Sparskolan del 1: Det kostar att vara sjuk…

Av , 20 maj, 2012 23:31

Jag vet, jag har varit borta från bloggen länge och jag kan inte annat än beklaga detta, mina kära läsare. Mina främsta anledningar är helt enkelt att jag har haft för mycket annat som pockat på min uppmärksamhet. I februari flyttade jag och pojkvännen till ett hus och vi har haft fullt upp med att packa upp kartonger och göra det beboeligt. Nu har vi kommit ganska bra i ordning även om det fortfarande är saker som är försvunna, och sannolikt ligger i ”en brun låda på vinden” i väntan på att bli uppackad. Ja, där har ni mina sommarplaner! Jag började också arbeta heltid förra veckan och det är mycket på jobbet dessa dagar för mig och jag måste prioritera det för att få livet att gå ihop utan att stressa, vilket är en konst.

När man är sjukskriven länge tär det på ekonomin och att det kostar att vara sjuk, särskilt när man som jag hänger sig åt alternativa behandlingar när skolmedicinen inte räcker till eller ger för mycket biverkningar för att vara värd att ta. Ärligt talat: jag vill inte tänka på hur mycket extra pengar jag lägger varje månad eller har lagt hittills i mitt liv på behandlingar, terapi, alternativa mediciner (homeopatmedel är dock förhållandevis billiga, tack och lov), vitaminer och mineraler, och annat för att hålla mig frisk. Det blir bara deprimerande, tycker jag. Jag försöker istället att se det som att om jag inte lade ut alla dessa pengar så hade jag sannolikt inte varit så frisk som jag ändå är idag och det är värt vartenda öre jag spenderat. Faktum är att det nog är den bästa investeringen jag kan göra: jag har ju ändå bara en kropp och för att kropp och själ ska trivas ihop så får man göra det bästa av situationen. Alltså tänker jag att utan denna investering hade jag aldrig varit där jag är idag. Dessutom kan det vara värt att komma ihåg vad Jesus faktiskt sade, oavsett om man är kristen eller ej: ”Att ta med sig rikedom in i himlen är som att ta en kamel genom ett nålsöga”. Alltså är det ingen större idé att spara pengar idag om det betyder att man bara kommer att fortsätta vara sjuk. Det är att vara dumsnål.

Bara för att jag idag lägger mycket pengar på att hålla mig frisk innebär inte att jag inte vet hur det är att inte ha råd. Många av oss som blir sjuka i kroniska tarmsjukdomar blir det i ungdomen, kanske har man precis flyttat hemifrån eller är på väg att göra det när man blir sjuk. Oavsett vad så är dessa sjukdomar något som ofta drabbar unga personer som inte har Krösus Sorks ekonomi och kanske inte ens har hunnit skaffa egen bostad eller eget jobb. För de som bor kvar hemma, kanske fortfarande går i skolan, är det lite lättare eftersom det sannolikt är era föräldrar som surfat sig in här och står för fiolerna när dyra, men effektiva, Inflamino och UltraFlora Plus-probiotikan ska införskaffas. Men för er andra, som kanske inte kan jobba heltid, inte får något jobb för att ni är sjuka eller tvingas slåss mot försäkringskassan, känns det garanterat i plånboken att bli sjuk.

I detta inlägg tänkte jag berätta lite hur jag brukar göra för att spara pengar för att kunna ha råd med de dyra hälsokostpreparaten. En gång fick jag frågan om jag är en Spara eller Slösa och jag är verkligen en Spara. Under studietiden var jag som en pensionär och lusläste all reklam från matbutikerna och handlade bara på extrapris. Min dåvarande sambo och jag var fattiga studenter och lagade all mat från grunden eftersom det var billigare. I början av studietiden var jag fisk- och laktovegetarian, vilket också sänkte mina matkostnader (tyvärr gjorde det mig inte frisk eftersom jag åt mjölkprodukter i ren okunskap). Samtidigt gick jag i psykoterapi två gånger i veckan under ett drygt år som jag fick betala själv, och jag gick även till min homeopat Marie och fick zonterapibehandlingar någon gång i månaden (oftare i början).

En sak som räddade mig under studietiden var handikappsersättning. Eftersom jag är opererad kunde jag få handikappsersättning för att ha råd att äta fettreducerad kost. Oxfilé är ju dyrt och det var detta man fick bidrag för att köpa bland annat. Att jag på den tiden var vegetarian berättade varken jag eller min läkare för försäkringskassan, som till slut beviljade mig handikappsersättning på runt 1000 kr i månaden, vilket var välbehövliga pengar. Jag fick två års ersättning retroaktivt, vilket blev en grundplåt för mitt sparande framåt (dessa pengar kom väl till pass när CSN senare strulade och inte betalade ut studielån samt att jag kunde genomföra mina studier på lite längre tid än planerat pga sjukdomsperioder som drabbat mig i början av studierna). Att jag sökte handikappsersättning var helt enkelt för att jag behövde pengar för att betala min privata psykoterapi, som jag behövde för att kunna bli frisk. Själen sitter ju i magen, som ni kanske kommer ihåg! En period betalade landstinget min privata psykoterapi med s k Dagmar-pengar, men jag vet inte om dessa pengar finns kvar att söka tyvärr.

Jag kan inte reglerna för hur sjuk man ska vara idag för att få handikappsersättning om man är sjuk i Crohns eller Ulcerös Colit, men det är något Försäkringskassans personal kan bättre så kontakta dem eller era läkare, alternativt kuratorn som ofta finns kopplad till Gastrokliniken eller den klinik du är inskriven på. Jag vet att RMT, Riksförbundet för mag- och tarmsjuka, driver frågan om handikappsersättning gentemot Försäkringskassan då de inte beviljar det så ofta och snålar in så mycket det går. Så ni kan också kolla på RMTs hemsida om ni hittar något där eller ring deras kansli för mer information. Observera att man måste vara rejält sjuk för att kunna få handikappsersättning. Om man har en lättare variant av Crohn eller Ulcerös Colit kan man glömma det. Själv sade jag upp min handikappsersättning när jag fick ett välbetalt jobb och tyckte att jag nog inte borde ha det längre. Dumt eftersom den inte är inkomstrelaterad och tydligen svår att få igen. Nåja, jag klarar mig…

Nåväl, här är några tips som jag själv begagnar mig av idag för att spara pengar:

Ett sätt att spara pengar för att få råd med viktiga saker som probiotika (som sagt var så är Rubicon billig och bra probiotika som jag verkligen kan rekommendera) är att börja laga mat från grunden, vilket ju är a och o för oss som ändå inte tål tillsatser. Faktum är att man kan göra stora satser med mat som hemlagat ”halvfabrikat” och frysa in och spara mycket pengar på det. Att göra sin egen sylt och saft är också något man kan spara mycket pengar på. Dock ska vi ju helst inte äta söt sylt eller dricka saft, men det är bättre att ha sin egen sylt som är lättsockrad i frysen än att köpa dyr sylt. Jag brukade f ö också göra mitt eget bröd på den tiden jag trodde att jag tålde gluten. Det sparade jag många sköna slantar på.

Likaså kan man köpa mat i storköp, typ Lidl och andra ställen med billig mat. Lidl har f ö bra urval av billiga grönsaker och en läsare har även tipsat om att de har billigt mandelmjöl där. Ofta är maten billigare i invandrartäta områden, har jag upptäckt. De har även bättre och billigare grönsaker än i ”svennebutiker”. Asiatiska butiker är utmärkta om man vill hitta billig glutenfri mat, t ex risnudlar är mycket billigare där än glutenfri konstgjord pasta på ICA. I asiatiska butiker kan man även hitta mungbönor utan skal som är en av de mildaste och lättsmälta bönsorter man kan äta.

Ett annat sätt är att ta ner skylten ”INGEN REKLAM TACK” och faktiskt likt mig leka pensionär och kolla efter billig mat i reklambladen. Ibland kan man komma över billigt kött, t ex kalvfärs för 49 kr/kg och då kan man ju köpa ett par kilo och frysa in (man lägger det i en tvålitersplastpåse och plattar ut köttfärsen, ev viker man ihop den, så blir den lättare att tina än om man fryser in allt i en enda stor klump). Eller så gör man massor wallenbergare av det och fryser in dem. När jag var student sparade jag som sagt var mycket pengar på att gå igenom reklamen från matbutikerna och handla så mycket som möjligt på extrapris. Det är också alltid billigare att köpa en hel kyckling och stycka den själv (brukar stå i grundkokböcker typ ”Vår kokbok” eller gamla hemkunskapsböcker hur man gör) än att köpa kycklingfilé. Dessutom får man ju ett kycklingskrov som man kan koka buljong på.

Ett annat sätt att spara pengar på är att matplanera väl. Då blir det lite spill och ingen mat slängs. Om man kan så är det guld värt att planera maten så att man kan använda resterna från dagen innan i nästa måltid – lite som stafettmat! Exempelvis använda grönsakskokvattnet i soppa dagen därpå. Jag försöker ofta matplanera efter vad som är på extrapris just nu så reklambladen tjänar som god inspiration för mig.

Lax är ju bra att äta för oss pga omega 3, men den norska odlade laxen är ofta ganska dyr och dessutom är den inte särskilt nyttig. En del personer kan reagera på den för att den ätit gluten och generellt innehåller den inte lika mycket omega 3 som den viltfångade laxen. Jag har länge letat efter viltfångad lax (och då menar jag inte sådan som man i bästa fall kan fånga med kastspö vid Strömmen utanför Slottet här i Stockholm) och hittade det faktiskt på Coop Forum. Där säljer de hela djupfrysta laxar utan huvud som är viltfångade utanför Alaska under namnet Pink. Jag är inte helt säker på om det är en ”äkta” lax, men det är ett slags lax och den är alltså bättre för oss att äta än den norska odlade laxen. Det som är allra bäst med Pink-laxen från Alaska är att den är mycket billigare än den odlade laxen, jag har för mig att den kostar runt 49 kr kilot (vanlig odlad lax kostar ju runt 150 kr/kg om man köper färsk filé på normalpris).

Kokosfett är nyttigt för oss pga laurinsyran som hjälper tarmen att återhämta sig och även kaprylsyran som dödar parasiter. Tyvärr är den godaste sorten, Cocosa, svindyr. En burk kostar runt 200 kr. Istället kan man köpa betydligt mer prisvärda kokosfettet från Biofood. På min stora ICA-butik (ICA Kungen i Kungens Kurva) kostar ett halvt kilo 55 kr, vilket är betydligt billigare än Cocosas.

Ett annat sätt att spara pengar är att äta enligt säsongen när det gäller grönsaker. Det innebär t ex att man äter rotfrukter och citrusfrukter (om man tål det) under hösten och vintern, och färska grönsaker och bär som rädisor och jordgubbar på sommaren. Ofta har butikerna sina egna tips på vad som är i säsong och man kan även se vad som är i säsong givet vad som är billigt respektive dyrt. Även fisk är säsongsberoende och exempelvis är musslorna godare (och billigare) på vinterhalvåret liksom sik, medan andra fiskar som gädda är godare på sommaren. Dock ska vi helst inte äta för mycket fisk från Östersjön och insjöar pga miljögifterna, men det är ändå bra att känna till säsongerna vad gäller mat.

Ett annat sätt att spara pengar på är att odla sina egna grönsaker, och det tänkte jag gå igenom mer i Sparskolan del 2 senare i veckan. Att plocka svamp och bär i skogen är också billigt, liksom att plocka nässlor för nässelsoppa och nässelte. Vår svenska allemansrätt ger oss ju rätt att plocka bär och svamp på andras mark, utom synhåll från bostadshus, vilket ju är en fantastisk förmån. Dessutom kommer man ut i skogen och kan njuta av trädens sus, vilket har en läkande effekt på stressade själar.

Slutligen är att vara sjuk också ett sätt att spara pengar på. När jag är sjuk dricker jag inte alkohol och jag går inte heller ut på krogen och super mig redlöst berusad. Om man är ung och vill vara cool med sina drickande kompisar trots att man är sjuk kan man exempelvis beställa in en ramlösa med en citronskiva och lite isbitar i. Det ser ut som en gin-tonic, förutsatt att man gömmer själva flaskan som det står RAMLÖSA på, och man kan vara med i det sociala sammanhanget även om man inte blir apfull som de andra. Som vi alla vet kostar en ramlösa betydligt mindre än en riktig gin-tonic (jag har fått höra att jag är billig i drift pga detta!). Likaså är det inte så kul att gå på bio när man kan få en diarréattack när som helst, så man kan spara in mycket pengar på uteblivna nöjen. Även om vi behöver den sociala samvaron så går det faktiskt att ha även utan att man är på krogen, bio eller restaurang. Varför inte bjuda hem vännerna på lite god mat, och om du är fattig student kan du ju dela på kostnaderna med vännerna, och titta på en DVD?

Det går att spara pengar på mycket. När man är akut sjuk behöver man kanske inte köpa den dyraste mobiltelefonen, de senaste kläderna osv. Titta över era telefon- och Internetabonnemang, ofta finns det pengar att spara där. Gör en budget för dina utgifter och se vad du kan dra ner på, temporärt eller permanent. Ta med dig mat till jobbet – det är billigare och bättre för din mage. Om du slutar att röka, äta skräpmat och godis och dricka läsk sparar du också väldigt mycket pengar och du gör din mage en stor tjänst samtidigt.

För den som behöver psykoterapi kan man dels vända sig till vårdcentralen eller gastromottagningen för att få en remiss till en psykolog (undvik psykiatriker som helst vill skriva ut piller till er – dessa mediciner kan skada tarmen, köp hellre homeopatiska medel som är mycket effektiva och bra!), men man kan också ägna sig åt egenterapi. Jini Patel Thompson är exempelvis väldigt förtjust i EFT – emotional freedom technique – som används för att bota trauman. Här en sida om EFT på svenska och här finns den stora sidan på engelska där ni kan beställa hem en kostnadsfri bok om grunderna i EFT. Själv har jag använt mig av den och löst upp en hel del knutar inom mig. Samma sak med Brandon Bays Resan, som jag rekommenderat tidigare. Visst är det mer effektivt att gå till en resan-terapeut, men om man inte har råd (det är superdyrt!) så kan man göra sina egna inre resor. Den boken kostar 39 kr på Adlibris och det är den värd.

Meditation är också bra för att lugna ner kroppen och nuförtiden har vi Youtube och där kan man surfa fram en massa bra meditationstips. Kolla efter mindfulness och lyssna och lär. Det är väldigt viktigt för oss att lugna ner kroppen om vi ska kunna bli friska.

Glöm inte heller bort att rensa bort personer som gör er illa i era liv. Vissa personer är mer känsliga än andra och vi med tarmsjukdomar är sannolikt mer känsliga – se det som en gåva snarare än som en förbannelse. Det har tagit mig många, många år att lära mig att sålla ut de goda vännerna från de mindre goda, men det är verkligen värt att ha människor som ger god energi runt omkring sig snarare än att ha energitjuvar. Så länge man har energitjuvar i närheten, må det vara en gnällig kompis eller en elak familjemedlem eller partner, så kan man inte bli frisk. Och att göra sig av med energitjuvar eller åtminstone se till att de inte stjäl er energi eller på annat sätt förstör för er, är faktiskt oftast helt gratis.

Kom hela tiden ihåg att de pengar ni lägger ut nu kommer ni att få tillbaka mångfaldigt när ni blivit friska. Då kan ni arbeta igen och leva ett bra liv och tjäna in vartenda öre som ni lagt ut nu på att bli friska. Men kom ihåg att ni sannolikt också kommer att få betala mer för er mat, medicin osv för att hålla er friska än vad era kompisar får göra, men sånt är livet. Alternativet är ju att vara konstant sjuk. Vi har drabbats av en kronisk sjukdom som alltid kommer att ligga och lura bakom hörnet om vi faller tillbaka till våra gamla livsstilar med skräpmat, godis, stress och dåliga relationer och om vi inte ser upp och underhåller våra kroppar med t ex probiotika är det större risk att vi blir sjuka igen. Som sagt var: varje krona ni investerar i er hälsa är den bästa investering ni kan göra. För utan kropp inget liv.

P.S. Om ni läsare har några bra spartips får ni gärna skriva dem i kommentarsfältet nedan och dela med er.

4 svar på “Sparskolan del 1: Det kostar att vara sjuk…”

 1. Martina skriver:

  Jättebra tips Tina:) En grej kom att tänka på är: om ni har sjukförsäkring hos något försäkringsbolag, kolla upp om ni har rätt till någon form av ersättning därifrån. Det är väldigt olika hos olika försäkringsbolag, men för många sjukdomar kan man t.ex. få ersättning för medicinsk invaliditet (för mig räknade de ihop IBS, rektal prolaps/invagination och kolostomi och bedömde hur många procent medicinsk invaliditet jag har). Om man är långtidssjukskriven delar även en del försäkringsbolag ut månadsersättning (efter 90 dagar). Jag är tacksam mot mamma för att hon tecknade barnförsäkring för mig, och jag kommer såklart fortsätta att vara försäkrad när jag fyller 25, när den går över i vuxen…även om jag får betala den själv då. En gång i tiden, innan jag blev sjuk, tänkte jag att varför ska jag betala för en försäkring, jag kommer aldrig bli sjuk…

  Gällande maten, man blir till slut expert på att hitta bra mat till bra pris.. Jag vet alltid vilken affär som har de billigaste ekoäggen, boveteflingorna etc. och planerar alltid min mathandling utifrån vart de varor jag ska köpa är billigast. Även om jag helst skulle vilja köpa så mycket eko det går, så får man kompromissa lite..spansk broccoli när det är säsong, svenska morötter, zucchinin blir billigare och billigare nu.. kan liksom du inte äta solonanin-grönsaker, men man får hitta annat! Samtidigt som jag har mina ”basvaror” som är relativt säkra för mig hälsomässigt och äter året runt, så finns det andra saker jag varierar efter säsong.

  Man får planera helt enkelt, och försöka lära hur man kan göra det så bra som möjligt!

 2. admin skriver:

  Tack Martina för bra tips! Jag håller helt med dig om att man blir sin egen expert på var saker är billiga. T ex har jag lärt mig att ibland kan man hitta eko-kyckling på Hemköp (T-centralen) som är på extrapris för att den går ut dagen därpå. Men den är också billigare än i Ekobutiken och andra ställen. Även majskyckling, som är ett slags halv-ekologisk kyckling i mina ögon eftersom den inte får antibiotika utan bara majs (kanske genmanipulerad sådan så den är väl inte optimal, men det är svårt att vara ”kosher” alltid…), är billigare än eko-kyckling. Ibland hittar jag varor på extrapris för att ingen annan ville ha dem och då köper jag på mig ett litet lager.
  /Tina

 3. Ann skriver:

  Hejsan!

  Vad glad jag är att jag fann din blogg. Jag har haft min Crohn sen 1986 och är idag stomiopererad. Har en extremt aggressiv sjukdom och är förtidspensionerad sen 4 år tillbaka, jag är 42 år. Det var ett hårt slag både själsligt och ekonomiskt. Jag var egen företagare när jag återinsjuknade 2001. Jag arbetade på tok för mycket inser jag idag..

  Jag lever med kroniska svåra smärtor pga 11 operationer varav en op orsakade mrsa i min buk, jag fick ligga med öppnad buk i drygt 9 månader innan läkarna och jag vann över mrsa:n.

  Jag hittade din blogg när jag letade efter tips om kost. Så otroligt välskriven och massor med bra tips. Jag är med på ILCO:s sida på Facebook. Det är en sluten grupp för oss med stomi. Jag lämnade en länk till din blogg där för jag har letat så länge efter en sida som din så jag ville dela med mig till alla där. Ska även lämna en länk på RMT:s sida på Facebook.
  Det är två bra forum för oss med Crohns och stomi. Man kan ställa frågor och det finns nästan alltid nån som har erfarenhet el kan ge en det svar man söker.

  Det är svårt med maten för mig då jag bara har mellan 1-2 meter tunntarm kvar.
  Så snälla, fortsätt skriv, jag fick sån inspiration av dig.
  Älskar att laga mat, alltid från grunden, det blir både godare och billigare. (Drev hotell & restaurang)
  Äter gluten (än så länge) men har uteslutit laktos. Fast jag är inne i en ”förändringsfas” då jag ska utesluta vissa livsmedel för att se om jag blir bättre.
  Såg att du hade handikappersättning förut, jag får det varje månad. För några månader sen så tog de bort ersättningen för fettreducerad kost, 1200:- mindre i månaden. Jag blev gråtfärdig. FK anser att alla ska äta fettreduserad kost.. Visst är det så men för oss med dessa sjukdomar handlar det om att äta rätt för att må så bra som möjligt.
  Som sjukpensionär har jag det redan tufft ekonomiskt.. Jag klarar mig hyggligt tack vare min pojkvän men jag lider med dom som inte har samma tur.
  Oj, jag vad lång min kommentar blev:)

  Tack än en gång för goda råd & inspiration, du har fått en ny prenumerant idag!

  På Återseende!
  Hälsning/Ann

 4. admin skriver:

  Hej Ann,
  Tack för att du uppskattar min sida! Jag tackar och bugar!
  Det låter verkligen tufft att bli förtidspensionär vid 38 års ålder och allt du har gått igenom – stackars dig!
  Jag blir helt matt när jag läser att F-kassan inte anser att man ska få extra pengar för att äta fettreducerad kost eftersom ”alla ska äta fettreducerad kost”… Jag kan bara tänka mig vad Annika Dahlqvist eller Kostdoktorn skulle säga om detta. För det första så är det ju bara personer som du som opererat bort mycket tarm som ska äta fettreducerat. För det andra så är det bättre att äta fett än kolhydrater för oss så om F-kassan hade motiverat det på det sättet hade jag kanske hållit med mer. För det tredje så är det kanske så att vi som har kroniska tarmsjukdomar pga sjukvårdens oförmåga att kurera oss helt faktiskt måste söka alternativa behandlingar som kostar, och de kosttillskott vi behöver ta, som t ex probiotika, kostar ju också extra eftersom de tyvärr inte ingår i högkostnadsskyddet. Här borde f ö RMT driva på som lobbyverksamhet: att det borde göras studier på patienter med IBD som tar probiotika och sedan att de effektiva probiotikapreparat som finns borde ingå som högkostnadsskyddade mediciner på Apoteket. I USA verkar det vara helt normalt att läkare förskriver probiotika till tarmsjuka. Kanske beror det på att läkemedelsbolagen (tex Pharmacia och Astra) av tradition har stor makt över läkarna här i Sverige?
  Kämpa på och sprid gärna min sida till andra!
  Varma hälsningar,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy