Vatten, vatten, bara vanligt vatten

Av , 2 mars, 2011 20:23

Det har knappast undgått någon att Östersund i höstas drabbades av ett stort utbrott av parasiten cryptosporidium med tusentals magsjuka till följd. Anledningen till att så många insjuknade är ännu inte klarlagd men man tror att det antagligen var ett felkopplat vattenrör som gjorde att avloppsvatten kom ut i dricksvatten. Oavsett vad så spreds sig smittan ut i Storsjön, som Östersund tar sitt vatten från. Faktum är att det verkar som om det kan ha räckt med en person som hade med sig parasiten till Östersund och som sen spred den genom sin diarré. Tydligen kan en person med sådan diarré sprida ett par miljarder parasitägg per dygn. Läskigt, eller hur?!

De senaste dagarna har Svenska Dagbladet haft artiklar (här och här) om det faktum att många kommuner tar sitt vatten från dagvattentäkter, dvs från floder och sjöar. Enligt Svenska Dagbladet är det fler än Östersundsborna som blivit magsjuka i olika utbrott, vilket de mätt genom att titta på magsjuke-statistik från Vårdupplysningen, så det finns alltså ett stort mörkertal av personer som blivit magsjuka av olika utbrott. Eftersom det verkar som om majoriteten av vattenverken i Sverige tar sitt vatten från dagvattentäkter kan det vara bra för oss kroniskt tarmsjuka att vara medvetna om det. Det är lätt att misstänka att den kroniskt tarmsjuke som råkar ut för vatten à la Östersund kan bli rejält sjuk. Vi har ju ofta en störd tarmflora och om den ska bekämpa nya elaka bakterier eller parasiter kan den ju bli ännu värre däran.

Jag kommer osökt in på MAP, som ju också verkar spridas i vatten. Kommer ni ihåg mitt tidigare inlägg om MAP där jag bl a skrev om staden Winnipeg som har den högsta frekvensen av Mb Crohn i världen och också ligger där två olika floder från slätterna i Manitoba rinner ihop? Man kan ju misstänka att Winnipeg också tar sitt vatten från floderna, där smitta runnit ner från bondgårdar längre upp längs med floderna och på så sätt smittat ner vattnet.

Givet situationen här i Sverige kan det nog vara bra att vara på sin vakt mot kranvattnet även här. Kanske är det inte en så dålig idé att koka vatten och dricka kokt vatten snarare än vanligt hederligt kranvatten? Om man betänker hur många som är ute och reser i fjärran länder och får med sig konstiga bakterier och parasiter hem, vilket de senare får ut i vårt avlopp, som går igenom någon form av rening och sen ut i sjön igen, så kan det vara en riktigt god idé att koka vattnet och vara på sin vakt om man är mycket känslig av sig.

Det finns även vattenreningssystem, vilket jag själv fått reklam för hos en kostrådgivare en gång, men vad jag har läst så är de oftast inte så bra, så det är både billigare och bättre att koka vattnet själv. Jag dricker gärna själv kallt kokat vatten, men jag måste erkänna att jag också dricker vanligt kranvatten, men jag borde nog gå över till 100% kokt vatten i stället.

Den som vill veta hur just ditt vatten renas kan spana in information och länkar här.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy