inte tror att man kan bli frisk, ja då tror jag faktiskt inte att man kan bli frisk. Jag tror verkligen på att man måste tänka positivt, inte ge upp utan kämpa på. Komma ihåg att vi är faktiskt många som lever friska liv ute i samhället, vilket kan vara svårt att tänka på när man själv är nere och kravlar på marken och är jättesjuk. Men kom ihåg: Du kommer faktiskt inte alls alltid att vara sjuk! I alla fall om du inte vill vara sjuk och gör något åt din situation genom att ändra på din kost och tillföra tarmbakterier, vilket jag tror är det allra viktigaste för att bli frisk.

Det är också viktigt att komma ihåg att våra magar är extremt psykosomatiska och därför är det viktigt att stanna upp och fråga sig själv: vad är det magen håller på att säga till mig nu egentligen? Varför har den blivit sämre? Vad kan jag göra för att ändra på min situation? Om man inte kan komma fram till vad magen försöker säga så kan det vara bra att söka hjälp och gå i terapi för att lära sig hantera de känslor som nu orsakar att magen skriker och blir sjuk. Det har jag själv gjort eftersom min mage under tonåren reagerade på varenda motgång genom att kollapsa. Nu försöker jag vara mer på samma våglängd som magen och lyssna på den för att få den glad. Kanske är det en del av mitt undermedvetna som talar med mig på detta sätt? Oavsett vad, det går att lyssna på magen och det går också att bli frisk och leva frisk trots att man fått en dom att man kommer att vara sjuk resten av livet.

Så mitt svar till dietisten som sa till mig när jag var tjugo år att jag alltid kommer att vara sjuk är faktiskt: Nej, det kommer jag inte alls att vara. Titta på mig! Jag mår faktiskt utmärkt! Och under många år var jag min läkares tråkigaste patient eftersom jag hade så goda värden och kunde resa så mycket och leva ett spännande liv. Och det kan jag fortfarande. Vi är många som är friska tack vare ändrad kost, tillförsel av tarmbakterier och själslig omvårdnad.

Till er andra som är sjuka: Ge inte upp vad läkarna än säger! Lyssna på dem, värdera vad de säger, men tänk hela tiden att det går att bli frisk och ni kommer att bli friska om ni lär er vad era tarmar säger och vad de tål och vill ha för att hålla sig friska.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy