Relalalaxa – om avslappning som en väg till bättre hälsa

Av , 25 juli, 2010 13:41

Att stress är dåligt för min mage är ett väl känt faktum. Ända sedan jag var liten har jag fått ont i magen i stressade situationer och egentligen har inte så mycket ändrats sedan dess. Vad jag har läst mig till så är kroppens sätt att reagera på stress samma som på stenåldern när vi blev jagade av vilda djur, hotades av svält och missväxt. När man blir väldigt stressad kan man t ex få bilringar runt magen för kroppen förbereder sig inför svält, vilket en vältränad vän drabbades av när hans företag sparkade hälften av de anställda.

Tydligen är det också så att i hotfulla situationer (t ex när den sabeltandade tigern ska attackera) så ökas blodtillförseln till rörelseorganen, dvs musklerna, hos oss så att vi ska kunna fly bättre. Det blir mindre blodtillförsel till magen, vilket försämrar matsmältningen. Minskad blodtillförsel till magen kan skada mag- och tarmslemhinna, vilket kan göra oss sjukare och kanske är det sämre blodtillförsel som ger oss magknip i stressade situationer (som när dagens sabeltandade tiger attackerar, dvs kraven på oss i det moderna samhället och diverse otrevliga typer man tvingas möta på jobbet)?

Faktum är att både min kinesiske akupunktör och min svenska osteopat har sagt till mig att jag andas dåligt, dvs lite för grunt och inte med magen, och att det gör att blodtillförseln till tarmarna blivit sämre och det är en anledning till att jag faktiskt blivit sjuk. Min fantastiske osteopat har ägnat många timmar åt att räta ut min rygg och muskulatur för att jag ska bli rakare och få bättre tillgång till andning, och jag mår mycket bättre nu. Kanske är det medicinerna, men jag tror absolut att min förbättrade andning har med tillfrisknandet att göra.

Att stressa ner hjälper magen att tillfriskna!

Ett sätt att börja andas bättre är att slappna av, och när bättre göra det än på semestern? Kanske har ni alla redan haft semester i sommar, själv börjar jag nu på måndag (samtidigt som den vanliga kalla och regniga svenska sommaren kommit efter att ha svettats på kontoret i flera veckor – suck!). För just oss med kroniska tarmsjukdomar tror jag att det är extra viktigt att lära sig att slappna av och sluta stressa. Om det är något min mage har sagt till mig på sistone är det faktiskt just detta: ”Sluta stressa, snälla!”

Det finns många sätt att stressa ner. Dels kan man, som jag tidigare skrivit om, gå i terapi och lära sig hantera jobbiga situationer så att man inte stressar upp sig – själen sitter ju i magen. Dels kan man lära sig att meditera – ett effektivt sätt att rensa tankarna. Det finns dessutom massor av olika sätt att varva ner på i form av yoga (någon lugn form som kundalina yoga, inte ashtanga/power yoga), qigong och andra asiatiska metoder. Själv gillar jag att praktisera ”svensk meditation” på somrarna: jag solar helt enkelt och kopplar bort allt runt omkring mig. Det enda jag hör är måsarnas skrik.

Svensk meditation, a k a sola på stranden

Min kinesiske akupunktör lärde mig att meditera i vintras, där fokus var att få ut dåliga känslor (”för att bli frisk måste du tänka positivt!” – kanske inte så lätt när man springer på toa stup i kvarten och bara blir sämre!) och andas bättre. Hans metod var att sitta i lotusställning med händerna placerade på knäna. Fingrarna ska vara uppåtriktade de första tre andetagen man tar med magen. Samtidigt som man andas ut ska man ”morra” till för att få ut alla dåliga känslor man har (jag har morrat väldigt mycket!). Sedan ska man ”stänga” kraftcentret” genom att koppla ihop tummen med pek- och ringfinger och fortsätta andas djupt. Om man inte gör det kan man bli av med sin ”qi”, dvs kroppens energi som hela den kinesiska traditionella medicinen kretsar kring. (Qi betyder kraft och är samma ord som i qigong.)

Andra sätt att stressa ner är att röra på kroppen genom att idrotta, vad man nu gillar att göra, eller att promenera. Jag tycker själv att det är suveränt att promenera i naturen eftersom kroppen då får röra på sig, blodcirkulationen kommer igång, men det är också så att skogen är läkande med sin fulla livsgnista. Vad är mer ljuvligt och avstressande än att höra trädtopparna susa? Det finns svensk forskning kring just skogens läkande effekt och forskaren Matilda Annerstedt studerar hur just lövträd påverkar oss och gör oss mindre stressade. Läs gärna mer här.

Läkande bladsus för trasiga själar.

När jag låg på sjukhus i ett hemskt återfall i vintras ägnade jag mig åt att meditera. Det fanns liksom inte så mycket annat att göra. Jag försökte andas djupt och släppa loss alla negativa tankar och slappna av så mycket som möjligt. Ibland tänkte jag att det var ett gyllene strålande klot som svävade ovanpå min tokiga mage och skickade ner positiva strålar på tarmarna så att jag skulle läka ihop bättre. För en sak som jag har lärt mig de två gånger jag blivit så allvarligt sjuk att jag hamnat på sjukhus för magen är att det är endast genom att slappna av totalt som jag kan låta kroppen få styrka att reparera det som är galet och fel i magen. Det är en ganska häftig känsla att känna hur alla muskler i kroppen slappnar av och mitt stressade ”superego” ger upp för ”id”, för att prata freudianska termer.

När jag låg inne senast fick jag goda råd av en vän om hur jag skulle meditera på bästa sätt. Ofta går meditation, vad jag förstått, ut på att släppa stressen kring vardagen och bara fokusera på hur kroppen pulserar, ljuden runt omkring oss och total avslappning. Ett tips jag fick var att försöka släppa alla mina problem och låta dem ”rensas i solen” och bara ta hand om det som berör mig när jag gjort det. Faktum är att även om det låter jätteflummigt så fungerade det faktiskt. När jag kom ut från sjukhuset 16 dagar senare var jag mentalt i bättre skick än på väldigt länge. För är det något som är stressande så är det att bli sjuk och inte veta när man blir frisk och kanske oroa sig för hur det ska gå på jobbet när man kommer tillbaka. Men det bästa är att bara släppa allt och fokusera på att låta energin i kroppen flöda fritt dit det ska.

Lavendel luktar gott och lugnar stressande själar.

Det finns många sätt att lugna ner sig och stressa ner. Lavendel anses vara avstressande och jag brukar ibland tända lavendelrökelse för att bli lugn. Andra kan bli lugna av att skaffa sig ett förstående husdjur. Läs denna gulliga artikel om ett par som skaffade katter efter ett missfall. Vissa stressar ner av att lyssna på musik, umgås med nära vänner helt förutsättningslöst, laga mat, läsa böcker, måla eller göra saker som man gillar. En kompis till mig erkände att han tyckte det var toppen att putsa skor för ”det var så avkopplande”. Jag tror att var och en är sin egen profet och det gäller bara att försöka hitta sitt eget sätt att varva ner, men det viktigaste är att våga varva ner och stressa av och bara relalalalaxa (inte ”Rädda alla laxar”), som JustD sjöng på det glada 1990-talet.

Eva Bladh, som har skrivit en fantastiskt bra bok om magar (”Tarmen – din hälsa”) tipsar i sin bok om avslappnande andningsövningar som har god effekt på magen. Här saxar jag direkt ur hennes bok (sidan 71):

”Övningen utförs med rak rygg i sittande, liggande eller stående. Placera tungspetsen mot tandvallen alldeles bakom tänderna i överkäken och håll den där under hela övningen.

  • Andas ut fullständigt genom munnen med ett väsande ljud. (Det väsande ljudet åstadkoms genom att man gör svalget trångt. På så sätt varar utandningsluften längre.)
  • Stäng munnen och andas in genom näsan (tyst) medan du räknar till fyra.
  • Håll andan och räkna till åtta. Andas sedan ut ljudligt genom munnen medan du räknar till sju.
  • Upprepa denna cykel fyra gånger, andas sedan normalt.

Det är viktigt att följa förhållandet 4-8-7. Anpassa takten efter hur länge du kan hålla andan. Ju långsammare, desto bättre. Utför övningen två gånger om dagen.”

Eva Bladh tipsar också om vanliga andningsövningar där man fokuserar på andningen i 5-10 minuter och andas djupt. En annan övning som hon rekommenderar är att man ska stå rakt upp med fötterna lite isär och sedan vrida på överkroppen från vänster till höger för att öka blodgenomströmningen i kroppen. Denna övning ska man göra 10-20 gånger och man ska hela tiden andas genom näsan.

Slutligen påpekar hon mycket klokt att för just oss tarmsjuka är det oerhört viktigt att inte stressa med maten när vi ska äta. Det viktigaste är att njuta av maten och tugga noggrant och vara helt närvarande i måltiden. Om man sitter och är stressad blir ju måltiden en jobbig sak och det främjar ju inte precis att magen fungerar bra. Likaså är det en god idé att faktiskt lägga sig och smälta maten i en halvtimme efter en måltid, något jag själv tvingades göra av min mamma när jag var tonåring.

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att det är viktigt att lära sig att slappna av, sluta stressa, meditera, njuta av det lilla i livet (kan vara nog så svårt när magen är en plåga, men kom ihåg att den inte är det för att jävlas med just dig, den mår ju inte heller bra men försöker kanske säga dig något du inte velat höra – vad? Lyssna efter själv!), var en epikuré och framför allt: tidsplanera så bra att du slipper att känna dig stressad!

Ett svar på “Relalalaxa – om avslappning som en väg till bättre hälsa”

  1. admin skriver:

    Min osteopat kommenterade detta inlägg med att det allra värsta man kan göra är att spänna sig. Alltså var han inte alls för andningsövningar utan tycker att man ska helt enkelt släppa loss sin mage och sluta anstränga sig att ha bra hållning. Detta gör att många får problem med rygg, men även magar, säger han. Så slappna av helt och hållet är alltså hans tips till den som vill må bättre.
    /Tina

Panorama Theme by Themocracy