Fibrer i Svenska Dagbladet

Av , 20 april, 2011 17:06

Idag har Svenska Dagbladet två intressanta artiklar om sådant vi med kroniska tarmsjukdomar redan vet, nämligen att fibrer inte är så himla bra för magen. ”Magen i uppror av tillsatta fibrer” heter den ena artikeln och den handlar om hur livsmedelsjättarna häller i fibrer i sina mixar för att få till den rätta konsistensen. Inulin pekas ut som den största boven, men jag vill bara påpeka att i t ex Ultra Clear Sustain så finns inulin och den näringsterapeut som rekommenderade detta preparat för mig sa att inulin var bra för magen för att det hjälper till att stärka tarmen. Med detta syftade hon sannolikt på de prebiotiska fördelar inulin har.

Antagligen innehåller alla konstiga shaker och annat som listas av SvD mer inulin och framför allt en massa andra skumma saker som inte alls är bra för magen, exempelvis för mycket socker och mjölkprotein. Jag har för övrigt aldrig förstått varför näringsdrycker, både sådana för oss som behöver bli tjockare och sådana för bantare, ska vara söta och helst ha chokladsmak. Det är väl just det vi ska undvika att få i oss och vänja oss av med eftersom våra tarmar inte tål socker? Och en bantare är väl sannolikt det för att han eller hon ätit lite för mycket av just det söta så de ska väl också vänja av sig?!

SvD har även en annan artikel om mer lättsmält mat är bra för knasiga magar, läs mer här. Jag blir helt matt när jag läser det här eftersom jag tycker det är så självklart. Har man en ömtålig mage så är det väl självklart att man inte kan leva på kruskakli? Det är ju som att äta sågspån! Jag har tidigare skrivit inlägg om skonkost och hur vi ska hantera fibrer, eller rättare sagt helst ska undvika fibrer och annan ”vass mat”.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy