Fiberrik mat och knäppa magar

Av , 18 maj, 2010 20:06

Fibrer ansågs vara extremt nyttigt för min mage när jag blev sjuk i början av 1980-talet. Min första läkare ordinerade mig att äta kruskakli-kakor för att få tarmen att arbeta bättre och inte ha diarré. Jag åt snällt fiberkakorna, men blev inte bättre.

Senaste gången jag åt fiberkakor var i samband med ett återfall för snart tjugo år sedan och kliet fastnade i mina såriga tarmar, vilket var ytterst plågsamt. Det tog fem dagar att få ut dessa hårda bitar som liknade sågspån. Jag har sedan dess undvikit fiberrika bröd som pumpernickel och danskt grovt bröd.

Idag varnar läkarna oss kroniskt sjuka faktiskt för just fiberrikt bröd och alltför fiberrik mat, som exempelvis bönor! Det är ju bra att läkekonsten går framåt, kan jag bara säga.

Samtidigt är det viktigt att skilja på hårda och mjuka fiber. Hårda fiber är exempelvis kruskakli, vetekli och bönskal, som alltså kan fastna i våra magar och tarmsår. Mjuka fiber finns i många grönsaker och frukt och är mer lättsmälta och dessa fiber ska vi naturligtvis inte undvika utan försöka få i oss mer av, inom rimliga gränser så klart. Mjuka fiber är nämligen viktigt att tillföra magen då många av de goda magbakterierna lever på fiber.

Frukt och grönsaker som anses vara alltför fiberrika och svårsmälta för våra ömtåliga magar är svamp, sparris, nötter, torkad frukt, majs, stammen på broccoli, citrusfrukter (det vita som omger klyftorna), ananas och vissa grova rotfrukter som rotselleri. De här grönsakerna och frukterna bör man undvika framför allt när man har förträngningar i tarmen.

Torkad frukt kan också vara farligt för magen pga att det kan svälla och ställa till det om man äter för mycket av det. Dessutom anses torkad frukt innehålla för mycket socker och kan ge en sockerchock i tarmen, enligt en dietist som jag talade med. Jag tror dock att det är ännu farligare att äta större mängder torkad frukt och nötter tillsammans då detta kan bilda rena cementen i magen och göra att man helt enkelt får stopp i tarmen, vilket kan drabba även friska människor. Lite torkad frukt är dock sällan farligt och man kan göra det mindre farligt om man blötlägger den (och faktiskt också nötterna) innan man äter det.

Exempel på frukt med mjuka fibrer, som alltså är bra för magen, är banan, päron, färska plommon, aprikoser och persikor (ät dock inte för mycket av dessa s k stenfrukter eftersom de kan ha lätt laxerande effekt), mango, papaya, sharonfrukt, kiwi, melon, äpplen (för de som tål, för mig är äpple för svårsmält) och physalis.

Liksom Bamse äter jag hellre frukt än godis numera. Vissa frukter, som druvor, tål jag sådär, men om man skalar druvorna så är det lättare att smälta för magen. Likaså klarar min mage inte av råa äpplen, men om de är kokta går det bättre. Kokta rivna äpplen är, enligt vad jag förstått, en av de snällaste saker man kan ge sin mage. En dietist tipsade mig om att man kan mikra ett äpple på full effekt i en minut och på så sätt göra det mer lättsmält (och bli av med allergenerna som finns i äpplet).

Exempel på grönsaker med mjuka fiber är squash, pumpa, aubergine, morötter, avocado (dock fett, om än nyttigt fett), potatis, rödbetor, lök, rädisor, tomat utan skal, osv. Det kan vara värt att notera att morotspuré anses vara något av det snällaste en mage kan få. En annan personlig reflektion är att sallad kan vara svårsmält för magen. Min mage föredrar ruccola, men slipper gärna andra slags sallader då de är för svårsmälta. Ruccola påminner om maskrosor och är tuggvänlig. Den är lite besk, vilket ska vara bra för matsmältningen.

Själv märker jag att jag mår verkligen bättre av att få i mig grönsaker och frukt och jag äter gärna en vegetarisk måltid i veckan. Vegetarisk mat är populär hos min mage, om den inte innehåller stora mängder bönor.

4 svar på “Fiberrik mat och knäppa magar”

 1. Trollkvinnan skriver:

  Hejsan…Funderar lite då jag läser på denna sida av din sajt – kring fibrer och Lunelax som jag nyttjar och även phyllisfrön, som skall vara bra (men inte för alla kanske) dom hjälper bra mot hemorrojder =) men nu har jag fått besvär igen i magen och blir ju fundersam om det är kombinationen av Lunelax och phyllisfrön, att det blir för mycket för tarmen…kanske!

  Har hört om ett annat frö – Chia…vet du nått om detta?

  Jag behöver ett ”bulkmedel” så jag slipper antingen lösa eller hårda avföringen – får nr 4 från bilden du hade i ett inlägg =) Men funderar på om det även kan vara polentan jag har till att panera fisken med *suck* blir att rensa i skåpar och kyl igen inför storhandlingen till veckan…*blä*

  Din sajt är så himla bra får så mycket inspiration här och tips…tack för att du delar med dig och skriv gärna en bok och sluta aldrig skriva…du är suverän!

  Hoppas du har en bra helg!

 2. admin skriver:

  Hej Trollkvinnan,
  Jag är inte så duktig på det här med fibrer och lunelax. Jag har testat psylliumfrön när jag hade diarré förra året och resultatet blev att jag bajsade gelé, vilket kändes lite skumt och jag blev inte bättre av det heller så klart. Men det verkar vara en del som gillar psylliumfrön och andra magar klarar inte av det alls. Känn efter vad som är bra för DIN tarm – vi är alla olika (sannolikt därför vi inte får några enhetliga kostråd vad gäller mat vid magproblem).

  Chia-frön är både proteinrika och rika på omega-3, så de är definitivt nyttiga att äta. En sked chia i gröten och man får i sig mycket av den omega-3 man behöver per dag. Mycket bra för veganer som får i sig protein på det sätt. Fröna blir geléiga i magen och är fiberrika. Jag har testat det och magen sa varken bu eller bä, men jag kunde se fröna i mina korvar så jag vet inte hur mycket jag lyckades tillgodogöra mig av omega-3 och proteinet i dem. För skalet är ju hårt och kanske tuggade jag inte tillräckligt.

  Tack för att du gillar min site!

  /Tina

 3. max skriver:

  Jag skulle rekommendera att man vänder på ”steken” och bara äter kött en gång i veckan. Min erfarenhet är att köttet ställer till det något enormt och skapar mycket irritation i mag/tarmsystemet. Jag rekommenderar också att man undviker att blanda olika råvaror för mycket. Alltså att undvika att äta kött, mjölk, vete osv vid samma tillfälle under dagen då alla de tre kräver mycket jobb för kroppen att hantera. Prova också att blötlägga nötter, frön och torkade frukter minst 6 timmar innan ni äter de. Dels för att det blir mycket mer lättsmälta men också för att man väcker de till ”liv” igen och man då får i sig massa nyttiga enzymer som hjälper till att bryta ner maten.

 4. admin skriver:

  Hej Max,
  Tack för dina tips. Som du kanske sett på min blogg så rekommenderar jag också att man ska blötlägga nötter, frön och spannmål innan man tillagar dem (se här). Jag har också skrivit om matsmältningen, enzymer och hur man ska kombinera ihop sina måltider här. Däremot rekommenderar jag att man INTE ska äta komjölk eller gluten eftersom många av oss är överkänsliga mot dem och har svårt att smälta dem. De verkar snarare irritera tarmen än göra något gott för oss. Varför äta något man blir sjuk av? Slutligen avråder jag från att äta torkad frukt eller frukt i större mängder också eftersom de innehåller mycket fruktos som också kan göda de elaka bakterierna i tarmen som gör oss sjuka.
  När det gäller kött eller inte så tycker jag att det är upp till var och en att känna efter vad man tål. Om man har svårt med att smälta kött så kan man ju ta en matsmältningsenzymtablett i samband med måltiden så får magen hjälp. Jag är däremot skeptisk mot dieter som LCHF eftersom de tenderar att innehålla alldeles för mycket kött och fett, som är svårt för magen att smälta.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy