Alternativ medicin III: Traditionell kinesisk medicin – TCM

Av , 26 september, 2011 14:46

Första gången jag kom i kontakt med traditionell kinesisk medicin var i…Kina! Jag läste kinesiska i början av 90-talet och hade sett fram emot att åka till Kina på sommarkurs i kinesiska den sommaren med en kursare. Men i början av mars, i samband med att jag slutade med homeopatiskt kortison och jag fick homeopatiskt arsenik av min homeopat, så fick jag ett återfall. Det var inte alls kul och magen var helt vild. Jag blev ledsen både för att jag fick ett återfall och för att jag insåg att det inte skulle bli något Kina den sommaren.

Då kom min mammas kollega, en skolsköterska, på en smart idé: ”Om hon nu läser kinesiska, varför åker hon inte till Kina och får akupunktur?” Sagt och gjort. Jag pratade med min homeopat om idén och hon tyckte att det var en bra idé. Någon vecka senare var min mage mycket bättre. I efterhand har jag tänkt att det kanske var ett s k läkningsskov som jag fick.

Några månader senare satt jag och min väninna på planet till Hong Kong (min ryggsäck var full av mediciner av olika slag) på väg till ett nio veckor långt äventyr. Tyvärr hade något smartskaft sagt till mig att Hong Kongs kranvatten var säkert att dricka, så jag sköljde min mun med det efter tandborstning och fick sedan tillbringa de närmaste dagarna med att besöka Hong Kongs alla toaletter. Att den billigaste maten i Hong Kong var på McDonalds gjorde inte det hela bättre: magen var förståeligt helt galen. Faktum är att jag såg inte så mycket av Hong Kong den gången, utan mest dess offentliga toaletter. Vi åkte snabbt över till Kina för att ta oss till universitetet där vi skulle studera. Därifrån tänkte vi leta rätt på en akupunktör som kunde göra mig bättre.

På vårt universitet fick vi tips om en TCM-klinik. TCM står för Traditional Chinese Medicine och innefattar bl a akupunktur. Jag hamnade hos en akupunktör som tittade på min tunga, tog min puls och konstaterade att jag hade för mycket yin, dvs det kalla elementet, och därför lätt blev förkyld och dessutom hade ett hetsigt temperament (ack så sant!). Sen satte han en nål på sidan nedanför höger knä och två moxa-plattor med brinnande örter på min mage som jag fick flytta runt för att inte få brännmärken. I början och slutet av behandlingen snurrade han snabbt på nålen i benet så att det gjorde väldigt ont ibland, allt för att få loss blockeringen som var i denna meridian. Dessutom sa han till mig att jag absolut inte fick äta mjölkprodukter och inte heller kall mat. Tio gånger senare mådde jag lite bättre och när jag helt uteslutit mjölk ur min kost hände det grejer: jag slutade blöda helt från min tarm.

Att traditionell kinesisk medicin (TCM) gjorde mig frisk i Kina kan jag inte säga, men det öppnade upp mina ögon för vad TCM är för något och det var ett steg på vägen. För mig var det bara akupunktur som jag kände till, men TCM är så mycket mer. Det är moxa, örter som man eldar och värmer upp sina meridianer med, och det är också örtmedicin. TCM är också qigong, ett sätt att lära sig att styra sin inre qi och öka den. Andra komponenter är att maten vi äter delas in i yin och yang och beroende på vad vi har brist på så ska vi äta vissa saker. För en person som jag själv som har för mycket yin, dvs kyla, i min kropp är det t ex bra att äta varm mat och undvika kall mat.

Grunden i TCM är att man anser att det går meridianer över hela kroppen, som är ett slags kraftledningar av qi, livsenergin. Om qi blockeras kan man bli sjuk. Varje människa är dessutom individuell och därför måste den kinesiske läkaren göra sin egen utvärdering av sin patient. Det görs genom att man studerar patientens tunga, vilket säger något om hur man mår och vilka organ som är svaga och behöver hjälp, samt att man tar pulsen på patienten. Det finns över tjugo olika slags pulser i kroppen som en TCM-läkare kan känna. På så sätt diagnosticeras man och det är inte alltid som man är sjuk i det organ som man tror att man är sjuk i. Jag har t ex fått höra att jag har svaga njurar och det är därför min mage är dålig. En annan anledning är att min mjälte är svag för att jag grubblar för mycket. Mjältens funktion är att vara element i magen, värma upp maten och smälta den, och om man grubblar för mycket så blir mjälten kall och då smälter man maten sämre. Därför kan man inte säga att en Crohns-patient ska ha den här och den här behandlingen, utan det kan vara så att olika Crohns-patienter har olika blockeringar i sin qi och svagheter i olika organ som orsakar själva symptomen, dvs sjukdomen. Många av oss med svaga magar verkar dock ha problem med just mjälten och vi har för mycket yin, kallt, i oss. Men det gäller inte alla.

Kinesisk traditonell medicin ser alltså på orsaken till varför man är sjuk och det är inte nödvändigtvis så att det är tarmen som det är fel på om man har magproblem, det är bara ett symptom för någon annan obalans i kroppen.

Jag har testat TCM flera gånger och ibland har det hjälpt och ibland har det inte hjälpt. Jag tror att det fungerar bäst när man inte är så sjuk och kanske bara ska sluta ta kortison t ex. När jag gick till en akupunktör här i Stockholm fick jag fast avföring dagen efter, vilket kändes helt mirakulöst. Men om man är i ett svårt återfall tar det lång tid att bli frisk och det kan vara svårt att förklara för Försäkringskassan att man hellre vill gå till en TCM-läkare och vara sjuk i flera månader än att få en remicade-infusion som gör en frisk på några veckor. Dessutom kan en del av örtpreparaten som man får av TCM-läkarna göra vissa känsliga tarmar sämre. Så det gäller att lyssna på sin kropp och vara försiktig helt enkelt. Själv har jag inte haft problem med de kinesiska örterna, men Jini Patel Thompson skriver att hon har haft problem med dem och hon avråder från dem för att hon tycker de kan vara för starka för tarmarna. Jag tycker att det är upp till var och en att testa vad man tål och inte tål. En del har svårt att dricka örtavkoken som man ibland tvingas koka därhemma och dricka, och det gör det ju svårt att genomföra örtbehandlingen.

Hur ska man då hitta en bra akupunktör/kinesisk läkare? Jag har gått till läkare som är utbildade i Kina, är kineser och som har lång erfarenhet. Enligt min erfarenhet är de bäst och chanserna att bli frisk är större än att man går till någon akupunktör som vet var man ska sätta nålarna men inte så mycket mer. I Kina är utbildningen till TCM-läkare integrerad med vanliga läkarlinjen och en bra läkare bör ha studerat i 5-7 år, samt arbetat praktiskt i ännu fler år. Övning ger färdighet, som det heter.

Slutligen: Jag gillar TCM, men det jag saknar i TCM-behandlingen av mig som Crohns-sjuk är probiotikan. Men det är många som uppenbarligen blir mycket bättre av att gå till en kinesisk akupunktör med örtapotek och faktiskt blir friska. Alltså är det värt att testa för den som är intresserad. Men glöm inte att tillföra probiotika!

3 svar på “Alternativ medicin III: Traditionell kinesisk medicin – TCM”

 1. […] fertiliteten, men som ni kanske kommer ihåg från mitt inlägg om traditionell kinesisk medicin (här) så är all behandling med kinesisk traditionell medicin individuell och därför fungerar kanske […]

 2. Hej! Intressant att läsa om dina erfarenheter av kinesisk medicin! Som terapeut inom kinesisk medicin rekommenderar jag mina ”patienter” utöver kinesisk medicinsk kostlära att tillföra probiotika till kosten för att stärka upp mag- och tarmsystemet.

  Kan tipsa om en bra sida om probiotika:
  http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1172

  Jag rekommenderade din sida på min FB sida om kinesisk kostlära:-)

  https://www.facebook.com/pages/Lilla-Kostskolan-enl-Trad-Kin-Med-TKM/535596226454282

 3. admin skriver:

  Tack Bi-Sticket Märith! Jag tror att det är lättare för en svensk TCM-läkare att ta till sig probiotika än en kinesisk TCM-läkare, som ju är de jag har träffat eftersom jag talar kinesiska och har varit mycket i Kina. Tack för tipset om hemsidan med probiotika – bra sida!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy