Upprop för örtmediciner: stoppa EU-förslaget!

Av , 20 april, 2011 17:23

Idag blir det två inlägg, och det här inlägget är egentligen mest ett desperat upprop. Tydligen håller EU på att fatta beslut om att förbjuda örtmediciner och naturmedel som kommer att innebära att från 30 april så får inga örtpreparat som har medicinska effekter säljas inom EU. För oss med tarmsjukdomar innebär det att t ex Vita Biosa faktiskt skulle kunna försvinna från hyllorna. Förbudet verkar också gälla andra hälsokostpreparat, vilket också kan innebära att en mängd preparat försvinner för gott. Läs mer om hur läkemedelsindustrin kör hårt mot den alternativa sektorn här.

Jag blev helt upprörd när jag insåg detta tidigare idag, även om jag i China Daily läst om hur kinesiska örtmediciner inte längre ska få exporteras till EU och att de kinesiska läkemedelsföretagen är upprörda över det – för att inte tala om hur knäckta alla kinesiska akupunktörer i EU är eftersom deras örtmediciner inte längre kan importeras hit. Min akupunktör säger att de får helt enkelt börja ge patienterna örtbrygder istället. Själv hoppas jag att den kinesiska staten stämmer EU inför WTO eftersom det här är ett dolt handelshinder.

Vänner! Det krävs en miljon namnunderskrifter för att stoppa detta idiotiska förslag – tack EU för att ni har denna säkerhetsspärr – och om ni vill kunna fortsätta botanisera bland örter och andra preparat så rekommenderar jag er alla att dels själva skriva på petitionen här, dels att ni sprider länken till alla era vänner som kan vara intresserade av att kunna nyttja örtmediciner och andra hälsokostpreparat i framtiden. Jag kan bara konstatera att jag inte skulle överleva utan mina probiotikatabletter eller utan Vita Biosa. Jag hatar verkligen läkemedelsjättarna som gör så här. Snacka om att arrangera det sista häxbålet, vilket i och för sig är passande med tanke på att häxorna åker till Blåkulla imorgon, men ändå. Häxorna borde åka till Bryssel istället…

4 svar på “Upprop för örtmediciner: stoppa EU-förslaget!”

 1. Anna skriver:

  Har skrivit på, och delat på facebook!

 2. admin skriver:

  Tack! Hoppas att vi kan stoppa detta vansinne och ta makten från läkemedelsbolagens lobbying.
  /Tina

 3. Rebecca skriver:

  Hej!
  Hittade nyss till den här fantastiska och inspirerande bloggen och har direkt utämnt den till en favorit! Har haft Chrons sedan jag var 12 och det är nu på senaste tiden (är 17 idag) jag börjat läsa om kostens betydelse. Har just beställt en flaska Vita Biosa och väntar ivrigt på att få testa den!

  Det här med EU-förslaget, hur gick det med det? Skrev just på namninsamlingen men läste sedan att lagen skulle sättas den 1 april 2011. Har inte hittat något om hur det utvecklades och än så länge är ju örtmediciner fortfarande tillåtna. Har du någon aning?

 4. admin skriver:

  Tack Rebecca – vad glad jag är att du hittat hit! Hoppas du kan hitta hjälp med kost och annat för att hålla dig frisk!

  När det gäller EU-förslaget så fick de ihop över en miljon underskrifter så jag tror att det stoppades men jag vet inte hur det fungerar just nu. Min kinesiske akupunktör och andra i den branschen säger att antalet mediciner som de kan få tag på har minskat, men det var innan april. Får googla lite och se vad som hände egentligen och återkommer!

  /Tina

Panorama Theme by Themocracy