Socker är farligare än fett

Av , 27 december, 2010 10:26

Idag skriver några forskare och läkare på DN Debatt om hur LCHF-dieten faktiskt har bättre effekt på personer med diabetes typ 2 än de vanliga kostråd som ges till diabetiker. Enligt artikelförfattarna har diabetes typ 2 ökat sedan man i början av 1980-talet startade en kampanj mot kolesterol och uppmanade folk att äta mer bröd och kolhydrater istället. Det var väl ungefär samtidigt som vi uppmanades av Socialstyrelsen att äta 6-8 skivor bröd om dagen, vilket egentligen var en kampanj från Brödinstitutet (tänk att vi har ett sådant!). Läs lite kuriosa om kampanjen här. Under denna tid har diabetes typ 2 och övervikt ökat. Den typen av sjukdomar vi har, dvs kroniska tarmsjukdomar, har också ökat under den här perioden.

Mer grönsaker åt våra tarmar!

Sannolikt har ökningen av våra kroniska tarmsjukdomar också ett samband med ökat kolhydratintag. Annika Dahlqvist har t ex pekat ut att kolhydrater i form av spannmål, potatis och socker har inflammationsdrivande effekt på oss människor, vilket kan vara en orsak till ökningen av våra kroniska tarmsjukdomar. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om denna typ av kolhydrater tillsammans med en osund tarmflora, vilket de bidrar till, är en grundorsak till att vi blir sjuka i magarna. Socker föder ju som bekant candida och säkert andra mindre gynnsamma mikroorganismer i tarmen, som ni ju redan vet om ni läst mina tidigare inlägg. Det finns flera personer som skrivit på Annika Dahlqvists hemsida och berättat hur de blivit bättre i sin Ulcerös Colit och även Mb Crohn genom att gå över till LCHF-diet (se kommentarerna till det inlägg jag länkat till).

Personligen tror jag att främsta anledningen till denna förbättring är för att man genom LCHF-dieten äter naturliga råvaror, dvs inga light-produkter fulla med tillsatser, och man minskar även mängden inflammationsökande och candida-födande kolhydrater och stärkelse. Många av oss mår ju faktiskt bättre av att äta mer grönsaker än potatis och pasta. En intressant betraktelse i detta är att den i Nordamerika populära SC-dieten, Specific Carbohydrate Diet (Särskilda Kolhydratsdieten), som amerikanska Elaine Gottschall skrivit om, hävdar att det bästa sättet att bli av med Mb Crohn, Ulcerös Colit och andra tarmsjukdomar (t ex divertiklar) är att undvika stärkelse under en lång tid.

Jag håller på att läsa Elaine Gottschalls bok Breaking the vicious circle (Att bryta den onda cirkeln), där hon lyfter fram tesen att en skadad tarm endast kan ta upp enkla sockerarter, vilket finns i fruktos, dvs fruktsocker. Övriga sockerarter, som framför allt finns i vanligt socker och stärkelse, exempelvis spannmål, blir istället föda för candida och andra mindre bra mikroorganismer som lever i våra tarmar. Genom att ändra dieten helt och skippa allt socker och stärkelse, vilket man gör i exempelvis LCHF, kan man på sikt svälta ut dessa mikroorganismer och få en bättre tarmflora. Som ni vet genom mina tidigare inlägg om tarmbakterier så har ju denna del av tarmforskningen tyvärr inte kommit så långt, sannolikt för att det är oerhört komplicerade processer som pågår i våra tarmar med uppemot 1000 olika tarmbakterier och mikroorganismer som finns i våra tarmar och uppenbarligen måste leva i någon särskild balans för att vi ska vara friska. Den forskare som löser den gåtan kommer att få Nobelpris, tror jag.

Kakor är INTE bra för våra magar!

Det kan också vara värt att notera att SC-dieten var den första dieten som med framgång tillämpades på personer som hade glutenintolerans och därmed förstörda tarmar, faktiskt användes denna metod redan på 1800-talet! När några forskare senare, på 1950-talet, upptäckte att tarmarna hos personer med glutenallergi reagerade på proteinet gluten och att glutenallergikerna faktiskt tålde glutenfria spannmål som ris, majs, hirs osv kom forskarnas fokus att hamna här istället. Det verkar som att man efter glutenallergins upptäckt helt enkelt valt bort att forska vidare på SC-dieten som ett sätt att bota även personer som inte är allergiska mot proteinet gluten, utan kanske faktiskt är överkänsliga mot just stärkelse av ovan nämnda anledning. Själv är jag ju inte en konstaterad glutenallergiker, men jag mår väldigt mycket bättre i magen om jag skippar gluten helt, vilket jag numera gör. Jag mår inte heller bra av att äta för mycket potatis. Faktum är att magen mår som bäst när jag äter mycket grönsaker och fisk eller grillat kött.

Det som gör mig glad idag är i alla fall att ett antal forskare och läkare faktiskt ifrågasätter de statliga utredningar om kosten vid diabetes som gjorts då de helt negligerar de forskningsrapporter som visar på att LCHF faktiskt minskat riskfaktorerna vid typ 2 diabetes. Nu hoppas jag att någon forskare ska titta på LCHF-dietens roll på våra kroniska tarmsjukdomar och avlivar myten om att det är bra för tarmsjuka att äta fettreducerad kost med light produkter fulla med tillsatser. För tillsatser är som bekant inte alls bra för våra tarmar. Fram för det naturliga och åter till råvarorna, säger jag bara.

2 svar på “Socker är farligare än fett”

 1. HA skriver:

  Känner igen mig så väl med detta – att magen mår bäst av kött, kyckling (tycker ej om fisk tyvärr) och grönsaker. Men stärkelse och spannmål – inkluderar det ris och potatis? Gluten reagerar min mage på så pasta, bröd etc är något jag undviker. Även friterat är något magen inte tycker om.

  Men är LCHF bättre än t.ex. GI? Då man äter mer långsamma kolhydrater som bönor, linser, fullkornsris etc.. Ibland går det bra med bönor, men ibland krånglar magen..
  Känns som att den krånglar sig ibland för vad som helst. Inget roligt att ha Crohn så att säga!

  Kan inte du berätta (+ även bilder) vad du har i ditt skafferi, frys och kyl?:) Skulle vara intressant och även att få lite inspiration på traven;)

 2. admin skriver:

  Jag måste läsa klart Breaking the vicious circle innan jag kan uttala mig mer om det här med stärkelse. Väntar också på att få Jini Patels bok med posten från USA (min väninna därborta får godis och jag böcker tillbaka!).
  Min mage reagerar faktiskt inte så bra på potatis, har jag märkt. Ris fungerar dock bra.
  Jag kan inte heller uttala mig om huruvida LCHF är bättre än GI. Däremot har jag noterar att min mage inte fixar alltför fiberrik mat och bönor gillar den inte, bortsett från mungbönor och röda linser som uppenbarligen är lättare att smälta än t ex kikärtor och vanliga bönor.
  Tack för bra idé! Jag ska rapportera från mitt skafferi så småningom med bilder! 🙂

Panorama Theme by Themocracy