Lightprodukternas förbannelse över våra tarmar

Av , 15 april, 2011 04:57

Jag har sagt det tidigare ett antal gånger: light produkter är inte bra. De innehåller för mycket konstgjorda saker som är dåliga för våra magar, framför allt konsistensgivare av olika slag i lightprodukter som innehåller mindre fett än originalet. Eftersom många av oss blir tillsagda att äta fettreducerad kost är det lätt att hamna i light-träsket med mindre fett och mer konsistensgivare och tillsatser. Personligen har jag märkt att jag visst tål fett i rimliga mängder och att det är mycket bättre att få i sig bra fetter än lightprodukter.

Som ni vet blev jag verkligen illa berörd av kokboken Mat med magkänsla, där alla recept är baserade på lightprodukter vad gäller fett med lätt creme fraiche osv. Tyvärr tror jag att det är svårt att vara dietist utan magproblem och sitta och ge oss sjuka tips från läroboken utan att ha testat vad som fungerar och inte fungerar. För att komplicera det ytterligare är vi alla olika individer och vi har alla våra överkänslighet mot olika mat. En del av oss verkar kunna äta både gluten och komjölk, medan andra, som jag inte kan det. Men majoriteten av oss verkar inte kunna göra det.

Den andra stora faran med lightprodukter är att de som är fokuserade på att minska sockret i vår mat och därför ersatt det med konstgjort socker som ofta är mycket skadligare för våra tarmar än vanligt socker. Även om vanligt socker inte heller är bra för våra tarmar och verkar vara en riktigt stor bov för oss med Mb Crohn (jag har hittills inte träffat på en enda person med Crohn som INTE varit en sockergris tidigare! Många är det dessutom fortfarande och det förvärrar sjukdomen, som ni vet). Konstgjort socker som aspartam, sorbitol och xylitol har tydligen en inflammationsdrivande effekt och kan ge även friska människor diarré så varför utsätta våra magar för detta? En gammal klasskamrat till mig berättade att hon levde på Diet Coke för att klara av sitt ansträngande nattarbete, och hon hade mycket problem med ulcerös colit som hon fått efter sin dotters födelse för några år sedan. När jag påpekade för henne att hon inte skulle dricka Diet Coke och satsa på en bättre, regelbunden mathållning och tillföra probiotika så följde hon faktiskt mina råd. För ett tag sedan fick jag ett mail från henne där hon skrev att hon det senaste året mått toppen och inte längre hade problem med ständiga skov. Så att se över sin kost, skippa läsken och tillföra probiotika kan verkligen göra oss sååå mycket bättre!

Hursomhelst, jag uppmärksammades igår att Expressen har skrivit en artikel om lightprodukternas förbannelse ”Töm kylskåpet på lightprodukter” där ni kan notera de sista raderna att just sötningsmedel är extra farligt för oss med tarmsjukdomar eftersom våra trasiga tarmar gör att det falska sockret kan ta sig in i våra kroppar och lagras upp i våra organ på ett sätt som friska människor inte utsätts för. Så undvik alla lightprodukter eftersom de verkligen inte är nyttiga för oss.

Slutligen, när det gäller konstgjort socker så är det inte bra, men man kan ersätta vanligt socker med naturliga produkter som är söta. Ett exempel är att ersätta socker med honung eller fruktos, som är lättare att ta upp för tarmarna. Dock ska man vara försiktig och inte överdosera på varken honung eller fruktos eftersom våra kära candidasvampar gillar även dessa sockerarter som mat. Ett annat exempel på naturligt sötningsmedel är lönnsirap och stevia. Jag har dock aldrig testat stevia, men det anses vara väldigt sött och betydligt bättre att använda än konstgjort socker. Min sista brasklapp är dock att det allra bästa är att bli av med sockerberoendet helt så att man inte behöver tillföra mer socker än lite för smakens skulle i matlagningen.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy