Kur med neem-té

Av , 7 december, 2013 13:39

Om ni undrar var jag har hållit hus så har jag varit bortrest i två veckor i Asien och innan dess haft fullt upp på jobbet. Lite för stressigt för min smak, om jag ska vara ärligt. Även om det är underbart att få komma iväg till Asien när novembermörkret sänker sig över Sverige på ett sällsynt deprimerande sätt som får mig att vilja bli ett mumintroll som går i ide hela vintern och vaknar upp i april igen, så är det också ganska jobbigt att åka iväg på långa flygresor, många korta möten och jetlag ovanpå det. Nu, två veckor efter att jag kommit hem börjar jag bli mer normal i tiden och vaknar inte längre tre på natten och är superpigg.

Tyvärr blev jag rejält matförgiftad i Asien och det var inte kul. Jag fick värsta diarrén efter att ha ätit kalla nudlar (de såg så säkra ut och jag mådde så bra den dagen) och kände mig febrig och illamående i ett par dagar. Inte så kul. Med äcklig smog ovanpå det hela kan jag bara säga att jag verkligen längtade hem. Jag tog mina norflaxicin, men de hjälpte bara lite grann. Därför såg jag verkligen framemot att komma till bioresonansterapeuten för att se vad jag hade fått för skit. Tre parasiter och clostridium var facit. Inte kul! Clostridium är en ganska elak historia som kan slå ut även friska personer, så det var inte så roligt.

Denna gång fick jag min vanliga behandling mot parasiterna och även mot clostridium, fick en ny homeopatisk medicin och uppmaningen att börja dricka neem-té. Jag har hört talas om neem-té förut, men aldrig testat det så det var bara att traska iväg till första bästa örtaffär och köpa ett paket. Sedan en dryg vecka dricker jag nu två koppar varmt neem-té per dag och jag kan bara säga Halleluja! Magen är snäll mot mig, även om clostridium verkar finnas kvar i mig, enligt bioresonansterapeuten, men det kommer numera ut fina korvar och även om jag är lite trött och sliten så är jag tacksam för detta. Dessutom blev min vitaktiga tunga, som jag dragit på mig i Asien, rosa och fin igen på ett par dagar. Neem-téet smakar förvisso extremt beskt, men jag är rätt härdad efter alla kinesiska örtbrygder som jag druckit i mina dagar och som jag tyckte smakade betydligt värre. Nu när jag märker att neem-téet fungerar bra för magen så är det lättare att dricka. Jag dricker det mellan måltiderna (helst två timmar efter måltid och en timme före nästa måltid, utan något tilltugg) och tänker att det kommer ut i tarmen och kanske sköljer ut de elaka patogenerna som huserar där.

Neemträd i Indien

Vad är då neem? Neem är ett träd som finns i Indien, Pakistan och Bangladesh framför allt, och används flitigt inom ayurvedisk medicin. Man kan använda neemolja som kommer från fröna medan blommorna, bladen och barken används till te eller andra saker. Det finns exempelvis tandkräm med neem i och traditionellt har indierna använt sig av neemkvistar som tandborstar, vilket gjort att man idag kan hitta tandkräm med neem i. Indierna använder även neemolja i hygienprodukter som schampoo och tvål, men det används även som bekämpningsmedel då det dödar insekter och avskräcker fåglar. Neemträdet är väldigt tåligt och klarar av torka väl och idag planteras det tydligen mot ökenspridning.

Neem-trädet innehåller uppemot 130 olika slags kemiska föreningar som man inte kunnat återskapa i laboratorium och i mitt neem-tépaket följde det med en liten lapp där det stod att amerikanska företag försökt köpa rättigheterna till neemträdet, men att de indiska myndigheterna vägrat det (bra Indien att stå upp emot Big Pharma!) för att de vill att alla ska ha tillgång till neem. Sannolikt är det här trädets örtegenskaper enormt intressanta för Big Pharma, men vad jag läst så verkar det fortfarande saknas ordentlig forskning på vad det är som gör att det är verksamt mot en mängd olika sjukdomar och symptom. Om Big Pharma inte kan köpa substansen så är de nog inte intresserade av att sponsra forskning på neem heller. Det är nog troligare att indiska staten finansierar sådan forskning, tror jag. Tiden får väl utvisa vad det är som är hemligheten bakom neemträdet.

Neemträdets blad och blommor

Vad kan då neem bota? Enligt vad jag har läst på Internet så verkar neem vara effektivt mot parasiter, bakterier och infektioner av olika slag då det har antiseptisk förmåga. Det påstås hjälpa mot feber (pga bakterier?), vissa virus, smärta, svamp som candida, diabetes (här blir jag alltid misstänksam, men örter kan ju vara ruskigt effektiva så vad vet jag!), förhöjt blodtryck, illamående, gaser och diarré (återigen: parasiter och bakterier?), bra mot eksem och psoriasis (som ju också har samband med läckande tarm och tarmpatogener) och har dessutom muskelavslappnande effekt. Det används också i Indien som preventivmedel eftersom neemolja kan användas som spermiedödande medel i slidan i samband med samlag och dessutom har neem aborterande effekt, så det är inget man ska ta om man vill bli gravid. Likaså verkar det kunna påverka lever och njurar negativt så man ska nog inte ta det så länge. Jag har blivit tillsagd att ta det i max en månad.På den här hemsidan listas en mängd fler sjukdomar som neem påstås kunna vara positivt för inklusive malaria, reumatism och AIDS. Men det står också att man sett goda resultat på just mag- och tarmsjukdomar, sannolikt för att det både dödar ut elaka patogener, men också för att det har muskelavslappnande effekt.

Vad som är bra med neem är att det inte verkar döda ut de vanliga tarmbakterierna som vi behöver för att magen ska fungera. Jag som brukar gödsla min mage med probiotika i stora mängder behöver knappt ta någon probiotika just nu eftersom magen fungerar så bra ändå.

Så kan jag då rekommendera neem-té? Ja, varför inte? Men kanske inte om ni har leverproblem eller är gravida. Jag tror inte heller att man ska ta det mer än några veckor i stöten och helst inte utan att man har kontakt med någon naturterapeut som har koll på vad neem egentligen är och kan använda det som ört. Som alltid ska man ha respekt för örter, men så här långt kan jag bara prisa neem-téets krafter!

Om det är någon annan läsare som testat neem så får ni gärna delge oss andra era erfarenheter och berätta mer!

9 svar på “Kur med neem-té”

 1. Madeleine skriver:

  Hej!
  skönt att läsa att du mår bättre igen! hoppas du får må bra nu.

  jag har inte testat neem , men läst att det kan hjälpa.

  jag blev förstoppad här igen och symtomen började komma tillbaka, och eftersom jag lätt blir detta, så måste jag hålla igång tarmen ordentligt, och det enda som hjälper är gröna smoothies och bär smoothies, frukt och gröna sallader, och havreyoghurt, raw vegan kost, och fisk med omega 3.
  Mår mycket bättre igen och inga symtom här nu.
  Alltså är det bra att ”basa” upp kroppen och äta rätt fett.

  måste säga att gröna smoothies är bra, har du testat det?
  http://www.perfecthealth101.net/apps/blog/show/2879132-gr-smoothies-recept-och-f-lar

  Min son Oliver mår fortfarande bra och är symtomfri och medicinfri, skönt!

  ha en bra dag! må bra!
  Mvh Madeleine

 2. Magdjuret skriver:

  Jo min nya sambo har just introducerat mig för neem te, så det är nåt jag också håller på att testa :)Hon tycker att det hjälpt hennes mage och immunförsvar, och brukar dricka det i perioder – så nu ska jag ge det en chans ett tag!

 3. Magdjuret skriver:

  Oj det var visst inte Neem-te utan ”Pau D´Arco” som är från sydamerika. Ska kolla in Neemteet också och se vilket som funkar bäst 🙂

 4. admin skriver:

  Hej Madeleine,
  Vad skönt att din son mår bra fortfarande! Grattis!
  Jag är inte så förtjust i smoothies själv: kallt, lätt att få i sig elaka bakterier via dåligt tvättade frukter, bär och örter (jag blev sjuk av en smoothie som jobbet bjöd på) och min tarm klarar inte raw food. Men vi är alla olika så det är bara att gratulera till att du hittat vad som fungerar för just dig!
  /Tina

 5. Madeleine skriver:

  Tack!
  ja det är olika speciellt om man har problem med diarre eller förstoppning i sjukdomen tror jag.
  min son tål inga bär alls, men han har börjat tåla lite proviva jordgubb igen så gör islass på den till honom, och han tål lasagne på oxfärs nu som han gillar mycket.
  själv tål jag bär jättebra, frysta/kokta , äter nu mycket kokta jordgubbar och magen gillar nu helt annan mat när jag är gravid med 5:e barnet. Jag tål nu probiotiska naturell laktosfri yoghurt, philadelphia ost och senap på kalkonkorv, och massor med 60% choklad. Konstigt att det ändrar sig så, tål inte samma mat när jag är gravid.

  ha en bra dag!

 6. Genus skriver:

  Hej Tina, för det första tack för din underbara blogg. Jag undrar om du har någon erfarenhet med neem kontra problem i munhålan? Har själv crohns och fruktansvärda sår i munnen. såren kommer flera stycken åt gången och det är tufft att klara av smärtan i synnerhet där de kommer på tungan. Kan neem olja vara något som hjälper? Brukar skölja munnen med sesamolja och det lindrar men såren kommer tillbaka.
  Och förresten så var det inte clostridium som stod bakom smittan i Östersund utan en parasit som kallas cryptosporidium.

 7. admin skriver:

  Hej Genus,

  Ja, du har helt rätt, det var jag som blandade ihop det: det var cryptosporidium (ska ändra det ovan! Hörde det på radio häromdagen och insåg att jag blandat ihop det, men ingen är ofelbar, eller hur?). Clostridium är dock inte heller så roligt att få och är en av de saker man ger gamlingar feceslavemang för när de fått det.

  Jag vet inte tillräckligt om neem för att kunna ge dig ett bra svar, men varför inte testa? Du kan ju också testa att skölja munnen med neem. Annars vet jag att Jini Patel Thompson rekommenderar Vildoregano-olja mot Crohns, men den gör nog jävulusiskt ont om du sätter den på sår, dock dödar den effektivt. Du kan också testa att sätta manuka-honung på det om du fegar smärtan med vildoregano-oljan, som bränner i några minuter, men är ruggigt effektiv. Jag har själv dödat ut munsår och svårläkta sår med vildoregano-olja. Ladybird dödade ut en böld i munnen med ett par dagars manukahonung där hon lade lite manukahonung ovanpå det infekterade stället. Kolloidalt silver-anhängarna skulle säkert också rekommendera dig att skölja munnen med det ett par gånger per dag, och det dödar ju också ut bakterier. Jag tycker själv att kolloidalt silver verkar döda ut lite väl mycket, medan neem är snällare.

  Viktigt är dock att samtidigt se till att äta bra mat (ingen gluten, socker och komjölk osv), tar bra kosttillskott (D3 och Helhetshälsas zink läker sår!) och Jini rekommenderar att man ska ta probiotika och skölja i munnen innan man sväljer för att hjälpa bakteriefloran där på traven. Obs att om du tar tex vildoregano så ska du inte ta probiotika samtidigt utan vänta några timmar mellan du intar dem. T ex ta vildoregano på morgonen och vid lunch och sen på kvällen innan du går och lägger dig så tar du lite probiotika-pulver (Ultra Flora Plus har sådant pulver) i lite vatten och låter det skölja i munnen lite innan du sväljer ner det.

  Tack för att du uppskattar min blogg, det värmer! Hoppas att du kan få bukt med dina hemska sår i munnen, det låter verkligen hemskt. Krya på dig!

  Varma hälsningar,
  Tina

 8. Sandra skriver:

  Hej Tina!

  Först och främst superstor tack för alla dina fina tips och erfarenheter som du delar med dig här på bloggen!

  Jag undrar om du har hittat neem téet i fysisk butik i Stockholm eller om du har köpt på webben?

 9. admin skriver:

  Hej Sandra,
  Tack för att du gillar min blogg! Jag köpte neem-téet på Örtagubben (Odengatan).
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy