Tillsatsämnen i Västerlandets livsmedel

Av , 11 juni, 2010 17:15

Idag är forskarna inte överens om vad som orsakar Mb Crohn och Ulcerös Colit. De har en mängd teorier om allt från ett konstigt immunförsvar, rökning, dålig kosthållning till att det kan vara en tuberkulos-bakterie, MAP, som orsakar Mb Crohn. Den gängse sanningen bland skolmedicinarna i Sverige är att Mb Crohn och Ulcerös Colit är sk autoimmuna sjukdomar, vilket innebär att immunförsvaret helt plötsligt får fnatt och börjar attackera sig själv. Reumatism är ett annan slags autoimmun sjukdom, vilket är anledningen till att reumatikermedicin som Remicade fungerar på en del av oss.

Själv tror jag ju att Mb Crohn och Ulcerös Colit blivit allt vanligare för att vi äter mer raffinerade livsmedel, som socker, inklusive s k sötningsmedel, och vitt mjöl, men också för att vi äter mer snabbmat med konstiga tillsatser i. Studier har visat att vi som blir sjuka oftare än de friska äter snabbmat, mycket godis, läsk och mindre grönsaker, rå frukt och fibrer. Bland folkslag som äter naturlig och ren mat är de här kroniska tarmsjukdomarna okända. De länder som tidigare var fattiga men nu har mer tillgång till exempelvis McDonald’s drabbas alltmer av välfärdssjukdomar, inklusive dessa kroniska tarmsjukdomar.

Själv mår jag väldigt mycket bättre om jag äter ren mat och undviker snabbmat, färdigrätter och halvfabrikat. En anledning till detta är att jag då undviker tillsatsämnen och konsistensgivare.

Att tillsatsämnen inte är bra för magen är ett välkänt faktum, även om man ännu inte har utrett alla olika tillsatsämnens åverkan på magen. På 1980-talet genomfördes ett antal studier med s k degenererat karragean, som jag tror är samma sak som bearbetad euchemanaalg (E407a), efter att forskare så tidigt som 1971 hade lyckats framkalla sår i tarmarna hos råttor och marsvin genom att ge dem stora doser av fabriksframställt karragean. Man har dock inte lyckats framkalla detta hos människor och därför är E407a fortfarande är godkänt av Livsmedelsverket och det är en vanlig tillsats i våra livsmedel, framför allt bland halvfabrikaten. Jag vet inte om anledningen till att man inte har lyckats framkalla såren i tarmarna hos människor beror på att en sådan studie borde vara oetisk, att det var svårt att få fram försökspersoner eller om det helt enkelt inte påverkade de försökspersoner man testade på.

Karragean i sin naturliga form

Karragean är en röd alg som har använts som konsistensgivare i våra livsmedel i hundratals år. Idag används det ofta i form av sk bearbetad euchemanaalg (E407a) som alltså i laboratorieförsök gett råttor och marsvin Crohns- och Ulcerös Colit-liknande sår i sina tarmar. Det är svårt att undvika den industribearbetade varianten som livsmedelsföretagen häller i så många produkter. Exempelvis finns E407a i vispgrädde för att grädden ska vara mjuk och jämn. I Sverige är det bara Arla som har vispgrädde utan karragean.

Det är inte bara E407a som är farligt för våra kroniskt sjuka magar utan sannolikt även andra tillsatsämnen. Min far och jag gjorde en gång en uträkning att jag hade ätit mycket stora mängder tubkaviar strax innan jag insjuknade i Mb Crohn. Jag vet inte om det var det som ensamt utlöste sjukdomen, men faktum kvarstår att om jag äter tubkaviar börjar jag nästan omedelbart blöda. Samma sak händer om jag äter pulver-efterrätter, som Ekströms chokladmousse (jättegott, men…). Lite läskigt, men så är det och jag undviker numera därför både tubkaviar och pulvermixar som andra skyr elden. Observera att pulvermixar och tubkaviar inte innehåller samma konsistensgivare.

Andra tillsatsämnen i våra västerländska livsmedel som är dåliga för våra magar är jäst, som ofta finns i kryddblandningar, och MSG, smakförstärkare. Trots att tillsatsämnenas påverkan på våra magar inte är helt utforskad ännu tror jag att det är viktigt att ändå försöka undvika tillsatser så mycket man kan. Våra kroniskt sjuka tarmar mår mycket bättre utan tillsatsämnen och kemikalier. Även om detta innebär att vi måste göra en del produkter, exempelvis buljong, tacosås och tortillas, själva därhemma istället för att köpa halvfabrikat så är det ändå en vinst för magen och ofta också för plånboken. Jag kan tyvärr konstatera att jag inte kan äta i personalmatsalen för vår kock använder halvfabrikat i matlagningen där. Bättre restauranger går bra för att de inte använder halvfabrikat.

Som jag skrivit om tidigare är det otroligt viktigt för oss tarmsjuka att läsa på innehållsförteckningarna på våra livsmedel och på så sätt undvika mat med alltför mycket tillsatser. Idag har en ny trend inom livsmedelsindustrin gjort att vi konsumenter börjat få alltfler varor som inte innehåller tillsatser, eller i alla fall skriver de att mikromaten är utan tillsatser. Jag har sett att en del buljonger trots allt innehåller jäst, men att man tagit bort MSG, dvs smakförstärkare, ur innehållet och kallar buljongen för ”utan tillsatser”. För den som vill fördjupa sig i tillsatser kan jag rekommendera Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik” eller läsa mer på hemsidan Äkta vara – mat istället för tillsatser.

Men det ÄR svårt att undvika tillsatsämnen. Visste ni t ex att vanligt bordssalt innehåller klumpförebyggande medel? När jag var liten brukade tanterna ha små riskorn i saltet för att minska risken för klumpbildning. Det känns lite bättre för min mge, tycker jag, som numera bara använder rosa Himalaya-salt för att undvika onödiga tillsatser. Eftersom det dock är så svårt att undvika tillsatsämnen i maten har jag kapitulerat inför vissa halvfabrikat: jag använder t ex oatley-grädde och vissa asiatiska såser på burk i min mat för att inte utesluta för mycket saker ur min kost. Och jag älskar ju, som bekant, asiatisk mat…

En sak till som är viktigt för oss tarmsjuka att tänka på när det gäller tillsatser är att ha koll på de kosttillskott som vi tvingas äta. Många vitamintabletter och mineraltillskott tillverkas med konstiga tillskott och jag har själv märkt att min mage inte klarar av tuggtabletter med kalk i eftersom de innehåller asparmatan. Jag kommer att skriva om vitaminer i ett senare inlägg och återkommer med det, men i väntan på det vill jag bara varna för tillsatser i dessa tabletter.

Slutsats: ät ren mat utan tillsatser och konsistensgivare så retar ni inte upp tarmarna i onödan!

2 svar på “Tillsatsämnen i Västerlandets livsmedel”

 1. Reflextioner skriver:

  Hej, läser runt lite hos dig och ser detta inlägg och blir då direkt fundersam om drycken vi nyttjar varje dag Carlshamn Risdryck som innehåller karragenan
  http://www.carlshamnbageri.se/produkt/risdryck-naturell

  *jösses* vad skall vi nu ha som dryck i smoothies och till flingorna??? Har du några tips?

 2. admin skriver:

  Hej Reflextioner,
  Jag använder Rice Dream, variant Organic. Den innehåller organiskt odlat ris, vatten, solrosolja och salt. Läs mer här. Det går också att göra sin egen dryck genom att t ex mixa 2 dl sesamfrön i 2-3 min i en bra mixer, sen häller man i lite vatten i taget – totalt ska det i 6 dl. Den som vill kan söta med lite honung, eller vad man nu gillar. Oskalade sesamfrön ger mer besk smak men är nyttigare. Man kan göra samma sak med nötter, t ex mandlar, cashew osv. Fantasin är den enda begränsningen. Tänk på att helst ha behandlat nötterna med först blötläggning i 5 timmar och sen torkning i ugn ett par timmar på 100° för att bli av med fytinsyra, prolaminer och antinutrienter först. Sila mjölken och drick bara själva vätskan. Restprodukten kan man säkert göra annat med, både i matlagning och i skönhetsvård som peeling t ex. Tror att det är bäst att använda det som peeling eftersom man ju tagit bort alla nyttiga ämnen ur fröna/nötterna vid mjölktillverkningen. Observera att sesammjölk och bovete skapar kompletta proteinkedjor så det blir fullvärdigt protein tillsammans.
  Lycka till!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy