Inte utan mina tarmbakterier!

Av , 27 maj, 2010 16:09

Redan när jag var ung tonåring blev jag itvingad den då nya filen ”Acidofilus”, som innehöll den nyttiga mjölksyrebakterien lactobacillus acidophilus som skulle vara bra för magen. Man köpte den i små plastförpackningar och den smakade surt och strävt. Ingen god filmjölk precis. Men som den snälla flicka jag var åt jag ändå snällt av den. Senare kom A-fil, som innehöll 15% av Acidophilus-filen, och smakade betydligt bättre. Och i början av 1990-talet exploderade marknaden för olika slags yoghurtar och filer med bakterier som var bra för magen. Idag finns det ProViva, massor av olika slags yoghurtar med probiotika-bakterier som är bra för magen, liksom tabletter med probiotika.

I slutet av 1980-talet kom acidophilus-tabletter som gick att köpa på hälsokostbutikerna och jag åt även snällt av dessa. Jag märkte att magen blev lite snällare av dessa tabletter, men det var inte förrän jag började gå till min underbara homeopat som jag förstod hur viktigt det var med magbakterier för mig. Det faktum att jag dagligen äter stora mängder magbakterier i form av homeopatiska tabletter är det faktiskt inga skolmedicinare som har sagt emot. De brukar dock kontra med att rekommendera mig att äta ProViva-produkter, men ProViva är helt enkelt för svagt för min mage!

Snälla magbakterier: lactobacillus!

Idag har man alltmer insett hur viktigt det är med en god bakterieflora i våra magar och en del studier pekar på att ökningen av exempelvis allergier och autoimmuna sjukdomar sannolikt beror på att vi numera lever i ett alltför rent samhälle och således får en torftig tarmflora som barn, vilket gör att vi får ett sämre immunförsvar. Forskningen har kommit fram till att uppemot 75% av vårt immunförsvar sitter i tarm och mage där det hindrar skadliga organismer från att tränga in i kroppen. Forskarna har även upptäckt att goda magbakterier har gynnsam effekt på våra kroniska tarmsjukdomar och att vi som har dessa sjukdomar har en störd tarmflora.

Enligt en stor internationell studie om gensammansättningen av våra tarmbakterier, som i våras publicerades i Nature, har vi Crohn-sjuka, men även de som är sjuka i Ulcerös Colit, en annorlunda tarmflora än de som är friska. En nyligen publicerad doktorsavhandling av Uppsala-forskaren Olof Schreiber, dr i medicinsk cellbiologi, visar att vissa probiotiska magbakterier har en gynnsam effekt på just Mb Crohn och Ulcerös Colit. Jag kan bara hoppas att den forskning som bedrivs inom detta område visar på hur viktigt det är med magbakterier så att vi kan få ännu mer ”evidensbaserad” forskning som gör att fler kroniskt sjuka kan få behandling med probiotika på våra sjukhus.

Varför är då tarmbakterier så viktiga? Jo, för utan tarmbakterier fungerar nämligen inte våra magar och vårt näringsupptag. Tarmbakterierna hjälper till med matsmältningen, bildar vitaminer och spårämnen, påverkar tarmfunktionen och givetvis vårt allmänna hälsotillstånd, givet att mage och tarm står för 75% av vårt immunförsvar. Vi har ungefär ett kilo tarmbakterier i våra kroppar och antalet tarmbakterier är fler än alla celler i hela kroppen. I Nature-studien hittade man ungefär tusen olika sorters bakterier i tarmfloran på de 124 undersökta individerna, och uppemot hälften av dessa sorter var helt okända för forskarna sedan tidigare. Anledningen till det är att många tarmbakterier inte tål syre och alltså dör när de kommer ut ur oss.

De goda: lactobaciller, bifidobakterier vs de sämre: e-colibakterier och candidasvamp

Tarmfloran innehåller framför allt symbiotiska (goda) bakterier som exempelvis mjölksyrebakterierna lactobaciller och bifidobakterier, dvs sådana som våra mejerier idag gärna har i sina filpaket. De stimulerar tarmsystemet, utsöndrar energirika fettsyror, som i sin tur stimulerar nybildningen och aktiviteten hos tarmcellerna (slemhinnecellerna lever endast ett par dagar för att inte ta skada av det vi stoppar i oss. De som har trög mage kan drabbas av att slemlagret tillsammans med gammal avföring bildar ett kompakt plack som försämrar både näringsupptag och utförsel av avföringen.). De goda tarmbakterierna hindrar också förruttnelseprocesser och tillväxt av ogynnsamma svampar. Mjölksyrebakterier hjälper oss specifikt även att hantera kroppsegna ämnen som hormoner och gallsalter genom att se till att dessa återupptas i blodet och återanvänds.

Tarmbakterierna lever på kostfiber, dvs cellulosa och andra kolhydrater som inte kan spjälkas av matsmältningsvätskorna. Det är sannolikt en anledning till att de kroniskt tarmsjuka blev bättre i sina magar av en fiberrik kost i Bristol-studien från 1979 (se tidigare inlägg), men också sannolikt en anledning till att en del mår bättre av att äta mycket grönsaker och leva som vegetarianer. Även om vi kroniskt tarmsjuka ska undvika alltför fiberrik mat så är det alltså viktigt att försöka få i sig mjuka fiber och lite mer svårsmälta fiber som psylliumfröskal (som blir lite slemmiga när man blöter upp dem, men är ofarliga för oss i liten dos) för att tarmbakterierna ska bli glada och arbeta bättre. Tarmbakterierna producerar bland annat B-vitaminer, folsyra och K-vitamin genom sin konsumtion av kostfiber. Eftersom K-vitamin är en sällsynt vitamin i vår föda är just tarmbakteriernas produktion av den väldigt viktig.

I tunntarmen dominerar främst lactobacillerna, medan bifidobakterierna framför allt finns i tjocktarmen. Vi har även andra normalt harmlösa mikroorganismer i vår tarmflora som colibakterier och svampen candida albicans. En del av dessa ogynnsamma bakterier producerar gifter och gaser och om dessa typer av mikroorganismer växer till sig kan de göra oss sjuka. Man kan få störd tarmflora genom läkemedel som antibiotika, vanlig jäst, alkohol, men också genom vanliga turistdiarréer och orala vaccin som Dukoral (mot kolera), vilket numera verkar ges rutinmässigt på våra vaccinationscentraler förebyggande mot turistdiarréer.

Vad ska man då göra för att få en god tarmflora med massor av snälla bakterier som kämpar på den goda sidan? Först och främst är det viktigt att skapa en god miljö för bakterierna, vilket man gör genom att äta en balanserad kost med viss fibermängd (tänk MJUKA fiber!) och undvika socker som förstör surheten i systemet. Man kan också se till att äta mat som innehåller mjölksyrebakterier, som t ex surkål, yoghurtar med bra bakterier (om man nu tål mjölk, vilket vi oftast inte gör) eller dricka ProViva och ta en sked fermenterad havreblanding (finns i Skåne från Skånemejerierna) ibland. Även drycker som exempelvis morotssaft och vitkålssaft är gynnsamma för tarmfloran.

Fermenterad havreblandning är bra för magen eftersom den innehåller Lactobacillus plantarum 299v. Ta en matsked några gånger per dag. Tyvärr finns den bara i Skåne eftersom den görs av Skånemejerier.

Magsyran hjälper också till att skapa en sur och ”trevlig” miljö i tarmen för de goda tarmbakterierna. Ibland kan vår magsyreproduktion vara störd och då kan man hjälpa till genom att dricka vatten med lite citron till maten istället för bara vanligt vatten.

Eftersom majoriteten av oss kroniskt tarmsjuka sannolikt har en störd tarmflora räcker det inte med att bara äta nyttigt, undvika socker och tillföra mjölksyrebakterier via födan. Många av oss tål ju inte heller mjölk och då kan vi inte få i oss dessa bakterier via yoghurt heller. Och ProViva är för svagt och innehåller dessutom onödigt mycket socker. Vi måste därför tillföra tarmbakterier i form av tabletter dagligen. Hur mycket man behöver tillföra är givetvis individuellt och här krävs återigen ”trial and error”. För lite tarmbakterier gör att man blir lös i magen och för mycket ger förstoppning.

När man börjar ta tarmbakterietabletter är det viktigt att börja försiktigt, t ex välja lite svagare sorter till en början och bara äta en eller två tabletter om dagen. Senare kan man, som jag, ge sig på de riktigt starka sorterna och vräka i sig dem. Idag äter jag 3 tabletter Rubicon 3 gånger per dag och kan verkligen inte vara utan dem. Inte utan mina tarmbakterier, med andra ord!

Anledningen till att man ska ta det försiktigt i början är för att man kanske har ett rejält underskott av goda bakterier i tarmen och tarmarna kan reagera när de ”dåliga” bakterierna slåss tillbaka och man blir temporärt gasig och mår sämre. Det allra bästa är att konsultera en homeopat eller näringsterapeut som kan ordinera rätt sort för just dig. (Och här hade jag så klart velat skriva att ni ska konsultera era skolmedicinska läkare men de kan inte magbakterie-medicinering så bra ännu! Inom skolmedicinen och dess allierade läkemedelsindustrin verkar det helt enkelt vara coolare med hightech cellgifter och biologiska medel än trista stenåldersbakterier.)

Det finns numera en uppsjö av olika slags tabletter på marknaden. De bästa tabletterna som jag har ätit och äter är BioMedicas Rubicon Probiotika som innehåller Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus och Bifidobacteriae. Jag köper den genom min homeopat, men man kan eventuellt köpa den i hälsokostbutikerna. För mer information föreslår jag att ni själva kontaktar Biomedica. Det är lätt att hitta massor av olika sorter probiotika på nätet också, och välsorterade hälsokostbutiker har ofta ett gäng olika sorter i sina kylskåp och personalen kan normalt rekommendera vilka som är bra. Jag vill dock varna för de sorter som finns på våra apotek eftersom dessa tabletter innehåller frysta tarmbakterier som inte är så starka som åtminstone jag behöver. För min del hjälper de knappt. Dessutom är de betydligt dyrare än Biomedicas Rubicon.

29 svar på “Inte utan mina tarmbakterier!”

 1. Henrik skriver:

  Hej Tina,
  Jag läste vidare om tarmbakterier och såg att du rekommenderade Rubicon. Sökte på nätet för att se hur mycket varje tablett innehåller utan framgång. Har tidigare köpt Lifes egna probiotika med 5 miljarder bakterier per tablett. Se länk http://www.lifebutiken.se/life/produkter/?ew_0_p_id=92922DAD-13F5-4AB1-96E8-AFB795761001&product_category_id=F3B5370E-33F5-4752-9816-1B649FD12143

  Innehåller Rubicon mer eller är det en kvalitativt sätt bättre produkt jämfört med Lifes?

  Mvh
  Henrik

 2. admin skriver:

  Hej Henrik,
  Jag har inte testat Lifes probiotikatabletter, men kan konstatera att en burk innehåller endast 60 tabletter. En Rubicon-burk innehåller 180 tabletter och jag tycker att den är den bästa probiotikan jag ätit. Jag kan inte säga vad det är som gör den så bra, dvs om det är kombinationen av bakterier eller styrkan, men magen blir väldigt snäll av denna probiotika. Har för mig att Rubicon kostar ungefär lika mycket som Lifes tabletter (men då får man tre gånger så många tabletter). Jag har mailat Biomedica för att ta reda på hur deras tabletter förhåller sig till Lifes och återkommer när jag fått svar från dem.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 3. Henrik skriver:

  Hej Tina,

  Tack för svar. Det vore intressant att se vad Biomedica svarar. Jag har än så länge mest gått efter antalet bakterier per tablett men givetvis är det inte säkert att det ger mest effekt. Vissa bakterier kanske är mer verksamma än andra.

  Mvh
  Henrik

 4. admin skriver:

  Hej Henrik,
  Har inte hört något från Biomedica än men hör av mig så snart de gjort det.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 5. Annie skriver:

  Hej,

  har crohns och äter sedan 3 år tillbaka regelbundet pre- och probiotika, håller med: inte utan mina tarmbakterier, de goda alltså. skulle med gärna vilka veta vad de svarar om rubicon, har du fått svar än??
  mvh
  annie

 6. admin skriver:

  Hej!
  Har tyvärr inte fått svar än men ska se om jag kan få tag på informationen vi söker.
  Mvh,
  Tina

 7. Anna skriver:

  Hej Tina! Jag går hos en kinesiolog som nu säger att jag ska upp till 4 msk psylliumfröskal/dag. Jag har börjat lite försiktigt med 1 msk/dag. Du skriver här att en liten dos är ofarligt för oss, hur mycket är det?
  Tack snälla för en urbra sida!!!
  Mvh Anna

 8. admin skriver:

  Hej Anna!
  Vad jag har läst så är det faktiskt många som rekommenderar oss att äta just psylliumfröskal för att det blir slemmigt (=skönt för tarmen) och utgör prebiotika, dvs mat, för våra goda tarmbakterier. Jag vet faktiskt inte vilken dos som är ofarlig för oss, men ju mer jag läser om det desto mer övertygad blir jag att just psylliumfröskal är faktiskt bra för våra tarmar. Jag tror att det är en utmärkt idé att testa med 1 msk per dag och öka dosen om inget händer (dvs du inte blir sämre) till fyra msk per dag – kanske utspridda över dagen? Du får hemskt gärna höra av dig och berätta hur det går så kan du dela med dig av dina erfarenheter till andra.
  Tidigare har jag läst att linfrön också ska vara bra för våra tarmar pga slemmet de alstrar om man häller kokt vatten på dem (har aldrig sett så slemmigt som avsvalnat linfröavkok), vilket var något Lily Johansson och Karl-Otto Aly rekommenderade på 70-talet, men jag har på senare tid läst att linfrön är för hårda för våra tarmar (avkoket är säkert fortfarande bra, men lycka till att få i sig det säger jag bara – själv började jag spy av det!) så psyllium är tydligen mycket bättre.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 9. Anna skriver:

  Hej igen!
  Tack för snabbt svar! Jag kokar din räkbuljong nu 😉 för jag vart lite dålig idag p.g.a soyaglassen igår tror jag. Ska inte äta det mer! Jag lovar höra va mej ang. psylliumfröskalen och det är tänkt att jag ska kunna ta 2 msk morron och 2 msk kväll till slut. Kinesiologen säger att mina tarmar har svårt att rensa ut gifterna och då är psylliumfröskalen bra. Jag lider av Ulcerös Colit. Total kolit och proktit. Slutade röka och denna sjukdom bröt ut…Vi hörs!

 10. admin skriver:

  Tack själv! Hoppas räkbuljongen blir bra och att psyliumfröna gör underverk med din tarm. Vilken osis att få UC när man slutar röka. 🙁 Hoppas du blir bra snart och stort LYCKA TILL! /Tina

 11. kim skriver:

  Hej och tack för en bra artikel!
  Hae sedan jag föddes haft massiva problem med allergier och diverse andra problem och har nu börjat inse att probiotika kanske är något för mig. Dock vet jag inte vilken produkt jag borde ta och vem jag ska fråga om hjälp. Skriver här med förhoppning om attt du kanske kan ge mig lite mer input kring detta. Har testa rubicon och det känns vill jag lova… die off just nu… men jag ve inte om det räcker

 12. admin skriver:

  Hej Kim,

  Jag skulle rekommendera att du går till en duktig homeopat eller naturterapeut som kan hjälpa dig med probiotikan. Det är viktigt att ta det ytterst försiktigt när man börjar ta den så att man inte får massiva die off-effekter. En duktig homeopat ska vara medlem i något slags homeopatförbund (Svenska Homeopatförbundet eller Hanneman-akademin ed) och ofta kan de som driver mer alternativa hälsokostbutiker känna till bra sådana och tipsa. Gå även på din egen känsla om du tycker att personen i fråga är seriös eller ej. Min homeopat Marie Ingvarsson på Fot & Zonqlinqen i Lund är ursprungligen leg sjuksköterska och har läst in den teoretiska delen av läkarprogrammet, vilket gör att hon känns mycket bra och duktig. Att hon dessutom höll mig frisk i 15 år är ytterligare bevis för att hon är duktig, tycker jag.

  Lycka till!

  /Tina

 13. göran skriver:

  Vad tror du om denna probiotikan Holistic LactoVital 10 stammar?

  borden den inte vara ännu bättre? den är svindyr.

  Eller borde jag köra på samma som du har?

 14. admin skriver:

  Min homeopat säger att hon har mycket god erfarenhet av Biomedicas Rubicon och denna erfarenhet baseras på typ 20 års patienter.

  En väninna säger att hon föredrar Holistic Lactovital för att den innehåller fler stammar, men experterna på Lifeland påpekar att denna sort har ganska få tarmbakterier. För tillfället är det Ultraflora Plus från Metagenics ”da shit” på Lifeland. Den är betydligt starkare och innehåller en bakteriestam som man tydligen hittat mycket intressanta saker på och många av Lifelands konsumenter är mycket nöjda.

  Visst, probiotika är dyrt. MEN när jag betänker att jag varit sjukskriven i snart sex månader pga ett återfall och mår bättre av att ta dyra pulver som Inflamino mixat med Ultraflora Plus, vilket kanske kostar mig ett par tusen i månaden så är det ändå så att jag tjänar på det eftersom jag får ett bättre liv utan diarré och hemska mediciner, men framför allt kan jag jobba igen och tjänar in dessa pengar på några dagar. För att vara sjukskriven så länge gröper också ett fint hål i plånboken. Visst, livet är orättvist att vi som är sjuka måste betala för att hålla oss friska men jag tycker det är värt vartenda öre.

  /Tina

 15. Jessica skriver:

  Hej! Hittade din blogg för ett tag sedan och inser att jag är sent ute.. har själv enorma magproblem och läser på allt jag kan.. men det kan vi ta vid ett senare tillfälle. Någon efterfrågade vart man kan hitta rubicon på nätet och jag tänkte tipsa om denna sida:

  http://www.halsans.com/mag-tarmprodukter/probiotika-rubicon/

  Som sagt lite sent men bättre sent än aldrig!
  Sköt om dig och tack för en fin blogg!
  Mvh
  Jessica

 16. admin skriver:

  Stort tack för detta, Jessica! Den länken ska jag lägga upp. Fantastiskt!
  Mvh,
  Tina

 17. Robin skriver:

  Hejsan, beställde precis två burkar med rubicon! Har opererat bort tjocktarmen och har ändtarmen kopplad till tunntarmen. Har ätit antibiotika i 10 månader och när jag slutade med det blev magen galen. Så tänkte testa lite probiotika för att återfå balansen och få samma effekt som antibiotikan på de ”elaka” bakterierna. Några tips på hur man ska börja med Rubicon, och vad man bör tänka på? Riktigt bra sida förresten!

 18. admin skriver:

  Hej,
  Min rekommendation är att börja försiktigt. Dvs ta en tablett om dagen i fem dagar och se vad som händer. Om det går bra kan man öka upp med två tabletter i 5-7 dagar, osv. Om man tar för mycket på en gång kan magen bli bubblig och gasig och ibland får man ”die off”-effekt, dvs ökad diarré temporärt för att probiotikan dödar av de elaka bakterierna. Lycka till!
  Tack för att du gillar min sida!
  /Tina

 19. anita sønderup skriver:

  hejsa
  Håber det er ok at jeg spørger på dansk – Nordisk rebalance i Danmark sælger en lignende havredrik til danskere med colitis og chron – fra samme mejeri – her koster en kur 12.000 kr – det må kunne gøres billigere ved at købe drikken i sverige – ved du om man kan få den online i sverige???

 20. admin skriver:

  Hej Anita,
  Jag vet inte vilken havredryck du syftar på, men om det är fermenterad havredryck så har jag tyvärr inte sett den i affären på länge. Den kostade runt 20 kr och var kylvara så jag tror inte man kan köpa den via postorder. Kanske kan du kontakta Skånemejerier, som producerade den om jag inte minns fel (eller var det Probi i Lund?) och fråga var du kan få tag på den.
  Lycka till!
  /Tina

 21. Maria skriver:

  Hej! Jag lider av hudsjukdomen Perioral Dermatit. Har du hört någon med samma problem som jag har som blivit bättre av att äta dessa probiotikstabletter som du pratar om (Rubicon Probiotika). Jag är så desperat så jag provar vad som helst snart. Har även troligtvis en IBSmage vilket kan förvärra det hela. Tack på förhand! Mvh //Maria

 22. admin skriver:

  Hej Maria,
  Jag kan inte hudsjukdomar men vet att läckande tarm ofta har samband med hudproblem. Kan du testa att skippa socker, gluten och mjölk några månader och se om du får bättre mage av det? Eller testa SCD? Samt givetvis ta probiotika. Gå till någon naturterapeut som verkar bra, eller en homeopat, så kan den personen hjälpa dig. Antagligen har du också vitamin- och mineralbrister som behöver åtgärdas.
  Lycka till!
  /Tina

 23. Lena K skriver:

  Hej! Jag använder LactiPlus och har gjort det nu i 6 mån. Tänkte att det kanske är bra att byta probiotika och nu hittade jag ditt tips om Rubicon! Men behöver jag börja riktigt försiktigt eller vad tror du?? Det är ju säkert lite andra bakterier i Rubicon och kanske då starkare preparat också!
  Dessutom äter jag anti-Candidakost sedan 4 mån och ska undvika t ex yoghurt – är det ok att ta Rubicon ändå, pga yoghurtpulvret menar jag?
  Tack på förhand

 24. admin skriver:

  Hej Lena K,
  Jag tror inte du behöver vänja kroppen vid Rubicon. Men jag föredrar själv numera Ultra Flora Plus eller Inate som jag skrivit om i ett senare inlägg om probiotika. Tycker att Rubicon är lite svagt och Ultra Flora Plus innehåller mig veterligen inte mjölk alls.
  /Tina

 25. k skriver:

  Life’s probiotiker är inte bra.Du kan beställa en starkare probiotik från Solgar de är multi-billion dophilus i din Life Butik,det fungerar bättre än Lacto care Daily/travel och ProbiMage,för mig i alla fall.Det har en enteric coating som hjälper.Hoppas det hjälper 😉

 26. Pernilla skriver:

  Hej Tina! Köpte en burk Rubicon probiotika via denna sida http://www.halsans.com/halsa-valbefinnande/rubicon-probiotika/ och på bilden är det ju en burk där det står rubicon probiotika på och det står ju även vilken typ det är i, men på burken jag fick hem står det bara Rubicon youghurtpulver (Röd etikett) och ingenting om probiotika eller vilken typ som är i…. Är det ändå samma sort jag fått hem??
  //Pernilla

 27. admin skriver:

  Hej Pernilla,
  Rubicon har bytt utseende men inte sitt innehåll, så det är rätt burk du fått hem! Det är gjort på yoghurtpulver och innehåller samma två stammar som tidigare.
  /Tina

 28. Ulla skriver:

  Hej Maria. Jag har hudsjukdomen psoriasis och har sedanen tid tillbaka ätit Biomedicas Rubicon 2 tabl morgon o kväll, har nästan helt slutat med salvor, har inte varit så bra sen det bröt ut för 57 år sen.
  Det är många sjukdomar som beror på en läckande tarm. Nässelutslag vet jag också försvinner
  Med Rubicon, kan varmt rekommendera dom. Hälsning/Ulla

 29. admin skriver:

  Fantastiskt, Ulla! Tack!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy