Lök och vitlök – bra eller dåligt?

Av , 2 april, 2011 16:12

Många av oss med mag- och tarmsjukdomar brukar få rekommendationen att undvika att äta lök och vitlök när vi är sjuka. Helst ska vi inte äta lök eller vitlök alls eftersom det anses ge gaser och gör våra magar sämre.

Min egen erfarenhet är dock att lök eller vitlök inte är alls problematiskt att äta, bara man tillagar dem rätt. Jag äter inte rå vitlök eller rå lök så ofta, men jag äter lök. Lök är nämligen antiinflammatoriskt och är inte alls så dåligt för våra magar eftersom den dessutom innehåller svavelföreningar och antioxidanter som tvärtom är bra för magen. Dessutom stärker lök vårt immunförsvar och en del studier visar på att lök och vitlök är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Tyvärr verkar inte skolmedicinarna komma fram till helt klart om det är 100 procent bra eller ej. Vissa studier visar att det är bra, andra visar ingen effekt (men inte att det är dåligt i alla fall!).

Vitlök anses ha antiseptiska egenskaper, och är också rik på antioxidanter, som ju är bra mot fria radikaler som ju kan orsaka cancer. Kanske är det därför jag för många år sedan läste att vitlök motverkade just koloncancer, vilket vi med inflammationer i tjocktarmen kan drabbas av lättare än andra. Ofta utpekas vitlök ha verkligen nästan magiska egenskaper och är t ex väldigt bra att äta om man håller på att bli förkyld. Dock stinker man ju som en bomb efteråt och för min egen del har rå vitlök med tomat på smörgås endast jagat bort en förkylning en gång i mitt liv. Jag blev frisk på en dag men fick stanna hemma en dag till från skolan eftersom jag typ svettades vitlök! Jag tror att jag åt en hel vitlök den dagen, och ja, frisk blev jag ju, men…

Om man ska få del av de goda egenskaperna i löken ska man helst äta den rå, men det finns studier som visar på att det även finns goda ämnen som frigörs när man tillagar lök. Lökpulver och vitlökspulver är dock inte så nyttigt, och inte heller vitlökskapslar (som min kompis använde som stinkbomber i högstadiet!) är lika bra som den färska vitlöken.

Samtidigt är det just färsk lök som är den största utmaningen för våra magar. Jag äter ganska sparsamt med färsk lök: oftast är det en del i någon sallad eller som ingrediens i en röra i form av färsk vitlök, t ex aïoli, guacamole eller baba ganoush.

Stek löken tills den är genomskinlig, då blir den mer lättsmält!

Jag gillar verkligen lök, men när jag är som allra sjukast försöker jag faktiskt att undvika just färsk lök i större mängder. Däremot undviker jag inte lök i matlagningen och mitt knep för att få bra lök som min mage tål är att fräsa den i olja eller smör tills den är helt mjuk. Det gör lämpligast på mellanstark värme under 3-5 minuter under omrörning. När löken är helt genomskinlig är den också lättare att smälta eller att mixa, som jag gör när jag gör soppor. Välfräst, ”svettig” lök är inget större problem för min mage, men visst, jag äter inte löksoppa eller löksås.

Den som spanar in mina recept upptäcker snart att jag använder mycket lök i min matlagning. Men även om jag tål lök bra så kanske inte alla knasiga magar i Sverige tål lök bra. Jag förespråkar här en gyllene medelväg: testa och se om du tål det. Om du tål det, försök att få i dig lök eftersom det är bra för immunförsvaret, men överdosera inte. Tål du inte lök, ja, då får du helt enkelt undvika det.

2 svar på “Lök och vitlök – bra eller dåligt?”

 1. Aurora skriver:

  Gud vad lycklig jag blir, jag har Ulcerös Kolit, är mitt inne i en 8v kortisonkur nu och har därför svårt att sova, surfade därför in här och gud vilken fantastisk sida! Massor av bra tips – när man har lite problem stöter man ju tyvärr på en hel del ”tips” från både professionella och andra som faktiskt snarare stjälper än hjälper. Det är så obeskrivligt värdefullt att läsa om sådanthär, som dessutom är så välskrivet, av någon med erfarenhet!!
  Efter några års helvete rent ut sagt börjar jag känna lite hopp, och den här hjälpen i form av mattips mm hjälper otroligt!
  Skulle det vara ok med dig om jag fick maila några frågor om hur du upplever kontakt med läkarvård och så? Förstår om du har fullt upp med folk som vill kontakta dig, men det vore väldigt intressant…
  Stort tack!

 2. admin skriver:

  Hej Aurora,
  Vad roligt att du tycker att den här hemsidan var bra! Du kan absolut kontakta mig på info@tinasmagmat.se .
  Krya på dig!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy