Min värsta fiende: Iprenmannen

Av , 28 maj, 2010 11:59

Min värsta fiende är Iprenmannen. Alltså, jag hatar inte Johan Neumann som spelar Iprenmannen, som ju är en genial reklamfilmsfigur, men jag hatar verkligen ipren. Ipren innehåller nämligen ibuprofen, som är en NSAID (non steroid anti-inflammatory drug) som är livsfarligt för oss med autoimmuna sjukdomar som Mb Crohn, Ulcerös Colit och reumatism.

En reumatolog som jag pratade med sa att hon var livrädd för ipren eftersom hon kunde se på sina reumatiker hur endast en dos ipren satte igång ett återfall på dem. Sedan var det liksom kört och man fick kämpa i månader för att dämpa immunförsvaret igen. Samma sak gäller oss Crohnare och er som lider av Ulcerös Colit.

Ipren är ett fantastiskt medel mot tillfällig värk, men det är väldigt farligt för oss med autoimmuna sjukdomar. Tyvärr är inte alla läkare medvetna om detta, och jag har själv i samband med en operation fått enorma mängder ipren för att motverka smärtan, vilket inte hjälpte. Jag fick fruktansvärt ont i magen och fick ordinationen att äta ännu mer ipren, och till slut kollapsade min mage på endast ett par månader efter att jag hade varit frisk i över 15 år! Efter det återfallet måste jag äta imurel. Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på Ipren och zappar gärna bort Iprenmannen när han är på TV.

Andra smärtstillande läkemedel som också innehåller NSAID-ämnen är Aspirin, Albyl, Magnesyl och Treo som innehåller acetylsalicylsyra samt naproxen som finns i Naprosyn. Den enda smärtstillande medicinen vi kroniskt tarmsjuka kan använda är Alvedon.

4 svar på “Min värsta fiende: Iprenmannen”

 1. NSAID-preparat får sin antiinflammatoriska verkan genom att hämma ett enzym (cyklooxygenas) från att omvandla omega 6-fettsyran arakidonsyra till prostaglandiner vilka har inflammatorisk verkan.

  Ett annat sätt att dämpa bildningen av prostaglandiner samt även tromboxaner och leukotriener är att undvika vegetabiliska fetter som genomgående är omega 6-rika. Omega 6 (n6) och omega 3-fettsyror (n3) bör stå i proportionerna 1:1 – 4:1 för att upprätthålla balans mellan den antiinflammatoriska verkan som n3 har och inflammatoriska från n6.

  Med dagens kost blir kvoten sällan bättre än 10:1, ibland sämre än 40:1.

 2. Annelie_LivsGlad skriver:

  Hej
  Vilken bra Jag är så glad att jag hittade din länk hos Annika D! Min son har relativt nyligen blivit diagnostiserad med UC och går på behandling. Jag äter själv LCHF sedan ca ett halvår tillbaka och försöker överföra tänket till båda mina tonåringar. De är i vart fall inte fettskrämda utan äter samma fett som mig.

  Jag har kunnat se på sonen att hans UC blir bättre när han äter mindre socker och mindre fibrer. Det är däremot svårt att få honom att helt sluta äta godis, läsk etc. Men jag är envis och har på ett enklare sätt förklarat varför candida tycker så mycket om socker. Nu ska vi prova igen att ta bort socker för honom på skollovet. Min förhoppning är att han ska själv se och förstå sammanhanget.

  Däremot var det mycket bra att förstå sammanhanget med Ipren som tyvärr är den enda värktablett vi har haft hemma de senaste åren då delar av familjen inte kan äta annat. Nu ska jag ändra på det och förklara även detta för honom.

  Jag har också varit i kontakt med vår kommuns kostansvarige för att höra vilken typ av fett de använder dels i matlagningen och dels till smörgåsar. Han var noga att betona att de använde ekologiska produkter – och kunde inte förstå att det inte räckte för min son och mig. Det slutade med att han lovade ta fram bregott till sonen omedelbart. Alltid något.

  Tack så mycket för att du håller på med den här sidan!
  Annelie

 3. admin skriver:

  Tack, vad glad jag blir av din kommentar! Lycka till med sockeravvänjningen!
  Kanske kan det vara en god idé att testa att ta bort mjölk och gluten ur hans diet och se om han mår bättre då? Tillför gärna också probiotika-tabletter så tror jag att han kan bli mycket bättre.
  /Tina
  P.S. Kolla Annika Lagerhorns hemsida om hur hon blev frisk från sin UC genom kost.
  http://www.lagerhorn.com/ulceroskolit/

Panorama Theme by Themocracy