Alternativmedicin

Av , 1 december, 2010 18:11

Läste nyligen på Sanna Edhins blogg om hur alternativmedicin avfärdas av sk forskare, som vid närmare undersökning ironiskt nog visar sig själva vara rena amatörer och fuskare. Dessa forskningsresultat publiceras sedan glatt av svensk media och alla skolmedicinare får vatten på sin kvarn att alternativmedicin inte fungerar. Jag måste säga att jag blev både ledsen och chockad av att läsa om detta på Sanna Edhins blogg. Ledsen för att dessa vetenskapliga studier av alternativmedicin påstår sig bevisa att alternativmedicin inte alls fungerar, trots att det fungerat för mig. Och chockad för att personen i fråga har ljugit om sin utbildning, tagit bort stora mängder av forskningsrapporter för att bevisa sin egen tes, och givetvis är sponsrad av läkemedelsindustrin.

Min egen erfarenhet är att alternativmedicin visst fungerar. Utan min homeopat hade jag ju knappast suttit här vid min dator och knappat för att berätta om hur man kan hålla sig frisk, inte minst eftersom det var hon som gav mig probiotika. Utan de kinesiska akupunktörerna jag träffade i Kina sommaren 1992 hade jag inte uteslutit mjölk ur min kost och blivit frisk i 15 år. Utan zonterapi hade homeopaten nog inte heller fått mig frisk så snabbt som hon ändå fick mig på fötterna. Och utan min osteopat hade jag nog haft ännu mer ont i magen eftersom mina magmuskler gärna spänner sig när jag blir stressad. Osteopaten har rätat ut mig och jag mår bättre när jag kan andas med hela magen igen.

De alternativa metoder jag testat är alltså homeopati kombinerat med zonterapi, akupunktur (klassisk KINESISK variant med moxabränning och örtmediciner) samt osteopati. Jag tycker att alla metoderna har fungerat bra på mig, med reservationen att när jag blivit väldigt dålig har jag inte vågat använda dessa metoder för länge. Men om man inte är alltför sjuk så tycker jag att man bör testa någon av dessa metoder tillsammans med dietomläggning enligt de råd jag redan skrivit om i oändlighet här på bloggen.

Jag tror också, precis som Jini Patel Thompson, att man måste göra en helhetssatsning för att bli frisk. Det betyder att enbart lite akupunktur knappast kan göra en frisk, men tillsammans med kinesisk örtmedicin och kostomläggning kan man faktiskt få riktig schwung i sitt tillfrisknande. Och kom ihåg vad en reumatolog sa till mig: ”Alla med kroniska sjukdomar går alternativa vägar, men ingen vågar berätta det för oss skolmedicinare. De som mår bäst är de som lärt sig kombinera det bästa av alla världar.” Jag tycker att det är mycket intressant att min reumatolog-bekant faktiskt sa detta, inte minst för att jag själv märker att det är just ”det bästa av alla världar” som håller mig frisk. Och då blir jag verkligen ledsen när jag ser att det finns personer som Edzard Ernsts som utan minsta ånger glatt avfärdar all alternativmedcin som komplementärmedicin och därmed gör att en mängd människor inte vågar söka sig till alternativmedicin och kanske inte kan bli bättre i sina sjukdomar.

Min filosofi är att man så gott det går ska försöka hålla sig undan skolmedicin som kortison, imurel och asacol, men att om det inte går så får man helt enkelt acceptera att man är tvungen att äta viss medicin. Däremot finns det många med våra sjukdomar som tydligen klarar av att leva helt utan medicin bara de sköter sin kost och tillför tarmbakterier och kör regelbundna tarmparasitkurer. I mitt eget fall skulle jag ju inte klara mig utan mina homeopatiska tarmbakterietabletter och vanlig skolmedicin i kombination med kost.

Det gäller helt enkelt att pröva sig fram till de metoder som fungerar bäst på just dig. Likaså är det viktigt att gå på rekommendation för de alternativa metoderna som akupunktur (där är oftast kineserna utbildade i Kina bäst), akupressur (det kan kineserna också), homeopati, zonterapi och osteopati. Eftersom det saknas legitimering för att utöva dessa alternativa metoder finns det en hel del klåpare därute som inte är duktiga, och de svärtar ner ryktet för dem som är duktiga. Jag kommer försöka gå igenom de olika typerna av alternativmedicin här på sidan innan jul.

2 svar på “Alternativmedicin”

 1. Mina bästa år - med crohns?! skriver:

  Hej! Tack för en mycket bra blogg, jag kikar in ibland och läser vad du skriver, till mycket nytta för mig som haft min diagnos bara 3 månader. Tyvärr svarar jag inte så bra på initial behandling och har fått gå på en tyngre kortisonkur. Jag tror och hoppas det ska hjälpa men har tidigare här i bloggen läst om en Qlinik i Lund du besök och blivit mycket hjälpt av. Jag finns normalt i skåne och känner att alla sätt är bra utom de dåliga, jag vill bli bättre! Du får gärna maila mig till min adress som finns bifogad här, så kunde du kanske svara på lite mer direkta frågor om vad exakt du fick hjälp med etc. om du har tid? Jag skulle uppskatta din hjälp oerhört mycket!

  Med Vänliga Hälsningar

 2. admin skriver:

  Mailar dig separat, men kolla in länken till Fot & Zon Qliniquen under mina länkar. Ring Marie på måndag och hör vad hon har att säga. Hon är duktig på magar och har hjälpt många. Jag gick dit när jag hade fått mitt första stora återfall när jag var 20 år gammal och åt prednisolen första gången. Jag kunde inte sluta med medicinen för jag blev så sjuk varje gång jag gick ner i dos. Till slut höll jag på att ge upp men tänkte som du att alla sätt är väl bra. Först blev jag lite sämre, sen blev jag lite bättre. Sen ringde min kompis som studerade i Berlin och sa ”Tina, alla säger att du ser fantastisk ut, vad har hänt?” När jag lade av med mjölken efter min första resa till Kina blev jag frisk till slut. Det tar tid att bli frisk. Det finns få mirakelmediciner, tyvärr, och man måste ändra diet samtidigt och gärna gå i terapi också eftersom så mycket av själen sitter i magen.
  Lycka till!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy