Tillsatsämnen och snabbmat

Av , 12 februari, 2013 20:44

Jag har skrivit om det tidigare, exempelvis här, men det förtjänas att sägas igen: tillsatsämnen är inte bra för tarmarna. Det är ju faktiskt så att en del tillsatsämnen, som karragenan, verkar kunna orsaka Crohn på råttor i djurförsök. Även om man aldrig kunnat återskapa samma sak på människor (vem skulle vilja ställa upp på ett sådant experiment frivilligt?) så är det värt att tänka på. Faktum kvarstår: jag blev faktiskt sjuk i magen efter en sommar då jag ätit stora mängder kaviar. De senaste dagarna har jag dock tänkt på tillsatserna i maten igen i samband med den stora Findus-skandalen.

Det som förvånar mig mest av allt är inte att Findus blandat i rumänska hästar eller åsnor i sin lasagne utan att folk är upprörda över att de köpt färdigmat som innehållit detta. Visst, det borde väl stå att det är lasagne med rumänsk åsna på paketet (men då hade väl ingen köpt dem, även om åsnekött säkert är minst lika gott som nötkött), men om man köper sådan mat så borde man vara beredd på att man faktiskt köper dålig mat, tycker jag. För egentligen är väl inte själva häst/åsneköttet så illa, det finns många som menar att det är minst lika delikat som nötkött. Jag minns att jag läste om en undersökning för många år sedan som visade att en majoritet av restaurangerna som serverade oxfilé med bearnaisesås och pommes till billigt pris faktiskt egentligen serverade åsnefilé och ingen märkte skillnaden. Det förekommer ju massor av fusk med maten hela tiden så vem kan bli förvånad egentligen?

Men det som vi konsumenter borde vara mer upprörda över är nog allt det andra som var i lasagnen: stabiliseringsmedel, smakaromer och tillsatser av olika slag för att lasagnen ska få rätt smak och konsistens efter sin tillagning i mikron. Kanske var det så att just häst/åsneköttet var det enda som var rent i den Findus-rätten?

Frågan om tillsatser aktualiserades ytterligare för mig när en läsare skrev i en kommentar att den djupfrysta mat hon brukade äta kanske inte var så hälsosam trots allt. Idag gick jag i en mataffär och tog mig en titt på den mat läsaren gillade och nej, det ser inte särskilt bra ut tyvärr även om företaget som säljer det kallar sig Hälsans kök. Nedan en bild på vad deras vegetariska hamburgare, som på paketet ser ut som riktiga hamburgare (bara det gör mig misstänksam!), innehåller. Observera att man har blandat flera nordiska språk i innehållsförteckningen, vilket gör den noggranna konsumenten ännu mer förvirrad.

Som ni kan se så innehåller denna så kallade hälsosamma mat en massa tillsatser, förutom att den innehåller både soja och vete som inte är så bra för oss med krånglande magar att äta.  Det är egentligen falsk marknadsföring att kalla sig för Hälsans kök, tycker jag, när man har sådana innehållsförteckningar med så mycket tillsatser. Vad är hälsosamt i den maten, handen på hjärtat?

Jag ska villigt erkänna att jag är delvis uppfödd på snabbmat. Min mamma var ensamstående och hade helt enkelt inte tid att stå och laga avancerade maträtter från grunden när hon kom hem från jobbet trött och hungrig. Istället stoppade hon in en Findus (sic!) fiskgratäng i ugnen, eller öppnade en Campbells burksoppa, svamp eller sparris, som späddes med mjölk och värmdes på spisen. Vi åt fiskpinnar, färdiga köttbullar, fryst pizza, stekt falukorv, makaroner och ju snabbare det gick att tillaga desto bättre. Dock var hon för fattig för att ha mikrovågsugn (de var lyx på 1980-talet när jag växte upp), men annars hade min kost säkert även bestått av Gorbys piroger på två minuter i mikron. Inte konstigt att jag blev sjuk i min mage med den dieten. Det är lite ironiskt med tanke på att hon samtidigt köpte färskpressad morotsjuice som jag tvingades dricka när jag var dålig i magen.

När jag blev äldre, och sjukare, insåg jag att färdigmat inte var något för mig. Istället ville jag äta så ren mat som möjligt och detta råkade sammanfalla med att jag var fattig student så jag körde väldigt sällan halvfabrikat eller färdigmat på den tiden, framför allt av ekonomiska skäl. Min dåvarande latino pojkvän var en duktig kock och vi brukade göra all mat från grunden, vilket sannolikt var en bidragande orsak till att min mage mådde bättre under studietiden. Idag undviker jag tillsatser så mycket det går, men ibland när jag lagar kinesisk mat använder jag såser som jag vet innehåller tillsatsämnen, men jag tänker att någon gång ibland ska nog min mage klara lite ostronsås eller chilipasta.

När man börjar läsa på innehållsförteckningarna, vilket vi med kroniska tarmsjukdomar absolut bör göra, så blir man chockad över all skit som finns vår mat. Det är anti-oxideringsmedel, MSG, socker, jäst, aromer, mjölkprotein, vete och fan och hans moster i alltför många livsmedel. Om man har en kronisk tarmsjukdom så tycker jag att man ska alltid läsa innehållsförteckningen för att vara på den säkra sidan att man inte råkar få i sig dåliga tillsatser.

Bland de värsta livsmedlen är oftast lättprodukter, dvs sådana som många dietister rekommenderar oss att äta för att vi ju ska gå på ”fettreducerad kost”. Lättprodukter måste ofta ha tillsatsmedel i sig för att få rätt konsistens. Ironiskt nog brukar de ha en nyckelhålsmärkning på sig för att de är så ”nyttiga” men jag skulle verkligen varna för den typen av produkter eftersom de sannolikt skadar era tarmar betydligt mer än naturliga fettprodukter (man behöver ju inte överdriva sin fettkonsumtion om man inte tycker att man tål det så bra). En bra riktlinje är att tänka på hur konstgjord den mat man äter egentligen är. Är det exempelvis troligt att man utan tillsatser kan få till en vegetarisk hamburgare som ser ut som riktig hamburgare? Kanske är det mer naturligt med en grönsaksbiff bestående av bara rivna morötter och rödbetor? Varför måste det vegetariska se ut som köttimitationer?

För ett par år sedan läste jag en artikel om en kärnfrisk dansk familj som propagerade mot socker och tillsatser i DN (artikel här). Jag tyckte det som lyfts upp av familjen Mauritson var intressant, men också lite extremt eftersom de kastade ut allt med tillsatser i och även röjde ut sitt städskåp. Så långt har jag själv inte kommit, som ni vet. Däremot gillar jag det faktum att de kastat ut sockret ur sin kost helt och hållet – det borde fler göra eftersom vi då skulle må så mycket bättre! En regel de hade var att aldrig köpa livsmedel som innehöll mer än fem E-ämnen, vilket jag tycker låter väldigt vettigt.

I artikeln talades det också om den som startade den sk sundhetsrevolutionen i Danmark, en man vid namn Umahro Cadogan. Han är kock och näringsexpert och arbetat dessutom som konsult inom bland annat näringsforskning. Det som fick honom att bli detta är det faktum att han som 18-åring fick Crohns sjukdom. Han experimenterade sig fram och lanserade så småningom Sundhetsrevolutionen i Danmark. (Hans hemsida finns här för den som inte har problem att läsa danska.) Umahro Cadogan har en hel del intressanta idéer och han har även en kokbok online som man kan prenumerera på.

Visst kan det kännas sunkigt att inte kunna köpa färdigmat eller snabbmat som man är van vid, och man är tvungen att lägga en massa timmar på att laga mat från grunden istället. Men jag lovar er att det är värt varenda investerad minut eftersom maten smakar mycket bättre om man lagar den själv från grunden och dessutom håller man sig frisk. Finns det något bättre än att vara frisk? Dessutom ger det utrymme att experimentera och göra sina egna rätter med ingredienser som man tål: jag gör t ex ibland lasagne med glutenfria lasagneplattor och köttfärssås med rödbeta och morot (här). Ofta tar det inte längre tid att göra mat från grunden som att använda halvfabrikat. Som bonus behöver man inte bli orolig över att man ska ha råkat äta en dopad rumänsk gammal travhäst eller seg åsna eftersom man har koll på alla ingredienserna från början.

11 svar på “Tillsatsämnen och snabbmat”

 1. Kriss skriver:

  Hej Tina,

  Hittade något som kanske kan vara av intresse såvida du inte redan känner till denna nya metod. http://www.hadassahinternational.org/news/article.asp?id=1533&language=en Tänker ringa eller mejla för att få mer information.

  Tack för tankenäringen och kunskapsnäringen. Alla bloggposter är så informativa och noggrant genomarbetade. Du kanske skriver i ett svep, men jag upplever dem som mycket genomarbetade och genomtänkta.

 2. sara skriver:

  Bra skrivet Tina!
  ”Better spend time in the kitchen than the bath room”, som SCD-grundaren Elaine Gottschall skriver.

  Vill också dela med mig av en intressant notering. Jag har alltid tvättat mitt hår varje till varannan dag. Av någon anledning (stress, typ) blev det sedan inte alltid tid till det och jag började nöja mig med att bara spola igenom håret med varmt vatten när jag ändå duschade. Insåg härom veckan att det numera går en vecka mellan varje tvätt, och håret verkar inte vilja ha mer!? jag vet att många på detta sätt helt slutat med schampoo, och som har vackert, välskött och stiligt hår ändå. jag brukade också smörja mig varje dag med olika smeter, eftersom huden blev så fnasig. när jag slutade att äta det jag inte tål, upphörde torrheten och jag slipper att smörja mer än när jag skrubbar med skrubbhandske. hur mycket av all kemikalieanvändning gör man egentligen kroppen ”beroende” av?
  Sara

 3. admin skriver:

  Tack, Kriss! Intressant – hör gärna av dig om du får fram mer information om denna nya metod.
  Tack för att du uppskattar mina blogginlägg. Jag funderar på att sluta skriva på bloggen för att ta mer tid åt att mig själv och försöker därför att få ur mig de sista inläggen, men de verkar aldrig ta slut… Jag är helt enkelt för kreativ för mitt eget bästa och försöker göra research på blogginläggen.
  /Tina

 4. admin skriver:

  Tack, Sara! Jag har också noterat samma sak. Tror att vi gör vår hud och hår beroende av kemikalier, precis som du skriver.
  /Tina

 5. Alex skriver:

  Hej Tina!

  Tänkte fråga dig vad du äter till frukost?

  Tack för en bra blogg (:

  Hälsningar Alex

 6. Madeleine skriver:

  Hej
  ja det är inte bra med tillsatsämnen, eller färdig mat, det är sånt man blir sjuk av.

  Även grönsaker kan vara dåligt, då om de innehåller besprutning, jag är noga att skölja av dem och torka av dem och skala dem eller ångkoka dem innan jag äter.
  men grönsaker är det som gör mig symtomfri, så det är jätte bra med grönsaker.

  jag har testat mig och jag är bra basisk, hade ph 7,7 kl. 13.20 och det är högt upp på skalan, väldigt bra, måste vara min basiska mat.

  så behövs inget ph kalk.

  Min son är svagt basisk, så han kämpar med maten och grönsakerna som hjälper honom mest, han är symtomfri och medicinfri just nu.

  Jag har minskat medicnen asacol stolpiller till varannan dag igen, är symtomfri.

  mvh madde

 7. Madeleine skriver:

  ja maten tar tar längre tid här nu när vi är noga med maten och mycket disk blir det, har många barn och det är lite olika mat också jag gör, och mycket disk och det är dyrt, men det är det värt, om vi får bli friska på detta, må bättre.
  vi köper tex. 24 gurkor / vecka.

  mvh madde

 8. Anna-karin skriver:

  Tyckte det var lite kul inlägg…

  Ramaskri för köttet när hela produkten är riktigt kass….
  Vem vill äta detta ändå lixom? (tyvärr alltför många)

  Ha en go helg!

 9. admin skriver:

  Hej Alex,
  Du kan se under fliken Frukost (Recept 1) vad jag äter till frukost. Oftast blir det gröt, ibland äggröra med glutenfritt kex till och ibland amerikanska pannkakor.
  /Tina

 10. Martina skriver:

  Jag har haft turen att hitta en bra ekologisk grossistbutik nära mig, som har öppet för allmänheten en gång i veckan:) Där köper jag på mig bl.a. en massa grönsaker för veckan, alltifrån broccoli till en massa bladgrönt till mina smoothies:) Det har blivit så naturligt att leva ekologiskt i den mån det går för mig, alltifrån mat till annat. Det går inte alltid, men man kan alltid göra så gott man själv kan. Jag har varit vegetarian sedan jag var 12 (är 24 idag), men i början levde jag på Hälsans kök etc. På senare tid äter jag bara rena livsmedel, inget gluten eller mjölk eller soja.

 11. admin skriver:

  Hej Martina,
  Det låter ju fantastiskt! Vill du ge oss andra namn/adress på denna butik? Vi är nog flera som skulle vilja åka dit och shoppa glatt. 🙂
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy