Rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar

Av , 14 juni, 2010 08:05

De senaste åren har mina läkare börjat fråga mig om jag är rökare eller ej, vilket fått mig att misstänka att man i Sverige nu samlar ihop statistik för att se sambandet mellan rökning och Mb Crohn/Ulcerös Colit. Sedan mitten av 1970-talet har nämligen forskare studerat detta fenomen och man har faktiskt funnit att det finns starka samband.

Enligt en artikel publicerad i Journal of the Royal Society of Medicine år 1992, som refererar till ett antal studier på området, finns det tydliga samband mellan rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar. Det är vanligare att personer med Mb Crohn utsatts för passiv rökning när de var små, dvs mellan 0-15 år, och det verkar utgöra en större risk för kvinnor (jepp, stämmer på mig!). Dessutom är det vanligare att personer med Mb Crohn är rökare, medan personer som har Ulcerös Colit INTE är rökare.

För de med Ulcerös Colit kan rökning, ironiskt nog, utgöra ett skydd mot sjukdomen: en del med Ulcerös Colit är f d rökare som blivit sjuka EFTER att de slutat röka. Det här är nog den enda sjukdomen där läkarna faktiskt kan se att återupptagen måttlig rökning har god effekt på sjukdomen. Andra studier visar att det räcker med en cigarett om dagen som ”medicinering”. Däremot har jag inte sett någon studie som visar på att de som har Ulcerös Colit och aldrig varit rökare skulle bli bättre av att börja röka. Anledningen till att rökning är bra för Ulcerös Colit är att cigaretterna helt enkelt påverkar vårt immunförsvar och det har uppenbarligen en positiv effekt på just denna sjukdom.

Nyttigt för Ulcerös Colit och riktigt dåligt för Mb Crohn!

För Mb Crohn gäller detta inte alls, utan rökning är tvärtom riktigt dåligt för oss. Rökning ökar risken för att drabbas av Mb Crohn med 3-4 gånger och sjukdomen tenderar att bli mer aggressiv med fler återfall om man röker. Enligt en fransk studie som publicerades år 2001 blir rökare bättre i sin Mb Crohn om de slutar röka i minst ett år. Dessa patienter blev t o m bättre än kontrollgruppen som aldrig rökt. Lite cyniskt dock att endast 12% av de rökande Crohnarna i studien brydde sig om att försöka sluta röka på allvar och slutade röka under längre än ett år, trots att forskarna tillhandahöll gratis rökavvänjningsprogram för alla.

Det kan vara värt att notera att rökningavvänjning inte hade så snabb effekt på sjukdomen utan att man var tvungen att sluta helt för att ett år senare se en definitiv effekt. Jag är inte förvånad över att det tar så lång tid eftersom min erfarenhet är att det tar tid att bli helt frisk. För mig tog det ju ett och ett halvår att bli frisk från ett återfall med hjälp av kost och komplementära mediciner när jag var tjugo år gammal. Å andra sidan var jag sedan frisk i 15 år tills ett gäng inkompetenta amerikanska läkare i Kina gav mig en massa ipren. Jag har läst om andra som blivit helt återställda efter ett års kostomläggning. Så det gäller att vara envis och inte ge upp! Det tar tid att bli frisk, precis som det tagit tid att bli sjuk.

Inga cigg för Crohnare!

Om du har Mb Crohn och röker skulle jag rekommendera att du slutar omedelbart. Ett stalltips är dock att INTE tugga nikotintuggummi istället eftersom både xylitolet och nikotinet också kan skada tarmen. Det är bättre att antingen lida den tid det tar att bli av med röksuget (vilket torde vara några veckor, dvs en kortare tid i våra sjukdomsliv) eller använda nikotinplåster. Det lär också finnas ett samband mellan ändtarmscancer och just nikotintuggummi så varför utsätta sig för ytterligare en sjukdomsrisk? Vi har ju redan en ökad risk för att få cancer i tarmarna.

Själv märker jag att jag blir extremt, nästan fånigt, överkänslig mot cigarettrök när jag har ett återfall. Om jag går ute på stan och någon röker fem meter framför mig vänder sig magen och jag måste rusa på toaletten direkt. Snacka om handikapp! När jag låg på sjukhus i vintras noterade jag f ö att en del av de som verkade vara rejält sjuka, och nästan bofasta på avdelningen, faktiskt också var tunga rökare som gick ut och rökte nästan en gång i timmen. Jag måste säga att jag var chockad över att läkarna inte tvingade dem att sluta röka – det gör man ju faktiskt med patienter som har vissa sjukdomar. Exempelvis kan man inte få en by-pass operation i hjärtat om man är rökare. Rökning orsakar ju redan tillräckligt med sjukdom i vårt vårdsystem så varför inte vara lite tuffa mot rökarna även här? Det ironiska var att man på sjukhuset inte fick ta emot blommor, men anhöriga med rökiga kläder kunde komma och gå hursomhelst hos oss tarmsjuka. Jag får erkänna att jag faktiskt lyckades få de snälla sköterskorna att flytta ut två rökare från mitt rum som en följd av att jag blev sämre av rökdoften.

Jag borde ha haft en tröja med detta budskap när jag låg inne…

Varför har då cigaretter en god effekt på Ulcerös Colit och dålig effekt på Mb Crohn? Ja, därom verkar de lärde tvista. Om cigaretterna påverkar vårt immunsystem så att det skyddar mot Ulcerös Colit hos vissa individer borde det ju påverka Mb Crohn också? Ett självklart svar är så klart att det faktiskt är två olika sjukdomar som uppenbarligen har olika förlopp och orsaker. En sak som jag märkt med rökning är att det ofta ökar tarmrörelserna – jag har vänner som röker för att inte bli förstoppade. För personer med Mb Crohn kanske det får en negativ effekt på sjukdomen, så att tarmarna börjar röra sig snabbare, vilket är precis vad vi inte behöver.

En annan intressant tankegång är att man i kinesisk traditionell medicin anser man att lungorna hör ihop med tjocktarmen och hjärtat med tunntarmen. Om man är förkyld och hostig blir ofta tjocktarmen sämre, enligt den traditionella kinesiska medicinen, något som faktiskt stämmer på mig. Det innebär att vi som har Mb Crohn i tjocktarmen kanske blir sämre av att utsättas för rökning och att passiv rökning som barn påverkat våra lungor OCH tarmar.

Tyvärr har jag inte sett någon forskning på hur rökning påverkar olika typer av Mb Crohn, dvs om vi som utsattes för passiv rökning som barn också är mer troliga att ha Mb Crohn i vår tjocktarm eller ej. Ofta verkar forskarna ju bunta ihop alla som har Mb Crohn i en grupp, trots att sjukdomen kan sitta på olika ställen i tarmsystemet och vissa forskare faktiskt talar om att Mb Crohn kanske är ett samlingsnamn på upp till 400 sjukdomar. Jag skulle inte bli förvånad om man fick fram tydligare forskningsresultat om man började kategorisera sjukdomen och dela upp den mer än att bunta ihop alla i en klump.

Lärdomen är alltså att måttlig rökning kan ha en god effekt på Ulcerös Colit, medan vi som har Mb Crohn bör undvika rökning så mycket vi kan och definitivt sluta röka om vi gör det.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy