Candida: hönan eller ägget?

Av , 1 juni, 2010 17:15

Brukar du få vit tunga och dålig andedräkt när du får återfall? Då är det troligt att du, förutom ett återfall i Mb Crohn eller Ulcerös Colit, även har en candidainfektion. Candida är en svamp som lever på kolhydrater och förökar sig glatt när vi har sämre immunförsvar till följd av intag av kortison eller antibiotika. Den kan ställa till det ordentligt i våra tarmar genom att ge oss ballongmagar, göra oss gasiga och orsaka diarré. En del personer anser att candida är en av orsakerna till att man blir sjuk i Mb Crohn eller Ulcerös Colit och att om man blir av med den så blir man också friskare (eller t o m frisk!) från sin kroniska tarmsjukdom.

Candida-svampen lever på kolhydrater och orsakar ofta att man får ett sug efter socker, bröd och pasta. För att svälta ut candida-svampen rekommenderas att man ska undvika socker (sic!), vetemjöl (sic igen!), jäst och mjölkprodukter (dvs livsmedel som många av oss inte tål). Givet att candida minskar vid just denna svältkost på kolhydrater är det svårt att veta vad som är hönan eller ägget. Är det socker, gluten och mjölk som gör oss sjuka eller är det candida som lever på kolhydrater som gör oss sjuka? Är det candida som är orsaken till det sötsug många patienter med Mb Crohn lider av när de är sjuka (och även friska)? Och är det candidas glupskhet på kolhydrater som gör att en del kroniskt tarmsjuka mår bättre av LCHF-dieten? Eller är det helt enkelt så att vi kroniskt tarmsjuka inte tål för mycket kolhydrater? Här skulle jag önska att någon glad gastro-forskare gjorde en ordentlig studie…

Candida albicans – den vanligaste candidasorten

Det har gjorts studier på just sambandet mellan candida albicans och Mb Crohn och Ulcerös Colit. En fransk-belgisk studie, som publicerades i American Journal of Gastroendology år 2009 (vars abstrakt finns tillgängligt i Nature), studerade candida hos 129 Crohnspatienter, 113 nära släktingar till dessa och 14 friska kontrollfamiljer. Resultaten visade att de som hade Mb Crohn oftare hade candida i sina avförings- och munhålsprover än de som var friska. Släktingarna till Mb Crohns-patienterna hade också oftare candida, men inte riktigt lika ofta som de som var sjuka. Det som var den stora skillnaden mellan de sjuka och de friska var att Crohnarna hade mycket fler antikroppar av typen Anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA), som reagerar på jästprotein. Det verkar t o m vara så att man kan använda just ASCA-antikropparna för att påvisa Mb Crohn och colit. Dessa antikroppar är betydligt vanligare hos Crohnare som har Mb Crohn i familjen, dvs fler familjemedlemmar som är sjuka, enligt en italiensk studie från 2001. En teori forskarna för fram är att kanske är det så att vi som har Mb Crohn, framför allt de som har Mb Crohn ärftligt, helt enkelt har ett för dåligt immunförsvar för att kunna stå emot candida.

Forskarna har också sett att vanlig jäst kan öka frekvensen av candida i tarmarna hos oss med Mb Crohn och Ulcerös Colit. Det är därför det är viktigt att vara på sin vakt med jäst, framför allt vanlig bakjäst, men även jäst som används som smakförhöjare i buljonger och kryddblandningar. En del personer med kroniska tarmsjukdomar reagerar t o m på B-vitaminer som tillsats i våra livsmedel i form av jästpreparat.

Se upp för jäst i maten!

Själv har jag märkt att jag ibland kan få rena rama jäst-explosionen om jag äter godis och salta kex samtidigt, eller faktiskt när jag ätit rå bröddeg (vilket jag gjorde ibland som liten). Då får jag jästluktande uppstötningar och sedan tar det några timmar innan magen kollapsar helt. Dock brukar magen fungera igen efter att jag har kört en fastedag, dvs bara druckit osötat te en dag efteråt.

Tyvärr finns det inga vettiga diagnosticeringsformer för candida idag för oss tarmsjuka, vilket gör att det är svårt att veta om man har det eller ej (såvida man inte är med i någon studie liknande de ovan, alltså). Den diagnosticeringsform som skolmedicinarna kan erbjuda är att de kan ta blodprov, men det ska mycket till för att en candida-infektion i tarmen ska visa sig i blodprov. Därför har det uppkommit andra mer kreativa sätt att mäta candida-infektioner, varav det mest kända är det så kallade spottprovet. Man ska helt enkelt spotta i ett glas vatten på morgonen och om spottet sjunker till botten så har man candida. Problemet är att allt spott sjunker till botten…

Det enda laboratoriet i Sverige som verkar erbjuda någon form av seriös provtagning på candida är Scandlab, som fått lite av en alternativ stämpel trots att de använder den senaste tekniken för att mäta brister i våra kroppar. Läs mer om deras candida-prover här. Observera att Scandlab normalt inte ingår i landstingens vanliga erbjudande så du får själv punga ut med kostnaden för provtagningen. Är man snål kan man helt enkelt titta på sin vita tunga, spana in hur man mår i tarmen (dvs: hur kass är du?) och om man mår dåligt kan man dra rocket scientist-slutsatsen att man sannolikt har lite för mycket candida i tarmen.

Candida albicans, som alltså är den vanligaste sorten candida, och brukar husera i tjocktarmen, men den kan också orsaka svampinfektioner mellan tårna och i underlivet. En intressant notering är att en vanlig huskur mot svampinfektioner i underlivet är att man ska doppa en tampong i yoghurt (!) och sedan föra in den för att bli av med candida-infektionen. Det finns t o m en tampong, Ellen, som innehåller mjölksyrebakterier för en hälsosammare flora i underlivet. M a o kan man alltså hjälpa sitt underliv att må bättre med probiotika-bakterier som bekämpar candida. Det borde vara en ganska logisk slutsats att man kan hjälpa sitt tarmsystems kontroll över candida med probiotika-tabletter, som jag redogjorde för i mitt inlägg om tarmbakterier. För det verkar ju trots allt som så att det är naturligt att ha lite candida i tarmen, men att det är just vi kroniskt sjuka som blir sjukare av den.

Homeopatmedel vs skolmedicin

Hur blir man då av med sin candida? Ja, helt candidafri kan man nog inte bli, kanske är det inte ens önskvärt, men man kan minska candida-angreppet med hjälp av att dra ner på kolhydrater. Man får hålla en strikt och sträng diet i en till två månader och då undvika följande saker:

 • Socker, vitt mjöl och mjölk och potatis samt jästa produkter som öl och vin, och givetvis alla produkter som innehåller dessa saker.
 • Färsk och torkad frukt, fruktjuicer, bär och liknande.

Istället ska man äta mycket grönsaker, sallad, avocado, fisk, kött, ägg, fett (smör, raps- och olivolja samt oraffinerat kokosfett) – lite LCHF – samt köra s k rotationskost, dvs att man äter samma mat endast var fjärde dag. Om man tål vitlök  är det bra att äta det ibland. Även om man normalt blir bättre efter kanske bara en vecka är det viktigt att härda ut eftersom svampen kan ligga kvar och bara vänta på att få nya kolhydrater att äta. En del personer rekommenderar att man ska inleda sin candida-kur med en tarmrening, dvs ett lavemang, men jag skulle vilja avråda från det för oss kroniskt tarmsjuka. Vi har redan problem med våra såriga tarmar och dåliga bakterieflora, vilket gör att ett lavemang kan förvärra vårt tillstånd

Sanna Ehdin har gjort en lista på hur man kan stärka sin tarm genom att tillföra olika örter, fibrer, vitaminer och mineraler för att senare tillföra probiotika-tabletter i en candida-kur.

Det finns även svampmedel att få på recept på apoteket, exempelvis Mycostatin som läkarna gärna skriver ut. Frågan är dock hur mycket av svampmedlet som lyckas komma särskilt långt ner i tarmen på oss eftersom man ska ta Mycostatin oralt. Det verkar fungera bra som svampmedel för äckliga munhålor, men hur ser det ut i tarmen? Homeopaterna har ett annat medel som jag tycker fungerar bra. Det heter BIO 82 Drops-Mycox och går att handla på homeopatapoteken eller hos ”din lokala homeopat”.

15 svar på “Candida: hönan eller ägget?”

 1. bibbi skriver:

  Bra och uttömmande artikel! Jag hade candida i många år, svår sådan. Lyckades bli fri från den på några månader och fick ett nytt liv och ny energi.

 2. Mirre skriver:

  Tack för bra information!
  Hårminneralsanalys kan man göra för att se vad som fattas i kroppen. Finns olika som gör det bla Näringskällan. http://www.alternativet.com
  Vill gärna veta hur du lyckats bli av med din candida Bibbi!

 3. Erik skriver:

  Scandlab har förutom candida-test större tester för tarmfloran, har du testat ?

 4. admin skriver:

  Hej Erik,
  Nej, jag har inte testat deras tarmflora-tester. Ibland tycker jag att de gör lite konstiga tester så jag är lite skeptisk (kanske obefogat) till dem tyvärr.
  Om du testar får du gärna höra av dig och berätta hur det var.
  /Tina

 5. Erik skriver:

  hej Tina
  Jag testade 2008 balansen var inte alls bra, jag kan skicka mitt svar om du mailar mej, mina problem har varit uppblåst mage gaser diare, men drog ner på sockret ordentligt , det är nog 8-10 år sen nu, magen blev bättre , men jag är trött ofta, det har jag alltid varit så det är väl oförändrat. Har gjort igg-antikropp-test också , men inte scandlabb , visade också dåligt, kan maila det också , min teori är att sen jag hadde cancer när jag var 1.5 år i magen har inte tarmfloran blivit ok , vilket inte går fixa permanent med probiotika men väl tillfälligt, har testat mycket , i perioder struntat att ta probiotika , haft noll koll på vad som funkar , är nu inne på att probiotika är ett måste mot min trötthet , har beställt Vita Biosa men ej fått än.
  fick diagnosen ibs ca 1990, men jag tror inte på det, har jag aldrig gjort, läste för nån vecka sen att ibs inte är bakterie relaterat.

 6. admin skriver:

  Hej Erik,
  Det låter som om du slagit ut någon nyttig bakterie i tarmen. Själv har jag gett upp att jag skulle kunna leva utan probiotika – det är en tablett bland många andra som jag tar idag och om jag inte tar dem så blir jag sämre i magen. Eftersom jag tar både imurel och asacol så dödar de av tarmfloran lite (eller mycket) och det är därför jag måste tillföra nya bakterier hela tiden.
  Du kanske borde spana in SC-dieten? Den verkar fungera på många som har odefinierbara magproblem. Eller besöka en näringsterapeut som kan hjälpa dig med att få rätt på magen.
  Tina som nås på info (a) tinasmagmat.se

 7. Erik skriver:

  Ska man tro testet så har jag inga Lactobaciller , så nog är de utslagna, det gör det svårt för dom att ta över även om jag svälter ut dom dåliga. ska överväga SC-dieten som verkar logisk , men just nu och kanske länge framöver ska jag kämpa med dom dyra små Lactobacillerna på burk och/eller ”Vita Biosa” som känns billigare , tror du fortfarnde att Vita Biosa är bra?

 8. admin skriver:

  Jag tror att Vita Biosa har sin funktion och är bra men man ska inte ta det för länge. Och om man redan har en störd tarmflora ska man nog hellre ta t ex UltraFlora Max som är bara tarmbakterier i hög dos för Vita Biosa innehåller prebiotika och det kan vara så att vi även göder dåliga bakterier med prebiotikan. Jag har funderat på om det kan ha varit det som hände mig i somras. Killen som botade sin Crohn med Vita Biosa drack ju bara två flaskor, jag drack säkert tre fyra flaskor. Kolla upp SCD och även den probiotikan som hör ihop med SCD – de har speciella vitaminer och probiotika. Elaine Gottschall anser ju dessutom att bifidus är dåliga för de kan ta över i tarmen. Jini Patel däremot är skeptisk mot lactobacillus. Vad jag läst så måste man vara noga med vilken sort man stoppar i sig. Om jag vore du skulle jag leta efter en lactobacillus-tablett som är bra. Undvik de frystorkade från apoteket och även Proviva eftersom den kan ge upphov till candida pga för mycket socker.
  /Tina

 9. Rebecka skriver:

  Hej!

  Mycket bra sida. Jag misstänker skarpt att jag har candidas, då många av symtomen stämmer in på mig. Har alltid trott att det är min IBS som har försämrat min mage, men på senaste tiden har jag börjar tvivla på det. Är trött hela tiden, har dagligen uppblåst mage med en massa luft som inte kommer ut (gör otroligt ont), har upprepade svampinfektioner (i princip varje månad, med uppehåll 1-2 veckor innan det kommer tillbaka igen), har haft hudbesvär, särskilt i ansiktet, i en del år nu, men utslag och eksem. Jag har sökt läkarhjälp för de olika symtomen var för sig, och fått olika sorters behandlingar som aldrig fungerat.
  Jag skulle vilja prova probiotika. Kan man köpa detta på apoteket/hälsokosten? Vilken sort rekommenderar ni?
  Stort tack för alla tips och råd!
  Vänliga hälsningar
  Rebecka

 10. admin skriver:

  Hej Rebecka,
  Jag skrev nyligen ett långt inlägg om probiotika som du kan läsa här. Där finns en genomgång av olika sorter som jag rekommenderar.
  Lycka till!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 11. Ulrika skriver:

  Hej,
  Nu har jag läst och googlat på candida och börjar tro att det har gett mig olika symptom. För 1,5 år sedan slogs min kropp ut helt. Hjärtklappningar när jag skulle ut och gå med hundarna, ont i leder (mamma som har atros), torr hud röd i ansiktet, slemhinnor som slogs ut (underliv, ögon, mun), uppstoppad mage så mitt allmäntillstånd har inte varit på topp. Fick en astmaanfall och fick då en kortisonkur, Alla besvär avtog med leder, ögon osv. Vissa problem har nu återkommit stärkare som tex. problem i underlivet, munnen och mage. Söker nu hjälp för underlivet som svider och kliar så in i dj…. Verkar återkomma varje månad nu 2veckor innan mens. Nu har jag tid hos hudmottagningen, Danderyd, jag vill verkligen att de tar odling för candida oxå. Har någon av er erfarenhet och fått hjälp den vägen att faktiskt fastställa candida. Hur kan de fastställa att man har det ”kroniskt”, i resten av kroppen. Hur har ni fått hjälp inom sjukvården…
  Vänliga hälsningar
  Ulrika

 12. admin skriver:

  Hej Ulrika,
  Jag har aldrig fått någon större hjälp från sjukvården som bara gett mig anti-svampmedel som inte gjort någon större hjälp. Om jag vore du så skulle jag leta rätt på någon bra alternativmedicinare och utesluta all stärkelse och socker i dieten under en period för att se vad som händer. Typ SC-dieten och även ta probiotika. Men som sagt var, bäst är nog att leta rätt på en bra alternativare. Gå till t ex Lifeland på Norrtullsgatan och fråga dem om råd.
  Lycka till!
  /Tina

 13. Ullis skriver:

  Haft ett rent h-vete större delen av mitt vuxna liv med ”jobbig stor mage”. Fick diagnosen IBS av läkare och började med Iberogast och Probis med betydligt bättre mage som följd…men insåg att det bara lindrar symtom och inte tar tag i underliggande problem. Gick då till allergiklini som använder sig av bioresonansterapi och fick då snabbt reda på orsaken till mina magproblem som även blivit en livsfiende…jag hade såklart aggressiva Candida-bakterier, tål inte komjölk, vete, havre, jäst, äpplen, jordgubbar, körsbär, jäst, damm, metaller,div kemikalier…och JAG som aldrig varit allergisk mot NÅGOT! Efter 2 behandlingar och omläggning av kost (tråkigt) så upplever jag en enorm skillnad! Kan gå på stan utan att känna mig gravid eller som en luftballong på väg upp i skyn! underbart !

 14. admin skriver:

  Grattis Ullis! Bra kämpat! Jag är stor fan av bioresonansterapi själv efter att en sådan maskin dödat ut fem olika parasiter som sannolikt är orsaken till mina täta återfall de senaste åren. Vad fantastiskt att du mår så bra idag! Så härligt!!!
  /Tina

 15. Lotta skriver:

  Har också fått hjälp genom bioresonansterapi så det rekommenderar jag stark. Kostomläggnig är A och O när det gäller Candida och alla mag och tarmproblem.

Panorama Theme by Themocracy