Dags att dopa sig med D-vitamin igen…

Av , 3 november, 2010 14:20

Jag avskyr verkligen mörkret som lägger sig i vårt land så här års. Eftersom jag är uppvuxen i Skåne, där det är ljusare längre tid på dagarna på vintern, har jag haft svårt att anpassa mig till Stockholms vintermörker. Det är många som säger till mig att det är så vackert på vintern när snön lyser upp mörkret, men faktum är att det inte är så ofta det är snöiga vintrar som förra vintern var med sina tre månaders snö. Jag blir istället tröttare, vill gå i ide som ett mumintroll och känner mig allmänt hängig och deppig.

Förra hösten fick jag tips om att jag borde testa att äta Holistic D3-vitaminer (endast detta märke som tydligen är det bästa och lättaste att absorbera). Anledningen var att det hjälper en genom vintermörkret, men för mig som har Mb Crohn är det också bra att tillföra D3-vitamin eftersom det stärker immunförsvaret. Jag försöker ta 1-2 tabletter om dagen för att hålla modet uppe. För att stå ut med vintermörkret försöker jag också sova lite mer än vad jag gör under de ljusa sommarmånaderna. Och så försöker jag säga till mig själv att det är mysigt med vintermörkret för då kan man mysa med bra böcker. Det är mysigt med vintermörkret. Det är mysigt med vintermörkret. (Fast jag vet inte riktigt om jag är helt övertygad än!)

Jag föredrar dock sol, här i Vietnam, framför kyla och mörker…

Hursomhelst så hittade jag nya forskningsrön om just D-vitamin på Medical News Today, som regelbundet publicerar senaste forskningen om Mb Crohn och Ulcerös Colit. Enligt denna forskningsrapport är det nämligen vanligare att patienter med Mb Crohn har D-vitaminbrist, sannolikt pga att vi har svårare att absorbera D-vitamin, och detta i kombination med kalkbrist, av samma anledning, och för mycket kortisonintag gör att vi oftare drabbas av benskörhet.

Alltså är det nog en bra idé att ta lite extra D-vitamin och kalk så att man håller sig frisk om man har Mb Crohn. Särskilt viktigt är detta om man ätit mycket kortison, som ju urlakar skelettet. Som jag skrev ovan stärker ju även D-vitamin vårt immunförsvar så rekommendationen jag fick förra hösten var uppenbarligen bra.

Slutligen vill jag utfärda en varning. Det är vanligt att våra läkare skriver ut Calcichew och andra kalktabletter som också innehåller D-vitaminer. Dessa tabletter är säkert jättebra rent vitaminmässigt, men de innehåller konstgjort socker (asparmatam och xylitol bland annat), vilket våra tarmar inte alls tycker om. Min läkare anser att ”det är så lite så det ska du inte kunna reagera på”, men min mage reagerar likväl på dem. Jag kan således inte äta dessa tabletter (som jag f ö tycker smakar Vim Citron) pga denna anledning och tenderar helt enkelt att få diarré av dem. Alltså äter jag istället D3-vitaminer av märket Holistic och kalktabletter från Thorne Research, som är ett amerikanskt företag som tillverkar bra vitamintabletter. Sorten jag äter heter Calcium Citramate och jag äter minst två kapslar varje dag. De är dyrare än apotekens tuggtabletter, men lättare att absorbera och jag blir inte sämre av dem.

För den som är intresserad av vitaminer och andra kosttillskott har jag sedan tidigare skrivit om detta här.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy