IBS-studie och hur man kan ändra på sitt liv

Av , 10 december, 2011 08:36

För den som lider av IBS (dvs inte IBD som Crohn och Ulcerös Colit) håller Karolinska Institutet på att rekrytera personer till en studie nu i december. För att få delta i studien måste man ha fått diagnosen IBS av läkare. Nu vill Internetpsykiatrienheten i Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet genomföra en studie av KBT på IBS och söker försökskaniner. Ni som är intresserade av detta kan anmäla er här.

Att många av oss har magbesvär med starka inslag av psykosomatik är väl känt. Jag har tidigare skrivit om att själen sitter i magen. Faktum är att vi har fler neurotransmittrar i magen än vad vi har i hjärnan. Jag skulle vilja hävda att så länge man inte tar tag i de psykologiska anledningarna till varför man blivit sjuk – t ex genom att sluta stressa som undertecknad, ta tag i det som ger ont i magen (som jag sagt tidigare: byt jobb, skilj er, flytta, bygg ett nytt bättre liv) och gå i terapi för att lösa upp de mekanismer i er som gör att ni får ont i magen – så kommer man inte att bli helt frisk.

Det är väldigt många av oss som kan sätta ett finger på exakt vad det var som utlöste att vi fick ont i magen, ofta ett svek av någon närstående. Var man blir sjuk beror på var i kroppen man har försvagningar men också vad det är för något som utlöser sjukdomen. Den tyske forskaren Hamer har exempelvis genom röntgenbilder visat på stark korrelation av försvagningar i olika delar av hjärnan som olika cancerpatienter har. Tydligen är det inte alls ovanligt att kvinnor som blivit svikna i kärlek utvecklar bröstcancer, enligt Hamers studie. Caroline Myss har liknande tankar om att det som är i obalans i vår ande orsakar sjukdomar i olika delar av kroppen. Hennes bok Andens anatomi var verkligen en ögonöppnare för mig.

Jag kan inte säga att jag rekommenderar en specifik metod för att bli av med psykosomatiken bakom våra knasiga magar, men själv har jag blivit väldigt hjälpt av meditation, psykoterapi, stressa ner, testat Resan-metoden, EFT, positivt tänkande och framför allt att ta tag i mitt liv och förändra det till det bättre.

Utan min knasiga mage hade jag kanske suttit kvar på mitt gamla sunkiga jobb med småaktiga kollegor och sannolikt mått mycket sämre än vad jag gör idag på en rolig arbetsplats med bra lön och trevliga chefer. Jag brukar tänka att allt händer av en orsak och att livet bara kan bli bättre även om det kan kännas svårt i stunden när man är apsjuk och livet suger. Men efter regn kommer sol och det är alltid värt att kämpa för att få ett bättre liv. För vi är värda bra liv och huruvida vi får det handlar mycket om att faktiskt vilja ha ett bra liv och anse sig värd ett bra liv. Precis som det finns Murphys lag, dvs att en olycka sällan kommer ensam, så verkar det finnas en motsats till Murphys lag och om det börjar hända positiva saker i ens liv så tenderar det att komma mer positiva saker, har jag själv upptäckt – jag som en period kände mig som skolboksexemplet på Murphys lag i nästan Cliff Barnes-anda (ni minns Pamelas loser-brorsa i Dallas?).

En lärdom jag har är dock att det inte är värt eller lönt att kämpa emot ödets nycker, utan bättre att försöka sitta still i båten när det stormar som värst. När stormen har bedarrat har man ofta mer energi att paddla vidare till en bättre ö.

Exempelvis höll jag på att förlora mitt arbete första gången jag blev sjuk 2007. Först kämpade jag för att få behålla jobbet, var jättearg och förtvivlad, men när jag tänkte efter så var det egentligen en skänk från ovan att nästan få sparken. Jag började fundera och kom på att jag inte alls ville jobba kvar på den arbetsplatsen och började så fort jag mådde bättre söka nytt jobb och fick ett mycket bättre jobb med högre lön, trevligare kollegor och framför allt med bättre kompetensutveckling för mig, vilket sedermera ledde till ännu ett byte av jobb som är ännu bättre än det andra jobbet. Och när jag gick frivilligt från det första jobbet fick jag t o m ett avgångsvederlag eftersom min chef sannolikt blev så glad att jag slutade att han gärna betalade mig för det. Jag ser fortfarande detta avgångsvederlag som plåster på såren för sveda och värk (och utebliven löneutveckling) för de år jag led mig igenom på arbetsplats nummer ett. När det gäller att lämna en elak arbetsgivare så kan jag bara rekommendera att man försöker få ut ett avgångsvederlag eller någon form av hjälp att byta arbete (det senare kan man ofta få i offentlig sektor). För är det någon gång man behöver pengar så är det när man är sjuk och behöver alternativ vård och måste köpa dyra kosttillskott. Se till att avgångsvederlaget inte är avräkningsbart utan att ni får ut så mycket som möjligt även om ni skulle hitta ett nytt jobb innan de x antal månader som ni får månadslön. Ibland kan det löna sig att anlita en arbetsrättsjurist (tror de ingår i vanliga hemförsäkringar) som kan hota arbetsgivaren så att man får ut ett bra avgångsvederlag. Fackförbunden är tyvärr helt tandlösa i sådana här frågor så dem rekommenderar jag inte. De tenderar tyvärr att sitta bakbundna med munkavle i samma båt som arbetsgivaren och de har aldrig hjälpt mig.

Slutligen: lätt för mig att säga, tänker ni kanske. Men jag anser att vi alla har ett ansvar för våra liv. Vill vi vara friska så får man kämpa för att bli frisk genom kostomläggning och även omläggning av våra liv så att vi får bättre liv. Så ta dig en funderare över hur du egentligen vill leva ditt liv. Ställ dig exempelvis frågorna:

 • Vad gör dig lycklig?
 • När var du lycklig senast?
 • Har du, likt mig, gjort våld på dina inre principer?
 • Stressar du för mycket? Hur kan du stressa ner?
 • Vad säger magen till dig egentligen?

Just med stress verkar KBT vara en bra metod eftersom det handlar mycket om att lära sig planera sin tid. Läs gärna självhjälpsböcker och fundera över era liv och agera sedan. Jag är väldigt förtjust i Sanna Ehdin för hon är en klok person som gått igenom mycket. Framför allt boken Sluta kämpa börja leva! är väldigt bra.

Kom dock ihåg att man inte kan ändra på en oceanångares färdriktning på en sekund, det tar tid att genomföra stora förändringar i livet och man kan bara skala en potatis åt gången, men till slut har man otroligt nog skalat allihop. Förändringar händer över tid och det kan gå fortare än vad man tror från början när man slår in på förändringens väg. Ibland verkar det som om ödet vill att man ska göra något så går det snabbare på just den biten på livets väg. Eller så är det helt enkelt så att goda förändringar ger positiv energi. Men glöm inte att ta tag i det som orsakat sjukdomen, förlåt det som hänt och gå vidare i ditt liv.

Jag är tacksam för att min tarm likt ett lackmustest reagerar direkt och säger ifrån när jag gör något som jag egentligen inte vill. Men det har tagit lång tid att nå fram till den insikten och mycket lyssnande på min mage.

11 svar på “IBS-studie och hur man kan ändra på sitt liv”

 1. Rebecca skriver:

  Hej Tina! Jag följer din blogg troget och det är jättekul att se att du är tillbaka med inlägg igen.

  Jag har själv Chrons och har nu en del problem med magen som jag gärna skulle vilja fråga dig om du har någon erfarenhet av. Skulle vi kunna höras på mejl om det?

  Kramar

 2. Hallon skriver:

  Tack för tipset om IBS-studien! Jag har anmält mig och verkar vara antagen…
  Och TACK för denna hemsida! Det är som ett stort smörgåsbord där jag kan välja att ta till mig det som kan passa just min mage. 🙂

 3. admin skriver:

  Tack Hallon! Roligt att du gillar hemsidan och GRATTIS till att du blev antagen till IBS-studien! Du får höra av dig och berätta hur den var och om det var till någon hjälp.

 4. admin skriver:

  Hej Rebecca,
  Jag finns på info@tinasmagmat.se men jag har begränsat med tid och ork. Maila och jag ska se hur mycket jag kan svara.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 5. Johan Olsson skriver:

  God Jul Tina! Hoppas du mår bättre 🙂 Du borde släppa en bok tycker jag med info från bloggen.. Har du många läsare per/dag? känns som att det är en hel del trafik här 🙂 Mvh Johan

 6. admin skriver:

  God jul själv Johan!
  Tyvärr verkar mitt webhotell ha lagt ner sin statistik så enligt den så har jag noll besökare, men det stämmer ju inte. Får försöka ta reda på det på annat vis för jag har verkligen ingen susning om hur många som besöker sidan.
  Julhälsningar,
  Tina

 7. Mustafa skriver:

  Hej Tina !
  Kul att se att du lägger in nya inlägg. Fortsätt med de för de hjälper många där ute . Jag vill även passa på att berätta att jag mår bättre med hjälp av dina tips men finns ju givetvis en bit kvar men som du skrev det tar tid och den tiden ska magen få ta i lugn och ro för att bli helt bra.
  Ta hand om dig // mustafa

 8. Ingalill skriver:

  Hej Tina!

  Tack för en jättebra hemsida! Jag har IBS, candida och tål inte vete, soja och mjölk och haft svårt att hitta bra mat som passar min mage. Här fanns det jag så länge letat efter, både recept och dina blogginlägg. Hoppas du fortsätter läääänge till med sidan.

  God fortsättning på det nya året.

 9. admin skriver:

  Tack Ingalill! Hoppas du kan hitta mat här. Annars kan jag rekommendera Lady Birds blogg http://ladybird.blogg.se/ där hon skriver om Specific Carbohydrate Diet med olika recept. Den dieten verkar döda ut candida bra så testa den ett tag.

  God fortsättning på året! Må detta år gå i hälsans tecken!
  /Tina

 10. Hallon skriver:

  Hej!

  Har idag mottagit information från studien jag deltog i för ett år sedan; internetbehandling mot IBS. Studien heter ”Effekten av att provocera fram IBS-symtom”. Jag förmedlar lite vad som framkom.

  I studien ingick 311 personer med IBS, som slumpades till två olika behandlingar. 267 fullföljde studien. I den ena behandlingen fanns 3 steg och i den andra 4 steg. Det studien ville testa var om oron över magsymtom minskade om man systematiskt provocerade fram magsymtom så kallad exponering (steg 4). Resultatet visade att ”för ungefär var fjärde deltagare innebar behandlingen med exponering en märkbart större minskning av symtom än om den hade fått behandlingen utan exponering. När det gällde livskvalitet och oro över symtom var det dock bara ungefär var sjunde deltagare som fick större nytta av behandlingen med exponering än den utan”.

  En slutsats är ”att inte låta IBS styra vad man gör utan istället fokusera på att göra det som är viktigt för en verkar leda till minskade sytom, minska oro över symtom och ökad livskvalitet.”

  Jag själv ingick i behandlingen med exponering. Det blev värre först, men sedan minskade mina symtom. Så jag har faktiskt blivit hjälpt! 🙂

 11. admin skriver:

  Tack Hallon för att du berättar om denna studie och resultatet! Hoppas någon läser detta och lär sig hantera sin IBS genom denna studie!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy