Intressant artikel om tarmbakterier

Av , 25 april, 2014 19:03

Jag har ju tidigare skrivit mycket om probiotika och tarmbakterier, men idag såg jag denna artikel som var väldigt intressant. För den som inte är så bra på engelska ska jag försöka sammanfatta den lite kort nedan. Visste ni alltså följande sju saker om tarmbakterier? Jag kände inte till alla sju saker i alla fall.

1) De kan lära sig av varandra och plocka upp genetiskt material av andra organismer. I Japan har man hittat tarmbakterier som har genetiskt material från bakterier som finns i alger (som ju är en vanlig föda i Japan). Det gör att dessa tarmbakterier kan smälta alger bättre än vad vi utan dem kan göra.

2) De förbättrar vår skelettdensitet genom att hjälpa oss att absorbera mineraler och näringsämnen bättre.

3) De motverkar anti-näringsämnen (eller anti-nutrienter) som fytiner som finns i säd och nötter (och som vi tarmsjuka är känsliga mot) genom att de bryter ner dem till andra ämnen som vi kan tillgodogöra oss. Om man saknar den typen av bakterier blir det svårare att smälta mat som innehåller sådana anti-nutrienter.

4) De tillverkar vitaminer, framför allt K- och B-vitaminer.

5) De utgör en stor fysisk barriär för patogener och skyddar helt enkelt våra tarmslemhinnor från att bli attackerade av främmande organismer/patogener.

6) De representerar vår ”andra hjärna”, något jag också skrivit om tidigare. Tydligen hjälper tarmbakterier till med att tillverka neurotransmittrar i tarmen, vilket gör att vi har fler neurotransmittrar än vad vi har i hjärnan. Jag har läst om försök där man upptäckt att tarmbakterier kan bli rädda (vilket sannolikt hände min väninna som fick stora magproblem efter att ha åkt ”Fritt fall” på Gröna Lund!).

7) De kan påverka oss psykiskt genom att göra oss deprimerade, nervösa, ge oss tvångssyndrom och t o m göra oss autistiska, något som inte är helt okänt för den som läst på den här bloggen tidigare.

Så en massa intressanta saker som är bra att känna till när man läser om probiotika och tarmbakterier!

8 svar på “Intressant artikel om tarmbakterier”

 1. Eva skriver:

  Hej Tina
  Vilken bra hemsida du har. Du är verkligen mycket duktig!
  Tack
  Eva

 2. admin skriver:

  Tack, Eva! Vad glad jag blir att du uppskattar min sida!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 3. Therese. skriver:

  Hej! Är 34 år och har haft mbc sedan -01. Har en lindrig variant med ett litet sår där tunntarmen möter tjocktarm. Födde barn för 5 månaders sedan och fick i samband med detta skov. Har nu åkt in och ut i 17 dagar med feber och magont. Några svårare diarrer har jag inte i samband med min sjukdom. Inflammationen sitter i en del när man ofta slipper diarrer. Nu har jag dock haft en del. Senaste skovet jag hade var 2008. 2006 började jag med Spc flakes och fick en väldigt bra mage. Skovet -08 fick jag i samband med att min dotter föddes. Sedan dess har jag ätit Spc flakes och nu enligt ct är har såret krympt från ct -06. Har slarvat såå mkt med dessa flakes och vräkt i mig socker och dumheter. Är också en sockerråtta. Är hårt sockerberoende och har alltid ätit mängder med godis från jag var barn. Jag läste här i bloggen om en juice vita biosa. Den skulle jag vilja testa! Vet inte om du känner till spc flakes. Specialproducerade havregryn med protein af. De har verkligen fungerat så jag varit medicinfri 6 år. Undrar om du vet ifall man kan blanda vita biosa och Spc Flakes. Känner mig desperat. Svarar bra på kortison injektioner men gick över till enocort och då havererade magen så nu ska jag gå över till prednisilon imorgon. Har ångest att inte heller detta ska funka. Känner mig så ensam här på sjukhuset. Man är bara en patient man är ingen människa. Fattar inte varför skovet är så svårt att bryta denna gång. Såret har ju krympt. Men har gått en längre tid och känt mig risig. Skulle börjat tidigare med entocort. Läser din fina bra blogg och tar till mig tips. Ska sluta med socker. Har alltid fått pentasa vid skov men läkaren vill inte ge de för de tror inte jag har inflammation i tjocktarmen. Det har jag haft förut men den kanske har försvunnit då. Ursäkta mitt långa inlägg men jag är ensam orolig på sjukhus. Det är så jobbigt. Har ju små barn hemma som jag vill hem till. Kram Therese

 4. admin skriver:

  Hej Therese,

  Mitt bästa tips till dig är att ändra på kosten, skippa sockret så mycket du kan (förbjud socker hemma så att du inte blir frestad!), börja dricka UltraInflamax med Ultraflora Plus probiotika och se till att börja ta progesteron. Om du googlar här på sidan så har jag skrivit om återfall i samband med graviditeter och det finns ett samband mellan fall av progesteron (som är det hormon som håller fast embryot i magen och bildas av moderkakan) och att man fött barn (när ungen är ute behövs ju inte progesteron längre!), t ex här. Kolla också vad jag skrivit om hormoner (östrogen och DHEA) t ex här. Om möjligt, be att en endokrinolog kollar upp dina halter av östrogen, DHEA och progesteron och se till att få lite stöd för detta. Du kan ju hänvisa till den artikeln som nämns i saltsyreinlägget om DHEA:s påverkan på Crohn. Se till att någon kan koka hönsbuljong till dig nu när du är på sjukhuset och drick en liter per dag (utan lök, se recept här). Det är snällt mot magen och läker tarmen på dig, att det är gott är en bonuseffekt! Salt gör dig dessutom mindre sötsugen, i alla fall är det så för mig.

  Jag känner till SPC-flakes och salovum, och har skrivit om det tidigare, t ex här. Vad bra att det är så du hållit dig frisk! Tyvärr tycker jag inte att SPC-Flakes eller Salovum gör så mycket mer än håller borta symptomen, men det gör ju i alla fall att man kan leva som frisk. Jag är inte så positiv till Vita Biosa, särskilt inte om man som du har ett stort återfall, eftersom den innehåller prebiotika som kan bli grogrund för andra patogener som du inte vill göda. Jag tog f ö Vita Biosa och SPC-flakes våren innan mitt senaste stora återfall och jag tror att det blev värre av just Vita Biosa. Det är bättre att ta annan probiotika, men läs på ordentligt innan du börjar ta det, läs gärna här.

  Kom ihåg att du ska bli frisk. Titta på mig: jag låg 4 veckor på sjukhus och hotades med stomi och jag kom tillbaka. Då kan du också göra det! Däremot måste du komma ihåg följande saker:
  1) Du ska sluta med sockret och äta nyttigt fr o m nu. Det är vad din mage säger åt dig. Det kommer att göra att du får leva längre och kan vara frisk och leka med dina barn och finnas där och inte på något dumt sjukhus där du är patient och ingen människa (precis så känns det!).
  2) Du kommer att bli frisk, men du måste vila mycket. När man har en liten bebis hemma och andra barn som kräver uppmärksamhet så blir det stressigt. Se det här som ett sätt för din kropp att säga till dig att du måste ta hand om dig själv bättre. Fundera över hur du vill ha det i framtiden, när du kommer ut från sjukhuset. Kan din man ta pappaledigt när du är sjuk? Kan dina föräldrar/vänner/svärföräldrar ställa upp ibland och passa barnen så att du får sova siesta? Annars kanske du inte orkar och blir sjuk igen.
  3) Sök upp en bra alternativare som kan hjälpa dig på vägen. Om du bor i Stockholm kan du maila mig så kan jag skicka uppgifter till den som fått mig medicinfri.
  4) Läs på vad SCD Lifestyle skrivit om kortisol och binjurar: att du svarar så bra på kortison beror på att du är helt slutkörd i binjurarna. Se till att alltid sova kl 22-1 på natten. Din man får ta kvällspasset för om du inte vilar upp dina binjurar får han ta 24-timmarspasset och det orkar ingen i längden.
  5) Varje gång du misströstar att du inte blir frisk så måste du tänka positivt att ”Jag kommer att bli frisk snart! Det är hormonerna som gör mig sjuk! Jag kommer att bli frisk! Jag ska sluta äta socker! Jag kommer att bli frisk!”.
  6) Utnyttja tiden åt att meditera och försök lyssna på vad din mage säger till dig. Den vet varför du är sjuk och försöker säga något till dig.
  7) DU KOMMER ATT BLI FRISK!!! Kom ihåg det!!!

  Tips är att du googlar på Jini Patels sida om progesteron. Hon har skrivit i sin bok om hur hon fick ett återfall efter en graviditet och var helt slutkörd. När hon senare upptäckte att hon hade brist på progesteron och DHEA och fick hjälp med det blev hon bättre (och, om jag inte missminner mig, gravid igen av misstag!) men hon insåg också att hon kört för hårt och behövde hjälp med den nya bebisen. Folk är snällare än vad man tror och bara du får sova lite extra siesta så kommer du att orka.

  Krya på dig-kram,
  Tina

  P.S. Tack för att du gillar min blogg!

 5. Therese skriver:

  Tack så hemskt mycket för ditt inlägg. Att du tog dig tid att skriva detta långa fina inlägg till mig betyder väldigt mycket. Ska läsa alla länkar och sätta mig in i allt du skrivit. Du är verkligen så påläst om sjukdomen. Jag har inte ätit godis på en vecka och kämpar emot sötsuget. Verkligen verkligen intressant detta med återfall och barnafödande. Det ska jag läsa nu. Har ju all tid i världen här. Tack. Tack! Kramar. (jag ska bli frisk!!!) min sambo är föräldraledig och jag kommer vara sjukskriven. Är så utmattad av allt. Kram Therese

 6. admin skriver:

  Det var så lite, Therese! Jag vet hur det är: man ligger där i sängen och allt känns hopplöst och man tror aldrig att man ska kunna bli frisk. Då är det bra om någon annan påminner en om alla som faktiskt blivit friska mot alla odds. Om jag kan hjälpa dig med att få upp modet det allra minsta är jag bara glad.

  Ang progesteron så tror jag att det påverkar mycket. Det verkar också finnas ett samband med progesteron-fall och att vi lättare får diarré när vi får mens (kolla #prataomdet-taggen). Progesteronhalten ökar efter ägglossning (för att ett befruktat ägg ska kunna fästa på livmoderslemhinnan) och faller när det inte fäst något ägg och vi får mens. Tyvärr är många av läkarna väldigt enspåriga och kan endast sitt gebit (dvs gastroläkare kan allt om tarmar och gastro, men inget om hormoner). Endokrinologi är svårt, men jag tror att du skulle må bra av att de kollar dina halter av DHEA och progesteron eftersom du sannolikt har problem med just det.

  Krya på dig och hoppas du får lite kyckling/hönsbuljong! Obs att den ska vara hemgjord, inte fabriksgjord. Den innehåller ett ämne som hjälper tarmarna att läka. Testa också att ta lite l-glutamin (rent från någon hälsokostbutik, t ex Solgar), det hjälper också tarmarna. Och vila jättemycket! Vad duktig du är som kämpar emot sötsuget! Men om du är på sjukhus, får du inte söta drycker då? Jag fick värsta candida-tungan med 5 mm långa utväxter på den efter min sjukhusvistelse med 28 dagar non-stop på Isosource – extremt ofräscht, jag kände mig som ett monster!

  Krya på dig-kram,
  Tina

 7. admin skriver:

  Tack Anna! Mycket intressant och SKRÄMMANDE! Vad är det vi stoppar i oss egentligen…
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy