Probiotika – livsviktigt för att bli frisk

Av , 12 januari, 2013 22:54

Jag har tidigare skrivit om tarmbakterier, men har på sistone fått en hel del frågor om probiotika och eftersom jag läst mer om ämnet så tänkte jag göra en liten uppdatering kring det. Hoppas att detta inlägg kommer att bringa mer klarhet för er läsare.

Kort repetition: över 75% av vårt immunförsvar sitter i tarmarna och en del av det verkar vara våra tarmbakterier. Vi har ungefär ett kilo tarmbakterier i magen och det finns kanske tusen olika sorters bakterier i våra tarmar, och alla har sin viktiga roll i ett fantastiskt ekosystem som kommunicerar med vårt immunförsvar. Forskarna har sett att vi som har magproblem har en störd bakterieflora i tarmen, men eftersom det finns så många sorters bakterier där så har de en stor utmaning att hitta rätt bakterier, för om de gjorde det så skulle vi kanske bli friska snabbare och hålla oss friska.

På grund av att vår tarmflora inte är så välutforskad än och den dessutom, naturligt nog, varierar mellan olika regioner – man har alltså olika tarmflora beroende på var man bor eller är född – har forskningen en lång väg framför sig inom probiotikafältet. Ovanpå detta kan vi lägga problematiken att olika personer kanske behöver olika slags tillskott av bra tarmbakterier och det kan vara svårt att hitta rätt, vilket gör kliniska prövningar ännu svårare. Dessutom är det sannolikt svårare att ta patent på en bakterie än på ett kemiskt läkemedel, vilket gör att Big Pharma inte är så heta på probiotika som de är på exempelvis Humira/Remicade där varje patient genererar enorma vinster för läkemedelsbolagen (en årsförbrukning Humira kostar ju nästan 300 000 kr!).

Eftersom Big Pharma inte har några större intressen i probiotikabranschen och det är ett såpass nytt område är våra gastroläkare förvånansvärt okunniga om probiotika. En del läkare tycker inte ens att vi ska ta det, enligt Jini Patel Thompson, eftersom vårt immunförsvar ju är försvagat (vilket det kanske är för att vi saknar tarmbakterier!). Det innebär att ni kan ju roa er med att fråga era läkare om probiotika, men förvänta er inte att de ska kunna ge er särskilt bra svar. De är i dagsläget mest inlästa på hur man kurerar era autoimmuna sjukdomar med olika giftmediciner för det är vad de fått lära sig på läkarlinjen och läkarkonferenser (sponsrade av Big Pharma). Det finns läkare som intresserar sig för tarmbakterier och forskar på det, men de är tyvärr i minoritet. Majoriteten kan sannolikt inte ge er andra tips än de frystorkade som finns på apoteken. På detta område är alternativmedicinarna bättre, tycker jag.

Ytterligare ett problem är att när man ska bestämma sig för vilken sorts probiotika som ska testas så måste man veta exakt vilken sort det är man ska ta och det krävs bra laboratorium för att odla fram rätt sorts bakterier. Exempelvis finns det 200 olika slags acidophilus men endast 13 har antibiotisk och antiviral effekt. Alltså gäller det att hitta rätt sort som kan utplåna de dåliga bakterier som vi med Crohn och UC har i våra tarmar. För om man vill bli frisk så är det i princip två saker som gäller: döda ut bakterierna som gör oss sjuka eller stoppa i oss probiotika som dödar bakterierna åt oss. Som ni kanske kommer ihåg finns det tarmbakterier som äter candida och det är ungefär så det fungerar i tarmen. Likaså kan bifidusbakterien flippa ut i tarmen och skapa överväxt på tarmen, vilket inte alls är bra, och det är anledningen till att Elaine Gottschall, SCD:s urmoder, inte tillät bifidusbakterier på SCD. Bifidus ska egentligen sitta i tjocktarmen, men om den kommer in i tunntarmen och skapar överväxt så gör den mer skada än nytta.

En annan sak med tarmbakterier är att en del av dem är mer dominanta än andra och ibland kan de olika probiotikastammarna smittas ner av varandra och helt enkelt bli ineffektiva för att exempelvis lactobacillus ätit upp andra probiotikastammar. Jini Patel har en lång lista på saker man ska tänka på när man tar probiotika, men jag delar inte helt hennes åsikt att man ska hålla de olika stammarna ska vara i olika burkar eller att det bara är Natren Probiotics som man kan ta (de finns inte ens i Sverige). Men det är en intressant artikel att läsa om man vill veta mer.

Man ska också komma ihåg att vår tarmmiljö är väldigt känslig och om man äter dålig mat, exempelvis mycket socker, snabbmat och stärkelserik mat, så matar man de dåliga bakterierna som kanske är orsaken till att våra tarmslemhinnor går sönder och vi får Crohns, UC och andra tarmsjukdomar. Hela tanken bakom SCD är ju att rätta till bakteriefloran genom kosten och sedan läka ut tarmen. Alltså ska probiotikaintag ske samtidigt som man lägger om kosten och äter mer grönsaker, fisk, kyckling, kokosmjölk och annat nyttigt som magen gillar. Tyvärr gör ju detta att man i slutändan som ”evidensbaserad” medicinforskare inte kan helt säga om det var probiotikan eller kostomläggningen som gjorde patienten frisk eller ej.  Själv tänker jag att jag faktiskt inte bryr mig om den evidensbaserade forskningen för jag vill bara bli frisk och hålla mig frisk och jag är inte forskare.

Genom att äta rätt kan man alltså få bättre balans i tarmfloran och ibland kan vi läsa att vi kan få bättre tarmflora genom att tillföra prebiotika, dvs mat för probiotikan. Jag rekommenderar inte att man tillför prebiotika separat. Dels är det en onödig utgift eftersom vi genom att äta rätt kan tillföra ”naturlig” prebiotika till tarmarna, dels kan prebiotika utgöra en grogrund för andra bakterier som vi inte vill ska växa till sig. Jag tror att det var vad som hände mig när jag drack Vita Biosa i flera månader. Vita Biosa innehåller ju sju olika sorters probiotika, men även prebiotika. Alltså rekommenderar jag inte att man ska ta Vita Biosa mer än i två månader eftersom vi inte vet vad som händer i tarmen med prebiotikan.

En annan sak som man ska tänka på när man tar probiotika är vilka mediciner man tar. Om man inte tar några mediciner alls och lägger om sin kost och tillför probiotika är det sannolikt att man faktiskt kan klara sig utan både mediciner och probiotika i framtiden genom att man helt enkelt läker ut sin sjukdom, något läkarna hävdar är omöjligt men det finns massor av människor som gjort det.

Om man, som jag, däremot tar skolmediciner för att man är sjukare än andra och helt enkelt behöver ta dem för att hålla sjukdomen under kontroll, så ska man vara medveten om att framför allt imurel/azatioprin och liknande giftiga mediciner dödar ut en massa tarmbakterier. Kanske är det därför dessa giftiga mediciner är så effektiva mot Crohns och UC som de ändå är: de dödar helt enkelt ut patogenen som orsakar sjukdomen. Man har ju t ex hittat att imurel/azatioprin faktiskt dödar av MAP-bakterier i laboratoriemiljö tillsammans med ett annat cellgift. Hursomhelst så innebär detta att vi som tar giftmediciner måste fortsätta ta probiotika som en del av behandlingen mot vår sjukdom eftersom de goda tarmbakterierna hela tiden dödas av. Om man tar imurel måste man dessutom ta mer probiotika än om man ”bara” tar asacol. Tidigare kunde jag klara mig på 4-6 tabletter Rubicon, men sedan jag började ta imurel så måste jag ta minst 9 Rubicontabletter varje dag. Numera tar jag ännu starkare probiotika och märker positiv effekt av det (mer om det nedan).

Själv tar jag alltså probiotika varje dag och tidigare tog jag nio tabletter (3 x 3)  Rubicon från Biomedica varje dag. Den är bra och innehåller numera Lactobacillus Bulgaricus och Streptococcus Thermophilus. Dock innehåller den endast runt 400 miljoner bakterier per tablett, vilket är lite i probiotika-sammanhang. Crohn’s Boy stoppar exempelvis i sig 50 miljarder bakterier varje dag. Samtidigt är det inte mängden bakterier som är viktigt utan sorten man får i sig, och vissa sorter kan ge en mer problem än andra.

När man ska börja ta probiotika skulle jag vilja rekommendera Rubicon från Biomedica för även om tillverkaren säger att det ”bara” är 400 miljoner och inte riktigt verkar veta hur många det egentligen är i varje tablett så är det rätt sorts probiotika i dem. De är inte så värmekänsliga som en del probiotika som måste förvaras i kylskåp och jag har bara goda erfarenheter av Rubicon, liksom min homeopat Marie Ingvarsson på Fot&Zonqliniqen i Lund som gav mig den en gång i tiden. Hon säger att det är den bästa probiotikan på marknaden och att den hjälpt många av hennes patienter. Mitt råd är att köpa en burk Rubicon och börja ta lite försiktigt. Ta en tablett några dagar och öka till två osv. En del rekommenderar att man ska ta probiotikan på kvällen på fastande mage innan man går och lägger sig men jag har alltid tagit Rubicon i samband med måltid, vilket kanske är helt fel men det har fungerat bra för mig.

Problemet med Rubicon är att den bara innehåller två slags probiotika och alltså inte så mycket av dem heller. Det räcker kanske för vissa magar, som min under alla år då jag varit frisk. Den är också yoghurtpulverbaserad, vilket jag aldrig haft problem med trots att jag inte tål mjölk, men andra kan ha problem med detta.

Andra magar som är väldigt sjuka behöver starkare preparat. Dock ska man vara försiktig med att ta för mycket på en gång när man är väldigt sjuk, eftersom man riskerar att få värsta utrensningen då och det är aldrig kul (såvida man inte gillar att ”go cold turkey”). Det kallas att få en Herxmeiner-reaktion och innebär att man kan få en bullrig mage och mer diarré än vanligt när de goda bakterierna dödar av de dåliga som då sköljs ut i form av diarré. Är man ganska frisk så kanske cold turkey-varianten med en rejäl utrensning fungerar. Det är dock inget jag rekommenderar för känsliga tarmar, eftersom det då kan innebära att man inte kan urskilja vad som är utrensning och vad som är sjukdom igen. Om ni till exempel gör det när ni ligger på sjukhus kommer läkarna att säga att era tarmar ballat ur och genast boka tid för operation, vilket ju vore tråkigt om det bara är en utrensning av dåliga bakterier. Så var alltså försiktiga när ni börjar ta probiotika och börja alltid från en låg nivå (exempelvis Rubcion) och öka sedan på dosen.

Många verkar gilla Holistics probiotika Lactovitalis som innehåller 6 miljarder bakterier (CFU är förkortningen) av 10 olika stammar. Dessa bakterier är skyddade av en pH-matris som gör att de inte aktiveras förrän pH är 7, dvs när de nått tarmen. Annars dör de ju i magsäcken om man inte har snabbt genomflöde. Detta skydd gör att man kan ta dem tillsammans med mat och de kommer ändå fram till tarmen där de ska verka. Jag har själv testat denna probiotika och tyckte den var helt OK, men jag blev inte så frälst som min väninna som hade störd tarmflora och tyckte att Holistic LactoVital var mycket bättre än Rubicon eftersom den var starkare och innehöll fler bakterier.

En annan sorts probiotika som jag har testat är Probion, en variant som hade fem-sex olika slags probiotika i sig. För mig fungerar inte Probion alls, jag blev jättegasig av den och även om den höll magen i schack så var det inte kul att gå runt och känna sig som en läckande gasballong hela tiden. Jag tror aldrig att jag har fisit så mycket i hela mitt liv som när jag åt Probion sommaren 2010. Tur att jag var på semester och kunde gå runt i den svenska skogen och prutta glatt i min ensamhet.

Som ni ser så finns det en uppsjö av probiotika och det är nästintill omöjligt att veta vilka sorter som är bra. Kanske någon av er gillar ProBion jättemycket, medan andra har testat sorter som jag inte sett.

En sorts probiotika som dock inte är bra, enligt min erfarenhet, är den som apoteken säljer. Oftast innehåller de frystorkade tarmbakterier och de är extremt svaga. Så även om Trevis ser ut att ha fler bakterier än vad Rubicon har så är Trevis bakterier sämre och de gånger jag väntat på att Rubicon ska komma med posten och jag testat Trevis istället så har jag varit tvungen att ta kanske 10 Trevis per dag för att inte ha brutal diarré. Alltså kan jag bara varna för Trevis – inte tillräckligt starkt för min mage och uppenbarligen kassa bakterier. Att Trevis dessutom innehåller en massa tillsatser (enligt bipacksedeln innehåller den Glukosanhydrat, skummjölkspulver (motsvarande 5-10 mg laktos), jästextrakt, natriumaskorbat, inositol, natriumglutaminat, natriumalginat, magnesiumstearat, dimetikon, gelatin, titandioxid (färgämne E171)) så tycker jag ännu mindre om den.

Som ni redan har gissat så vill jag ha så lite tillsatser i de tabletter jag stoppar i mig och probiotika är inget undantag. Det är uppenbarligen ganska inne att sälja probiotika dessa dagar och våra apotek har ganska stort utbud av olika sorter, men tyvärr innehåller många av dem en väldig massa konstiga tillsatser vilket diskvalificerar dem som bra probiotika i mina ögon. Det gäller exempelvis Probi Frisk, som är ett tuggummi med probiotika (?!). Frystorkad probiotika är jag inte heller intresserad av, som exempelvis Lactiplus.

När jag var sjuk förra hösten började jag ta UltraFlora Plus, som jag hällde i Holistic Inflamino, vilket efter någon veckas tid ledde till att min mage började återhämta sig och jag slapp undan Humira. Jag har fortsatt att ta Ultraflora Plus och sedan i höstas har jag börjat ta den på förmiddagen, två tabletter, eftersom jag ju tar imurel på morgonen. På kvällen har jag börjat ta en annan probiotikatablett som heter Inate Flora 20-14 som innehåller 20 miljarder bakterier av 14 olika sorter, och så tar jag en UltraFlora Plus-tablett när jag går och lägger mig. Jag försöker ta mina sista asacol vid middagen och senare, om jag har lyckats med att äta tidigt, så tar jag alltså probiotikan så att den får verka i fred i tarmen över natten. Även om dessa probiotikatabletter är dyra så tycker jag att de har gjort underverk för min tarm. Om jag inte tar dem så börjar min mage knorra ganska omgående. Innate finns i olika styrkor: 5 miljarder, 20 miljarder, 50 miljarder. Det finns t o m en 200 miljarder-tablett som ingår i en sju dagar lång intensivkur. Den är bra för den som fått magen ur balans genom en antibiotikakur och snabbt vill komma i balans. Jag rekommenderar den dock inte till er som är akut sjuka och riskerar sjukhusvistelse, för er är det bättre att börja med lägre dos.

En läsare berättade att hans läkare sagt att det probiotikapreparat som visat sig vara bäst i den evidensbaserade forskningen är ett preparat som heter VSL#3. Det är en påse som innehåller 450 miljarder tarmbakterier av 8 olika sorter. Man löser upp den i vatten och dricker det, sannolikt på kvällen på fastande mage. Den verkar vara på gång till Sverige, eftersom de etablerat sig i Finland (det hade de inte förra året), så vi får hoppas att de når Sverige och att någon forskare vill testa dem på oss här i Sverige. Ni kan läsa mer om detta preparat på deras hemsida i USA.

Det finns massor att skriva om probiotika. En sista sak är att man faktiskt också kan ta det rektalt. Jini Patel Thompson har satt ihop ett protokoll för hur man ska ta det, vilket ni kan läsa om här. Det går i princip ut på att man först ger sig själv ett lavemang för att rensa ut och sedan tillför probiotika i ett nytt mindre lavemang som man ska hålla kvar inom sig ett par timmar. Crohns Boy har skrivit om sina erfarenheter av detta och han var mycket nöjd. Jag har inte själv testat och jag vet inte hur det är, men jag tycker att jag ändå vill delge er att det finns folk som uppenbarligen försökt med framgång.

Slutligen, som ni säkert sett så finns det massor av produkter, framför allt i mejeridisken, som innehåller probiotika, som exempelvis ProViva och olika ”hälsofiler”. Min rekommendation är att undvika dessa produkter eftersom de antingen innehåller för mycket socker (som ProViva) eller komjölk (som de olika hälsofilerna) och dessutom innehåller de alldeles för lite probiotika för oss med allvarliga tarmproblem. Det är bättre att ta probiotikatabletter som innehåller rätt sorter och är tillräckligt starka för att bekämpa elaka bakterier och på så sätt bli frisk.

39 svar på “Probiotika – livsviktigt för att bli frisk”

 1. Daniel skriver:

  Hej!

  Vill tacka för en kanon sida med massor av tips!
  Jag har Ulcerös Kolit sedan ett par år tillbaka. Äter Asacol, Imurel och får Remicade var 8e vecka. Äter Omega-3 och Probi Mage och håller på att provar mig fram med D-Vitamin.
  Ville höra med dig angående Probimage, den innehåller 10 miljarder av mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum 299v. Om du tror/tycker den verkar bra? eller om det bara är frystorkade som du nämner i inlägget.
  Blir även nyfiken på att testa Rubicon från Biomedica som du skriver om. Och om i så fall om jag bara ska äta den och sluta med probimage eller äta både. Dom verkar som jag förstår inte innehålla samma bakterier?

  MVH / Daniel

 2. admin skriver:

  Hej Daniel,
  Jag vet inte hur bra Probi Mage är eftersom jag inte testat den. Det är samma bakterie som i ProViva, som inte fungerar för mig, men är välutforskat, vad jag vet. Rubicon innehåller ju två andra sorters bakterier. På Lifeland i Stockholm rekommenderar de numera Innate och tidigare rekommenderade de UltraFlora Plus. Den innehåller ju 25 miljarder bakterier av två slag och har i alla fall hjälpt min mage dramatiskt. Man kan nog kombinera ihop lite grann men inte för vilt. Jag brukar vilja ta Rubicon eller UltraFlora Plus och max en annan tablett med flera sorter i (t ex Holistics LactoVital eller Innate).
  Lycka till!
  /Tina

 3. Elisabet skriver:

  Tack för att du kollat upp så mycket bra fakta om Probiotika!!’Elisabet

 4. Patrik skriver:

  Vad rekomenderar ni att jag ska testa Ultra flora plus eller vita biosa? Har ulderös Kolit och går på Puri Nethol som är som imurel ungefär samt Asacol.

 5. Patrik skriver:

  Jag har testat probiotika någon kortare period tidigare för något år sedan, men blev väldigt bubblig o lös i magen sam gase då. Vilket jag hört att man kan bli i början. Men hur länga får man räkna med att det tar innan man slipper vara bubblig i magen o få gaser?

 6. admin skriver:

  Hej Patrik,
  Jag tycker att Ultraflora plus är bättre än Vita Biosa, men den är dyrare. Anledningen till att jag gillar Ultraflora plus och Rubicon (som är billigast av dessa tre alternativ) är att man INTE blir gasig i magen av dem. Om jag har blivit gasig av probiotika har det antingen bara varat ett par dagar eller tills tablettburken är slut (som var fallet med Probion).
  /Tina

 7. Hanna skriver:

  Hei jeg har UC og skal starte med Humira eller Remikade fordi andre medisiner ikke fungerer. Er naturopat og har prøvd NDS probiotica som ikke har fungert på meg. Tror ikke vi har produktene du snakker om i Norge. Er det bare i Stockholm man får tak i det ? Jeg pleier og handle på Nordby kjøpe senter og skal spørre der neste gang. Takk for tips viktig og bygge opp kroppen når en går på medisiner som bryter ned immunsystemet.
  Hanna

 8. admin skriver:

  Hej Hanna,
  Du kan köpa Ultra Flora Plus på nätet. Du kan säkert be din hälsokostbutik i Sverige (Nordby köpcenter?) att ta in dem åt dig. Har du ändat på din kost? Hoppas att du får bukt på UC. Du kan även beställa probiotika från USA, t ex den som Crohn’s Boy rekommenderar (se länk ovan), och det kan hända att den även finns på brittiska siter. Allt finns att köpa på internet dessa dagar. Obs att probiotika är en hjälp på vägen men det botar inte UC eller Crohns.
  Lycka till!
  /Tina

 9. Bitte skriver:

  Hej Tina
  Jag har haft Juvenil Artrit och UC sedan 13 års ålder och var väldigt nära en stomioperation..Räddades av cortisonlavemang och Salazopyrin..Senare övergick jag till vegankost ”a la Lilly Johansson” och det vände totalt i positiv riktning. Nu vid 57 års ålder, har jag inga problem med tarmar. Äter fortfarande Salazopyrin och går på årskotroller. Jag har upptäckt att Hälsokostkedjan ”Life” har ”Probiotika” Jag tycker att jag fått en mycket bättre tarm, sedan jag började äta den. Mindre gaser, och avföringen luktar inte mycket alls. Hur är din uppfattning om denna probiotika ”Lifes” Mvh Bitte

 10. Johan H skriver:

  Hej och tack för du för all denna info vidare! Beundrar eldsjälar!

  Jag har haft Crohns sedan jag var 10 år, dvs 26 år och testat en del preparat i medicinväg och det som fungerade på en gång och fungerat sedan dess är Flagyl (1×400 mg/dag) men sedan hösten 2012 har magen svajat.

  Jag äter även imurel för min lever (autoimmun hepatit) men den har inte haft någon som helst effekt för min mage (125 mg imurel). Detta vet jag då jag testade ett tag att ta bort flagylen och enbart ta imurel (blev riktigt dålig!).

  Nu sedan en veckas tid har jag höjt imurelen från 125 mg till 175 mg/dag (jag väger ca 60 kg så mkt högre kan jag inte gå) och det är nog för tidigt än att säga om det fungerar (orolig!).

  Jag har testat det mesta i matväg men ingenting verkar ge exakta resultat då jag ena dagen kan må jättebra av en hamburgertallrik men bli dålig av en sallad, och andra dagen precis tvärtom?!

  Jag har testat Aloe Vera i några veckor men upplevde det som vanligt, att receptfria saker inte rår på Crohns.

  Nu blir jag väldigt intresserad av just Probiotika som du nämner finns lite här och där i olika former. Först fastnade jag för ditt inlägg med Vita Bios men nyare inlägg tyder på att att du lagt detta på hyllan och istället kör på Rubicon.

  Vad bör jag testa som förstaval när det gäller Probiotika och hur länge bör jag testa det för att dra slutsatser?

  och igen, tack för ett suveränt engagemang!

  Mvh
  Johan

 11. admin skriver:

  Hej Johan,

  Det är svårt för mig att ge andra råd än de jag skrivit i inlägget ovan (Ultra Flora Plus och Inate). Eftersom du också verkar ha andra problem än bara Crohns så skulle jag rekommendera att du letar rätt på någon riktigt bra homeopat eller alternativmedicinare (om du letar på homeopati här på bloggen finns en lista på folk som rekommenderats). Kanske är det så att du likt många andra av oss med Crohn lider av parasiter som leverflundra (vilket sannolikt kan påverka din lever och vara förklaringen till varför du svarar så bra på flagyl) och då måste du få bra medicinering mot det innan du kan bli frisk. Det kommer att ta tid, men vad är några månader mot 26 års sjukdom? Obs att du inte ska ta starka parasitmediciner med örter i sig eftersom det kan påverka din lever negativt, så den alternativmedicinare som inte förstår det är inte tillräckligt duktig för dig.

  När det gäller aloe vera så tar det 2-3 månader innan man får effekt. Men om du har parasiter och dåliga bakterier i tarmen så är jag inte så säker på att du får någon större effekt av aloe vera.

  Kämpa på!

  Tina

 12. Annelie skriver:

  Hejsan alla intresserade av probiotika! Jag har haft Crohns sjukdom i 24 år. Efter alla läkemedel med biverkningar och ej förbättring har jag gått min egen väg. Efter THXi 11 år sa min homeopat att det fanns en tablett med bakterier som var bra Bio Medica`s Rubicon o den har jag ätit sen dess o den är helt perfekt jag har inte haft någon känning av min tarmsjukdom över huvud taget under alla dessa år.Mår hur bra som helst,alla värden är bra vi den årliga kontrollen så bra så mag-tarmmotagningen trodde att jag inte hade Crohns!!Även min dotter har ärvt sjukdomen hon mår lika bra som jag! Underbart att dessa bakterier finns.

 13. Johan skriver:

  Hej igen,

  Efter att ha tittat på din sida under tips för magen o vilka mediciner som kan orsaka magproblem så såg jag att även C-vitamin fanns där under. Så jag tänkte att jag borde inkludera vilka tillskott vi tar per dag, utöver hennes Dalacin:

  1 g C-vitamin + superfruit, Lifebutikernas eget märke Life
  2 tabl Multivitamin, samma prod som ovan
  35 mikrogram D-vitamin, som ovan
  30 mg zink, Great Earth vitamins
  Sen har vi precis börjat med 1 tabl omega-3, Opti3 utvunnen ur alger, från ESB Development
  Därutöver tar jag dessutom lite vitlökskapslar vid behov.

  Sen slutet av Maj, när hon fick sitt cancerbesked, så har vi övergått till att äta ekologisk lågkolhydratkost, mejeri- o även helt glutenfritt, enstaka bär slinker ner o har istället avsevärt ökat vårat intag av grönsaker o fett, främst i form av kokosfett, linfrö- o rapsolja. Av animaliskt kött så äter hon bara fisk, jag äter fisk o kyckling, så ingen av oss äter fyrbenskött. Varje frukost brukar jag oxå har lite magknip men det går över efter ett tag o har aldrig vållat några särskilda besvär, så frågan är vad som orsakat hennes magsmärtor. Ligger nåt problem i kosten? Det vore så märkligt för det känns som man aldrig ätit hälsosammare än nu!

  Mvh Johan

 14. Johan skriver:

  O hej igen för tredje gången.

  Det verkar som att mitt första inlägg, där jag frågade om vilka de 13 antibakteriellt o antiviralt verksamma acidophilusstammarna är, inte kommit fram. Var det kanske för långt?

 15. Johan skriver:

  Hej Tina!

  Jag råkade hitta din blogg när jag letade efter förslag på bra probiotika. Min flickvän har nämligen idag åkt in med ambulans till akuten för att hon hade såna oerhörda magsmärtor, vilka vi inte helt säkert vet var de kommer ifrån. Det skulle kunna hänga ihop med att hon under fyra veckor, pga av ett stort sår som uppstod efter en hudtransplantation, ätit en antibiotika som heter Dalacin, vars verksamma ämne heter Clindamycin, o efter att ha letat lite så hittade jag en mängd vittnesmål från de som fått svåra gastro-intestinala biverkningar av alla möjliga varianter.

  Bland allt elände o overksamma motbehandlingar folk hade upplevt så hittade jag några få ljusglimtar o det var att några sagt sig bli avsevärt mycket bättre ganska snart efter att de börjat med acidophilusintag/tillskott. Så efter att ha letat efter probiotikainformation så hittade jag din blogg med väldigt uttömmande info – tack för allt jobb du lagt ner på den. Men det dök upp ett frågetecken också, rörande vital info, som inte fick något svar o det är vilka de enda 13 acidophilusstammarna är som har antibiotisk o antiviral effekt, om det är de som du tror skulle vara bäst för henne i den här situationen. Så det hoppas jag att du kan hjälpa mig med, för jag har inte lyckats hitta den infon på nätet.

  Om det skulle vara så att du tror att acidophilus inte skulle vara den mest effektiva probiotikan – vilken skulle du rekommendera isf o varför? Vad tror du är det bästa man kan göra för att hennes mage ska bli bra o smärtfri igen?? Hon behöver verkligen bli bra i magen för att kroppen ska orka ta hand om hennes stora sår o för att hon själv ska kunna orka hantera sin cancer.

  Mvh Johan

 16. admin skriver:

  Hej Johan,
  Jag är inte utbildad men jag får ont i magen av C-vitamin så jag kan inte ta det i så stora doser som ni gör. Det kan ju ibland ta tid för magen att ställa om sig till ny diet, men kolla även om de vitaminer ni tar innehåller många tillsatser. Magnesiumstearat som ofta är bindemedel i vitamintabletter är tydligen inte bra för magen, och själv kör jag nästan uteslutande på preparat från Thorne och Solgar, men jag vet att det finns andra rena märken. D3 är bäst i Holistics version.

  När det gäller cancer (och jag vet ju inte vad ni har drabbats av för slags cancer) kan jag bara rekommendera att söka på John Hopkins och Cancer diet. En väninna till mig som haft äggstockscancer två gånger med ganska taskig prognos har nu hållit sig frisk i snart tre år med hjälp av den kosten – så framgångsrikt att hennes läkare nu börjar intressera sig för hennes kost. Det är en raw food-kost och man ska undvika frukt och socker (inklusive spannmål) så mycket det bara går. Jag tror att i John Hopkins cancer diet finns det också rekommendationer om vad man ska äta för tillskott. Det är mycket gurkmeja också i kosten.

  Lycka till!
  /Tina

 17. admin skriver:

  Hej Johan,
  Jag har satt kommentarsfältet på godkännande för att slippa allt spammande om viagra och ryska postordersbrudar så jag vet inte om det var detta inlägg som ”försvann”? Det försvann in i min lista över godkännande av kommentarer.
  När det gäller de 13 acidophilusstammarna så vet jag inte vilka exakt de är men den probiotika jag själv använder är Ultraflora Plus och Innate som har 50 miljarder bakterier av 10 olika slag. Jag utgår från att den acidophilus som finns däri är effektiv. Jag tar ganska många av dem, typ 2 ultraflora plus + 1 innate tillsammans med UltraInflamax eller Holistic Inflamino och sen 2 innate när jag går och lägger mig, på fastande mage typ. Obs att ni ska öka dosen lite försiktigt så att hon inte blir sjukare. Köp gärna Ultrainflamax eller Inflamino, som är näringsrikt pulver som är speciellt utformat för att lugna tarmarna, och blanda i probiotika i shaken. Ät väldigt snäll mat, t ex kycklingbuljong (om hon vågar det, men i ett akut skede så är det nog bra för henne om du kokar ihop det till henne, se mina recept här). Tydligen är homeopatmedlet recarcin D6 i stolpiller väldigt bra mot strålade tarmar som blivit diarréiga av strålning och cellgifter då det läker slemhinnorna. Eftersom jag inte är utbildad ska jag inte ge mer medicinska råd, men det är vad jag har lärt mig. Du hittar dem på nätet, billigast är de på Naturoghelse.dk . Det låter som om antibiotikan har dödat av hennes egna tarmbakterier. Ett annat alternativ är faeceslavemang där du t ex donerar frisk avföring till henne: det låter skitäckligt (i ordets rätta bemärkelse!) men är tydligen ruggigt effektivt. Men testa Inflamino/UltraInflamax med probiotikan jag rekommenderar tillsammans med mild hemmalagada kycklingbuljong så borde magen bli lite gladare.

  Lycka till!

  /Tina

 18. Anna skriver:

  Hej!

  Probiotiska kapslar rekommenderas ofta att tas i samband med måltid. Jag undrar om de kan tas tillsammans med varm mat eller om bakterierna skadas av värme?

  Vänliga hälsningar/
  Anna

 19. admin skriver:

  Hej Anna,
  Jag tycker att jag får bättre effekt om jag tar probiotika på fastande mage strax före läggdags. Rubicon fungerar bra med mat, och jag har tagit det i många år, men numera när jag tar Inate och UltraFlora Plus så tar jag dem gärna med UltraInflamax (pulvershake) som jag tar på förmiddagen varje dag och på kvällen tar jag dem strax före läggdags. Jag tänker att man inte ska ta probiotika med t ex hett te, för då borde de ju skadas. Anledningen till att jag inte längre tar dem med mat är för att jag tänker att bakterierna då försvinner i maten. Jini Patel Thomson rekommenderar att man tar probiotika på fastande mage vid läggdags så har de hela natten på sig att sprida ut sig.
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 20. Therese skriver:

  Hej, jag har en bäckenreservoar sen många år tillbaka, men har problem med för mycket diaréer. Funderar på att prova probiotika, men vilken sort ska jag, som inte har någon tjocktarm, använda tro? Har du någon aning?

  Mvh
  Therese

 21. admin skriver:

  Hej Therese,
  Tyvärr jag ingen aning om vad som fungerar för er som opererat bort tjocktarmen. Jag kan bara rekommendera att du letar rätt på en duktig homeopat för det ska finnas ett medel som hjälper mot diarréer om man är i din situation, men eftersom jag inte är homeopat så vet jag inte vad det heter.
  Lycka till!
  /Tina

 22. Simon skriver:

  Hej.
  Vet du om det finns någon bra probiotika som ej innehåller någon mjölkprotein eller gluten?
  Går efter strikt basallergidiet och vet inte om jag vågar bryta det, även med minsta lilla nu när det äntligen blivit bättre med magen (crohns)

 23. admin skriver:

  Hej Simon,
  Jag tål ju inte själv mjölk och gluten, men jag kan inte heller leva utan probiotika. Av någon anledning verkar min mage tåla följande sorter (som jag testat):
  *Rubicon från Biomedica (lite svagare variant, men tillverkaren påstår att de bakterier som används vid framställningen är sådana som förökar sig snabbt i tarmen och jag har haft mycket goda erfarenheter av den, liksom min homeopat i Lund, som påstår att det är den bästa på hennes tarmpatienter. En läsare skrev in och berättade att hon och hennes dotter bara tog Rubicon som medicin mot sin Crohn, och det fungerade utmärkt).
  *Ultraflora Plus med 25 miljarder bakterier av två olika slag (se ovan)
  *Inate (se ovan), och numera tar jag 50 miljardersvarianten.
  *Holistic Lactovitalis var lite för svag för mig.

  Om du är så rädd för mjölk att du inte vågar ta någon av dessa så kan du testa att odla fram egen yoghurt med en yoghurtmaker (här får du googla själv) och göra yoghurt baserad på t ex kokosmjölk eller varför inte testa yoghurt på get/fårmjölk. Min mage bara älskar get- och fåryoghurt, det är en anledning till att jag alltid vill åka till Grekland på somrarna (blir tyvärr inte så varje sommar men min längtan finns kvar!). Det finns att köpa på Ekobutiken i Stockholm (Tegnérgatan), men jag har sett det i mer alternativa eko- eller hälsokostbutiker ute i landet, gärna sådana med alternativt inslag. Det går också att leta rätt på ekologiska bönder i din närhet (googla) och fråga om de har får- eller getmjölk till salu eller känner någon annan bonde som har det. Ofta är det dock i säsong, så man kan inte få tag på färsk fårmjölk på vintern utan på våren när lammen kommit.

  Ett annat förslag är att äta syrade grönsaker. De innehåller massor av probiotika som är bra för magen. Om du har svårt att smälta t ex surkål så kan du nöja dig med att dricka någon matsked av ”spadet” i burken. Jag brukar köpa från t ex Tistelvind, men man kan göra själv. Googla och du skall finna! 🙂

  Kämpa på!
  /Tina

 24. Karin Tiderman skriver:

  Hej!
  Jag undrar om man kan ta Probi Mage tillsammans med magmedicin Omeprazol Sandoz en magmedicin som jag får av min läkare för att jag tar värktablett Brufen Retard 800mg.

 25. admin skriver:

  Hej Karin,
  Jag brukar, som du ser ovan, ta probiotika separat så om du gör det ska det nog inte vara några problem. Jag tror man kan ta probiotika samtidigt som man tar de flesta mediciner, men det bästa är att ta probiotikan separat.
  Lycka till!
  /Tina

 26. Christian Becher skriver:

  Har lindrig till måttlig ulcerös colit och dricker nu probiform den är både god och bra
  Men i mitt tycke alldeles för dyr 380kr för 2 liter.
  Snål som jag är funderar jag på om det finns något sätt att föröka bakterierna på så att man slipper köpa nytt så ofta. Någon som har bra tips ?

 27. admin skriver:

  Hej Christian,
  Jag kollade lite på Probiform och är lite undrande över den produkten. Vad innehåller den egentligen? Det står inte någon innehållsförteckning och personen som skrivit ett vittnesmål om hur den löste upp en 65-årig förstoppning är inte namngiven och kan vara uppdiktad. Jag får intrycket av att det är en produkt som säljs via återförsäljare på samma sätt som aloe vera gör och det är för mig alltid ett tecken på att något är oseriöst. Min poäng är att Probiform kanske inte är den optimala probiotikan och eftersom jag inte kan se på deras hemsida hur många tarmbakterier och vilka sorter som finns i den produkten är det svårt att avgöra om du får pang för pengarna eller ej, om jag säger så. Vita Biosa är t ex billigare, tror jag, men innehåller prebiotika som kan odla fram dåliga bakterier.

  Om jag vore du så skulle jag testa att skippa gluten eftersom det är väldigt hårt kopplat till UC. Jag känner till flera personer med UC som blivit friska genom att skippa gluten. Då kan man kanske se investeringen i probiotika som en investering på vägen att bli frisk och det känns mindre i plånboken. Tyvärr är det dyrt att hålla sig frisk, men det är ännu dyrare att vara sjuk.

  Tyvärr är probiotika dyrt i dagsläget och inte subventionerat. Jag lägger själv massor av pengar på probiotika, men det finns billiga alternativ som t ex Biomedicas Rubicon som räcker rätt långt om man nöjer sig med den.

  Om du är riktigt snål så får du helt enkelt börja köra surkål, som innehåller massor av bra bakterier. Tyvärr kan vi med känsliga magar ha problem med surkål och andra syrade grönsaker, det beror på vad du tål. Ett annat alternativ är att göra som SCDarna: gör din egen yoghurt med en yoghurt-maskin och använd t ex får- eller getmjölk istället för vanlig komjölk. Eller kokosmjölk. Folk verkar kunna göra alternativ yoghurt på många olika saker.

  Lycka till!

  /Tina

 28. Marja skriver:

  Hej! Har nu läst det mesta på din sida,bra info. Kolla dock på Great Lifes sida om Innate Flora-14 produkter,de är alla fria från mjölk,soja,spannmål,allergiframkallande ämnen

 29. Lotta skriver:

  Hej!
  Tack för allt fantastiskt arbete du lägger ned helt ideellt på dena blogg och på alla oss som skriver till dig! <3
  Jag har Probiform, köpt i en vanlig butik här i Stockholm, Green Earth på Blekingegatan, på nätet kallar dom sig för Rawfood butiken så det är inget mystiskt pyramidföretag eller så. Så här står det i innehållsförteckningen: "Vatten, rörsockermelass, L-planatarum, L-casei, L-Fermentum, Enzymer, Saccharmomyces Cerevisiae. Innehåller minst 10 000 CFU/ml vid tappningstillfället"
  Vidare står "2liter bruksbar lösning baserad på levande mikrober som producerar näring. Ph under 3, 7 och hållbar minst ett år. Raw organic microbes".

 30. admin skriver:

  Tack Lotta för informationen. Jag är ändå lite skeptisk mot Probiform eftersom den innehåller en hel del prebiotika och du vet inte vilka patogener du föder i tarmen med det. Jag drack Vita Biosa i fyra månader och sen fick jag det största och värsta återfall jag någonsin haft. Jag kan ju aldrig bevisa att det var Vita Biosa som orsakade det, och det tror jag inte heller, men jag tror att den röjde undan vissa saker som höll mig frisk. Det visade sig ju att jag hade massor av parasiter i tarmen och det är inte osannolikt att en del av dem faktiskt verkligen gillade Vita Biosa och fick större spelrum när jag blev smittad av ytterligare en parasit och samtidigt hade nedsatt immunförsvar. Jag skulle hellre satsa mina pengar på Inate och Ultraflora Plus eftersom de är säkrare då de bara innehåller probiotika och inte så mycket prebiotika som t ex Vita Biosa och Probiform verkar göra.
  /Tina

 31. peter andersson skriver:

  Ingen mer trög mage för mig sen jag började med Rubicon. Går på toa och gör nummer två varje dag när jag förr gick varannan eller var tredje dag.
  Har aldrig haft en bättre fungerande mage och mår mycket bättre i övrigt också då en fungerande mage är mycket viktigt.

 32. Camilla skriver:

  Hej!!
  Man kan köpa VSL3 av Hälsogiganten på nätet!

 33. admin skriver:

  Tack Camilla! Roligt att du hittade hit! 🙂

 34. admin skriver:

  Grattis Peter! Du styrker min tes att förstoppning har att göra med tarmfloran snarare än med ”fiberrik kost”.
  Varma hälsningar,
  Tina

 35. Annika Lundin skriver:

  Hej!
  Mycket intressant att läsa. Jag är helt ”ny” i detta ämne/område och läser allt jag kommer över.
  Du verkar ha stor erfarenhet av detta och är påläst.
  Jag ”tyder” en del texter och inlägg som om Inate skall vara topppreparat Vad tycker/vet du om det.??

 36. admin skriver:

  Hej Annika,
  Som du ser så har jag skrivit ovan om vad jag tycker om Inate, och jag har inte så mycket mer att tillägga. Inate är betydligt bättre än den probiotika som du köper på apoteken. Men även Ultraflora plus och Rubicon är bra, tycker jag.
  /Tina

 37. peter andersson skriver:

  Tycker du dömer ut Lactiplus lite väl på grund av att det är frystorkat. Folk som använder det är ju väldigt nöjda. Din sida fick mig att välja Rubicon och visst var det bra en tid men nu upplever jag att det är värdelöst då det ju bara är lite yoghurtpulver som dessutom smakar sött om man smakar på tabletten. Dessutom ska man undvika tabletter som alltid är fulla med tillsatser för att just kunna bli en tablett och Lactiplus är en kapsel och kan man ska man alltid välja kapslar framför tabletter. På Life’s hemsida beskrivs det varför man ska vara noggrann med vilken typ av tablett eller kapsel man använder eftersom många billigare märken använder animaliskt medel i tabletten som bildar farliga aminosyror i magen. Särskilt viktigt för oss med risk för cancer i bukspottkörteln att tänka på.
  Sedan är probiotika viktigt för de med acne-problem och då räcker det inte med Rubicon utan då har Lactiplus större chans att hjälpa balansen i kroppen och denna rekommenderas därför också av apoteken,

 38. peter andersson skriver:

  Man får vad man betalar för skulle jag lägga till och Rubicon är billigt och kommer i burk med 180 tabletter.

 39. admin skriver:

  Hej Peter,
  Jag tror att det är lite individuellt vilken sorts probiotika man ska ta beroende på orsak till varför man äter probiotika. Jag har haft hjälp av Rubicon i många år (över 20 år) och tycker att de var bra, men de senaste åren har jag behövt starkare saker så jag tar inte Rubicon längre. Om man har en normal tarm kanske man inte behöver ta probiotika varje dag, som jag behöver göra, utan det räcker med en kur. Vad jag vet så är enda tillsatsen i Rubicon yoghurtpulver. Jag har inte haft någon större hjälp av något frystorkat preparat (de har varit helt värdelösa för mig) för jag har en svår kronisk tarmsjukdom som behöver stora doser av probiotika, hela tiden. Personer som har akne har andra problem och det är inte dem jag driver den här sidan för. Slutligen är jag inte så jätteimponerad av varken Life eller Apoteken eftersom de båda saluför tillskottsämnen med konstiga tillsatser och på Apoteken är personalen ofta rejält okunnig om annat än Big Pharmas produkter (jag har träffat på riktiga bimbos på Life också), men jag instämmer med Life att man ska vara försiktig med vad man stoppar i sig. Allra bäst och billigast probiotika är väl egentligen den som finns i fermenterad mat som surkål och yoghurt, vad jag har läst.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy