Salovum och AF-protein

Av , 17 augusti, 2010 07:24

För några år sedan fick jag mitt första återfall på 15 år och hamnade på sjukhus i Sverige efter att ha ätit för mycket ipren som smärtstillande, utskrivet av ett gäng inkompetenta läkare i Kina. Då blev jag kontaktad av en av mina goda vänners mamma som tipsade mig om Salovum, ett läkemedel som klassats som ”medical food” i EU och som haft goda effekter på patienter med Mb Crohn och Ulcerös Colit (och Menières sjukdom bland annat, visade det sig).

Salovum är resultatet av många års forskning på framför allt Sahlgrenska i Göteborg, vilket vi kan tacka förbudet mot att använda antibiotika på smågrisar som infördes i början av 1980-talet. Det är egentligen en ganska fantastisk historia:

När smågrisar, alltså kultingar (typ Emils Griseknoen), ska sluta dia och börja äta vanligt vuxengrisfoder brukar deras små magar få problem och de får helt enkelt diarré. Fram till mitten av 1980-talet var det brukligt att rutinmässigt ge dessa små griseknoar antibiotika tills deras magar stabiliserats och blivit bra igen. Men då, i mitten av 1980-talet, blev det plötsligt förbjudet att ge griskultingar antibiotika, och de svenska bönderna famlade efter en ny lösning på problemet utan antibiotika.

Några forskare tog då fram ett nytt grisfoder som stimulerade griskultingarnas produktion av antisekretorisk faktor, ett kroppseget protein vars främsta funktion är att reglera vätskan i kroppen. När smågrisarna åt detta nya foder slutade de att ha diarré.

Nåväl, som ni kanske vet så är grisar och människor ganska närbesläktade och det är inte ovanligt att sjukdomar kan vandra mellan dem (ni minns väl svininfluensan förra året?). Därför kom några kloka läkare på idén att testa grisfodret på människor som hade problem med diarréer. Man kokade helt enkelt gröt på spannmålet som var berikat med AF-stimulerande substanser och testade det på personer som bland annat hade Mb Crohn, Ulcerös Colit och andra liknande diarrésjukdomar. För många av försökspersonerna fungerade gröten så att de, precis som griseknoarna, fick mindre diarréer och fast avföring igen.

Efterhand har man vidareutvecklat detta till två olika produkter: SPC-flakes och Salovum. SPC-flakes är havreflingor som stimulerar kroppens produktion av AF-protein. Man ska äta 1 g SPC-flakes/kroppskilo om dagen, helst utspritt vid flera tillfällen. Salovum är ett äggulepulver där man har berikat äggulan genom att utfodra höns med AF-stimulerande spannmål. Man insåg nämligen efter ett tag att vissa patienter behövde starkare AF-proteinmängd än vad som kunde stimuleras fram av SPC-flakes och då började man använda höns istället för denna produktion. Båda dessa medel har dock en biverkan: man kan bli förstoppad av dem, men då minskar man bara ner på mängden som man konsumerar så blir man av med denna, för oss kroniskt tarmsjuka, ovanliga och faktiskt angenäma bieffekt.

Hur får man då tag på dessa produkter och varför har min doktor inte berättat något om det för mig, undrar ni kanske? I vissa landsting kan man få tillgång till rabatterade SPC-flakes och Salovum genom en dietist eller en läkare. Så är fallet i Skåne län och i Upplands län. I Stockholm har man bara genomfört rabatten till personer som är under 16 år. Äldre patienter måste betala allt ur egen ficka. Men även i landsting som Skåne håller läkarna tyst om denna medicin eftersom den ju är dyr och landstingen brukar vara under hårda sparbeting. För att citera min doktor i Lund: ”OK, jag skriver ut det till dig eftersom du ber om det, men jag brukar inte skriva ut det till folk så där annars. Det är ju alldeles för dyrt för att skriva ut till större populationer sjuka.” (Dessutom var det inte lika coolt att skriva ut som de cellgifter och high tech biologiska mediciner som han ville testa på mig.)

Både SPC-flakes och Salovum finns att beställa på Apoteket, men man kan också hitta SPC-flakes i mer välsorterade hälsokostbutiker. Ett paket SPC-flakes på 450 g, kostar 109 kr på Apoteket medan ett paket Salovum med 25 påsar à 4 g i kostar 1880 kr. Det tar ungefär två veckor, ibland lite längre, innan magen skärper till sig efter att man börjat äta dessa produkter. Därefter tar det ytterligare ett par månader innan tarmen läkt ihop helt. AF-proteinstimulerande livsmedel finns även i hälsokostbutiker och andra livsmedelsbutiker under Axas varumärke ”Magiform”. Magiforms müsli är god, tycker jag, och det finns även som skorpor. Detta fungerar självklart bäst på dem som har tolerans mot gluten, vilket alla av oss tyvärr inte har.

Salovum ska man ta mellan 2-3 gånger om dagen när man har återfall (jag har tagit 4 påsar per dag när jag var jättesjuk en gång), så ni kan ju själva räkna ut att i Stockholm är den här medicinen inget för fattiga sjuka, vilket sjuka tyvärr ofta är. Man blandar ut påsens innehåll i ett litet glas vatten och dricker det mellan måltiderna för bästa effekt. Men man måste komma ihåg att man samtidigt måste hålla ordning på vad man stoppar i sig i övrigt. Dvs Salovum innebär inte fritt ätande på Gyllene Måsen (aka McDonalds) eller att man kan äta en massa godis, dricka mjölk eller äta bröd igen.

Anledningen till att Salovum inte är subventionerat i Stockholm är för att man här inte anser att den har tillräcklig effekt, men stanken av ”not invented here” är stor, tycker jag om man betänker att det är forskare som uppfunnit medlet på Sahlgrenska i Göteborg. Jag tror också att landstingspolitikerna i Stockholm tycker att det är ett dyrt medel med alltför liten effekt, men om man räknar ut hur mycket det kostar att ägna sig åt blodrening eller att behandla med det dyra läkemedlet Remicade (som faktiskt kan ge allvarliga biverkningar), eller vilket lidande stomioperationer faktiskt orsakar drabbade skulle jag vilja utmana landstingspolitikernas argument i valtider.

Jag kan med andra ord bara gratulera er som bor i Skåne, Göteborg och andra platser i Sverige där man subventionerar den här ”funktionella medicinen”. Jag vet att AS-faktor, som ägs av Lantmännen, försöker att lobbya för att Salovum ska bli subventionerat även i andra delar av Sverige, men de har uppenbarligen inte lyckats så bra än. Min doktor kan till exempel inte ens skriva ut Salovum på recept här i Stockholm där jag betalar fullt pris (min arbetsgivare skulle nämligen då tvingas betala mina läkemedelskostnader). Och dietisterna har aldrig hört talas om det här i Stockholm…

Fungerar då Salovum och SPC-flakes? Ja, jag tycker att det fungerar bra. Jag har testat Salovum när jag skulle sluta med kortison/steroider (prednisolen) och det har stöttat magen väldigt bra. Ofta blir man ju rejält sjuk när man slutar med kortison, eftersom det ju bara tagit bort symptomen och inte botat sjukdomen.

När jag var väldigt sjuk i vintras (hela tjocktarmen var täckt av sår i olika storlek och djup och jag låg inne i 16 dagar för att läkarna var rädda att tarmen skulle gå sönder i s k ”pyspunka” då man måste operera direkt för att man inte ska dö) försökte jag desperat med Salovum. Tyvärr kan jag bara ge min doktor rätt. Han sa att han trodde att Salovum var för svagt för mitt kraftiga återfall. Kanske hade det fungerat om jag börjat ta det tidigare. SPC-flakes har jag inte provat i någon större utsträckning eftersom jag tror att det är lite för grovt för min ömtåliga mage i dagsläget (det är ju bara sex månader sen jag var rejält sjuk och fick Remicade och det tar tid för tarmen att läka ihop helt). För tillfället mår jag ju bra, men jag ska testa det och återkomma med rapport. Andra säger att de blivit rejält förstoppade av SPC-flakes, så man får nog testa sig fram.

Andras erfarenheter av Salovum verkar dock lovande: min väns mors släkting hade Ulcerös Colit, som var så pass illa att hennes läkare började tala om stomioperation. Hon började äta Salovum och tre veckor senare var hon mycket bättre och har ännu inte behövt opererats. Diarréerna upphörde och efter ytterligare ett par månader upphörde även blödningarna. Hon äter nu tre påsar om dagen och om hon inte äter det blir hon genast sämre. Hennes läkare, som ville stomioperera och surt sa till henne ”du kommer säkert tillbaka snart och tigger om att få bli stomiopererad” när hon berättade om att hon tänkte testa Salovum, har inte sagt så mycket mer om detta efteråt.

Damen i fråga träffade senare i ett väntrum på en förtvivlad mamma till en kille i yngre 20-årsåldern. Han var så sjuk i sin Mb Crohn att han fick blodtransfusioner på sjukhuset och inga mediciner fungerade på honom. Då tipsade hon mamman om Salovum och han började äta det. Ett halvår senare levde han som vilken ung 20-åring och mår bra så länge han äter sin Salovum regelbundet.

Med andra ord är Salovum väldigt bra om man inte är alltför sjuk, som jag var i vintras, eller bor i Stockholm och måste betala för det ur egen ficka (och inte heter Joachim von Anka) eftersom man verkar behöva fortsätta att ta det hela tiden för att förbli frisk. För mig har det alltså fungerat utmärkt när jag slutat ta kortison och nu när jag äter imurel kan jag inte äta salovum eftersom jag drabbas av dess bieffekt (förstoppning) när jag gör det.

Slutligen kan det vara intressant att veta att Lantmännens AS-faktor nu håller på att bedriva forskning för att få fram ett AF-läkemedel för människor genom att syntetiskt framställa peptiden AF-16, som man identifierat som den viktigaste substansen. Det är dock inte alltid jättelätt att framställa saker utanför laboratoriet och man har också problem med finansieringen, vad jag förstått. Läs gärna mer på deras hemsida här.

2 svar på “Salovum och AF-protein”

 1. Emma skriver:

  Hej,
  Min man har MbCrohns och behandlas med asacol, prednisolon och Humira. Jag fick tips av en IBS-kompis för 10 år sen om SPC FLAKES och först nu har jag köpt dem. Maken tycker de är hårda och tråkiga att ha i fil, och hans läkare (på Sahlgrenska i Gbg) har aldrig pratat om mat med AF-protein med honom. Han pratar sällan om mat, snarare om medicin med mer eller mindre råttgift i (Remicade, kontra Humira, som verkar snällare).
  Hur som helst, nu har jag bakat ett bröd med spc-FLAKES som blev jättegott. Än har jag inte övertygat mannen så att han tycker det är värt kostnaden. Men min förhoppning är att han kan få spc FLAKES på recept. Detta bröd gör dessutom flakesen mjukare och trevligare än att ha i fil…
  Tänk om han kunde upphöra med kortison och Humira genom att äta sånt här. Det vore nåt.

 2. admin skriver:

  Tack för tipset, Emma! Jag lade alltid SPC-flakes i blöt över natten så att de gick att äta. Ibland blandade jag ut dem i sojayoghurt över natten, vilket jag tyckte var helt ätligt. Din make bör dock undvika komjölksfil och även gluten och socker för bästa resultat. Tyvärr tycker jag själv att Salovum och SPC-flakes endast lindrar besvären och gör att man kan ha ett OK liv, medan det som gjort mig medicinfri är homeopati och bioresonansterapi i kombination med kostomläggning (gluten-mjölkfritt), mycket probiotika, näringspulver av typen Ultrainflamax/inflamino, vitaminer och mineraler samt att jag arbetat mycket med mig själv mentalt.
  Lycka till!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy