Rent vatten

Av , 15 januari, 2013 20:19

Vatten är viktigt för oss som har kroniska tarmsjukdomar och särskilt när vi har mycket diarréer är det viktigt att dricka mycket. Vi består ju av mellan 65-75% vatten, barn har den högre andelen, och om man har mycket diarré så förlorar man både vatten och salter som finns i kroppen, exempelvis magnesium. Därför är det extra viktigt att dricka ordentligt med vatten och salta sin mat väl, samt ta extra mineraler som lätt försvinner ut med diarrén när man är sjuk. Ibland kan man behöva åka till sjukhus och få dropp, ibland kan det räcka med att man tar Resorb, vätskeersättningsmedel från apoteken.

Jag har alltid druckit mycket vatten sedan jag blev sjuk i Crohns eftersom jag tycker att det har hjälpt mig att hålla mig i gång. Många anser ju att vatten är ett bra detox-medel och Lill-Babs brukade hävda att nyckeln till att hon såg så ung ut var för att hon drack minst två liter vatten om dagen.

En vanlig kropp gör av med cirka tre liter vatten varje dag genom vår andning, svett, urin och avföring. Egentligen behöver man bara dricka 1,5 liter vatten om dagen eftersom vi får i oss resten genom kosten. Det har förekommit larmrapporter om att vi uppmanats att dricka för mycket vatten för att se snygga ut, vilket urlakar kroppen på mineraler och vitaminer om man överdriver vattenintaget. Jag tror att det är upp till var och en att dricka efter vad man tycker känns bra.

Hur mycket man ska dricka beror egentligen mest på hur mycket diarré man har, men också på hur varmt det är och om man svettas mycket. Givetvis måste man dricka mer om man tränar och jag har alltid med mig en stor flaska vatten när jag går på spinning (vilket i och för sig var för…ehm…rätt många år sen nu! Men ändå, ni vet vad jag menar!). Det finns studier som visar på att om man dricker vatten så renas organen bättre och många alternativmedicinare hävdar att just vattenbrist i kroppen är orsaken till många sjukdomstillstånd. Det tror jag stämmer utmärkt för om jag inte dricker vatten eller örtte så får jag lätt ont i huvudet. Jag tror att det är bra för oss med kroniska tarmsjukdomar att dricka vatten eftersom det sköljer ur toxiner som vi har i tarmar och kroppen.

David Klein, som förespråkar att man ska bota Crohns och Ulcerös Colit med vegetarisk kost och färskpressade juicer av olika slag, anser däremot inte att man ska dricka så mycket vatten utan istället ska man äta vattenrik mat som grönsaker och frukt istället. Anledningen till detta är att det är bättre att få i sig vätska genom maten på detta sätt är att man då också får i sig viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen.

Andra hälsoprofeter anser att det bästa vatten att dricka är destillerat vatten för att vårt vanliga vatten innehåller för mycket av just mineraler och salter, samt giftiga substanser. Jag tycker dock inte det är någon bra idé att dricka destillerat vatten eftersom vi behöver mineralerna och salterna som finns i vattnet. På högstadiets kemilektioner fick jag dessutom lära mig att just destillerat vatten drar ur mineraler och salter ur våra kroppar, vilket kanske är anledningen till att hälsoprofeterna tycker att destillerat vatten är bra för att de ser det som detox, men jag skulle vilja hävda att det är farligt att dricka destillerat vatten, särskilt om man är sjuk i en tarmsjukdom. (Jag kan också tillägga att jag har en släkting som led av anorexia och fick höra att hon hade candida, vilket skulle botas med destillerat vatten, enligt ett hälsohem. Hon levde på två salladsblad och en halv tomat om dagen och drack litervis av destillerat vatten under två månader. Till slut fick hon en psykos och har aldrig kommit ur psykiatrin. Detta var över tjugo år sen och hon tvångsvårdas än idag.)

Faktum är att det är så viktigt att få i sig salter att Crohn’s Boy själv brukar samla upp havsvatten i flaska när han är vid havet och dricker det sedan hemma. Det tycker jag låter rätt äckligt, men om det gör honom glad så varsågod! Han dricker dock varje dag ett glas ljummet vatten med en halv tesked Himalayasalt, som är ett bergssalt som påstås innehålla 84 olika slags salter (i vanligt koksalt har man destillerat bort 82 sorters salter) och därför är bättre för vår kropp än vanligt koksalt. Jag använder själv Himalayasalt, som är lite rosa, i min matlagning. Oftast innehåller inte Himalayasalt klumpförebyggande medel, som vanligt salt gör, och jag gillar ju inte tillsatsämnen så jag undviker allt salt som innehåller det. Om man inte gillar att saltet klumpar sig kan man ju alltid göra som min mormor brukade göra: lägga torra riskorn i saltet – ett gammalt husmorsknep. Jag saltar gärna min mat ganska bra också eftersom jag tänker att min kropp behöver mer salt. Riktiga kockar brukar f ö alltid klaga på att vi amatörkockar saltar alldeles för lite så det är bara att salta på, i rimliga doser så klart.

Däremot ska man inte dricka för mycket saltvatten eftersom det har utrensande effekt. Yogafolket dricker ju exempelvis saltat vatten för att rensa sina tarmar för att bli rena inför större yogaövningar. Medlet man dricker för att förbereda sig inför en koloskopi innehåller ju också mycket salt. Så håll istället er saltvattenkonsumtion till max ett glas vatten med en halv tesked Himalayasalt om dagen om ni vill kopiera av Crohn’s Boy.

Egentligen ska man inte dricka så mycket vatten i samband med måltider eftersom det spär ut våra matsmältningsenzymer, magsaften och saltsyra. Helst ska man dricka en halvtimme före maten och två timmar efter maten. Crohn’s Boy dricker vatten sparsamt vid maten och mer någon timme efter maten. Själv dricker jag måttligt med vatten till maten eftersom jag märkt att jag glömmer att dricka och blir väl törstig och trött om jag inte dricker vatten till maten.

Ofta när man läser amerikanska sidor om Crohn och Ulcerös Colit talas det om hur viktigt det är med filtrerat vatten och jag kan bara hålla med. Vi i Sverige har förvisso inte fluor-anrikat vatten som de har i USA, men vårt ”världens renaste vatten” är inte så fantastiskt som vi tror. Kranvattnet innehåller en massa partiklar som inte är så bra för våra kroppar: tvättmedel- och tvålrester, bekämpningsmedel, läkemedelsrester, kadmium, koppar (via rören), arsenik, klor och fluor för att nämna några saker.Vi kan ju dessutom lägga till städer som Östersund där elaka bakterier kommit ut i dricksvattnet och gjort tusentals invånare supersjuka. Eller varför inte MAP, som sannolikt finns i våra vattendrag efter att sjuka kossors avföring läckt ut från gödselstackarna ner i åar och floder som vi får vårt vatten från. Faktum är att just risken för patogener och kemikalier var min drivkraft att införskaffa ett filter till kranen.

Vad innebär då filtrerat vatten? Det här är en hel vetenskap, har jag insett. Man kan filtrera sitt vatten med allt från klassiska Brita-kannor till avancerad teknik där man dödar patogener med ultravioletta strålar (en teknik som Östersund fick använda för att få slut på sin cryptosporidiumepidemi) eller japanska vattenfiltrerare som ökar energin genom magnetism, något många naturterapeuter rekommenderar som den bästa sortens vattenrening. Själv har jag köpt Clearly of Swedens vattenrenare (se bilden bredvid) som jag satt fast på vår kran. Den fungerar utmärkt förutom att man med jämna mellanrum måste olja (med olivolja) den lilla spaken som släpper in vattnet i filtret. Även om jag vet att det inte är det allra bästa filtret på marknaden så fungerar det utmärkt för mig och min plånbok. Här ännu en sida som försöker sälja vattenrenare.

Innan vi lämnar vattenfiltervärlden kan det vara på sin plats att påpeka vikten av att hålla sitt filter rent och byta det regelbundet. Jag har sett studier där man upptäckt att vissa vattenfilter ger större bakteriemängd än vanligt kranvatten eftersom filtret var gammalt och urtjänt och fullt med äckliga basilusker. När jag bodde i Kina hade jag en vattenmaskin där man satte fast 20 liter vatten som man sedan kunde tömma allteftersom. Eftersom jag vet att det råder svår elbrist i Kina och ju gillar ljummet vatten brydde jag mig aldrig om att sätta i min vattenmaskin i eluttaget, med följd att vattnet i maskinen blev kontaminerat. Kanske var det vattnet i vattenmaskinen som var orsaken till att jag insjuknade hösten 2006? En vän har sagt att hennes vän som är mikrobiolog säger att de här vattentankarna som är så vanliga i offentliga miljöer håller sitt vatten bakteriefritt de första 48 timmarna, om jag minns rätt. Är man ensam hinner man inte dricka upp 20 liter vatten på två dagar…

Måste man dricka vatten? Kan man räkna in kaffe, te eller juice som vätska istället? När det gäller vätskeintag skulle jag vilja säga att det är helt OK att dricka örttéer och färskpressade grönsaks- och fruktjuicer, om man håller det inom rimliga gränser. Jag dricker inte kaffe, delvis för att det har så dåligt rykte i just magsammanhang. Många människor får ju problem med magen för att de dricker för mycket kaffe och kaffe verkar dessutom uttorkande. Eftersom jag inte tycker att kaffe smakar gott tyckte jag att det kändes onödigt att lära mig dricka kaffe. Här en tankeväckande artikel om kaffe och koffein. Tyvärr är inte vanligt te så väldigt mycket bättre heller, enligt den här artikeln. Här några tips på vad man kan dricka för varma drycker som är bra för kroppen.

Andra drycker som läsk är givetvis extremt onyttigt eftersom det är för sött och därmed stör tarmfloran. Det gäller även s k diet läsk som jag anser är farligare än vanlig läsk eftersom det innehåller falskt socker som stör tarmarna ännu mer än vanligt socker, tycker jag. Juice kan vara OK att dricka ibland, men då ska det vara färskpressad som inte innehåller socker. Så vanlig juice i pappersförpackning är inte att rekommendera eftersom det är ungefär lika dåligt för magen som läsk. Ät hellre en vanlig frukt om du suktar efter fruktsmaken. Ibland pressar jag apelsin och dricker det utspätt med vatten.

När det gäller alkohol så är det inte bra för våra magar. Dels gör det våra kroppar surare, dels påverkar alkoholen våra tarmbakterier negativt. Öl innehåller jäst och ibland gluten och förvärrar bara magen, är min erfarenhet. Alan Graham som har skrivit How I beat Crohn’s rekommenderar dock ett litet glas rödvin om dagen och jag har själv märkt att det hade god effekt på mig för att det dödade av min stora svampinfektion förrförra året när jag var så sjuk och hade en centimetertjock ”matta” på tungan. Oavsett vad så är alkohol i större mängder inte någon hit, vare sig för magen eller vätskebalansen i kroppen.

När jag dricker vatten dricker jag aldrig iskallt vatten med isbitar i. Det gjorde jag tidigare, men efter mina år i Kina och min kontakt med kinesisk traditionell medicin har jag lärt mig att min mage behöver varma drycker och därför dricker jag hellre ljummet vatten än iskallt vatten. På sjukhuset fick de mixa min Isosource med ljummet vatten för jag ville inte utsätta min mage för iskall kyla – den behöver all värme den kan få. Så min rekommendation är att inte dricka iskallt vatten utan halvljummet vatten – det är inte alls äckligt, tycker jag.

Den som vill läsa mer om vatten kan läsa det här.

6 svar på “Rent vatten”

 1. Madeleine skriver:

  ja visst är det bra att dricka mycket.
  har du provat vatten med pressad lime/citron/ grapefruit i?
  själv dricker jag vatten med pressad lime i just nu, som är basiskt.
  vilka basiska frukter och bär tål du?
  man kan ha hallon i vatten, blir god smak på vattnet.
  vi har kommunalt vatten och deras prover visar vattnet är bra, men jag vet inte.
  kaffe är inte bra nej det är syrebildande.
  hur får du i dig kalcium, dricker du havremjölk eller rismjölk?

  kämpar med maten i skolan för min son och det verkar som om jag får ta med mig mat till honom, då det är svårt att göra så speciell mat som han behöver, eller det är väl jobbigt.
  min son har samma symtom som mig…

  mvh madde

 2. Catharina Holm skriver:

  Hej Tina,
  ett lille pip: det heter altså inte ”flour” men fluor (F) – men det är ett mycket vanligt ”tryckfel”…
  Jag vill också påpeka att det är rätt viktigt att man håller sina vattenfilter rena. Där det finns fukt bildas gärna biofilm.. bakterier och andra små organismer kan få fotfäste.

  Med ett mekaniskt filter kan man inte filtrera bort koppar, cadmium, koppar och annat.
  Det är inte tekniskt möjligt att producera ett allround kemiskt filter.
  Man kan alltid få information från det lokala vattenverket om vilka gränsvärden de tillåter – och vad de analyserar.

  Vi bör heller inte glömma att vår kropp har behov av några av tungmetallerna – men i minimala doser. Om man inte får koppar överhuvudtaget – så går det helt på tok.
  Vi vet ännu inte tillräkligt mycket om vilka alla grundämnen vår kropp behöver. Och vilka koncentrationer som är nödvändiga.
  Dessutom är det säkert individuellt – liksom allt annat.

  Miljö mätningar och mätningar av industri avfallsvatten har påvisat att man skall vara förnuftig och först och främst försöka etablera ett överblick över naturliga (och sannolikt viktiga) koncentrationer av de olika grundämnena i både vatten och jord. Analysmetoderna har blivit så noggranna att man på ett tidspunkt här i Danmark började att bråka med industrin för att man trodde att det var industrin som hade tillfört vattnet diverse grundämnen. Som det visade sig fanns i det rena vatten industrierna hade modtagit från de kommunala vattenrenings anläggena… Så DEN cirkus blev avlyst.

  Helt enig med dig om att det är riktigt farligt att dricka destillerat vatten.

  Med vänlig hälsning
  Catharina Holm

 3. admin skriver:

  Tack Catharina för ditt informativa inlägg! Kom på det där med att det är viktigt att hålla filtren rena – ska lägga in en passus om det i texten. Och jag ska givetvis ändra flour till fluor! Pinsamt att jag inte kan stava!
  /Tina

 4. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag dricker ibland apelsinjuice (grapefrukt är livsfarligt för oss, läs min livshistoria så förstår du varför!) och späder då ut det med lite vatten. Jag dricker helst vanligt vatten för att inte störa matsmältningen för mycket.
  Jag äter grönsaker som broccoli och ta även kalktabletter, samt äter får/getost regelbundet.
  /Tina

 5. Kris skriver:

  Jag dricker vatten med citron i. Har fått en tillfällig ileostomi (har Crohns) och därmed är kroppens centrifug tjocktarmen ur bruk för en tid. Jag måste alltså dricka extra mycket och extrasalta maten. Älskar salt så det är inga problem med det. Har läst att citronvatten är bra för PH-balansen liksom att det har en rad andra hälsofördelar. Har även fått Pyoderma gangrenosum som du skrev om här: http://tinasmagmat.se/?p=1551#more-1551 Jag har tyckt så synd om mig själv att jag borde skämmas. Faktum är att jag tror att jag har tyckt så mycket synd om mig själv under en period av några månader att jag har öst ur min ”det-är-synd-om mig-reservoar”. Den är tom nu! Äntligen kan jag äta mat, inga fler näringsdrycker och inget mer ”stackars mig”. Ett skov för alltid med sig djupare reflektion och introspektion, och det är som växtnäring ur själslig synpunkt. Tänker inte nedslås av en sjukdom. Min inställning är att jag har Crohns men Crohns har inte mig. Det är mitt förhållningssätt.

 6. admin skriver:

  Hej Kris,
  Stackars dig! Men vilken bra inställning du har till det hela trots allt. Jag tror att det är det som gör att man blir frisk till slut. Crohns har inte mig heller. 🙂
  Kram på dig,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy