Rekommendation: se Kinas mat!

Av , 29 december, 2010 11:55

Jag borde så klart ha rekommenderat detta för länge sedan eftersom TV-serien Kinas mat på SVT snart är slut. Men om ni inte har tittat på den så kan jag rekommendera att ni gör det. Sista avsnittet, som handlar om ingefära, går imorgon torsdag kl 20.30 på Kanal 1. Den som vill se de gamla avsnitten hittar dem här.

Själv älskar jag kinesisk mat, gärna stark (vilket jag ju inte borde äta enligt många svenska läkare). Vissa rätter är jag mindre förtjust i dock, eftersom kineserna kan woka ihop i princip vad som helst. Det läskigaste jag ätit är friterade gräshoppor, som jag åt på en Kulturrevolutionsrestaurang vilket var populärt i Kina i mitten av 1990-talet när alla gamla rödgardister blivit rika och ville minnas sina umbäranden tillsammans. Anledningen till att vi beställde in detta var för att vi var tvungna att äta för minst 300 RMB och de flesta rätterna var av typen ”wokade vilda örter” (antagligen något de stackars nordkoreanerna lever på idag och en vanlig rätt under svältåren i Kina under Det Stora Språnget Framåt). Dessa wokade örter kostade nästan inget så det var svårt att komma upp i summan 300 RMB. Till slut beställde vi in de dyra friterade gräshopporna, som alla tvingades äta en vardera av. Första tuggan var OK, det smakade lite som friterad räka, men med andra tuggan lyckades jag få i mig lite gräshoppsben och sen kändes det lite läskigt… Jag blev inte sjuk men hade mer en obehaglig känsla i magen efteråt. Vi tog givetvis med oss de friterade gräshopporna i en doggy bag till studenthuset och där åts de med glädje upp av en kongolesisk student som tyckte de var supergoda. Tydligen åt man sådana i Kongo som snacks.

Grönsakerna i Kina är ofta bättre än de vi har i Sverige.

Det som är bäst med kinesisk mat är dock att den inte innehåller mjölk och istället innehåller den mycket grönsaker. Jag tror att det är därför min mage gillar kinesisk mat. Däremot finns det ofta MSG med i maten, och det får man se upp med eftersom våra magar kan vara överkänsliga mot det.

Kinesisk mat i Sverige är jag inte så förtjust i så jag lagar hellre kinesisk mat hemma. Jag avskyr faktiskt fyra små rätter för de är så grymt tråkiga på de flesta restauranger. Jag har bara hittat en restaurang i Sverige med god kinesisk mat, China House på Hornsbruksgatan vid Hornstull här i Stockholm. Där kan man få mat som smakar som den gör i Kina. Dessutom har de god sichuanesisk mat som är mycket stark, vilket jag älskar. Min pojkvän sa till mig att när jag var så sjuk för ett år sedan tänkte han att den dagen vi kunde äta stark kinesisk mat igen, då visste han att jag var frisk.

Att jag gillar kinesisk mat är kanske ingen överraskning för er, titta gärna i min receptlista så hittar ni recept på kinesisk mat. Jag kommer att lägga upp fler rätter här efter hand.

Det som är viktigast att komma ihåg när man lagar kinesisk mat är att man ska förbereda ingredienserna innan man slänger dem i woken. När man väl tillagar maten går det fort och då måste allt vara färdigskuret. Allra bäst är att ha en gasspis, då får man fort upp temperaturen. Själv har jag elspis och använder då plattan på max när jag wokar för det mesta. Ofta är maträtten färdig på fem minuter, ibland kortare tid. Jag brukar använda rapsolja för wokningen eftersom den är bra att woka i och inte ger så mycket smak åt maten som exempelvis olivolja gör.

Bildserie ovan på de olika momenten hur man tillagar surstarka potatisstrimlor.

Ris brukar jag koka i min riskokare så att det är färdigt ungefär samtidigt som maten på spisen. I Kina är det vanligt att man får riset sist av allt till maten. På riktigt fina tillställningar får man inget ris alls. I vissa delar av Kina, framför allt i norra Kina, föredrar man nudlar av olika slag eller ångbakat bröd, mantou, till maten. Jag äter ris till min mat.

Normalt består en kinesisk måltid av flera rätter. Entrén är en kall rätt, t ex kinesisk sellerisallad med tofublad och jordnötter, och därefter kommer lika många varmrätter som man är till bords. Dvs en vanlig måltid för fyra personer innehåller också fyra rätter. Helst ska det vara en eller två grönssaksrätt, en rätt med kyckling, en med kött och en med fisk eller skaldjur. Jag brukar köra en kyckling, en kött och två grönssaksrätter eftersom jag tycker det kan vara svårt att få till en bra fiskrätt.

Kineser äter sällan efterrätt, men ofta serveras man uppskivad vattenmelon efter maten. Andra efterrätter som kan dyka upp är diverse skumma söta bönsoppor med mandlar eller degknyten med söta röda bönor i. Jag brukar servera vattenmelon om det är säsong.

Smaklig måltid!

Ett svar på “Rekommendation: se Kinas mat!”

  1. admin skriver:

    Här är en hemsida som skriver om kinesisk mat (och kultur): http://www.mittensrike.se/om-kina/kinesisk-mat/. Jag älskar hotpot, men det är inte så snällt mot magen tyvärr.
    /Tina

Panorama Theme by Themocracy