Aloe vera

Av , 1 november, 2010 13:14

Aloe vera är en liljeväxt som ser ut som en kaktus och vars växtsaft anses ha goda effekter på sårläkning och sägs stärka immunförsvaret. Jag har själv mycket god erfarenhet av aloe vera-kräm som jag tagit på brända axlar och sår, vilket jag inbillat mig snabbat på läkeprocessen. Aloe vera-saften som används i krämer stimulerar cellåterbildning och det är därför den är så bra för sårläkning. Kanske är det därför som aloe vera också lyfts fram som bra för våra tarmslemhinnor och vi ibland uppmanas dricka aloe vera juice?

Aloe vera låter verkligen som en dunderkur: hittills har man upptäckt 75 olika hälsobringande ämnen i den. Den innehåller alla vitaminer utom vitamin D och är därför nyttig enbart av det skälet. Dessutom innehåller aloe vera 20 av 22 aminsosyror samt antiseptiska saponiner och antraquinoner plus en massa olika enzymer, som är de som står för den inflammationshämmande egenskapen aloe vera anses ha. Sannolikt har man inte forskat färdigt på den än så mitt stalltips är att aloe vera innehåller säkert fler bra saker som har läkande effekt. Hittills verkar det dock finnas ganska lite evidensbaserad forskning som är godkänd av skolmedicinarna om aloe veras hälsoeffekter, vilket gör att aloe vera ibland framstår som en dunderkur utan bevisad effekt, enligt skolmedicinen.

Aloe vera i kruka

Nåväl, idag anses aloe vera ha god effekt på psoriasis, eksem och tråkigt torrt hår, och det hävdas också att det är bra mot förstoppning samt bra för magkatarr. Aloe vera minskar nämligen saltsyreproduktionen i magsäcken och hjälper till att läka sår i magsäck och tolvfingertarm.

Det är dock bra att vara medveten om att en del av oss med kroniska tarmsjukdomar faktiskt har dålig saltsyreproduktion och borde egentligen tillföra saltsyra till vår magsäck så att den kan fungera optimalt. Personer med hög saltsyreproduktion i magsäcken verkar nämligen drabbas mer sällan av exempelvis turistdiarréer. Så plåtmage är egentligen samma sak som hög saltsyreproduktion i magsäcken och för oss som har dålig saltsyreproduktion kanske aloe vera inte är så bra i så fall.

Nåväl, bra för sårläkning och immunförsvar – det låter väl bra för oss som har såriga tarmar och dåligt immunförsvar? Jodå, det finns faktiskt en del tarmsjuka som dricker aloe vera saft som man kan köpa i hälsokostbutikerna. Enda problemet är att man kan få lös avföring av den, och DET behöver inte vi, eller hur?! Faktum är att när jag researchade inför detta inlägg hittade jag varningar att personer med just Mb Crohn ska undvika att dricka aloe vera av precis denna anledning, dvs att det har laxerande effekt. Likaså ska personer som äter kortison också undvika aloe vera eftersom aloe vera innehåller kortisonliknande substanser.

Men samtidigt verkar det vara många som tycker att aloe vera trots allt fungerar bra för även Mb Crohn-magar. Kanske är det så att man ska prova sig fram och se hur magen tål det. En dagsdos sägs vara upp till 0,5 dl, men jag tror att man ska ta det väldigt lugnt om man har en kronisk tarmsjukdom och helt enkelt börja med att ta 5-10 ml en till två gånger per dag, för maximal effekt ska den helst tas 45 minuter före måltid eller tre timmar efter måltid. Eller så tar man lite aloe vera i samband med maten så att magen inte blir utsatt för alltför hård press.

Jag har själv ett litet experiment på gång vad gäller aloe vera. För några månader sedan köpte jag en flaska aloe vera saft (se bilden ovan) och drack lite grann. Det smakade lite surt, lite svagt citronaktigt och när jag tog den hände först inget alls. Sedan glömde jag att ta den och tog den ett par månader senare igen. Då hände det grejer: jag fick värsta diarrén och aloe vera-saften åkte i vasken. Kanske hade den blivit för gammal eller så var det helt enkelt så att aloe veran jag köpt inte var så bra. Magen återhämtade sig dock väldigt snabbt, så det kändes nästan som en matförgiftning.

Enligt vad jag har läst mig till nu så finns det massor av olika aloe vera juicer. En del av dem verkar förekomma i hemförsäljningssammanhang, vilket ju alltid känns mindre smickrande tycker jag. Alla aloe vera juicerna är självklart bäst, renast och mest effektiva, vilket ju gör det svårt att veta vilken sort som faktiskt är bra. Efter att ha läst om aloe vera juicens positiva verkan på magar på flera olika ställen, inklusive en del seriösa hemsidor (som alltså inte bara vill kränga dyr saft) så har jag nu bestämt mig för att testa aloe vera juice igen och se vad som händer.

Den juice jag har valt att testa nu är Holistics aloe vera destillat 946 ml som påstås vara extra ren (!), innehåller 100% rent Aloe X, som sägs vara en extra bra substans i aloe veran. Det står också på flaskan att den inte är laxerande, vilket ju låter lovande. Den är lukt och smaklös och helt genomskinlig, precis som den aloe vera saft som Jini Patel Thompson rekommenderar på sin hemsida. Dessutom innehåller den inga konserveringsmedel för att den sägs vara så ren att en öppnad flaska håller sig i fyra år utan att bli dålig.

Hittills har jag bara druckit 10 ml aloe vera ett par gånger utan att ha märkt vare sig någon negativ eller positiv effekt. Enligt vad jag läst på andra siter kan det ta 2-3 månader innan man märker av någon positiv effekt, så vi får se om jag härdar ut så länge och får någon effekt. Jag återkommer med andra ord om tre månader om hur det gått. Om någon annan läsare har erfarenhet av aloe vera saft får ni gärna dela med er av det som kommentar.

7 svar på “Aloe vera”

 1. Mirja skriver:

  Hej Tina,

  hur har det gått för dig med aloe veran?

  Vår dotter har precis fått diagnosen crohns (i höstas) och vi har precis börjat med en kur aloe vera för att se om någon förbättring sker. Ser nu att det inte rekommenderas samtidigt som jag har hört att det hjälpt några crohns.. Vore intressant att veta hur det gick för dig.

  //Mirja

 2. admin skriver:

  Hej Mirja,
  Aloe vera ensamt är inget jag rekommenderar för Crohns-sjuka. För min egen del kan jag ta max 10 ml av Holistics variant (eller Georges Always Active som jag köpte svindyrt från USA och sen insåg var samma sort som Holistic). Jag blir helt enkelt lös i magen av aloe vera och det är tydligen något som drabbar många andra med Crohn. Istället skulle jag rekommendera kostomläggning (ingen komjölk, ingen gluten eller potatis, försök hålla nere på stärkelsen, kolla vad jag skrivit om SCD, och undvik socker/godis som pesten, liksom tillsatser) och probiotika. Jini Patel Thompson och Crohns Boy rekommenderar Aloe Vera men då ska det vara i rätt stora mängder, typ 1 dl per dag och under lång tid (vi snackar minst ett halvår – Crohns Boy märkte ingen skillnad förrän efter 3 månader). Jag kan inte själv rekommendera det baserat på mina egna erfarenheter. Testa gärna också Salovum på dottern. Det ska vara tillgängligt subventionerat i alla landsting och har haft väldigt god effekt på Crohns-sjuka. Min läkare på KS berättade att de hade fall där patienten fått slutat med all medicinering och blivit frisk efter att ha tagit Salovum.

  Lycka till!

  Tina
  /Tina

 3. admin skriver:

  Tillägg februari 2013:
  Just nu testar jag Holistics Aloe vera, dvs den renaste, och dricker 20 ml varje morgon 30 min före frukost. Min mage klarar det utmärkt tack vare att jag samtidigt tar nya homeopatiska medel. Det är bara Holistic man ska ta och min nya homeopat sa att hon brukar rekommendera att man tar 0,5 dl totalt per dag om man har en sårig tarm. Jag vet dock inte om det är att rekommendera, man får nog känna efter själv hur mycket man tål. Jag tålde det ju inte när jag varit sjuk sommaren 2011.
  /Tina

 4. Jessica Jonsson skriver:

  Hejsan
  Känner att jag gärna vill tillföra det jag fått lära mig om aloe vera och olika tillverkare. Det är en djungel och gäller att se upp. Alla aloevera produkter innehåller mycket vatten då de utvinns av en grönsak som innehåller mycket vatten. Viktigt är dock att inte massa extra vattten tillsätts då sammansättningen i aloe veran är i perfekt balans med vad våra kroppar behöver. Aloe vera ska alltid stå som första ingrediens och gel är bättre än juice. Billiga varianter är inte att rekommendera. Jag vet två olika företag som säljer aloevera från återförsäljare till kund (Om det är dessa du kallar hemförsälning då de inte ska säljas i affär utan genom mun mot mun metoden). 90 dagars Trygghets garanti är A och O för de vet att de är bra produkter. Testaprova och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd Båda är mycket noggranna och har de viktiga certifikaten som bevisar dess äkthet och att det framställs på rätt sätt. Bara den innersta gelen ska användas och det är också viktigt att den pressas inom 3 timmar efter skörd för att alla näringsämnen ska bibehållas. Jag tycker dessa känns mycket tryggare än andra produkter som finns i affär och på nätet. Holistic skriver 100% aloe-X eller Aloe vera barbadensis miller. Vad innebär det? Att en helt ren produkt som utvinns från en grönsak skulle hålla i 4 år öppnad skulle få mig väldigt misstänksam och i rumstemperatur dessutom!! Hur kan alla näringsämnen, aminosyror och andra viktiga ämnen verkligen garanteras så länge och varför skulle det ens behövas undrar jag? De ska man ju tillföra kroppen varje dag. Man ska väl inte behöva öppna en flaska och spara i 4 år. Hur tänker man då att man ska märka några resultat? Bara lite funderingar från en som vet att aloe vera har många hälsosamma effekter för både människor och djur. / Jessica

 5. admin skriver:

  Hej Jessica,

  Efter lite efterforskningar så har jag kommit fram till följande: Aloe vera har ett slags antibiotisk effekt och den aloe vera som säljs av Holistic är samma som George’s Always Active som Jini Patel Thompson rekommenderar för oss tarmsjuka. Eftersom den har antibiotisk effekt håller den i fyra år i rumstemperatur. Jag vet inte om du är tarmsjuk, men för oss som är tarmsjuka så är det BARA Holistics variant som vi ska dricka eftersom den är den renaste och används av naturterapeuter och andra alternativare som behandlingsmetod. Om man är ute efter andra effekter, som t ex läka sår på utsidan är säkert gelerna bra (även Holistic är f ö mycket effektiv vad gäller sårläkning), men för oss som har tarmsjukdomar är det ENDAST Holistic Aloe Vera destillat som gäller. Personer med Crohn avråds ju från att inta just aloe vera, sannolikt för att det finns så många dåliga, orena preparat ute på marknaden.

  Man ska helst ta en halv deciliter per dag för bästa effekt, men eftersom vi är känsliga för aloe vera (jag har själv fått diarré av andra sorter och även om jag tagit större mängder än 20 ml. Alltså bör den som försöker att läka sin Crohn-tarm endast ta Holistic Aloe Vera och ta 20 ml max åt gången på fastande mage (20-30 min före mat, dvs minst 3 timmar efter måltid) och helst två gånger per dag. Jag kör själv en sådan kur nu och mår toppen, dvs inga biverkningar och jag har kunnat sluta ta imurel och håller nu på att trappa ut asacol också. Sannolikt är det de homeopatiska preparat som jag tar som gjort detta, men aloe veran verkar ha stödjande effekt på tarmen.

  När det gäller MLM så vidhåller jag att jag är skeptisk mot saker som måste säljas via hemförsäljning, vare sig det gäller aloe vera eller Fitline som alla påstås kunna kurera allt möjligt, ofta mirakulöst. Det mest pinsamma var när jag läste en Fitline-återförsäljare som påstod att de hade fantastiska resultat på personer med tarmsjuka. Men det enda de hade lyckats med var att få bättre vitamin-mineralvärden på den sjuke, medan tarmen förvärrades tills de uppmanades att sätta den sjuke på gluten- och mjölkfri kost, varpå sjuklingen genast tillfrisknade. Det var ju BARA Fitlines förtjänst…NOT. Alla som läst min och Annika Lagerhorns sidor vet att det är just gluten och mjölk som ställer till det för oss tarmsjuka.

  /Tina

 6. Helén skriver:

  Hej!! Prova att köpa gel av ett företag som är världsledande inom Aloe Vera . De har patent på en metod som bevarar vitaminer och Aloe Veran på bästa sätt… Sök på foreverliving.se för att hitta återförsäljare när Dig.

  Lycka till!!

 7. admin skriver:

  Precis sånt här är vanligt i Aloe vera-branschen där det är massor av människor som extraknäcker som återförsäljare av aloe vera. Jag upprepar: den enda sorten vi som har Crohn och UC ska ens komma i närheten är Holistics Aloe Vera eller George’s Always Active, som båda är snälla mot våra magar och väl beprövade på oss med IBD också. De andra företagen säljer inte tillräckligt ren aloe vera (trust me: jag har testat andra sorter och får direkt diarré) och är inte anpassade efter våra ömtåliga magar. Se alltså upp för sådana här återförsäljare som ovan läsare gör reklam för.

  Jag tycker dock inte att aloe vera är något annat än ett av flera saker som hjälper till och jag tycker nog att homeopati, bioresonans, kostomläggning och probiotika slår det mesta. Sorry, men jag är inte särskilt imponerad av aloe vera och lägger hellre mina pengar på annat som verkligen hjälper.

  Tina

Panorama Theme by Themocracy