Fettdieter eller vilken slags diet?

Av , 19 mars, 2011 10:24

I gårdagens Svenska Dagbladet fanns en artikel om de nya olika ”fettdieterna” som är populära idag. SvD har också gått igenom sju olika dieter och redovisar vad de innebär samt huruvida de är bra eller inte, läs här. Det som är intressant här för oss kroniskt tarmsjuka är att det är många av oss som säger sig bli bättre av LCHF-liknande dieter, men som jag skrivit tidigare så tror jag att det främst beror på att man skippar kolhydraterna, som ofta är inflammationsdrivande och föder candida och dåliga bakterier i våra tarmar. Eftersom många av oss inte verkar tåla gluten så bra (eller är det helt enkelt stärkelse som vi inte tål?) gör ju LCHF att vi skippar det.

Själv tycker jag att LCHF har en poäng med att skippa raffinerade vita matvaror (vetemjöl, socker och mjölk), men jag gillar inte att man ska äta så mycket fett. Det klarar inte min mage av alls. Jag är glad att min mage klarar av fett överhuvudtaget, men jag vill inte överanstränga den. När det gäller fett så har jag ju skrivit om det tidigare (se här) och till skillnad från många dietister så tror jag inte på fettreducerad kost om man har kvar större delen av tarmen. Jag tror däremot inte på den andra extremen, dvs LCHF med extra mycket grädde och bacon, eftersom den innebär för mycket fett för stackars magen. Enligt läkarna kan LCHF också göra att man får högre kolesterolvärden och hamnar i risken för hjärtsjukdomar, vilket jag tror att vi alla gärna slipper: det räcker ju med en kronisk sjukdom, eller hur?! Men lite fett är bra, och rätt fett (dvs mer omega 3 6 än omega 3 omega 6 och omega 9) är också bra. Jag äter gärna lax och strömming, och har även fortsatt att ta en matsked Udo’s Choice till frukost varje dag i samband med att jag tar Q10 och D3 som båda är fettlösliga vitaminer.

Jag tror personligen att det är svårt att ge exakta rekommendationer till oss tarmsjuka om vad vi ska äta eller inte äta, vilket jag hoppas framgår av denna blogg som ju har som syfte att ge riktlinjer för tarmsjuka om vad de bör äta. Det enda jag kan säga är bra för mig är att skippa socker, komjölksprodukter, gluten, tillsatser och MSG. Det tror jag är generellt för oss allihop när vi är akut sjuka, men sedan tror jag att en del av oss tål mer av vissa produkter än andra. En del personer verkar må sämre av att äta potatis, medan andra klarar av det. En del verkar tåla laktosfri mjölk, medan jag själv absolut inte tål det. Och en del verkar tåla gluten i mindre mängder utan problem.

Det dessa olika slags koster kan lära oss är dock att man ska skippa socker, raffinerade produkter som vetemjöl och tillsatser och kosterna kan också ge inspiration till nya maträtter. För en sak som är fantastiskt med mat är att det går att variera i oändlighet, tack och lov.

Tyvärr är det dock så att eftersom våra magar inte bara är sjuka pga felaktig kost eller allergiska reaktioner mot kost – det här är ju trots allt komplicerade sjukdomar som läkarna inte riktigt vet hur de egentligen fungerar – så kan man trots att man håller en god kost likväl bli sjuk igen. De övriga komponenterna är att hålla sig psykiskt lugn och inte stressa, ta vitamin- och mineraltillskott samt föda magen med tarmbakterier. Utan dessa övriga komponenter kan det bli svårt att bli helt frisk.

8 svar på “Fettdieter eller vilken slags diet?”

 1. S,25år skriver:

  Hej Tina! Jag fick min crohn-diagnos för ungefär tre veckor sedan och har lustläst din blogg sedan dess. Jag är så glad att den finns! Utan dig hade sjukdomen känts hopplös men tack vare din blogg känns det som om man kan påverka mycket själv. Tusen tack till en f a n t a s t i s k t bra blogg!!

 2. Maj-Britt skriver:

  Hallå! Jag hopas att du skrivit fel. Du ska ha högre kvot av omega-3 än omega-6. Omega-6 är inflammationsdrivande om kvoten blir för hög. Och man blir inte kärlsjuk av mättade fetter. Läs gärna Uffe Ravnskovs bok Fett och kolesterol är hälsosamt!

  Hälsn Maj-Britt

 3. admin skriver:

  Ja, jag har skrivit fel! Det är omega 3 man ska ha i sig, mer än omega 6 och 9. Tack, Maj-Britt! Jag ändrar i texten ovan!
  Mvh,
  Tina

 4. admin skriver:

  Till S,25 år: Tack, vad glad jag blir! Hoppas att du blir frisk snart och får leva ett bra liv med din Crohn. Just nu testar jag en produkt som heter Vita Biosa, som innehåller massor av probiotika och örter som verkar fungera bra på min mage. Testa det och se vad som händer. En kille jag hade kontakt med påstod att hans Crohn försvann efter tre månader. Givetvis måste man sköta sin kost och inte utsätta sig för psykiska påfrestningar, men det går att leva ett bra liv med Crohn.
  Krya på dig!
  /Tina

 5. malin skriver:

  Hej hopp..

  Tur det där ang. Omega 3 var bra. Blev lite nervös först hihi
  Ang. Vita Biosa så har jag druckit den i snart 2 månader och den har gjort UNDER för mig med min UC. =)
  Tack vare den snälla killen.. så är vi många på RMT som blivit hjälpa.
  Tack för ännu ett bra inlägg
  Malin

 6. admin skriver:

  Fantastiskt Malin att så många mår bättre av Vita Biosa! Tack för den informationen! Jag är helt såld på den just nu.
  Tack för att du läser min blogg!
  /Tina

 7. Micke Skribent skriver:

  Våra moderna sjukdomar har ökat påtaglig sedan 50-talet och svaret till varför finns att söka på denna nya sajt.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

 8. admin skriver:

  Hej Micke,
  Du har postat länk till din sida tidigare. Jag håller dock inte med dig om att gluten skulle vara den enda orsaken till varför vi drabbas av s k välfärdssjukdomar. Jag tror att för oss som har inflammatoriska tarmsjukdomar så är det bara en liten del av orsaken. Många av oss kan nämligen äta gluten utan att må dåligt, men alla har varit sockergrisar, stressat för mycket, ätit skräpmat och fått i oss för mycket tillsatser. Om du skulle diskutera orsaken till Crohn med någon i USA eller Canada skulle många hävda MAP-bakterien. Så jag tycker att du överdriver lite i dina slutsatser även om du har rätt i vissa saker. Att föra ett krig mot bara gluten, som du verkar göra, känns minst sagt trångsynt givet detta.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy