Basisk mat – bra hemsida

Av , 17 februari, 2013 08:05

I senaste numret av Buffé, dvs ICA-kortets tidning fick jag syn på en intressant artikel om en Åsa Jakobsson som driver en hemsida som heter SmartaMaten. Normalt brukar jag inte pusha för olika hemsidor, mer än mina länkar nedan till höger, eller om jag hittar någon sida som är exceptionellt bra, men jag tycker att SmartaMaten är en tänkvärd sida som trots att det kostar att prenumerera på recept där så är den ändå läsvärd. Man kan ju läsa den gratis (hon bloggar) och få inspiration för oss som inte äter socker, gluten och komjölk.

SmartaMaten går ut på att helt enkelt äta basisk mat, något som gör att kroppen blir mer motståndskraftig mot infektioner och inflammationer. Jag har tidigare skrivit om syra-bas balansen i kroppen här och det finns många vittnesmål ute på nätet om att det är viktigt att äta basisk mat för att göra kroppen mindre sur. Eftersom våra mediciner, framför allt kortison, gör att vi blir försurade är det ännu viktigare för oss att försöka bli mer basiska i vår kost. Själv har jag periodvis druckit nässelte på morgnarna och tagit en tesked korngräsextrakt i vatten det första jag gör på morgonen för att rensa ut skräp ur kroppen och framför allt korngräsextraktet gjorde mig väldigt mycket piggare.

SmartaMaten har även en gratis pH-guide som man får om man registrerar sig på sidan här. Själv är jag inte så förtjust i att man tar så pass mycket betalt för sina tjänster som jag tycker att hon gör, men samtidigt: varför ska allting vara gratis på Internet? Åsa Jakobsson lägger sannolikt ner väldigt mycket tid på sin sida och sina recept, som inte är helt enkla att komma på, och någon inkomstkälla måste hon ju ha för det arbete hon gör. Dessutom är hon utbildad inom området. Ibland får jag ju frågor av er läsare om jag inte ska skriva en bok om all information jag samlat på denna sida, och kanske gör jag det en vacker dag och då kommer jag självklart att ta betalt för den eftersom jag har ju trots allt också utgifter för att driva denna sida och det kostar att sätta sig ner och skriva en bok.

Samtidigt tycker jag att om man gör något bra så ska man också få bra betalt för det och jag kan själv ibland känna att en del av er läsare är väldigt bekväma av er och inte orkar leta på sidan för att få reda saker som jag redan skrivit om eller så vill ni diskutera medicinering, näringstillskott osv som jag inte alls är kompetent att ge er råd om. Jag är ju trots allt en glad amatör och den enda anledningen till att jag driver denna sida är för att jag blir så förbannad när jag tänker på hur okunnig den svenska vården är när det gäller att förebygga och läka ut kroniska tarmsjukdomar.

Mitt enda syfte är att sprida information om de alternativa metoder och kostråd som faktiskt finns för oss med kroniska tarmsjukdomar och kanske kan jag rädda någon stackars tarm från att bli bortopererad, ge någon sjukling hopp om att det går att bli frisk eller leva ett bra liv trots att läkarna säger tvärtom, eller helt enkelt spara en massa skattepengar genom att färre personer börjar använda Humira och Remicade som är enormt dyra och ganska farliga mediciner. Eftersom det är så många unga som blir sjuka i dessa sjukdomar så känns det extra viktigt för mig att delge er den information jag hittat och de erfarenheter jag har tillägnat mig själv genom åren så att ni unga inte ska känna att livet är kört och gör en Kurt Cobain för att ni inte står ut med dessa vidriga sjukdomar, för de är faktiskt vidriga på alla sätt och vis.

Självklart vet jag att ibland har man inget val utan måste opereras eller ta de farliga medicinerna, men jag tycker att det är skandal att läkarna och dietisterna är så okunniga och där försöker jag att vara en informationskälla för er som inte nöjer er med att få höra att ni kommer att vara apsjuka resten av livet och att ni inte kan göra något åt det. För faktum är att jag själv i dagsläget lever ett helt normalt liv, jag äter förvisso inte svensk standardmat med socker, gluten, komjölk och potatis, och tycker att min livskvalitet är alldeles utmärkt. Visst, jag måste hela tiden ha koll på vad jag äter, hur jag lever och inte stressa, men det är roligare att ha ett liv utan att behöva rusa in buskar och bajsa blod hela tiden som jag fick göra när jag var väldigt sjuk i min ungdom. Visst, jag tillbringar mycket tid i mitt kök och planerar min mat för att få ihop det, men hellre det än att ligga på ett sjukhus och få höra hur utsiktslös min hälsa är när jag vet att det går att hålla sig frisk genom bra diet, kosttillskott och alternativmedicin som homeopati.

Hursomhelst: för den som är intresserad av vegetarisk mat och basisk mat, vilket jag verkligen tror är väldigt bra för våra tarmar och sargade kroppar, så rekommenderar jag SmartaMaten som inspirationskälla och att prenumerera på hennes recept är kanske en bra idé för att starta sitt nya liv. Hon har t o m samarbete med ett matkasse-företag så på så sätt kan man spara ännu mer tid.

Jag tror att en del av de saker som SmartaMaten rekommenderar att man ska äta kan vara för starka för en sönderkörd och trasig tarm, som exempelvis bönor, vilket hon verkar basera en del av sin mat på, och jag rekommenderar att man istället byter ut bönorna mot mungbönor. Skalade mungbönor anses nämligen vara väldigt snällt mot magen och om man bara tillagar dem rätt så fungerar det säkert utmärkt som substitut till mer hårdsmälta bönsorter som vita bönor, kikärter och andra grövre sorter. När ni tillagar bönor, spannmål och nötter, kom ihåg de råd jag gett er tidigare här. Blötlägg alltid nötter och torka dem i ugn, och blötlägg alltid råris i 24 timmar med lite äppelcidervinäger så blir det både godare och mer lättsmält för magen.

Lycka till!

14 svar på “Basisk mat – bra hemsida”

 1. Madeleine skriver:

  Ja jag gillar smartamaten.se
  jag har också läst ICA Buffe tidning om basisk mat och att denna maten även kommit till USA och att det är nya hälsovågen för att hålla sig frisk.

  ha det bra!

 2. Magdjuret skriver:

  Tack för tipset om smartamaten! Tycker verkligen du borde ge ut en bok, dina tips är värda väldigt mycket för mig och många andra:) Det passar mig väldigt väl att försöka följa SmartaMaten som vegan, samtidigt som jag tror att syra/bas balansen i kroppen påverkar oss mycket! Jag får också vara lite försiktig med vilka baljväxter jag äter dock…Jag har gjort ett par försök med Feta och ägg för att utvidga min kost lite, men magen protesterar vilt så jag håller mig till vegankosten magen är van vid – och ska nu försöka få in mer syra/bas tänk i den!

 3. admin skriver:

  Hej Magdjuret!
  Låter som en bra plan att fortsätta med vegankosten om det är vad din mage behöver och vill ha. Jag kan verkligen rekommendera att du läser David Kleins bok eftersom han där utgår från just vegan-mat för att läka folks såriga tarmar.

  Tack för att du gillar min sida. Jag får fundera på det där med bok – just nu ligger en annan person på mig och vill att jag ska skriva något helt annat och igår ramlade gamla memoarer på mig också… Men en vacker dag kanske!

  /Tina

 4. Anna-karin skriver:

  Jag hade köpt boken på direkten!
  Blir nyfiken på dina andra ev. bokprojekt med!

  Denna sida har hjälpt mig massor!

  TACK!!!

 5. Madeleine skriver:

  Ville bara skriva att denna basiska mat har gjort mig och min son basiska och vi är medicin fria.
  Min son har varit utan medicin i 3 veckor.
  Och jag har varit utan medicin i 3 dagar, är inne på fjärde dagen idag. Detta gör oss friska! Otroligt. Vi är så glada.

  ha det bra
  mvh madde

 6. Madeleine skriver:

  kan tillägga att vi tar D3 vitamin tillskott.
  jag tar Holistic D3 2000 IE varje dag, tack för tipset!
  Och har glutenfri och mjölkfri kost med rismjölk, och gör mycket bovetegröt, och lite mandelmjölspannkaka, mycket grönsaker, och avokado, gurka, morot.
  samt probiotika tarm vi, probi mage, innehåller plantarum som är mycket bra. Finns även i proviva som min son tål.

  mvh madde

 7. Magdjuret skriver:

  Jo David Kleins bok har jag haft länge och även försökt följa hans råd. De är lite hårda för min mage dock då det är mycket råkost och råpressade juicer,kall mat alltså. Min mage behöver mer lagad,varm mat. Det blir till att testa mer basisk kost nu alltså 🙂

 8. admin skriver:

  Hej Magdjuret,
  Jag förstår helt vad du menar. Råkost är jättenyttigt, yeah right, men inte för våra frusna magar mitt i vintern bara. Fungerar nog bäst i California…
  Lycka till med den basiska maten – tycker Smartamaten.se verkar mycket bra faktiskt!
  /Tina

 9. Madeleine skriver:

  ja vi tål inte heller råkost så bra, alltså råa grönsaker.
  Men vi tål skalad rå gurka, och rå skalad och finriven morot, mycket basiskt.
  annars är det ångkokta grönsaker.
  jag tål inte baljväxter så bra, så det är jag försiktig med.
  nötter tål jag inte heller så bra, då dessa är svårsmälta, men mandelmjöl fungera, ska prova skålla och rosta dem och mixa dem om ett tag och se om det fungera också.
  mjöllkfritt, glutenfritt, inget socker. Kycklingfile fungerar bäst, gör den i ugnen.
  även vit fisk kan gå bra, eventuellt kan man tåla ekologiska ägg, (min son tål lite köttfärs men ger inte det så ofta; han tål även skinka pålägg och mjökfritt smör som jag inte tål)
  min son tål havre med det gör inte jag.
  Bovete och quinoa är bra.

  vi är fortfarande friska, utan medicin , helt bra på detta. 🙂
  det blir kanske en bok om detta. Vi kan bli friska från en obotlig sjukdom genom basisk kost.

  ha det bra
  Mvh Madde

 10. admin skriver:

  Grattis att ni mår bättre Madde! Ser framemot din bok om basisk kost – den behövs!
  /Tina

 11. Annie skriver:

  Har just hittat till denna blogg och den är verkligen intressant. Nu har jag inte någon inflammatorisk tarmsjukdom men väl en väldigt känslig mage och tänker också testa mer basisk mat för att se om det kan ha någon effekt på min förfärliga reflux. Gillar också Smarta maten men håller med om att det är lite dyrt. Undrar om någon här har koll på basiska mellanmål för det tycker jag är det svårtaste.

 12. admin skriver:

  Hej Annie,
  Smarta Maten är dock ganska generösa eftersom Åsa publicerar sina matsedlar för alla på t ex Facebook och då kan man ju gissa själv hur man ska laga maten (om man inte har råd med att köpa recepten alltså). Hon skriver också på sin blogg om olika maträtter så om du letar kan du säkert hitta basiska mellanmål. Lättast torde det väl vara med smoothie, sallad eller någon färsk grönsak?
  /Tina

 13. Louise skriver:

  Hej,

  Följt din blogg i några veckor efter månader av stora magproblem utan att läkare hittat något. Är nu tjänstledig och försöker ta tiden för att själv hitta vad som fungerar. Önskar att svaret var enkelt.

  Oavsett, tack för din blogg och detta tips. Jag har anmält mig på hennes sida då jag känner att jag verkligen behöver tips med recept. Jag kör nu en mindre detox pga ev candida och ser fram emot när jag kan äta mer riktigt igen. Jag är glad att jag iaf kan se det så för de första veckorna utan mjöl, mjölk och socker (har fortfarande återfall) så kändes det som om ”riktig mat” var bröd med smör, mycket frukt, fruktyoghurt etc.

 14. admin skriver:

  Tack Louise! Kolla gärna efter boken Autism-diet, som också har en hel del bra recept.
  Lycka till!
  Tina

Panorama Theme by Themocracy