Boktips

Av , 18 september, 2011 11:36

Jag är fortfarande sjuk, men tack och lov på bättringsvägen. Har funderat mycket över varför jag blev så här sjuk och har kommit fram att det är en kombination av tung stress och psykosomatik. Läkaren som skrev ut mig efter fyra veckor på sjukhuset (jag har aldrig varit så här sjuk, tror jag) sa att det finns tre anledningar till varför man får så här hemska skov som jag har haft nu tre gånger på fyra år.

Anledningarna är:

Medicinpåverkan, dvs man äter en medicin som drar igång ett skov, t ex ipren. Se listan här som en snäll läsare satte ihop.

Bakterier, t ex att man åkt till Indien eller Egypten eller något annat snuskigt land där det kryllar av äckliga bakterier som gör vanliga dödliga sjuka. Dessa bakterier kan dra igång ett återfall. Själv åt jag på en snuskig kinesisk restaurang dagen innan jag blev dålig. (Ät aldrig på Sweden China Restaurant på Vasagatan här i Stockholm, säger jag bara. Hälsovårdsmyndigheten borde stänga stället.)

Livskris. Dvs att man är utsatt för fruktansvärd stress under en period. Jag tror att det var det som drog igång mitt återfall också. Två döda föräldrar, mobbning på jobbet, sjukdomar, vara duktig flicka-syndrom, stress med dum pojkvän (fd, tack och lov, utbytt mot den bästa pojkvännen man kan ha!) och så har jag stressat för att jobba ikapp efter varje återfall. Vem tackade mig för det? Dessutom är jag expert på att oroa mig i onödan.

Jag tror ju förvisso att mat också spelar stor roll i hur frisk man håller sig, men det ska jag inte älta om här eftersom jag ju skrivit massor om det tidigare. Men enligt läkaren var det dessa tre anledningar som får folk att bli supersjuka. Jag har dock själv framkallat ett återfall med för mycket grapefruktätande, men det kombinerades också med tung stress.

Så jag har fått en massa saker att fundera över under tiden som jag låg på sjukhuset och lyssnade på vad min tarm hade att säga och jag har påbörjat en inre resa där jag ändrar på en massa saker i mitt liv för att undvika att bli så här sjuk igen. Jag har därför också börjat läsa en massa böcker och jag försöker meditera och göra mindfulness. Såg f ö en studie på Crohnspatienter som gjorde mindfulness och deras symptom minskade med 38%. Så det är otroligt viktigt att ta tag i sitt inre själsliv för att kunna bli frisk.

Kom ihåg att vi har fler neuroreceptorer i magen än i hjärnan (60% i magen och 40% i hjärnan). Och ändå tror vi att vårt psyke sitter i hjärnan?! Det finns t o m ett nytt forskningsområde som heter neurogastrologi så även läkarna är medvetna om detta. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att alla magproblem beror på psykosomatik och att man blir mycket bättre om man tar tag i sitt inre. Hur många av er får inte sämre mage när ni stressar t ex? Själv undrar jag om jag inte är utbränd, men i tjocktarmen snarare än i hjärnan…

Här är några böcker som jag kan rekommendera för er som vill ge er in i en inre själslig resa för att läka ihop.

Caroline Myss ”Anatomy of the Spirit” är något av det bästa jag läst. Den är på engelska, kanske finns den på svenska. Den finns t ex på adlibris. Caroline Myss är en intuitiv healer som kan ställa diagnoser på sjuka personer av att känna av deras energifält. Här har hon sammanställt grunderna i sitt tänkande där vi består av sju olika chakra som påverkar olika organ. För oss med immunförsvarsproblem sitter t ex problemet i det första chakrat som är intimt förknippat med tribal issues, dvs våra familjerelationer. Förutom att hon går igenom de olika chakran vi har och hur de påverkar oss, berättar hon också livsöden om folk som ändrat sitt liv (eller inte) och blivit friska (eller inte). Dessutom finns det frågeställningar i slutet av varje kapitel om de olika chakran som man kan arbeta med. Jag har köpt en dagbok och arbetar mig nu igenom denna bok. Det är ingen bok man läser över en natt utan den kräver mycket eftertanke och förändringar i tankesätt. Men jag är övertygad om att detta kommer att hjälpa mig att bli en både bättre person och en friskare person.

 

”Läk dig själv med framtidens medicin – energi, näring och medvetenhet” av Monica Nicou, Helena Broander och Hanne Kristensen är också en bok om energimedicin. Den är lättläst och på svenska men också en oerhört intressant bok. Inom energimedicin anser man, helt logiskt, att vi faktiskt består till större delen av energi snarare än av materia (alla som minns hur en atom ser ut från fysiklektionerna kommer kanske ihåg att det var stora tomma rum mellan elektroner, protoner och neutroner, som alla dessutom cirklar enligt elektriska laddningar). Boken beskriver homeopati på ett mycket bra sätt och man förstår det bättre, t ex hur homeopati påverkar vår energi snarare än bara vår materia, vilket får mig att tänka på de forskare inom nanoteknik som börjat se hur homeopati faktiskt fungerar genom att det påverkar våra energiflöden. För inom energimedicin anser man ju att om vi försvagas i våra energiflöden någonstans i kroppen så är det troligt att vi blir sjuka just i det området.

 

”Resan” av Brandon Bays är otroligt intressant. Även om jag själv är lite skeptisk till att hon blev av med en tumör (den låter mer som en cysta som är hormonellt betingad och därmed lättare att bli av med) så tror jag definitivt att hon har en poäng i att det är viktigt att lyssna på sin kropp och ta tag i det psykiska som gör att man blir sjuk. Enligt Jini Patel Thompson är just resande-terapi något som fungerar väldigt bra på folk med IBS, medan vi som har Crohn och Ulcerös Colit har andra komponenter i våra sjukdomar så bara genom att hela oss psykiskt kan man inte bli frisk (det krävs t ex probiotika och andra saker som tar kål på mikroberna i tarmen som orsakar sjukdomen, samt givetvis att man äter saker som inte retar tarmen och sätter igång vårt immunförsvar). När jag låg på sjukhuset lyssnade jag på vad min tjocktarm hade att säga och den sa många saker som jag struntat i att lyssna på tidigare. Men när man ligger på sjukhuset och hotas av en stomioperation, som jag gjorde i somras, har man ju all tid i världen att lyssna på sin kropp och när jag gjorde det blev jag faktiskt bättre. Vid ett tillfälle kom jag till en viktig insikt och tarmen slutade blöda temporärt då. Så läs Brandon Bays ”Resan” och försök att gå in i er kropp, hitta vad tarmarna säger och sätt er vid lägerelden och säg vad ni vill till den/dem som orsakat er smärta och förlåt och gå vidare. Det finns även resande-terapeuter, men här får ni googla efter sådana själva.

Jag tror att just det här med att förlåta och gå vidare är nyckeln till läkning. Om man går runt och ältar så blir man bara sjukare. Man måste kunna förlåta de som gjort oss illa. Och ibland är det kanske en själv som man är arg på. Jag har t ex varit väldigt arg på min fd pojkvän som försökte göra om mig till någon jag inte var, men har insett att jag egentligen är ännu argare på mig själv för att jag stod ut med honom, försökte ändra på mig själv istället för att inte bara ge honom fingret och gå därifrån. Men då är det viktigt att kunna förlåta sig själv för att man gått emot sig själv och sedan gå vidare.

Om några av er har tips på bra böcker på samma tema får ni gärna skriva det i kommentarerna så publicerar jag det.

9 svar på “Boktips”

 1. Rebecca skriver:

  Hej, vad roligt att höra från dig igen!
  Är inne här ganska ofta och kikar, är ju så otroligt bra med en sida som denna.
  Också härligt att du är på bättringsvägar, verkar vara ett otäckt skov du dragit på dig. Hoppas det bara blir bättre från och med nu!
  Hälsningar Rebecca

 2. Malin skriver:

  Tack Tina för ännu ett bra inlägg!
  Malin

 3. Johan Olsson skriver:

  Skönt att höra att du är på väg tillbaka Tina! 🙂

 4. Camilla skriver:

  Hej! Måste bara lämna en kommentar om vilken fantastisk blogg du har! Är ofta här inne och hämtar tips och ideer då jag själva har stora problem med magen och matallergier. Vill därför bara försöka ge ngt tillbaka och tipsa dig om att söka dig till en wellness kiropraktor. Kiropraktik handlar ju att hjälpa kroppen att läka sig själv – ”inside out, rather than outside in” som är ett känt uttryck. Finns jätte mkt bra artiklar på denna blogg: http://www.fransonchiropractic.com/blog/2010/12/09/what-can-chiropractic-do-for-you/
  Hoppas du mår bättre snart!
  Med vänlig hälsning
  Camilla

 5. admin skriver:

  Tack för att du gillar bloggen och tack för tipset om kiropraktik. Jag är inte själv särskilt förtjust i kiropraktorer, som jag anser gör alltför hårda angrepp på våra kroppar och tar hutlöst betalt för två minuters knäckande. Jag har testat kiropraktik för nackspärr och det gick inte så bra. Kiropraktorn lyckades till slut ge mig en muskelinflammation längs med ryggraden (och tog betalt för att rätta till det också!) och jag blev senare sämre i magen efter att ha gjort detta. Jag är istället mycket mer positiv till osteopati som är mycket snällare mot kroppen och tar hänsyn till att allt hänger samman. Min osteopat har konstaterat att jag har en låsning i vänster nacke och den är helt omöjlig att bli av med, sannolikt för att den käcke kiropraktorn slet med mig i samband med nackspärren och då var det andra saker som låste sig i min kropp när han låste upp den (och andra delar av kroppen låste sig för att skydda kroppen). Faktum är att mitt andra stora återfall började sakta men säkert i samband med att jag gick till den käcke kiropraktorn i slutet av sommaren 2009. Jag har dessutom alltid svinont efter att jag varit hos en kiropraktor, medan när jag går till min fantastiske osteopat så blir jag bara skönt trött och går och sover efteråt och vaknar som en ny människa. Jag har aldrig fått ont hos honom faktiskt, vilket jag fått hos kiropraktorer.

  Jag har vänner som gått till naprapater, kiropraktorer och andra liknande yrkesgrupper och inte blivit hjälpta, men blivit hjälpta av osteopati som ser till helheten på ett helt annat sätt än vad de ovanstående gör. För hur ska man kunna veta att man har ont i nacken för att man gått runt och försökt ha en god hållning hela livet, som en väninna till mig upptäckte. Läs gärna mer på min osteopat, Anders Björklunds hemsida här.

  Din kiropraktor är säkert jättebra och vi blir alla saliga på våra egna sätt, men jag ger inte så mycket för den herren jag gick till (han finns vid Sturegallerian, har förträngt hans namn). Jag tycker att det var för brutalt för kroppen. Men som sagt var, vi måste lyssna på våra egna kroppar och göra det som känns bra och rätt för våra kroppar.

  Vänliga hälsningar,
  Tina

 6. Anna skriver:

  Hej! Jättebra sida!
  Jag har IBS och har blivit rekommenderad att äta antidepressiva för nerverna i magen. Man tar så pass lite att det inte påverkar hjärnan. Har du hört något om detta?

  Vänliga hälsningar Anna

 7. admin skriver:

  Hej Anna,
  Tack för att du gillar min hemsida.
  Problemet med antidepressiva är att de kan ha som bieffekt att man blir sämre i magen. Läs om mediciner som påverkar våra magar negativt här och kolla in länkarna. Är det inte bättre att gå i terapi i så fall? Enligt vad jag har läst kan folk med IBS t ex testa Resan-terapi med gott resultat. Eller testa homeopatiska medel mot nerverna? Jag vågar inte själv ta antidepressiva för jag är rädd för att de kan påverka min mage negativt. Däremot äter jag homeopatiska medel som hjälper mig rent psykiskt, brukar kalla dem ”lyckopiller”, och de har inga biverkningar eftersom de får hela mig i balans. Om jag glömmer att äta dem tenderar jag tyvärr att bli deppig, vilket ju visar att de har effekt även om skolmedicinarna anser dem vara sockerpiller.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 8. Anna skriver:

  Hej igen!
  Tack för svaret.
  Har du några homeopatiska medel att rekommendera?
  Kan p-piller vara skadligt för magen?

  Vänliga hälsningar Anna

 9. admin skriver:

  Hej Anna,
  Vad gäller homeopatiska mediciner får jag hänvisa dig till en homeopat, allt annat vore oseriöst.
  Vad gäller p-piller kan jag inte heller uttala mig. En del mår bättre i sin Crohn av det, andra inte. Jag skriver om hormoner och IBD i inlägget #prataomdet del 2.
  Spana in Jini Patel Thompsons teleseminar om hormoner och magar här.
  Obs att jag inte svarar på konsultationer, det är bättre om ni letar reda på naturterapeuter, akupunktörer eller homeopater istället som kan ge er bättre råd i dessa komplicerade frågor.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy