Nu är det jul igen…

Av , 8 december, 2011 12:44

...nu är det jul igen och julen vara ända fram till påsken! Själv är jag inte så julig av mig som jag en gång var, men jag brukar skicka julkort till några av min mammas vänner, som jag inte har email till, och några vänner utomlands brukar få små svenska saker (pepparkaksformar t ex). Förra året skrev jag en lång lista på hur man kan fira jul utan komjölk, gluten och hur man överlever julgodiset. Läs gärna igen och tipsa de som ska fira jul med er så att ni kan slippa få ont i magen av all julmat. I år kommer jag dock att ta det väldigt försiktigt med all julmat och försöka undvika potatisen. Faktum är att Jansson inte blir lika god med oatlygrädde som med riktig grädde.

Om jag kommer på fler julrecept återkommer jag med det. En ny upptäckt är att man kan blanda kokosfett (t ex det goda från Cocosa) med carobpulver (snällare mot kroppen än vanlig kakao, fast om man har herpes så ska man undvika carob eftersom det kan stimulera herpesutbrott), riven kokos och lite nötter, t ex solrosfrön och sedan äta som godis. Ska försöka få upp ett sådant recept här snart när jag experimenterat mig fram.

Hursomhelst så är det säkert många av er som går och funderar över vad ni önskar er i julklapp. Säkert önskar flera av er samma sak som jag gör: god hälsa och en icke-krånglande mage. Men jag tänkte lista lite saker som kan vara passande julklappar för den som är tarmsjuk här.

 • Köksgeråd för den som inte lagat så mycket mat själv tidigare. T ex en stor kastrull för att koka kycklingbuljong eller en stor gryta för storkok. Ånginsats i metall (finns på IKEA för 39 kr) är praktiskt för den som vill bevara vitaminer och mineraler i sina grönsaker. Jag ångkokar mycket grönsaker och sparar även på själva vätskan under då den ju är mer basisk och nyttig att få i sig.
 • Lergrytan var populär i början av 80-talet och de är suveräna att laga mat i än idag. Den är det ultimata sättet att laga ”slow food” för den late. Först lägger man lergrytan i vatten i en kvart och under tiden hackar man grönsaker och kött som man vill ha i sin lergryta. Jag steker gärna lök mjuk innan jag stoppar ner den i lergrytan. När lergrytan har legat i blöt i en kvart tar man upp den, fyller den med grönsaker, kött, kryddor och lite olja (eller mycket) och lägger på locket. Därefter stoppar man in den i ugnen och sätter på värmen. Observera att man först stoppar in lergrytan med maten som ska tillagas och SEN sätter på värmen, ofta kanske 200°. Därefter kan lergrytan stå och koka tills maten är färdig, vilket kan ta 1-2 timmar beroende på vad man lagar. Jag tycker att kyckling blir väldigt bra i lergryta.
 • Råsaftcentrifug och köksmixer kan vara bra om man ska börja laga mat eller vill bli mer avancerad i sin matlagning.
 • Kokböcker av olika slag, gärna med fokus på mat utan gluten och mjölk. Jag är väldigt förtjust i Sanna Edhins bok om IFD-kost, Sannas matbok: för den självläkande människan. IFD-kost är mat som är inflammationsdämpande och jag tror det är bra för oss med kroniska tarmsjukdomar att äta sådan mat med mycket gurkmeja, ingefära osv. Vem vet, nästa jul kanske det finns Tinas magmatskokbok? Vi får se om jag orkar göra det.
 • Spa-grejer, gärna från hälsokostaffärer och andra ställen så att vi inte utsätter våra kroppar för alltför mycket kemikalier. Jag har själv börjat gå över till miljövänliga produkter för min egen hygien eftersom jag inte vill utsätta kroppen för alltför mycket kemikalier (vilket jag ju gör ändå genom att jag äter mediciner). En torrborste är aldrig fel – det säger många hälsomedvetna är bra för våra kroppar att använda varje dag.
 • Nässköljare kan vara bra att ha om man är förkyld eller vill undvika att bli förkyld. Finns t ex att köpa i hälsokostbutiker, yoga-center och på Internet. Googla och du skall finna, som den nya slogan lyder.
 • Örttéer av olika slag, t ex kamomillte, torkade nässlor, ringblomma (mycket bra för tarmslemhinnorna), lakritsrot, och andra sorter som hälsokostbiträdena kan rekommendera.

Böcker är jag själv förtjust i att få, allt ifrån snabblästa deckare till kokböcker och självhjälpsböcker. Här några böcker jag själv tycker är värt att investera i om man vill gräva i sitt inre för att bli av med det som orsakar att man har ont i magen (se även min lista tidigare):

 • The Anatomy of the Spirit (Andens anatomi på svenska) av Caroline Myss
 • Läk dig själv med framtidens medicin – energi, näring och medvetenhet av Monica Nicou, Helena Broander och Hanne Kristensen
 • Resan av Brandon Bays
 • Eat that frog av Brian Tracy (har tidigare funnits på svenska men verkar vara slut på ICA-förlaget – handlar om hur man kan bli framgångsrik genom planering av sitt liv och stressa mindre)
 • Impotensmadrassen: Kemikaliedetektivens giftiga upptäckter av Monica Kauppi handlar om de kemikalier vi utsätts för dagligen. Kanske inte så upplyftande läsning alltid men bra att känna till.
 • Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro av Åsa Nilsonne tillsammans med boken Att leva ett liv, inte vinna ett krig: Om acceptans av Anna Kåver som handlar om hur man kan härda ut jobbiga saker i livet och även hur man kan ändra på teatern i sitt inre för att få mer frid. Två bra böcker.
 • The secret – Hemligheten av Rhonda Byrne handlar om hur man genom att önska sig saker, visualisera dem och leva som om man redan hade dem med hjälp av lagen om attraktion helt enkelt få dessa saker i sitt liv. Intressant bok som är värd att läsas och inte minst värd att testa att man mår bra, är frisk osv (fast man måste ju tyvärr sköta sin kost och medicinering men ändå). Det finns även en DVD som lär vara mycket inspirerande. Jag tror många av oss med kroniska tarmsjukdomar är missnöjda med våra liv (vem vill vara sjuk?!) och då kan det vara bra att få inspiration till förändring.
 • Jag är själv mycket förtjust i Sanna Ehdins olika böcker, som går att beställa här. T ex Den självläkande människan, Sluta kämpa – börja leva osv. Vecka 50 kommer hennes bok Finn din energikod ut i pocket. Den önskar jag mig själv! (En varning dock: vi som är tarmsjuka ska inte ägna oss åt tarmsköljning eller leverrening för det kan skada våra kroppar om vi är sjuka. Vem behöver förresten en tarmsköljning efter en koloskopi?)
 • Ät vad du är: Handbok för nutidsmänniskan av Eva Bülow är en intressant bok även om hon ibland är lite extrem i mitt tycke. Däremot finns det listor på vilka livsmedel som går att kombinera ihop med varandra så att magen utsöndrar rätt magsafter för nedbrytning av maten, vilket är viktigt för oss tarmsjuka.
 • Tarmen – din hälsa, med sjukdomslära av Eva Bladh är väldigt bra om hur våra magar fungerar och vad man kan göra för att bli bättre i magen.
 • Magen: bakterier, buller och brak av Peter Benno mfl handlar om våra magar. Jag har inte läst den själv men fått den rekommenderad av en sköterska på Gastro som tyckte den var bra. Den är skriven av några läkare så den är sannolikt inriktad på skolmedicin, men kanske bra för den som behöver lära sig mer om hur tarmen och magen fungerar.
 • Breaking the vicious circle av Elaine Gottschall är bibeln för den som vill testa SC-dieten. Jordan & Steve har även bra böcker för nedladdning på SCD Lifestyle.
 • Vägen till hälsa: Det bästa av väst och det största av öst av Christina Doctare, som är läkare och här berättar hur hon med hjälp av ayurvedisk (dvs indisk traditionell medicin) blev av med både svår astma och tinnitus. Här diskuteras skolmedicinens oförmåga att hantera alternativmedicinen i Sverige, där vi verkligen är ett u-land jämfört med många andra länder (t ex USA, Frankrike och Tyskland, för att inte tala om Kina och Indien) vad gäller att acceptera och ha respekt för traditionell medicin. Mycket intressant bok som fick mig mer intresserad av ayurveda. Kanske kommer jag att ta bort min varning för Indien och rekommendera er att åka till Kerala för att bota era knasiga magar så småningom…

Andra saker som kan vara bra att önska sig i julklapp är CD-skivor med mindfulness och mediation eftersom vi ofta stressar för mycket, särskilt i juletider. Eller varför inte lugn skön musik som gör oss glada?

Slutligen: för den fattige studenten eller den som inte har så mycket pengar kanske det kan vara bra att önska sig en burk Inflamino i julklapp och andra hälsokostsaker som dyra tarmbakterier, vitaminer, omega-3 eller varför inte presentkort på behandling hos en näringsterapeut, zonterapeut, homeopat eller massage?

Hoppas ni fått lite inspiration inför julen och inte stressar för mycket.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy