Hur tarmbakterier kan göra oss friska

Av , 8 november, 2010 07:02

Idag har DN en artikel om faeces-lavemang, dvs lavemang som man gör på avföring av någon frisk nära anhörig eller annan frisk person och ger till personer som har diarréer, i detta fall till följd av Clostridium Difficile bakterien som uppenbarligen kan överleva tuffa antibiotikabehandlingar som andra, nyttiga tarmbakterier, inte klarar. Som ni säkert minns har jag skrivit om tarmbakteriernas stora nytta i våra tarmar i ett tidigare inlägg ”Inte utan mina tarmbakterier”. Enligt andra studier, som DN Vetenskap själva tidigare skrivit om, verkar vi ha upp till tusen olika sorters bakterier, inte 160 olika sorter som anges i artikeln. Flertalet studier som jag nämner i min artikel om tarmbakterierna ovan visar också att vi som har Mb Crohn har en störd tarmflora och att det inte är ovanligt att fler personer i familjen har en störd tarmflora, exempelvis har man funnit att familjer med Mb Crohn-sjuka ofta har för mycket candida i sin avföring. Därför är det sannolikt ingen bra idé att använda nära anhörigas avföring som faeces-lavemang för oss kroniskt tarmsjuka.

Som jag skrev i mitt inlägg om skonkost är tillförsel av tarmbakterier otroligt viktigt när man är sjuk. Men glöm inte att det är en svår konst att tillföra rätt slags tarmbakterier. Tillför man halvdöda varianter, som de som säljs på apoteket, får man sällan någon större effekt. Och tillför man för många tarmbakterier för snabbt kan magen reagera genom att bli gasig, diarréerna kan öka (när de dåliga bakterierna åker ut i snabb fart) och magen blir kanske ännu knasigare. Min egen erfarenhet är att det är duktiga naturläkare och homeopater som är bäst på att ordinera tarmbakterier eftersom våra skolmedicinare inte är så erfarna på detta område för kroniskt tarmsjuka, även om det uppenbarligen bedrivs forskning på området, vilket jag jublar över.

Jag skulle dock önska att man även experimenterade med kroniskt tarmsjuka och gav dem frisk avföring i lavemang för att se vad som hände då. Faktum är att jag en gång i tiden läste att en person med Ulcerös Colit som tog avföring från sin friska kompis och blev frisk faktiskt var den som utgjorde grunden för hela Proviva-industrin. Tyvärr står det inget om detta på Probis hemsidor, men det är en intressant tanke.

I mitt inlägg om skonkost talade jag om det här med att tillföra tarmbakterier rektalt, men jag har inte själv kommit på hur man ska göra eftersom jag inte vet vilka tarmbakterier som borde tillföras. I DN-artikeln verkar inte ens forskarna själva veta vilka bakterier det är som gör susen. För den som är intresserad av att läsa mer om detta kan jag rekommendera läsning av Crohn Boys erfarenheter av tarmbakterielavemang här. Jag håller tummarna för att någon professor Baltazar läser detta inlägg och börjar forska på hur man kan tillföra tarmbakterier för oss med kroniska tarmsjukdomar.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy