Ut och resa till exotiska länder!

Av , 14 juni, 2010 20:03

Jag har alltid älskat att resa och uppleva nya kulturer och lära mig nya språk. Eftersom jag har hållit mig såpass frisk som jag ändå har gjort genom åren har jag tack och lov kunnat resa ganska mycket, till och med till länder som är farliga för oss kroniskt tarmsjuka. Jag har t o m bott utomlands i längre perioder utan större problem och på mitt tidigare arbete hade jag ett par år med över 90 resdagar per år, varav de flesta resdagarna spenderades i Fjärran Östern. Min doktor på den tiden tyckte att jag var en tråkig patient eftersom jag var så frisk (inga spännande koloskopier i sikte!), och han brukade fråga mig om olika resemål i Öst- och Sydöstasien. ”Har du några tips på hotell på Bali?” kunde det låta när vi träffades.

Nyligen läste jag på en hemsida för tarmsjuka om en ung tjej vars högsta dröm var att få arbeta som au pair i USA, men hon var helt förtvivlad över att hon var tvungen att få Remicade var sjätte vecka och var därför bunden till Sverige (närmare bestämt metropolen Borås – jag förstår henne, fast skulle bara vilja inflika att det är inte alls kul att vara au pair – been there done that! Åk till England så kan du ju åka hem med Ryan Air var sjätte vecka i värsta fall!).

Jag tänker faktiskt ganska ofta på denna 20-åriga unga tjej, som jag försökte få kontakt med för att coacha henne lite i sin sjukdom, men hon verkar inte läsa sin mail på den sida jag hittade henne. Hursomhelst: eftersom det är så många unga som drabbas av Mb Crohn och Ulcerös Colit och unga idag vill ut och resa är detta inlägg särskilt riktat till dem!

För att kunna åka iväg rekommenderar jag att ni ser till så att ni mår bättre i magen och är stabila i era magar några månader innan ni ger er ut på resor till andra kontinenter. Att resa till renare ställen i Europa, som norra Europa, Spanien, Frankrike, Italien, Grekland osv är inga problem, men det är bra att ändå ha en ganska stabil mage innan man ger sig ut. Eftersom jag ju predikar om kostens betydelse för våra tarmar så skulle jag vilja rekommendera er att dels ändra på era kostvanor så att ni blir friskare, dels att ni ser till att er medicin fungerar.

Följande råd är baserat på att man vill åka till exempelvis Thailand och backpacka en månad.

Koh Taotaro i södra Thailand – Kilroy (a k a Tina) was there!

Råd nummer 1: Skaffa er bra tarmbakterietabletter inför resan och ät gärna tarmbakterier i tablettform ett par månader innan ni åker iväg. Då har ni en stark tarmbakterieflora som är a och o att ha när man ska resa utomlands.

Råd nummer 2: Budgetera så att ni bor på halvbra ställen och inte de allra sunkigaste backpacker paradise-hotellen. Hygien och välstädade hotellrum är bra för oss som har känsliga magar. Men i Sydostasien är det lätt att hitta bra, men ändå billiga ställen att bo på. När jag reste runt i Vietnam en månad bodde jag på ställen där jag betalade mellan 15-20 USD per natt (och dessa rum kunde man bo två i).

Råd nummer 3: Räkna ut hur mycket medicin du måste ha med dig. T ex hur många Asacol, Imurel, tarmbakterietabletter (räkna gärna upp dessa med ett par extra per dag), vitaminer osv. Om du ska till något land där man brukar avrätta knarksmugglare (exempelvis Singapore, Indonesien och Malaysia) kan det vara bra att ha med sig ett läkarintyg att man är sjuk och behöver ha sina mediciner. Observera att de ovan nämnda länderna har jag besökt utan läkarintyg utan problem, men ”better safe than sorry” eller hur?

Hagia Sofia, Istanbul

Råd nummer 4: Om man är, som tjejen som jag skrev om innan, fast var sjätte vecka för Remicade-behandling, skulle jag rekommendera att man planerar in att resa mellan infusionerna. Allra bäst är så klart om man kan klara sig på imurel-tabletter. Här får ni diskutera med era läkare.

Råd nummer 5: Kolla upp alla vaccinationer som bör tas innan man reser iväg. Ofta vill de ge oss tarmsjuka koleravaccin i form av Dukoral, eftersom det också skyddar mot turistdiarré. Min erfarenhet på sistone är att man ska INTE ta Dukoral om man är dålig i magen för då får man lätt en släng ”kolera”. Dvs man blir kass i magen under några dagar.

Råd nummer 6: Se till att få Lexinor (eller något annat med norflaxicin) utskrivet. Om ni blir sjuka i magen på resan är Lexinor fantastiskt, tycker jag. Man tar då 400 mg var tolfte timme i tre dygn och det dödar typ alla dumma bakterier. Kom dock ihåg att äta tarmbakterietabletter under dagen, men inte samtidigt som ni tar Lexinor-tabletterna. Jag har t o m lyckats åka till riktigt förbjuda länder som Indien och Egypten genom att där äta Lexinor 200 mg var tolfte timme hela resan i förebyggande syfte och jag blev faktiskt inte sjuk då. (Tyvärr blev jag kass av att sluta med imurel och sen äta Lexinor i Indien – bad idea!)

Kinesiska muren vid Mutianyu en höst

Råd nummer 7: Se till att ha en bra reseförsäkring om något skulle hända med er. När jag var yngre brukade jag försöka ha ombokningsbara biljetter för hemresan ”just in case”. När ni har varit ute och rest första gången vet ni bättre hur ni klarar nya omgivningar, det är lite ”live and learn” att vänja sig vid en tarmsjukdom.

Råd nummer 8: Tvätta händerna noggrant hela tiden, gärna med våtservetter eller alkogel efter att ni tvättat dem med tvål. Se till att torka händerna väldigt noggrant efter toalettbesök. Ha gärna med er eget toapapper, det är inte alltid det finns ute på offentliga toaletter.

Råd nummer 9: Använd hellre hål i marken-toaletter än västerländska snuskiga toaletter i Asien.

Råd nummer 10: När ni duschar, se till att hålla munnen väldigt stängd och torka av ansiktet väldigt väl så att ni inte får in vatten i munnen av misstag.

Råd nummer 11: Skölj ALDRIG munnen med kranvatten även om alla säger att ”vattnet här i (Hong Kong, Singapore, Japan, Iran osv) är så rent”. Det spelar ingen roll för vi är så känsliga att bara en enkel tandborstsköljning kan slå ut oss totalt resten av resan. Trust me: första gången jag var i Hong Kong såg jag bara dess toaletter. Inte så kul.

Esfahan, Iran

Råd nummer 12: Ät bara varm, förlåt, RYKANDE HET mat. Den ska vara helt nylagad och inte ha stått halvljummen i något skumt gatukök. Detta är rätt lätt att göra i Öst- och Sydöstasien  (sushi fungerar givetvis i Japan – det är ett rent land, men man kan bli kass även där) där mycket mat är wokad. Ofta kan man få lite mindre varmt ris, men det brukar vara OK trots allt. Åker man till Indien ska man BARA äta vegetariskt.

Råd nummer 13: Ät där lokalbefolkningen äter. Där är det snabb ruljans och maten hinner inte bli dålig eftersom den äts upp hela tiden. Dessutom vet lokalbefolkningen vilka gatukök och restauranger som är bra och det vet inte ni. Även lokalbefolkningen får ju kass mage av maten ibland (särskilt i Indien!). Så gör inte som min kompis gjorde: gynnade den ”stackars restaurangen där ingen åt”. Han var magsjuk länge efteråt. Jag har ibland tagit med kollegor på riktigt sunkiga, men proppfulla, hak i Kina och vi har avnjutit god kinesisk mat till lågt pris utan att bli det minsta sjuka. Torka dock gärna av ev diskvatten från tallrikar och glas och använd gärna engångspinnar.

Råd nummer 14: Undvik is, glass och färdiguppskuren frukt. Färdiguppskuren frukt på bättre ställen, som ett OK hotell till frukost brukar fungera, men det är bättre att skära upp frukten själv. Eller äta bananer som man alltid skalar. Is är EXTREMT FARLIGT i paraplydrinkar eftersom man aldrig vet vilket slags vatten som ingår i isen. Mitt förslag är att istället dricka öl eller exempelvis Bacardi Breezers som är förpackade i fabrik. Observera att ölet ska skumma, annars kan det vara gammalt och flaskan kan ha varit öppnad.

Hanoi

Råd nummer 15: Drick mycket vatten från vattenflaskor. Se dock till att vattenflaskan varit ordentligt försluten. I Indien och liknande fattiga länder är det inte ovanligt att lurendrejare säljer plastflaskor med kranvatten i. Då är dock plastsigillet oftast borta på flaskan. Observera att vatten från stora vattentankar (som finns på kontor och hemma hos folk) ibland kan ha hög bakteriehalt om det stått ett tag. De lär endast hålla ett par dygn innan de blir bakteriehärdar.

Råd nummer 16: Ät inte alltför skumma saker. Det ser kanske kul ut att äta sniglar, men mindre kul om en snigel var kass…

Råd nummer 17: Ät inte på McDonalds här heller.

Många råd, men goda råd. Jag har som sagt var själv rest till många konstiga länder utan att bli sjuk, bortsett från senaste Indienresan (men jag tror att jag hade blivit sjuk ändå utan Indien).

Vilka länder är då farliga och vilka är mindre farliga? Jag skulle vilja hävda att alla västländer inklusive Japan, Singapore, Hong Kong (och troligen Sydkorea) är helt OK att resa till. Hög hygienstandard och bra sjukvård. Jag var i Iran för några år sedan och vill också flagga för att Tehran och Esfahan som jag besökte höll hög standard. Det märktes att Iran en gång i tiden var ett välutvecklat land och faktiskt fortfarande är det. Trevligt land var det också!

Länder som går att resa till för oss utanför Europa är framför allt länder i Sydostasien som Thailand (där många tarmsjuka mår bättre pga mycket kokosmjölk och ingen komjölk eller gluten), Vietnam, Malaysia, Indonesien, men även Kina är helt OK så länge man följer ovan regler noggrant. Jag har rest runt i samtliga dessa länder utan problem. Jag studerade f ö i Kina ett år utan problem.

Shanghai, The Bund

Länder som står på förbjudet-listan är länder där alla blir magsjuka: Mexiko (Montezumas hämnd), Egypten (Faraos hämnd), Indien (Delhi express), Pakistan, Bangladesh (hade en frisk kollega som varje gång han var i Dhakka hamnade på sjukhus en vecka efter resan) och många länder i Afrika. Experter jag talat med säger att särskilt västra Afrika är hemskt för magar. En god vän berättade att han var kass i magen i fyra år efter en FN-insats i Liberia. Själv har jag bara besökt Egypten och Indien av dessa farliga länder och det gick OK. Afrika får jag nog drömma om ett tag till. Kanske är Sydafrika bra för oss som drömmer om safari?

Latinamerikanska länder som Brasilien, Argentina och Chile har jag inte besökt men jag TROR att de borde vara OK för oss också. De fattigare länderna i norra Sydamerika och Centralamerika är nog lite farligare för oss.

Innan ni åker bör ni rådgöra med era läkare så att de säger att det är OK att ni åker. Lite kuriosa: tre månader efter ett stort återfall åkte jag till Kina och var där en månad utan att bli sjuk. Och sen var jag hemma en vecka innan jag åkte tillbaka igen och då mådde min mage bättre än någonsin. Asiatisk mat är superb för våra magar.

Bon voyage! Trevlig resa!

Halong Bay, Vietnam

P.S. Dela gärna med er av era erfarenheter av era resmål i inlägg nedan.

11 svar på “Ut och resa till exotiska länder!”

 1. Suvada skriver:

  Hej! Alltid lika skönt att hitta folk som skriver om tarmsjukdomar. Själv har jag ulcerös colit sen 2 år tillbaka med fick diagnosen i vintras, har fortfarande inte lugnat mig med tanken på att det är kroniskt…Det har gjort mig osäker, otrygg och jag har svårt att slappna av i vissa situationer pga oron att jag kmr drabbas av ngn attack och behöva springa på toaletten ständigt. Just nu står jag inför beslutet att bila ner till hemlandet (Bosnien), vilket tar över 30 h! Har du några bra tips inför att bila så länge? Borde jag sätta mig i bilen trors osäkerheten :S Mvh// en osäker tarmsjukling 🙂

 2. admin skriver:

  Hej!
  Det är aldrig kul att få diagnosen kronisk sjukdom, och ännu värre när det är en kronisk sjukdom som verkligen är handikappande som våra tarmsjukdomar är. Oro gör dock att sjukdomen förvärras, enligt min erfarenhet, så mitt förslag är att försöka slappna av, tänk positivt att det är faktiskt väldigt många som lever hyfsat normala liv trots att de är kroniskt sjuka. Acceptans är en av många vägar till att bli frisk och leva med en kronisk sjukdom (det innebär ju faktiskt att du förvisso alltid kommer att ha sjukdomen, men det betyder inte att du alltid kommer att vara sjuk). Samt inställningen att man vill bli frisk och tänker leva som frisk.
  För egen del är det endast i samband med måltider och medicin-intag som jag påminns om att jag är kroniskt sjuk. Min identitet är inte att jag är tarmsjuk utan att jag är Tina som inte tål all slags mat, men som gillar att laga sin egen mat. Och så går jag kanske på toa någon gång oftare än vad friska gör (och har tyvärr en mycket högre smärttröskel, vilket gör att jag ibland inte inser hur sjuk jag är), och jag kan inte äta onyttig mat som godis och mjölkprodukter i några större mängder. Men jag saknar inte onyttigheterna nämnvärt så det är OK.
  När jag var yngre och var ute med kompisar på studentpubar brukade jag köra taktiken svält under dagen. På så sätt slapp jag inleda pub-kvällen med att ställa mig i kö till toaletten (och sen när jag kom ut ställa mig längst bak i kön till toaletten igen)… Men det var när jag var i återhämtningsfasen efter ett stort återfall som jag tillämpade denna taktik med framgång.
  Jag har åkt bil och buss utan problem i diverse länder när jag varit ganska sjuk. Det är helt enkelt så att man får se till att äta nyttig mat (dvs inget godis, mjölk, gluten, dåligt lagad/ljummen mat), dricka ganska mycket vatten (om man har diarréer) och givetvis informera sin chaufför om att det kan bli akut behov av toastopp. Det lättaste hade nog varit att åka tåg ner till Bosnien för dig (eller flyga), men det finns väl parkeringsplatser längs med vägarna ner till Bosnien så det går ju att hoppa av och springa in i en buske om det blir akut. Man får också försöka lära sig att hålla sig – testa profylaxandning om smärtan blir för akut.
  Men utrustad med en toarulle och våtservetter, inställningen ”det här grejar jag” samt en förstående chaufför (och förstående medpassagerare) borde det inte vara så svårt? Testa att gå på toa varje gång ni stannar till, undvik skräpmat längs med vägen och drick bara buteljerat vatten, dvs inte kranvatten eller läsk, på vägen ner så kommer det nog att gå vägen. Slappna av och tänk positivt så ska du se att magen faktiskt kan bli bättre av att återse gamla vänner och släktingar som du tycker om därnere. (Om du avskyr hemlandet och får ångest av att åka dit ska du däremot skippa resan, tycker jag. Inte bra att utsätta sig för onödig oro när du fortfarande är sjuk.)
  Lycka till och berätta hur det går! Men kom ihåg att undvik komjölk, gluten och socker! Och ät bara nylagad mat som inte är för tung för magen (typ knödel och liknande i Tyskland).
  Vänliga hälsningar,
  Tina
  P.S. Hör gärna av dig och berätta hur det gick! Kolla gärna på Annika Lagerhorns sida http://www.lagerhorn.com/ulceroskolit/ för inspiration om att bli frisk från Ulcerös Colit.

 3. Jenny skriver:

  Hej!

  Så bra tips och råd! Jag och min sambo kommer att åka på en backpackerresa på 6,5 månad till Australien, Nya Zeeland, Malaysia, Tailand, Cambodja, Vietnam och lite av Kina vid årskiftet och jag börjar bli lite nervös för hur detta ska sluta.

  Hur gjorde du med införsel av mediciner? Jag förstår att man måste ha intyg från läkaren men ska man anmäla att man har rätt mycket med sig redan innan man åker eller när man kommer fram? Går man på inget att förtulla-sidan och om de frågar visar man intyget eller hur gör man egentligen??

  Tack för alla bra tips!

  Hälsning
  Jenny

 4. admin skriver:

  Hej Jenny,
  Det är aldrig någon som har kollat mina mediciner. Dock har jag oftast haft ett intyg på engelska från min doktor där det står en lista på mediciner som jag behöver ta (men det täcker ju inte mina homeopatiska mediciner). Jag går alltid på grönt för jag har inget att förtulla. Om jag skulle börja visa mina mediciner för en tullare i ett u-land skulle jag antagligen fastna där för evigt. Om man tar Humira får man frysblock till ampullerna och intyg från sjukhuset. Kom dock ihåg att INTE ha med narkotika till Thailand, Malaysia eller Singapore för då blir man avrättad (i alla fall blir man det i Singapore).
  Det viktigaste är dock att ha med antibiotika typ lexinor som dödar bakterieinfektioner i tarmen snabbt om man skulle bli dålig och undvik att få det lokala vattnet i munnen (via tandborstning, isbitar i drinkar, dåligt avtorkat porslin eller öppen mun i duschen!).
  Trevlig resa!
  /Tina

 5. […] mitt tidigare inlägg om ”Ut och resa till exotiska länder!” som ni hittar här. När det gäller resande för mig idag är jag ganska restriktiv eftersom jag var så grymt sjuk […]

 6. Clara skriver:

  Vill bara lägga ett litet inlägg om Västafrika som jag tycker får omotiverat dåligt omdöme här utan direkta belägg. Jag har studerat i Ghana och även rest i Ghana och Togo och har inte haft mer problem med min mage där än någon annanstans. (Har även rest i både Malaysia, Marocco och över hela Europa)
  Så länge du dricker vatten från saches eller flaska, tvättar/spritar händerna och äter mat med sunt förnuft klarar du dig alldeles utmärkt här precis som i andra u-länder.
  Jag har aldrig låtit min crohns stoppa mig från att upptäcka världen och kommer inte heller göra det i framtiden.
  Se till att ha mediciner, försäkring och ett leende på läpparna så kommer du långt!

 7. admin skriver:

  Tack Clara! De belägg jag har för att Västafrika inte är bra för magar är en vän till mig som var FN-soldat i Liberia (eller var det Sierra Leone?) ett halvår. Han fick mycket problem med magen och hade problem i fem år efteråt, sa han. Och han har INTE dålig mage som vi. Men länder som Togo och Ghana är väl mer civiliserade än konflikthärdar som Liberia/Sierra Leone så då är det inte så förvånande att man klarar sig bättre där.
  Vad bra att du kan resa till sådana ställen!
  /Tina

 8. sofia skriver:

  Vet inte om du har någon koll på det alls men hur tror du det är med New York? Problemet där är ju att all mat man vill äta är fet och stekt. Var där två veckor förra aug och åt massa hamburgare, donuts m.m, fick riktigt magont en utav dagarna (första magakatarrkänningen) efter att jag ätit bl.a. friterad fisk och popcorm dagen innan, i övrigt klarade jag mig fint. Men nu är min mage mycket känsligare och har nyligen haft två perioder med jobbig katarr. Planerar att resa dit igen i höst, har du några tips vad man ska tänka på? Är det något av all snabbmat som funkar att äta (pommes, hamburgare, donuts, cookies…) eller är det helt no-no? Har inte vågat dricka alkohol på ett tag eftersom jag efter förra festen låg hemma i en vecka med magont, vågar man göra det nån gång mer och vad är isf bäst av alkoholdrycker?? många frågor men du verkar ha mycket kunskap och en superblogg!

 9. admin skriver:

  Hej Sofia,
  Enligt min väninna som bor i NYC så är det den perfekta staden för den som har speciella dietkrav eftersom man kan få tag på all slags mat även ute på restaurang: glutenfritt, stärkelsefritt, mjölkfritt, vegetariskt, basisk mat, raw food, you name it. Men det krävs så klart att man då inte äter SAD, som SCDarna kallar det: Standard American Diet, för den lär göra dig sjuk. Så undvika doughnuts, hamburgare osv om de inte är glutenfria och försök äta organic food och annan NYTTIG mat. Snabbmat är no-no om man har mag/tarmproblem! När jag tålde gluten kunde jag äta hamburgare på typ Burger King men numera är det döden för min mage. Varför äta snabbmat när du förmodligen kan få tag på hyfsat billig organic food som är bra för magen? För det finns nyttig mat i USA, och det går att undvika onyttig mat. Jag tror t o m att du kan få tag på glutenfria och mjölkfria American Panncakes på vanliga pannkakshus i NYC. Lycka till!
  /Tina

 10. Inger Johansson skriver:

  Du blir INTE avrättad i Malaysia och/eller Singapore om du har med dig mediciner, även narkotiklassade, för eget bruk, om du bara har ett intyget tillsammans med medicinerna i en resväska (förutom några få tabletter som du behöver under själva resan). Själv är jag läkare, bosatt i Johor Bahru i Malaysia, gränsstad till Singapore. Har både utfärdat intyg och själv två gånger blivit stoppad med narkotikaklassade preparat i tullen i Singapore. Inga problem när man har förklaring och intyg. Dödsstraff är yttersta straffet för narkotikasmuggling, i STOR skala. Mycket ovanligt att det utdöms men risken finns, det är dock ingen risk för straff överhuvudtaget om du följer dessa råd.

 11. admin skriver:

  Självklart ska man ha intyg med sig när man reser runt med narkotikaklassade läkemedel för eget bruk, och helst också för andra slags läkemedel också. Dock har jag läst om folk som avrättats för mindre mängder heroin (några hundra gram) i Singapore och det är helt enkelt enormt farligt att hålla på med den typen av smuggling. Singapore är rätt brutala när det gäller avrättning för narkotikabrott och det är en risk som man ska ta på allvar.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy