Vardagsliv med kronisk tarmsjukdom

Av , 16 mars, 2011 20:49

För ett tag sedan fick jag frågan om hur det är att leva med en kronisk tarmsjukdom till vardags av en person som blivit sjuk nyligen. Det var en svår fråga, tyckte jag eftersom jag levt större delen av mitt liv med denna sjukdom. Eftersom jag dessutom har en typisk Crohns-personlighet, dvs björnen Balou, är det inte heller något jag tänker på heller: jag lever ju bara på liksom…

Men här är några saker som är typiska för mitt liv och där jag skiljer mig från alla friska människor:

1) Jag äter mediciner varje dag. Vitaminpiller och mineralpiller slinker också ner så det är en ansenligt mängd tabletter som ska sväljas varje morgon. Som tur är har jag inga problem med att svälja tabletter så jag kan utan större problem svälja 5-6 normalstora tabletter på en gång. När jag var yngre kunde jag ibland slarva med att ta min medicin, men det straffade sig alltid snabbt. Numera känns det i magen några timmar senare om jag glömt ta medicinen. Glömmer jag att ta mina vitaminer blir jag deppig, trött och hängig inom några dagar. Jag har verkligen inga reserver att ta av.

Mina dagliga vitaminer.

2) Jag måste hela tiden vara på min vakt mot maten och se till att jag äter bra mat och att jag inte äter någon mat som jag inte tål. Till vardags är det inga problem, problemen uppstår när jag blir bjuden på mat, vilket händer titt som tätt på mitt nuvarande jobb (trevligt men inte så bra för magen att få salladsbufféer med kallskuret…). Eller när jag ska ut och flyga. Jag har sådana problem med blodsockerhalten pga att jag har så lite reserver och är underviktig att jag utan problem kan börja gråta på flyget när SAS serverar mig apelsiner, laktosfri mat (de har inte mjölkfri mat) och tvingar mig att äta gluten eftersom det inte går att beställa både gluten och mjölkfri mat på just SAS. Så när jag är utanför min egen bekvämlighetszon brukar jag få kämpa för att få i mig rätt mat. Ibland är det inga problem, ibland – särskilt långflygningar – är det alltid problem. Tyvärr är jag helt allergisk mot alla som inte förstår skillnaden mellan protein och laktos och det är en kamp varje gång det händer.

3) Jag måste se till att jag äter regelbundet och äter varm mat och inte slarvar med maten. För att klara det måste jag planera min mat i förväg. Utan planering klarar jag mig inte eftersom jag blir så trött utan mat att jag inte orkar laga mat och utan mat i magen blir jag tröttare och till slut sjuk.

4) Jag måste se till att jag inte stressar upp mig i onödan eftersom min mage genast tar stryk då. När jag är olycklig spänner jag min mage så hårt att den kollapsar. Det är här min osteopat har hjälpt mig: han låser nämligen upp min överspända mage som är så hårt spänd att den gör ont. Alltså borde jag egentligen ägna mig åt avslappning varje dag, kanske ligga på spikmatta eller göra yoga. Tyvärr gör jag inte det, men jag försöker att sova så många timmar jag kan varje dygn så att jag inte blir för trött på jobbet.

5) Tiden när jag utan problem kunde arbeta tolv timmar om dagen är förbi. Jag måste lämna mitt kontor vid sex-tiden och gå hem och laga mat. Kommer jag hem vid åtta är jag så hungrig att jag inte kan tänka och börjar gråta av utmattning. Kanske har detta att göra med att jag för några år sedan nästan gick in i väggen, men jag kan konstatera att sedan jag började äta imurel så har det varit så här. Kanske håller jag på att bli gammal, men klart är att jag inte orkar lika mycket som många andra jämnåriga gör.

6) Jag kan inte har för tighta byxor på mig när magen är kass. Då måste jag ha lite mer löst sittande byxor på mig. Det är ingen big deal för mig eftersom jag inte är så klädmedveten som jag kanske borde vara, så jag trivs bra i mina löst sittande byxor. Bäst är om de inte är för komplicerade att knäppa för då är de snabbare att slita av sig när man måste rusa på toaletten… Jag har aldrig bälte på mig heller av samma anledning. Jag har haft byxor som ger mig ont i magen också, och sådana byxor passar nog bättre på någon annan än mig och blir genast donerade till Stadsmissionen.

2 svar på “Vardagsliv med kronisk tarmsjukdom”

 1. Hanna skriver:

  Mycket informativt!
  Vad är det för kronisk tarmsjukdom du har?

 2. admin skriver:

  Hej Hanna,
  Jag har Crohn, som du kan läsa mer om under rubriken ”Om hemsidan”.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy