Juletider – tips för knasiga magar!

Av , 21 december, 2010 21:46

Att det lackar mot jul har knappast undgått någon av oss, men hur överlever en mage med en kronisk tarmsjukdom ett julbord, kanske flera julbord, och allt gott som julen erbjuder oss? Själv är jag inte någon fanatisk julbordsätare eftersom jag upplever att jag blir som en stoppad julkorv om jag äter för mycket. När jag var yngre och sockergris tyckte jag mycket om julen och inför flera jular hade jag en minst sagt avancerad tillverkning av chokladpraliner som var mycket populär i bekantskapskretsen.

Numera blir det mycket nyktert julfirande för mig. Magen mår inte bra av att bli korvstoppad, bara en överlastning av magen gör att julen blir plågsam för mig. Dessutom finns det alltför mycket julmat som är fet, söt och innehåller både komjölk och gluten så jag äter inte mycket julmat nuförtiden. Julgodis skippar jag helt!

Så hur överlever man då julen? Och vad kan man säga till sina välmenande släktingar som vill bjuda på julmiddag? Eller hur överlever man när ens arbetsgivare släpar med alla till julbord på någon anrik krog där ett  grishuvud med äpple i munnen och kristyr som dekoration står mitt på bordet?

Först och främst kan det ju vara bra att vara medveten om att många friska faktiskt blir sjuka av julbord på krogarna i dessa tider. Det säger sig ju själv att mat som står framme i flera timmar med brinnande ljus bredvid sig inte är den fräschaste vi kan få tag på. Den typen av mat är snarare riktiga bakteriehärdar, vilket ju känns onödigt att utsätta sig för. Vid sådana tillfällen har jag själv brukat ta lite sill och varit mycket moderat i min konsumtion av övrig julmat. Alkoholen flödar också vid sådana tillfällen och eftersom min mage inte tål alkohol så bra heller så får man helt enkelt göra som Kronprinsessan Victoria gjorde på Nobelmiddagen: smutta på det som bjuds och le och var glad i övrigt. Förhoppningsvis upptäcker inte kollegorna att man inte blir lika full som de blir. (Dessvärre upptäckte ju alla skvallertidningar detta och nu tror alla att hon är gravid!)

Det är många, framför allt LCHF:are, som anser att julbordet inte alls är så onyttigt som vi vill tro ibland, och om man bara skippar bröd och potatis så är det bara att hugga i. Själv tycker jag att man ska vara försiktig med fet mat och för mycket mat eftersom överbelastning på magen inte är så bra för oss. Våra magar vill ju helst äta lite och ofta. Dessutom är en del av oss känsliga för fett och då är inte julbord det optimala. Som jag skrivit tidigare i mitt inlägg om fett så beror detta ju främst på hur mycket tarm man har opererat bort. Om man inte har opererat bort mycket tarm tål man normalt fett, i lagom mängder.

I övrigt tycker jag att man kan själv bestämma hur sjuk man vill bli av julmaten. Om man normalt mår bra och älskar klassisk julmat så kanske det kan vara värt att få en sämre mage ett par dagar bara för att äta den, men annars kan jag rekommendera mitt eget julbord nedan,  som min mage faktiskt överlever. Julbord hemma är nämligen enklast att göra: det är egentligen bara att äta med måtta och ersätta komjölksprodukterna med mjölksubstitut och det som innehåller gluten ersätts med glutenfria produkter. Detta kan man även tipsa de välmenande släktingarna som vill bjuda på galej därhemma. Här några exempel från mitt eget julbord:

Bröd och potatis hör till julbordet för mig. Numera äter jag glutenfritt havreknäcke istället för julbröd. Jag tycker att Sempers Havreknäcke är riktigt gott, faktiskt! Innan, när jag tålde gluten, brukade jag baka ett tyngre rågbröd, ryskt rågbröd, som passade bra med sill och ost. Kokt potatis fungerar bra till både sill och skinka, men jag försöker att inte äta för mycket av det eftersom min mage tenderar att bli uppblåst av för mycket potatiskonsumtion. Jag äter hellre ett kokt ägg till sillen än potatis nuförtiden.

(Nej, jag får inte betalt av Semper eller Falbygdens ostfabrik!)

Julosten kan med glädje ersättas med getost, exempelvis hård getost från Holland som Chevrette, vilken finns i välsorterade butiker. Andra getostar som jag kan rekommendera är getbrie, klassisk Roquefort och getrulle, vilket också brukar finnas i välsorterade livsmedelsbutiker eller ostbutiker. Det finns även fransk hård fårost som brukar kallas brebis. Jag tål alltså får- och getost utan problem, men mår dåligt av komjölksost. Många icke-mjölkallergiker tycker om getost så varför inte utöka ostfatet med lite getost till den sjuka? Den som vill vara modig kan ju testa de tofuostar som också finns tillgängliga nuförtiden.

För den som vill ha smör på julbordet rekommenderar jag ghee, dvs kokt smör där man använder smöroljan endast.

Sill är lätt att lägga in själv. Då slipper man en del av de skumma tillsatser som finns i en del av sillburkarna. De sillsorter jag kan äta är löksill, glasmästarsill och senapssill. Vill man köpa färdig sill så är det bara att läsa på burken vad den innehåller. Ofta innehåller vitlökssill exempelvis mjölkprodukter, så då får man skippa den. När det gäller sill är det dock viktigt att komma ihåg att inte äta för många bitar av den eftersom magen inte klarar för mycket av sill. Jag brukar köra 2 bitar per sort (gånger tre sorter). Mer klarar inte magen, tyvärr.

Köttbullar kan man göra själv utan gluten och mjölk. Bäst är att använda finmald polenta (polenta finns i olika grovlek) som skorpmjöl. Recept på köttbullar finns här. Den som inte tål lök kan antingen skippa det helt eller så kan man fräsa den mjuk och sen mixa den och blanda den i smeten.

Kalkonprinskorv – riktigt gott faktiskt! Inhandlat i Eko-affär.

Korv brukar finnas på många julbord och det finns en enkel lösning på det problemet: läs innehållsförteckningarna! Det finns faktiskt korvar som inte innehåller en massa konstigheter. Jag hittade själv tillsatsfri kalkonkorv, både i vanlig form och i prinskorvsvariant, i min eko-affär (den innehöll ett e-nummer: askorbinsyra). När jag skriver tillsatsfri korv menar jag korv som inte innehåller komjölk, konstiga E-nummer och gluten i någon form, vilket många korvar tyvärr gör. Förmodligen går det att hitta liknande korvar i saluhallarnas delikatessdiskar och köttbutiker. Och hittar man inte korv som är ”ren”, ja då får man helt enkelt skippa korven! Själv har jag skippat den klassiska julkorven för länge sedan, mest för att jag faktiskt inte tyckte den var så god, måste jag erkänna. Vill man vara på den säkra sidan kan man så klart göra sin egen korv, men så ambitiös är jag inte (och jag gillar inte korv så mycket heller!). För den som vill göra sin egen korv hittade jag ett recept på Tasteline här.

Övrig fisk: Gravad lax eller rökt lax är inga problem för min mage att äta. Det går att äta som den är, antingen man gravar den själv eller köper färdig i butik. Om man gravar själv måste man komma ihåg att djupfrysa laxfilén minst tre dygn innan man använder den för gravning. Ålen är utrotningshotad så den hoppas jag inte finns på era julbord längre. Lutfisk äter jag inte så jag kan inte uttala mig om huruvida det är bra eller inte för magen. Mjölksåsen som väl brukar serveras till är väl inte så bra, men det går ju att göra med mjölksubstitut.

Grönsaker: Vi brukar ha gurkskivor och tomat på julbordet också för att lätta upp stämningen för våra stackars magar. Den som gillar andra råa grönsaker kan ju använda det: exempelvis är morotsstavar och paprikabitar (snackspaprika är snällt!) snällt för min mage.

En annan grönsak som jag tycker om är grönkål. I Halland, som jag härstammar från på mödernet, äter man gärna grönkål till skinkan i en rätt som heter långkål. Grönkål är en glömd gammal kulturväxt idag som verkligen förtjänar att få lite uppmärksamhet igen, inte minst för att den är rik på vitaminer och nyttigheter. Jag skär den i bitar och kokar den i lite vatten (den sjunker ihop) tills den är mjuk, mixar den och häller på ghee och oatlygrädde, salt och peppar. I like!

Janssons frestelse var en sådan frestelse för mig tidigare att jag faktiskt ibland tog smällen och fick ont i magen av att äta den gjord på grädde. Numera gör jag den på Oatly grädde och den blir inte lika god, men det blir ändå tillräckligt gott för min mage. Recept på mjölkfri Janssons frestelse finner ni här. Jag brukar göra två formar av en sats Janssons: en form till mig och en till dem som tål grädde.

Julskinka är för många höjdpunkten på julbordet. Det kan vi alla äta om vi äter griskött. Det som är vanskligt med julskinka är egentligen skorpmjölet i paneringen ovanpå julskinkan, men den går ju faktiskt att skära bort. Allra bäst är det så klart att köpa en rimmad julskinka och koka den själv så att man slipper eventuella tillsatser (återigen: läs på etiketterna!). Eller så använder man finmald polenta som skorpmjöl så kan alla äta av den griljerade julskinkan. En del magar kan vara känsliga för senap, men det får man känna efter själv. Den som är vegetarian kan ju roa sig med att koka och sedan griljera en kålrot, det såg jag i ett gammalt nummer av Hälsa en gång i tiden. Jag tror själv att jag föredrar en riktigt bit skinka dock.

Alkohol bör intas med försiktighet. En snaps är OK, ett glas öl likaså (om man inte har jästinfektion/candida i magen), annars rekommenderar jag vatten, t ex Ramlösa (för den som har jästinfektion/candida i magen). Jag märker att jag inte tål glögg särskilt bra heller. Den som har riktigt taskig mage rekommenderas av mig att dricka Roibos-te med chai-smak, det luktar nästan som glögg men man får inte ont i magen av det. Vill man kan man så klart slänga i mandel och russin i detta också.

Risgrynsgröt är också en klassiker på många julbord till efterrätt. Det går utmärkt att göra på klassiskt vis, bara man byter ut mjölken mot icke-komjölk, exempelvis Alpro Sojas sojamjölk som är lite sötad och har lätt vaniljsmak. Jag skulle inte bli förvånad om risgrynsgröt gjord på detta är godare än den som är gjord på vanlig komjölk. Själv äter jag ju gärna gröt gjord på risgrynsflingor, vilket går mycket snabbt att göra på morgnarna (det finns i hälsokostbutikerna och i vanliga livsmedelsbutiker under namnet Pamanaris). Kanel lär vara bra för magen så det är helt OK att äta det på sin risgrynsgröt. Skippa dock socker och saftsås.

Den som vill göra Ris à la Malta kan använda det tjocka i kokosmjölken (välj helst Kung Markattas kokosmjölk då den inte innehåller konsistensgivare). Kokosmjölk är bra för våra tarmar så det är inte alls fel att äta det. Ris à la Malta gjord på kokosmjölk/grädde torde påminna om sticky rice med mango, en av mina favoriträtter på thai-restauranger. Man kan säkert också göra risgrynsgröt på kokosmjölk också med gott resultat.

Glöm julgodiset, men om du måste, ät i så fall ischoklad enligt recept här.

Sen var det sötsaker. Det är nog det värsta med julen. Undvik knäck (även om det går att göra utan mjölk), kola, choklad (mörk choklad i SMÅ mängder är OK), kakor, marsipan och glögg om den är söt. En annan varning är att man ska undvika nötter och torkad frukt i större mängder eftersom det kan bilda stopp i systemet. Den som vet med sig att han/hon har förträngningar i tarmen bör undvika nötter och torkad frukt helt. Ta en prickig eko-banan istället! Den som vill äta godis under jul kan dock testa att göra ischoklad på mörk, mjölkfri choklad blandad med ekologiskt kokosfett (t ex Cocosa, dyrt men gott! Obs! Köp INTE det vanliga kokosfettet som används för fritering av t ex klenäter). Ekologiskt kokosfett är bra för våra tarmar eftersom kokos innehåller laurinsyra som hjälper tarmen att läka. Jag tycker att svindyra Cocosa smakar som Bounty när jag äter en sked av den då och då. Ät dock inte för mycket kokosfett, jag kan själv bli illamående av det.

Annars tycker jag att man kan göra hela familjen en stor tjänst och köpa exotiska frukter att knapra på istället för julgodis. Nu är det t ex högsäsong för physalis och mango. Jag tror att alla i familjen mår bättre av att äta frukt istället för godis på julen.

Vill man hemskt gärna äta pepparkakor och lussekatter föreslår jag att man byter ut smöret mot ghee och mjölken mot sojamjölk. Den som är glutenallergisk kan byta ut vetemjölet mot någon glutenfri mjölmix. Jag har inte testat detta än så jag vet inte hur glutenfria pepparkakor och lussekatter smakar, men jag kan konstatera att mina lussekatter gjorda på vatten och canola-olja (och massor av saffran så klart) brukar göra stor succé.

Clementiner och apelsiner kan en del av oss också ha problem med, framför allt det vita som sitter runt fruktklyftorna som kan bilda stopp i systemet. För mycket citrusfrukter är inte heller bra för magen, är min egen erfarenhet. Men en clementin eller ett par klyftor apelsin bör fungera för de flesta av oss.

Ett sista tips är att öka på dosen lite grann av tarmbakterierna så att er stackars mage överlever eventuella excesser i juletider.

Hoppas att mina tips här hjälper er! Kom ihåg följande tre gyllene regler:

 • Ät inte för mycket!
 • Undvik julgodis och julkakor (dvs allt med socker i)!
 • Ät gärna lite ekologiskt kokosfett!

God jul på er alla!

8 svar på “Juletider – tips för knasiga magar!”

 1. Anna skriver:

  En riktigt God Jul önskar jag Dej! Tack för i år! Vet inte vad jag skulle gjort utan dej och din blogg…
  Du är ett av spåren i rätt riktning ska du veta!
  Homeopati & osteopati och basallergikost verkar oxå ge resultat!Kram

 2. Anna skriver:

  P.S Jag har inte köpt nån lunch ute sen min diagnos, och den 10 dec va jag utbjuden med jobbet… Mina arbetskamrater (som jag har en nära relation med) vet vad jag står och vad jag kämpar med och ville såååå gärna att jag skulle följa med. Det roliga va att jag ringde köket och de sa INGA PROBLEM när jag förklarade va jag kunde/kunde inte äta. Dessutom så berättade de att de hade haft en sådan gäst (likadan som jag) dagen innan. Fantastiskt tyckte jag och kände mej jättetrygg och jag mådde prima ballerina dagen efter. Stor eloge till Golden Hits på Kungsgatan i Stockholm. Jag hade en urkul kväll! Så stå på er där ute! Tack till min arbetsgivare oxå som gav mej en kick där bak! För jag tänkte först att jag skulle följa med utan att äta nåt…. Jag är jättenöjd!

 3. admin skriver:

  Hej Anna!
  Vad glad jag är att min blogg hjälper dig på rätt väg! Och fantastiskt att Golden Hits kunde fixa specialmat till dig också så att du kunde hänga med dina kollegor på julbord!!! Min erfarenhet är att det inte alls är särskilt svårt för bra restauranger att fixa fram specialmat. Kockar kan ju ofta komponera ihop alternativa maträtter utan alltför stor möda – skulle tro att en hel del av dem t o m tycker det är lite kul. Däremot fungerar det inte på billiga ställen, som på min gamla arbetsplats där kocken använde sig av halvfabrikat och t o m vanlig majonäs innehöll mjölk… Till slut slutade jag att äta där och det var ett vinnande koncept. Jag äter lunch ute ibland, men då äter jag helst på asiatiska restauranger (fr a thai) men jag tycker även att Kulturhuset brukar ha bra mat (eftersom du verkar bo i Stockholm). De vet i alla fall vad som inte innehåller mjölk och gluten och brukar ha sådana rätter.
  God jul och lycka till i tillfrisknandet!
  Kram,
  Tina

 4. Johanna Nygren skriver:

  Hej hej, Jag gjorde några inlägg häromdagen, men så vet jag inte var jag gjorde inlägget så jag vet inte hur jag ska hitta om du svarat eller ej… hm… tänkte att det kanske kom som ett mail när du svarat så att man kunde läsa svaret… men jag hittade ett svar du skrivit till mig i alla fall.
  Men skriver nu här igen då om du har det där receptet på lussekatter med vatten och canola-oil ? Tack tack !

 5. admin skriver:

  Hej! Lussekattsvar finns under Receptlista!
  /Tina

 6. Camilla skriver:

  Hej. Läste din blogg om ris al la Malta gjord på kokos mjölk kanske kan bli gott. Det blir det, prövade för första gången i lördags. Höll mig till ett klassiskt risgrynsgröt recept, bytte ut mjölken till kokos mjölk och i stället för visp grädde så gjorde jag en vaniljkräm på kokos grädde och blandade ner i den kalla gröten. Det blev tummen upp från maken och sönerna på 6 och 7 år.

 7. […] knasig mage för att ge till släktingar som likt min svärmor tycker att vi är mardrömsgästen. Här kan ni läsa det inlägget. Själv tänkte jag ge mig på kalkon i år och har sneglat på Jamie […]

 8. admin skriver:

  Tack Camilla! Vad bra att du ”testlagade” ris à la Malta med kokosmjölk! Jag tänkte göra Mango Sticky Rice ikväll, juldagen, för att testa en liknande rätt. Själv älskar jag mango sticky rice på thai-restaurangerna. Gäller bara att hitta ett bra recept nu.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy