Ren mat är bäst för magen

Av , 10 augusti, 2010 08:08

Idag skriver författarna till boken ”Döden i grytan”, Mats-Eric Nilsson, även känd som ”den hemlige kocken” efter sin debutbok med samma namn, och journalisten Henric Ennart, om den dåliga maten i skolan, vård och äldreomsorg på DN Debatt (artikeln finns här). De lyfter upp problemet med att vi serveras allt sämre mat idag, och att vårt lands lagar gör att storköksmaten som ständigt hettas upp och kyls ner faktiskt blir både tråkigare att äta och sämre näringsmässigt. Det är anledningen till att sjukhusmaten ”So fresh” som serveras på Stockholms sjukhus är full av tillsatser i form av stabiliseringsmedel, smakförstärkare och industriellt tillsatta vitaminer. Svenska Dagbladet hade en artikelserie kring detta 2009 och publicerade artikeln ”Sjukhusmaten är full av tillsatser” som är skrämmande, men tyvärr föga förvånande, läsning.

Själv upplevde jag ju hur illa ställt det var på sjukhuset i vintras när jag var inlagd. När jag väl skulle få börja äta fanns det ingen mat till mig eftersom jag ville undvika mat med mjölk, gluten och tillsatser. Det är katastrof att det är så illa ställt på sjukhusen faktiskt. Även om Facebook-gruppen Riktig mat för Stockholms patienter finns, så är det en lång väg till bättre mat på sjukhusen. Jakten på att spara pengar och vara hygienisk så mycket det går i storköken (hygien är jag inte emot!) orsakar att maten i storköken blir allt sämre.

Närodlat och utan tillsatser är bäst för magen!

För oss som är kroniskt tarmsjuka är det väldigt viktigt att äta ren mat. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Undvik snabbmat och färdiglagad mat som finns i affärerna, halvfabrikat och livsmedel med tillsatser i. Även om det inte är kliniskt bevisat att våra magar mår sämre av att undvika tillsatser som stabiliseringsmedel (förutom testerna med konstgjort karragean som gav råttor såriga tarmar i början av 1970-talet) och MSG så kan jag bara själv av egen erfarenhet, och många med mig, konstatera att ju naturligare mat vi äter desto gladare blir våra magar.

Livsmedelsverket har listor över vad alla E-förkortningar betyder (se här) och Wikipedia har en ännu utförligare lista. Själv tycker jag att det är svårt att hålla koll på alla olika sorters förkortningar så jag försöker köpa och tillaga så ren mat som möjligt. Det är svårt att undvika E-förkortningar helt, vissa är ju förkortningar för saker som bakpulver och citronsyra, och det har jag inte lika mycket emot som jag har emot exempelvis karragean, jäst och MSG. Både MSG och jäst stör vår tarmbakterieflora, vilket är anledningen till att vi ska undvika det. Det innebär att jag idag inte äter kryddmixar, smaksatta chips eller färdiggrillad kyckling, eftersom de innehåller kryddblandningar med jäst och MSG, och jag äter inte heller korv.

Förutom tillsatsämnen i livsmedel finns det bekämpningsmedel och läkemedelsrester i vår mat som kan påverka våra tarmar negativt. Därför försöker jag att köpa KRAV-odlade/ekologiska grönsaker så gott det går, och jag försöker också köpa kött som har ekologisk-stämpel på sig. Jag har också en romantisk idé om att en del djur, som oxar, har det fint på Pampas och därför är det sydamerikanska köttet bättre än annat. (Här har jag säkert fel men det tröstar mig när jag sätter tänderna i en god biff från Uruguay.)

Många näringsexperter anser att bekämpningsmedel och läkemedel, som vi ger till djuren för att de ska hålla sig friska, orsakar allergiska reaktioner hos oss tarmsjuka och när man har ett större återfall är det bättre att satsa på grönsaker utan bekämpningsmedel eftersom bekämpningsmedel kan orsaka reaktioner i tarmen och göra oss ännu sjukare. Alla vi som varit sjuka vet ju att när man är som sjukast känns det som om man inte tål någon mat alls.

Ekologiska bananer kan vara lite mindre än vanliga bananer, men de är oftast sötare och godare!

Tyvärr är det dyrare med ekologiskt odlat och uppfött, men man kan också välja vilka grönsaker, frukter och kött som känns bäst att satsa på ur detta hänseende.  Jag har själv märkt att min mage inte alls gillar vanliga bananer, utan föredrar ekologiska bananer, särskilt när jag är sämre. Tydligen är bananer väldigt besprutade och för min mage är det stor skillnad om jag äter eko-bananer eller vanliga bananer. Eko-bananer smakar dessutom mer och numera kostar de inte så väldigt mycket mer, i alla fall inte i min lokala ICA-butik. Andra grönsaker som jag brukar satsa ekologiskt på är vitlök, vitkål och morötter. Vitkål brukar vara mycket besprutat och när man gör vitkålssaft (gäller även morotssaft) känns det bättre att slippa få i sig kemikalier.

Annat sätt att undvika tillsatser och bekämpningsmedel är att odla själv, om man har möjlighet till det. Jag gör min egen sylt (skriver mer om det imorgon) med mindre socker och plockar gärna både svamp och bär i skogen. Kryddväxter kan man också odla ganska lätt, särskilt basilika gillar att bo i våra köksfönster.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy