Mjölksubstitut

Av , 16 maj, 2010 18:59

Ok, enligt mig så ska du nu undvika mjölk för att bli bättre i magen. ”Hjälp, vad ska jag nu äta till frukost/lunch/kvällsmat när jag inte får äta yoghurt och flingor längre?”, kanske en del av er tänker. (Om ni har levt på fil och flingor och fått magproblem ska ni f ö genast sluta med det och börja äta lagad, varm mat. Kanske är det vad som krävs för att era magar ska må bättre.)

Lugn, det finns massor av substitut för mjölkprodukter idag. Det är så pass många som är allergiska mot laktos och mjölkprotein att vi faktiskt utgör en tillräckligt stor konsumentgrupp för att vi ska vara intressanta för livsmedelsföretagen. För 20 år sedan var situationen helt annorlunda.

Det är viktigt att även här läsa på innehållsdeklarationen. Vissa mjölksubstitut innehåller B-vitaminer som tillsats med jästextrakt och det kan en del tarmsjuka reagera på. OBS! I ursprungsinlägget rekommenderar jag sojamjölksprodukter, men det gör jag inte längre. Jag har ändrat i texten pga detta.

Grädde

Jag använder antingen havregrädde eller kokosgrädde när jag ska laga mat. Havregrädde kostar ungefär lika mycket som vanlig grädde och har en neutral smak, medan kokosgrädde (dvs den fasta delen av kokosmjölken i kartongen/burken) har kokossmak. Ibland kan de skära sig i soppor och stuvningar, men för det mesta fungerar det som vanlig grädde. Den enda rätten jag inte lyckats få till ett riktigt bra grädd-substitut är i Janssons Frestelse, som jag älskade att äta till jul. Nu får jag äta den med ”fuskgrädde” istället och även om det inte är lika gott som ”the real stuff” så får jag i alla fall inte ont i magen av Janssons Frestelse längre.

Än har jag inte hittat något bra substitut för vispgrädde, men jag hoppas kunna göra något test här på hemsidan så småningom. Jag har testat Oatly vaniljgrädde som fungerar utmärkt. Det finns även sojagrädde som är OK, för den som vill och vågar äta sojaprodukter. Lite sojaprodukter är kanske inte så farligt, men undvik generellt.

Mjölk

Här finns en uppsjö av olika produkter, naturella, sötade eller med olika smaker: sojamjölk, havremjölk och rismjölk. Man kan också göra sin egen mjölk med att mixa vita sesamfrön och tillsätta vatten. Det verkar ha varit en klassiker i vegankosten som rådde på 1970-80-talen. Likaså finns det mandelmjölk och kokosmjölk. Idag använder jag själv bara ekologisk rismjölk och hemlagad sesammjölk.

När man ska använda mjölk i matlagningen är det viktigt att skilja på sötad och osötad mjölk. Det är t ex inte så gott att använda vanlig sötad sojamjölk i lasagne – då får lasagnens bechamelsås en lätt bismak av vanilj (been there done that!). Likaså har jag märkt att om jag använder havrebaserad mjölk i just lasagne så måste jag tillsätta mer redning än om jag använder osötad sojamjölk. Eftersom jag inte använder sojamjölk längre så använder jag numera rismjölk och oatlygrädde med redning (maizena eller vad man nu tål) i lasagne.

Yoghurt

Tidigare var min absoluta favorit bland yoghurtarna Alpro Sojas yoghurt, både den naturella och den med bär/frukt i. Det enda negativa var att den är ganska dyr så jag åt den inte så ofta. Andra sojayoghurtar har inte varit lika goda. Numera äter jag inte sojayoghurt alls eftersom jag inte tror att det är bra för min kropp att få i sig för mycket soja.

Istället för yoghurt med müsli brukar jag numera försöka äta gröt (bovete eller hirs) med rismjölk och frukt på morgnarna. På så sätt kan jag hålla nere kostnaderna för yoghurt; dessutom klarar min mage ändå inte av hårdsmält müsli.

Om jag äter yoghurt idag så blir det get- eller fåryoghurt, som jag köper på Ekobutiken här i Stockholm (Tegnérgatan). Trots att vi har en massa turkiska och grekiska invandrare och ättlingar i Sverige så verkar de inte ha tagit med sig fåryoghurt hit, vilket är synd eftersom det skulle vara ett utmärkt komplement till laktosfria produkter (ofta tål folk med laktosintolerans får- och getmjölksprodukter bättre). Faktum är att en av de största drivkrafterna för mig att åka till Grekland är den goda fåryoghurten med massor av nyttig naturlig probiotika där. I Sverige är det svårt att hitta annat än koyoghurt.

Crème fraîche

Jag har testat en mjölkfri, tofubaserad crème fraîche till blinier och borstj, som var ganska OK med maten. Om man smakade på den ensam var den dock inte särskilt god. Idag använder jag helst får- eller getyoghurt till blinier, eller så skippar jag det helt och kör bara fiskrom/rökt lax direkt till blinierna.

Ost

Eftersom jag har lyxen att faktiskt tåla get- och fårost så äter jag det istället för komjölksostar. Det finns en uppsjö av sådana ostar numera, men eftersom jag vet att jag är känslig för komjölk så försöker jag att inte äta för mycket av får- och getostar då jag märkt att magen blir lite överansträngd när jag äter mycket av dessa ostar. Jag äter gärna grekisk fetaost (tack Grekland för att ni fick till ett EU-beslut att feta BARA får vara gjord på får- och getmjölk!) och olika andra oster baserade på get- och fårmjölk som substitut för komjölksost. Det finns massor av spännande ostar baserad på mjölk från får och get. Exempel: vanlig klassisk getost, fransk Brebis, chèvrette (som går att skiva med osthyvel), roquefortost (kan ex ersätta gorgonzola i pastasås) och pecorino (som jag använder istället för parmesan). ”Handgjord Halloumiost” (varumärke Fontana) innehåller bara get- och fårost medan alla andra Halloumiostar jag sett innehåller komjölk också. Det finns även chèvre-mjukost som jag brukar använda som tillbehör till biffar de få gånger jag äter grillad biff.

För den som är helt allergisk mot ostar från alla slags djur finns det sojabaserade ostar. Exempelvis mjukost baserad på tofu, tofubaserad cheddar och andra ostar i kyldisken har jag sett. Men givetvis, inget slår en god fransk ost…och så var det det där med sojabönans nyttighet… SCDarna brukar använda SCD legal yoghurt som de filtrerar och gör cheesecake på. Jag har inte testat det, men kanske har Ladybird gjort det? Bäst är kanske att undvika cheesecake helt dock.

Smör

Eftersom mjölkfritt margarin ofta innehåller en massa konstiga saker använder jag numera ghee, som jag gör själv. Då kokar man upp smöret och mjölkproteinet fastnar till slut på kastrullens botten. Det kan vara av intresse att notera att även hängivna veganer brukar rekommenderas att äta smör snarare än vegetabiliskt margarin eftersom smör är renare än margarin. Margarin innehåller mycket konstiga saker för att härda fetter så att de blir fasta, så om det är något som innehåller mycket tillsatser så är det margarin. Undvik, med andra ord!

Ibland, särskilt om jag är ute på restaurang, använder jag olivolja och salt på brödet istället för smör. När jag steker använder jag nästan alltid olja (utom när jag steker strömming). Jag använder dock helst ghee, kokosfett eller olivolja när jag steker idag.

Glass och vaniljsås

Det finns flera olika slags glassar som vi som inte tål mjölk kan äta: vanlig sorbet, havrebaserad glass och tofuglass. Personligen föredrar jag sorbet (kontrollera noggrant att det inte finns mjölk i den), men en annan favorit är Tofulines vaniljglass, om jag nu ska äta glass. Egentligen är glass inte särskilt bra för magen: det är kallt och innehåller socker. Men ibland kan man få lyxa till det och exempelvis göra en rabarberpaj med glass (fast numera använder jag hellre Oatlys vaniljsås till bär/fruktpajer).

Om man vill ha vaniljsås till sin paj tycker jag att de havrebaserade vaniljsåserna fungerar bra. Man får dock vara medveten om att de ofta bara är fina som nyuppvispade och inte passar att sparas längre tider i kylen. Jag använder helst Oatlys vaniljsås som fungerar bra ouppvispad också.

OBS! Denna text uppdaterades januari 2013 eftersom jag inte längre rekommenderar sojamjölksprodukter, vilket jag gjorde tidigare.

17 svar på “Mjölksubstitut”

 1. Majbritta skriver:

  Spännande sida!
  Jag har sjaälv Mb Chron. 57-årig kvinna som fick min diagnos för två år sedan, min mage hade då krånglat i flera år. Jag blev bra mycket bättre i min mage när jag började äta LCHF-mat. Jag har en fråga: vad är det i komjölken som gör att man bör undvika den?
  Jag dricker ingen mjölk, men äter lite mezeyoghurt och använder crême fraiche och grädde i matlagning dock inga stora mängder.

 2. admin skriver:

  Tack så mycket! Kul att du gillar min sida.
  Dietisterna brukar säga att vi är överkänsliga mot mjölksocker, laktos. Själv är jag så känslig mot komjölk att jag inte kan äta det längre. Därför tror jag att jag är överkänslig mot komjölksprotein och undviker komjölk. Jag klarar dock get- och fårost.
  Det finns forskning som visar på ett samband mellan Mb Crohn och en tuberkulosbakterie, MAP, som inte pastöriseras bort i vår mjölkhantering och det finns intresseorganisationer för detta i bl a Canada och USA. Jag kommer att skriva mer om detta senare, men du kan läsa mer om MAP på den amerikanska sidan PARA tuberculosis awareness och på den kanadensiska sidan ”A voice for Crohn’s” . Eftersom MAP kan finnas i komjölk kan det vara så att vi blivit infekterade av denna para-tuberkulos-bakterie genom att dricka mjölk och även blir sjuka igen av att få i oss den. Det bedrivs forskning på MAP, men den verkar inte ha fått något genomslag i Sverige än.

 3. Marie skriver:

  Ja verkligen, vilken fantastisk sida du har skapat! Tack! Jag känner SÅ igen mig.

  Jag fick nämligen diagnosen Crohns då jag var 12 år och jag har haft den nu i 24 år. I början fick jag också råden att äta fettreducerad kost men efter det har råden varierat. Läkarna har sagt, precis som du har skrivit, att ”det är individuellt” och att jag måste ”kolla själv”. Av dietister har jag mest fått oförstående miner. Just nu mår jag så bra att jag äter vad som helst men så äter jag också full dos Azamun…

  Jag har testat att vara utan socker i 4 mån och då var magen totalt lugn, gasbesvären var obefintliga! Mjölk har jag också testat att vara utan men jag upplever inte att jag blir bättre utan mjölk. I själva verket har jag alltid älskat mjölk, jag var en stor mjölkdrickare som barn. MAP-teorin är intressant – kan man undvika MAP genom att dricka ekologisk mjölk?

  Du skriver också att du mår rätt bra nu tack vare vettig kost, terapi, avslappning och medicin (västerländsk och homeopatisk). Vilka mediciner äter du och vilka doser? Tror du att du kommer att kunna trappa ner medicinen helt tack vare att du lagt om kosten?

 4. admin skriver:

  Hej!
  Tack för att du uppskattar min hemsida! Det gör mig glad. Förlåt sent svar – har varit utan uppkoppling på semester i obygden i två veckor.

  Jag tror tyvärr att MAP kan finnas även i ekologisk mjölk, men om du tycker att du mår OK av mjölk så kanske du tål det. Som våra kära läkare säger så är ju allt individuellt… Dietisterna har nog inte läst något om kost och Crohn under studietiden och därför är de oförstående.

  Jag hittar inte Azamun på Fass.se – är det asacol eller azathioprin du menar?

  Jag äter 2 tabletter asacol 400 mg två gånger per dag samt 50 mg imurel/azathioprin per dag. Efter min incident med ipren för några år sedan verkar jag inte kunna vara utan imurel (testade förra året och det slutade, förvisso efter 10 månader och en resa till Indien, men ändå, med 16 dagar på sjukhus) så min doktor vill inte att jag ska experimentera med medicinen mer för tillfället: ”vi har ju lite dålig erfarenhet av det”. För mig är kosten ett sätt att hålla mig frisk, dvs som ett komplement till all medicinering. Jag vågar inte i dagsläget sluta med vare sig asacol eller imurel, tyvärr. I samband med mitt återfall i vintras fick jag remicade som vände på allt, tack och lov. Förhoppningsvis kan jag sluta med imurel om 5-10 år, man ska ju helst inte äta den längre, och sen försöka läka ut tarmen så att den blir stark igen (ingen Indien-resa då!). Jag tror att om man är snäll mot magen så håller den sig lugn med den medicin man får, dvs jag behöver inte öka medicineringen eller riskera att bli opererad den dagen medicinen slutar att fungera, för tydligen kan både imurel och remicade göra det. Dessutom äter jag en massa tarmbakterietabletter och vitaminer av olika slag varje dag.

  /Tina

 5. Marie skriver:

  Jo Azamun är ett produktnamn för azathioprin i Finland.

  För övrigt inspirerar din sida mig till att börja lägga om kosten till en mer snällare kost. På det viset kanske jag kan minska dosen azathioprin i framtiden..

 6. admin skriver:

  Vad roligt att min sida inspirerar till kostomställning! Lycka till och hoppas att vi båda kan slippa azathioprin i framtiden!
  /Tina

 7. Catarina skriver:

  Grymt att allt blivit så mycket enklare, har IBS sedan barnsben men först dom sista 15 åren har jag fått hjälp. och de sista 5åren har jag inte blivit idiotförklarad som inbilningssjuk. Men hann springa in i den berömda väggen,att magen har en del i det är jag helt säker på.Men att få proffs hjälp nej nej….lär dig leva med det, lätt att säga men tack vare andras erfarenhet och att man är enveten själv och vägrar acceptera. Så har jag blivit nästan helt bra, när jag plockat bort mjölkprotein och vetegluten, (dinkel är bättre )men att minska spannmål var också nödvändigt.Tack för en bra sida.

 8. admin skriver:

  Vad bra att det fungerar bättre utan mjölk och vetegluten. Jag märker också att ju mindre spannmål desto bättre trivs min mage. ”Lär dig leva med det!” har man ju fått höra rätt många gånger, och även ”Man lär sig att leva med det. Du kommer nog alltid att behöva två toaletter i din bostad dock.” Men visst, man lär sig att leva med det, men det är ju roligare att lära sig leva med hur man håller sig frisk, eller hur?!
  Tack för att du hittade hit och delade med dig av dina erfarenheter!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 9. Sonja Larsson skriver:

  Hej. Vilken bra sida. Nu förstår jag ev min mage. Har varit förkyld med snuva o halsont sedan oktober. ”Känslig” mage (tarm) sedan ungdomen. Inte ätit medicin. Fick tips av en läkare inför USA-resa i nov att äta Ipren, o det levde jag på i 2-3 veckor. Har aldrig tidigare ätit annat än Alvedon. Magen började krångla innan jul. Åt då försiktigt, blev bättre, åt som vanligt, dvs för mycket, ont igen. Nu äter jag skonsamt. Tror absolut att det är Ipren som gjort detta, så här har jag aldrig varit tidigare. Nu till en fråga. Du skriver att du äter vitaminer. Tar du tabletter el flytande? Jag har fr apoteket vanliga heltäckande. Har du något bra tips. Jag är rädd att jag inte får i mig de mineraler o vitaminer jag behöver.
  Hälsn Sonja

 10. admin skriver:

  Hej Sonja,
  Tack – roligt att du uppskattar den! Låter obehagligt med ipren-effekten verkligen. Hoppas du fortsätter må bra.

  Ang vitaminer: Jag tar vitaminer från hälsokostbutiker eftersom de har bättre kvalitet än de vi kan köpa på apoteken, dvs hälsokostvarianterna är lättare att absorbera och skonsammare för tarmen. Läs gärna mitt inlägg om detta här. Dessutom tar jag en matsked Udo’s oil på morgonen eftersom jag tar Q10 och D3-vitaminer som är fettlösliga. Men jag kan verkligen rekommendera besök i någon bra hälsokostbutik och inköp av amerikanska vitaminer som oftast är bäst för våra kroppar.
  Lycka till!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 11. MaskrosMorsan skriver:

  Hejsan!
  jättekul att hitta denna super braiga sida – har länkat till den och spridigt den på facebook nu =)
  Känner många som vill ha hjälp med kosten och som har besvär med magen – skriver själv lite om mat, då vi har både mjölk allergi/gluten intolerans och IBS m.m. så är vi noga med maten, tack för alla tips, recept och nyttigheter här – inspirerande sajt…bra jobbat också med att samla så här mycket fakta, tips och råd! //MaskrosMorsan

 12. admin skriver:

  Tack, MaskrosMorsan!
  /Tina

 13. Birgitta Stålhandske skriver:

  Hej!
  Har precis ”hittat” din sida. Tusen tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och kunskap här. Jag har en dotter som är mjölkproteinallergiker men som fortfarande har mycket besvär med magen trots att vi underviker mjölk. Jag försöker därför skaffa så mycket information som möjligt via nätet. mvh Birgitta

 14. admin skriver:

  Hej Birgitta!
  Du kanske kan testa att ta bort gluten också från din dotters kost – det är rätt vanligt med den typen av överkänslighet också. Sedan måste man kolla väldigt noga på alla förpackningar för mjölk döljer sig överallt. Bäst är att äta så naturlig mat som möjligt utan tillsatser.
  Lycka till!
  Mvh,
  Tina

 15. Tanja skriver:

  Hej, jag lever just nu mest på olika grönsakssoppor och det hade ju varit trevlig att kanske ha i nåt som ersätter grädde men jag har inte hittat nåt bra. Du nämner Havregrädde ovan men jag undrar om det verkligen är så bra med tanke på förtjockningsmedlen etc som den innehåller samt kan det inte vara spår av gluten i den? Vad har du för erfarenhet av detta? Jag äter just nu väldigt strikt kost utan gluten och mjölk etc. Tack för mycket bra info här! Med vänlig hälsning Tanja

 16. admin skriver:

  Hej Tanja,
  Tack för att du uppskattar min blogg!

  Testa att använda Santa Marias kokosmjölk i tetra (halvliter). Den innehåller inte förtjockningsmedel och fungerar utmärkt som gräddersättning. Givetvis får man lite kokossmak på köpet, men det tycker jag själv bara är gott. Kokosfett är ju bra för magen och om man tål kokosmjölk så är det ett bra mjölksubstitut. Min mage tål oatlygrädde och jag har fattat beslutet att i vissa fall så är oatlygrädde helt OK. Visst, det innehåller förtjockningsmedel och havre som kan innehålla lite gluten. Men eftersom jag inte är en äkta glutenallergiker så verkar magen tåla det. Jag tycker att soja- eller risgrädde känns sämre. Sedan kan man självklart göra sin egen grädde – det är raw food-rörelsen bra på. De gör t ex grädde på cashewnötter, banan/avocado, kokosgrädde (men den kan också innehålla tillsatser), sesamfrön osv. Du kan nog hitta det på raw food-bloggar.
  Kämpa på och krya på dig!
  /Tina

 17. Tanja skriver:

  Tack för ditt svar! Jag kör just nu med Kokosmjölk men använder Kung Markattas kokosmjölk som är den jag hittat utan tillsatser!:)Dessutom Eko. Ska prova och göra lite egna mjölkersättningar så småningom. Tack för tipset om Raw food bloggar.

Panorama Theme by Themocracy