Soja – bra eller dåligt?

Av , 9 februari, 2013 13:47

För några år sedan började det dyka upp alltfler sojaprodukter som mjölksubstitut i våra affärer. När jag själv helt slutade med mjölkprodukter på mitten av 1990-talet fanns det i princip bara Solhavremjölk och lite sojamjölk som substitut, men jag tyckte de var så trista och faktiskt inte alls goda så jag skippade mjölken helt och hållet. Några år senare fick jag smaka på Alpro Sojas soya-yoghurt med frukt i på ICA och jag var fast. Det var jättegott, sött och ändå lite nyttigt. Dessutom gick jag upp i vikt av dem, vilket var bra. Sedan blev det ganska mycket soja-yoghurt och även sojamjölk från nämnda bolag.

Tidigare skrev jag att man kunde använda sojamjölksprodukter istället för mjölk i mina recept och jag hällde sojamjölk på min gröt och åt Tofuline glass. Jag gillar för övrigt också att äta tofu efter mina många besök i Asien där tofu är en vanlig ingrediens i maten. Men idag har jag läst på mer och har bytt ut sojamjölkprodukterna mot havregrädde, ris- och kokosmjölk. Vill jag ha yoghurt, vilket jag vill ibland (fast helst inte på vintern eftersom det kyler ner min kropp för mycket, tycker jag), kör jag får- och getyoghurt från Ekobutiken istället.

Varför har jag då skippat sojamjölk? Den främsta anledningen är att soja helt enkelt inte är så nyttigt som det verkar. I själva verket är det dåligt för oss som har dålig sköldkörtelfunktion, vilket jag skulle vilja hävda sannolikt är något som majoriteten av oss med kroniska tarmsjukdomar lider av. Det är nämligen så att så lite som 30 g av valfri sojaprodukt i raffinerad form påverkar vår sköldkörtel negativt. Eftersom jag vet att jag har problem med min sköldkörtel så tycker jag att det känns onödigt att fresta på den ytterligare.

En annan anledning att undvika sojaprodukter är att de innehåller fyto-östrogener, som är ett slags växt-östrogen. Det innebär att när man dricker sojamjölk eller äter tofu så får man i sig en variant av östrogen som finns i växter men som är väldigt likt kroppens eget östrogen och den kan få kroppen att tro att det är östrogen (exakt hur detta går till vet jag inte, och en del artiklar jag läst menar att detta inte är möjligt, men många anser att det finns en påverkan på hormonsystemet och produktionen av östrogen i oss). Det innebär att sojaprodukter är dåliga att inta om man exempelvis vill bli gravid, och det är inte heller bra att ge till små barn. Jag läste någonstans att man hittat en länk mellan pojkar som ätit mycket sojaprodukter och har små penisar. För att förvirra ytterligare så har jag också läst att japanskorna äter edamebönor, alltså färska sojabönor, för att se yngre ut.

Man har även hittat samband mellan sojaprodukter och cancer, fast det verkar inte vara fullt utrett än. Det verkar dock som om kvinnor med bröstcancer bör undvika sojabönor eftersom de innehåller den här fyto-östrogenhormon. Andra studier visar på att sojaprodukter kan skydda mot cancer. Oavsett hur det är så tycker jag att bara det faktum att soja kan ha hormonell påverkan på mig gör att jag inte är så sugen på att vräka i mig sojaprodukter.

Ju mer man gräver i informationen här på Internet om sojabönorna desto mer förvirrad blir man, tycker jag. Å ena sidan anses det vara ett utmärkt komplement till animaliskt protein för veganer, å andra sidan verkar det vara verkligen dåligt att äta sojaprodukter överhuvudtaget om de inte är fermenterade som miso, tempe och liknande produkter. Och fermenterade produkter är inte alltid så bra för oss med knasiga magar att inta eftersom de kan späda på jästbildning och öka candidan i våra tarmar, något vi redan har problem med. Enda sättet att bli av med candida och jästsvampar i tarmen verkar f ö vara att svälta ut dem under längre tid. En anti-candidakur på en månad kanske fungerar på en vanlig frisk person, men för oss med kroniska tarmsjukdomar verkar det som om det krävs desto längre tid (kanske är det därför som SCD är så framgångsrikt eftersom man ju ska äta SCD i minst två år för att bli av med sina problem?).

Det verkar dessutom som om det finns två läger vad gäller sojan: de som producerar sojalivsmedel och de som producerar animaliska produkter som kött och mjölk. Alltså gäller det att vara mycket källkritisk när man läser bu eller bä om sojaprodukter. Allra viktigast är så klart att lyssna på sin egen kropp och höra vad den säger till en.

Jag har exempelvis hittat information på nätet om att sojabönor skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning på detta visar dock att soja inte har någon effekt alls på hjärt- och kärlsjukdomar. Antagligen har denna myt uppkommit i samband med fettmyten om att fett är dåligt för hjärt- och kärlsjukdomar och att sojakött är bättre än rött kött, något som sojabönsindustrin säkert basunerat ut rejält.

Problemet med sojaprodukter är att de dels ersätter nyttigare livsmedel, dels finns det en stor sojaindustri som sålt in att soja är extremt nyttigt som vegetariskt alternativ, trots att sojabönan är en av de mest genmanipulerade växter (GMO) vi har, precis som majs i mitt förra inlägg. Generellt verkar det vara en god strategi att undvika GMO om man har en ömtålig kropp, vilket vi med kroniska tarmsjukdomar har.

De produkter soja kan ersätta är framför allt mjölk, men även kött. När jag var vegetarian i tonåren köpte min mamma en burk sojakött med dillsmak och det var nog något av de vedervärdigaste jag ätit. Jag förstår ärligt talat inte varför man måste äta köttimitationer om man nu är vegetarian. Visst, jag kan förstå att man vill ha en sojakorv när man är på grillning med sina vänner och alla äter korv, men kom inte och försök få mig att tro att sojakorvar är nyttigare än vanliga korvar. Jag tror att det är tvärtom! Många av de här köttimitationerna är snarare svårare för våra magar att hantera än vanligt kött. Ett exempel är quorn, som egentligen är industriellt framställd mögelsvamp som paketerats om för att likna annat kött. På ett sätt kan man säga att quorn är helt enkelt odlat kött, vilket man ju också talar om att försöka göra i laboratorier i framtiden för att avvärja svält. Läs gärna om quorn här på Äkta vara. Jag blir inte precis sugen på att äta quorn och vill verkligen varna för det eftersom det är en extremt konstgjord produkt (att det dessutom är äckligt, tycker jag, gör inte att jag får större lust att äta det!).

Edamebönor med flingsalt

Den yttersta frågan om soja är dock om man ska äta det eller undvika det. Själv kör jag numera ett ganska sojabefriat liv. Ibland kan jag äta lite edamebönor, som är färska sojabönor i bönskida (finns djupfrysta i asiatiska butiker men även ICA har dem numera), som jag kokat upp hastigt och lagt flingsalt på, men jag äter inte stora mängder edamebönor. Jag brukade äta tofu eftersom jag verkligen älskar kinesisk mat med tofu, men numera sker det väldigt sällan – bara när jag är i Kina (där är köttet så fullt av konstigheter att tofu framstår som extremt hälsosamt i jämförelse) och där är jag inte så ofta. Däremot använder jag sojasås (äkta) i matlagningen, men jag dricker tyvärr sällan misosoppa numera eftersom jag inte vill stimulera svamptillväxt i mina tarmar.

När det gäller att äta eller inte äta soja skulle jag alltså vilja framhålla att det är upp till var och en av oss att inta sojaprodukter, men jag rekommenderar att man tar det försiktigt med exempelvis sojamjölk, sojayoghurt, tofu, sojaköttprodukter och andra sojaprodukter. Främsta anledningen till denna rekommendation är helt enkelt att sojan sätter ner vår sköldkörtelproduktion och eftersom många av oss sannolikt har problem med sköldkörteln så är det onödigt att utsätta den för ännu mer ansträngning.

Läs gärna mitt inlägg från tidigare (som nu är modifierat) om mjölksubstitut här.

14 svar på “Soja – bra eller dåligt?”

 1. Jagochminmage skriver:

  Jag har inte provat så mycket soja-produkter mest av rädsla för allergi. Jag reagerade nämligen när jag drack en latte med sojamjölk i. Det tog jag för att jag har svårt för mjölk när jag har skov i min Crohn. (Jag borde kanske inte dricka kaffe heller i och för sig). Men då började i alla fall klia i halsen vilket var läskigt. Jag är sådär småallergisk mot mycket och vill inte trigga igång några fler allergier. Är känslig mot mycket också som till exempel glutamat. Glutamat påverkar hela min kropp och jag får eksem och migrän. Rena giftet.

  Det verkar läskigt att det liknar hormoner i kroppen. Det är inget man vill sätta ur balans i kroppen direkt. Intressant inlägg!

 2. admin skriver:

  Hej Jagochminmage!
  Man ska definitivt lita på sin reaktion: om du mådde så av att få i dig lite sojamjölk ska du skippa det. Däremot bör du också skippa kaffet helt, i alla fall tills du är helt utläkt. Sedan ska du vara försiktig med att dricka kaffe när du blir frisk och bara dricka det mycket sparsamt.
  /Tina

 3. Johanna skriver:

  Hej Tina,
  Har inte läst detta innan och börjar nu tänka igenom det ordentligt. Jag är vegetarian (äter inte djur överhuvudtaget, lättare att säga så för vissa tror att man äter fisk eller kyckling ändå) 😛
  Men hur är det då om man äter hälsans kök grejer?
  För det är ju i princip de jag tycker är goda.

  Men då är det egentligen inte bra att äta det. :/

  Mvh
  Johanna

 4. admin skriver:

  Hej Johanna,

  Jag har varit vegetarian, men gav upp det eftersom man måste äta så mycket mjölkprodukter för att få i sig protein (jag var laktovegetarian, men syndade ibland med fisk). Eftersom det visade sig att det var just komjölken jag inte tålde, sannolikt komjölkprotein eller så är det MAP som spökar – jag slutade inte blöda förrän jag slutade med komjölk, så gav jag upp min vegetariska ”sunda” livsstil och började äta kött igen. Jag vågar säga att majoriteten av oss Crohnare inte tål komjölk och ska undvika det för att läka tarmarna och hålla oss friska. Jag har lite problem med att äta kött (det är ju trots allt ett dött djur jag äter!) så jag äter sällan köttprodukter typ korv och liknande saker, men däremot äter jag fisk och kyckling/fågel. Jag slipper också att se själva djuret i ögonen och har svårt för viltkött för jag tycker Bambi är så söt och faktiskt sötare än han är god i grytan. Älg går lättare i så fall. Ibland äter jag någon biff och lite lamm, men jag har svårt för griskött. Kanske är det mina besök i muslimska länder som gjort att jag fick avsmak för griskött? Gris är ju inte så nyttigt heller eftersom det är det mest försurande köttet vi kan äta. Jag skrev om kött vs vegetariskt i inlägget ”Är LCHF och SCD bra egentligen?” .

  Nu kan jag ju inte Hälsans Kök, men kan bara konstatera att det är färdiglagade rätter som enligt deras hemsida är tillagade med antingen soja- eller veteprotein. Om du har problem med din mage så är varken soja eller vete bra. Ser på din blogg att du har Crohns och då ska du skippa all mat med tillsatser, ingen komjölk och ingen gluten. För dig (och mig och andra Crohnare/UCare) ser Hälsans Kök snarare ut som Ohälsans kök. Är det något jag lärt mig så är det att undvika att äta mat med tillsatser och äta så ren mat som möjligt. För att få i mig tillräckligt med protein har det blivit kött/fisk för mig. Om du googlar SCD t ex så kan du hitta hur man äter vegetariskt på den kosten, men det blir ingen vetegluten eller sojaprotein för din mage om då går på SCD. Men det går att kombinera ihop mat så att du får i dig tillräckligt med protein. Ta dig en allvarlig funderare över om du verkligen ska fortsätta vara vegetarian, tycker jag. Bara för att man äter lite fisk eller kyckling ibland så betyder det ju inte att man inte äter grönsaker, ofta är det ju faktiskt så att magen mår bättre av att äta just grönsaker.

  Du kan också kolla in David Kleins hemsida och läsa hans bok som finns där. Han förespråkar ju att man ska vara vegetarian för att bli frisk från sin Crohn och kanske är det vägen för dig? Förr i tiden botade ju Lilly Johansson på Föllingegården och Karl-Otto Aly på Tallmogården folk från Crohns med just vegetarianism. Men du får nog skippa Ohälsans kök och köra mer ekologiska grönsaker och färre köttimitationer typ Ohälsans köks mat. Jag åt förresten ofta Friggs köttfärsmix som jag älskade, men sen upptäckte jag att jag fick svinont i magen av den och upptäckte att den bestod av mjölk bl a. Bye bye Friggs, sa jag då.

  Lycka till och hoppas du vågar skippa komjölk, socker och gluten och får en chans att bli bättre i magen!

  /Tina

  P.S. Läste din blogg om din resa med Crohn. Vilken idiot till läkare som vägrade att ge dig en koloskopi nedsövd! Jag kan ge mig den på att han aldrig själv fått ett meterlångt rör uppkört i rumpan och inte kan fatta hur ont det gör och hur rädda hans patienter faktiskt kan vara för det. Det är inte alls ovanligt att folk blir nedsövda när de gör koloskopi. Visst, det kan kosta landstinget lite mer, men i det stora hela så är det ingen stor kostnad och i ditt fall var det verkligen motiverat. Jag tycker du ska anmäla honom eftersom hans vägran att göra en koloskopi på dig nedsövd kunde ha lett till att du dog av sprucken tarm pga odiagnosticerad Crohn. Vilka idioter det finns som är läkare! Jag blir verkligen ARG när jag hör om sådana typer! MORR!!!

 5. Madeleine skriver:

  Hej!
  Rismjölk innehåller liksom ris ganska mycket arsenik, då ris tar upp mycket arsenik jämfört med annan mat.
  har du läst något om detta?
  så jag är lite försiktig med rismjölk.
  sojamjölk tål jag inte, får symtom med blod direkt.
  havremjölk tål jag inte, får symtom med mycket slem direkt

  jag tycker det är svårt få i sig tillräckligt med kalcium, b12 och d vitamin.
  vill helst inte ta tabletter då jag inte tror det är så bra att ta tabletter.
  jag tål smör -och probiotisk yoghurt ibland, men har ju medicin också jag tar.

  jag är inne på basisk mat nu – ångkokade grönsaker, gurka , morot, avokado osv..
  grönsaker gör mig bra, men ständiga problemet är detta med kalcium , b12 och d vitmain.

  ha det bra, mvh madde

 6. admin skriver:

  Jag tror att man dör av allt man äter och jag orkar inte bry mig om arsenik. Jag använder ekologisk rismjölk och ekoris, och inbillar mig att jag då undviker gifter som ris kan suga upp. Har du testat sesammjölk? Det innehåller mer kalcium än vanlig mjölk, vad jag läst.

  I dagens värld är det svårt att få i sig alla näringsämnen man behöver och jag är en stor vän av vitaminer och mineraler, framför allt för att jag mår så mycket bättre när jag tar dem. Samma sak med mediciner, som jag dock inte är lika vänligt inställd till. Jag förstår inte tanken att man inte ska ta mediciner eller tabletter som gör en frisk bara för att ”man inte ska ta mediciner” eller för att det ”inte skulle vara bra att ta tabletter”. När jag fick återfall första gången ville jag inte ta mediciner men vad göra? Jag blev ju frisk av medicinen. För hundra år sedan var det säkert smart att undvika mediciner och tabletter, men inte idag. Däremot tar jag inte vilka vitaminer/mineraler som helst utan bara rena sådana som är lätta att ta upp av kroppen, amerikanska som t ex Solgar och Thorne Research eller Helhetshälsa och Holistic i Sverige. Apotekens vitaminer undviker jag. Om man har en kronisk tarmsjukdom är vitamin/mineralbrist ofta en del av sjukdomen och kanske t o m har bristerna orsakat sjukdomen (som i fallet D3) och dessa brister förvärrar definitivt sjukdomen. I dagens utarmade jordar är det svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen: tänk dig själv de grönsaker vi får från Holland till billig peng. De odlas i näringslösning, alltså inte ens i jord (!), och är näringsfattiga. Om man äter närodlat, ekologiskt/biodynamiskt ökar näringsvärdet i grönsakerna men t ex D3 kan du bara få i dig via solen så om du inte kan bosätta dig i Sydeuropa på heltid är det tyvärr bara Holistic D3 som står till buds.
  Lycka till!
  /Tina

 7. Madeleine skriver:

  Hej!
  Tack för tipset om sesam mjölk, verkar ju jättebra, om jag tål den, får testa och se. Har du provat sesam mjölk? med skal eller utan skal?
  kanske kan jag prova mjölkfritt igen med denna och kombinera med rismjölken ibland.
  Och ta Holistic D3.
  behöver du ta kalcium tabletter, tyckte du skrev det förra gången, vilka tar du och hur vet du hur mycket du behöver ta?

  Får du i dig alla B12 via kyckling och fisk? eller du tar tabletter? vilka i så fall och hur vet man hur mycket?

  kanske värt att prata med en dietist igen.

  mvh madde

 8. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag gör sesammjölk härhemma ibland och brukar använda 50/50 skalade/oskalade. De oskalade är lite beska i smaken men mycket rika på kalcium, vilket de skalade också är (men de oskalade har mer kalcium). Recept hittar du här. Allt man behöver är en mixer. Fungerar även att göra med solrosfrön och mandlar. Fantasin tar aldrig slut. Det blir fullvärdigt protein med bovetegröt och passar bra ihop. Jag sötar den aldrig men man kan göra det.
  Jag tar Thornes Calcium Citramate, två st om dagen. När jag var sjuk häromåret tog jag Apotekets Calcichew för Thornes fastnade liksom i halsen kändes det som. Tuggtabletterna var lättare att få i sig fast de innehåller falskt socker så min mage är inte jätteglad över den. Om du ”kalkar” dig själv för att bli mer basisk får du i dig tillräckligt med kalk. Man ska ta D3 med kalk för de hjälper varandra med upptaget.

  När det gäller B12 tar jag en kombinationstablett med folsyra eftersom jag förstått det som att folsyra och B12 bäst tas upp tillsammans och vi behöver båda. Fördelen med B12 är att kroppen tar bara upp så mycket som den behöver så det är svårt att överdosera av den. Jag gillar Thornes Bio B12 som är lättare att ta upp för kroppen än de knallrosa som jag fått på apoteket (som f ö innehåller en massa konstigheter förutom B12).

  En annan anledning till varför det är bra att ta vitaminer och mineraler är att man då kan undvika att bli ännu sjukare och därmed slippa tvingas ta en massa värre mediciner, tycker jag.

  Lycka till!

  /Tina

 9. Madeleine skriver:

  tack för svaret, ska prova sesam mjölk tror jag. Silar du bort skalet eller du dricker skalet med?
  jag har provat mandel mjölk och det är ganska gott, men blir illamående om jag dricker för mycket.
  läste om att sesam frö innehåller omgega 6 som inte är så bra.

  jag provade göra mandelmjöls pannkaka igår, var gott.
  Är bättre i magen med mjölkfritt igen.

  vad tror du om tabletter som innehåller en kombination av kalcium, magnesium och D3,
  det är en tablett som bidrar till att man blir basisk.
  http://www.lifebutiken.se/life/produkter/kalcium1/life_kcmgd3.ecp

  De alkaliska mineralerna i produkten höjer ph-värdet i magsäcken och underlättar på så sätt passagen ner till tunntarmen för andra viktiga ämnen (många mineraler, prebiotika, probiotika m.fl .) som för bästa effekt och upptagningsförmåga snabbt behöver lämna magsäcken opåverkade av magsyran.

  Fundera även på Holistic D3, att variera och ta denna ibland.

  B12 får jag kanske i mig via ägg, kyckling och mitt val vegetarian tablett jag tar en gång om dagen.

  mvh Madde

 10. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag silar, som du ser i receptet, min sesammjölk. Omega 6 är inte bra men om man balanserar med omega 3 så är det inte så illa. Som sagt var: vi kommer alla att äta oss till döds och jag tror att sesammjölk i rimliga mängder är helt ok.
  När det gäller magnesium föreslår jag att du läser vad jag skrev tidigare och jag tycker du ska tala med en naturterapeut om vad du bör ta, det kan jag inte hjälpa dig med. Om du läser mitt inlägg om saltsyran så ser du att det inte är så bra att du höjer pH-värdet i magsäcken om du har problem med tarmen, oavsett vad Lifes reklam säger. Jag är inte alls förtjust i Life eftersom jag tycker de är lite väl kommersiella och ofta är deras säljare inte särskilt kunniga som jag tycker att de är i mer traditionella hälsokostbutiker. Undvik f ö Apotekstabletter typ ”Mitt val”, de är alldeles för hårdsmälta för personer med mag- och tarmsjukdomar och innehåller väldigt mycket tillsatser som också är svåra för oss.
  /Tina

 11. Madeleine skriver:

  hej
  långtidsanvändning av ph kalk är inte bra, men för att basgöra kroppen kan vara bra, tänkte testa med ph remsor om jag är mycket sur i kroppen och sen kan man se allteftersom man tar ph kalk om man blir basisk, provar nog väldigt försiktigt.

  kan ph kalk pulver göra så att jag höjer ph värdet i magsäcken? det innebär att det blir mindre saltsyra i magsäcken med ph- kalk?

  mvh madde

 12. admin skriver:

  Hej Madde,
  Jag kan inte svara på dina detaljerade frågor. Vänligen fråga en näringsterapeut istället.
  Mvh,
  Tina

 13. Hanna skriver:

  Det går bra att få i sig protein även som vegan.

  Nötter/nötmjöl/nötmjölk, frön, linser, bönor, ärtor, hampaprotein (bra för dom som styrketränar också, sen kan man komplettera med bcaa/eaa som är aminosyror), risprotein, chiafrön, quinoa m.m. och komplettera med grönsaker som innehåller lite mer protein än andra (ex. broccoli, spenat). Spenatblad kan man lägga i smoothien tillsammans med hampaprotein. Det är lättare att få i sig mer spenat om man mixar ner det i smoothien (och sen smaksätta med frukt, bär, kokosmjölk, kanel osv. för lite godare smak). Så kan man ibland äta soja/quorn och liknande för lite variation så att man åtminstone slipper äta kött, för det ska man inte behöva bli tillsagd att göra om man är vegan.

  Jag är inte vegan för den delen men känner många :). Jag äter dock oftast som ovan sen ibland lax, ägg, get/fårost, kalkon/kyckling en gång varannan vecka eller var tredje vecka, kött max en gång i månaden (mest varannan). Men nötter är vad jag gillar mest och använder mest. Antingen äter jag dom som dom är (1 dl=en måltid för mig) eller lagar jag till dom ex. som nötterfärs istället för nötfärs :).

  Jag undviker gluten och mejerivaror från ko.

 14. admin skriver:

  Hej Hanna,
  Självklart kan man få i sig protein som vegan, men man måste då kombinera ihop de rätta proteinsorterna för att få fullvärdigt protein, tex kombinera bönor med spannmål/ris. Det är ganska komplicerat att kombinera ihop veganmat om man ska göra det ordentligt, vilket jag undrar om alla veganer och vegetarianer verkligen gör. Det är ju stor skillnad på att bara skippa kött och bara äta pommes på McDonalds jämfört med att leva fullt ut med vegankost som raw foodare eller faktiskt kombinera ihop sin egen kost själv så att man får fullvärdiga proteiner. Om du läser mitt inlägg ovan så är jag mycket kritisk mot både sojaprodukter och quorn och rekommenderar dem absolut inte till personer som har inflammatoriska tarmsjukdomar, vilket jag antar att du inte har. Att leva ”nyttigt” som frisk person är ju inte samma sak som att leva ”nyttigt” som tarmsjuk för att hålla sig frisk (eller bli frisk). Även för mycket nötter kan tyvärr ställa till det för våra ömtåliga magar, men tack för alla tipsen. Personligen är jag inte alls förtjust i smoothies eftersom jag tycker de är kalla och svårsmälta för min mage som hellre vill ha varm mat än iskalla drycker. Att jag dessutom har blivit sjuk av smoothies pga orena frukter och örter gör inte att jag blir mer intresserad av smoothies tyvärr.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy